Marsnyheter från Systembolaget med Munskänkarna

I gammal god ordning ordnade Munskänkarna i Stockholm på måndagen en stationsprovning med marsnyheter ur Systembolagets sortiment enligt modellen stationsprovning. Tre Syrah-baserade viner från 2010 avslutade provningen, och bekräftade att Guigals Château d’Ampuis 2010 var precis så bra som jag hade hoppats på!

Vita viner

Munskänkarna 20140303 nr 1Marcel Deiss Riesling 2012
Alsace. 181 kr. (2011 finns i BS för 189 kr.)

Fruktig och kraftig doft av mogen persika, tropisk frukt, vingummi, rivet citrusskal (inklusive det vita under skalet), en del mineral och blommiga rieslingtoner. I det närmaste torr men tydligt fruktig smak med dominerande citrustoner och därutöver persika och vingummi, bra koncentration, hög syra, en del mineral och fruktig avslutning med grapefruktskaraktär inklusive en aning grapefruktsbeska. Riesling med bra ”punch” och fruktig stil, funkar bra nu, onödigt att lagra någon längre tid. 89 p.

Domaine Andre et Mireille Tissot La Mailloche 2011
Arbois, Jura, 100% Chardonnay. 278 kr.

Doft av mogna gula äpplen, lite mandel och andra nötter, tydlig citruston med apelsiner och citrusskal, kritig mineralton, ett diskret jästigt inslag av finosherry och lite vita blommor. Doften är komplex, något utvecklad men ändå övervägande fruktig. Helt torr smak med gula äpplen och en hel del citrustoner, tydlig kritig och stenig mineralton, aningen mandel, lätt ojlig munkänsla, klart hög syra och en lång mineraldominerad eftersmak med mycket lätt beska. Ung, matig, lär kunna utvecklas, 90+ p.

Även om tonerna av finosherry eller oxidation finns där och gör vinet tydligt annorlunda än en vit bourgogne, är de inte så kraftigt utvecklade som de kan vara i många Juraviner av typen ”Arbois Tradition” och liknande. Den som tvekar inför alltför mycket sherry- och oxidationstoner kan nog ändå tänkas gilla detta vin. Inte lätt att gissa Chardonnay på detta vin med vanliga referensramar så säkert ett kul blindprovningsvin för de som gillar att luras.

Röda viner

Munskänkarna 20140303 nr 2

Château du Moulin-à-Vent Croix des Vérillats 2011
Moulin-à-Vent, Beaujolais, 100% Gamay. 227 kr.

Relativt ljusröd färg. Fruktig doft av körsbär, lingon och lite blåbär med en del fat och kryddor inklusive kryddnejlika och antydan till lakrits. Fruktig smak med röda bär inklusive lingon och klart påtaglig syrlighet som ger ett lite hårt intryck, en del mineralton och rätt tydlig beska som ligger kvar i eftersmaken. Frisk och syrlig attack, men lite väl mycket beska för min smak. 85 p

Personer som inte stör sig på beska lär gilla det här vinet bättre än jag gjorde, och jag märkte att en del andra på provningen verkade uppskatta det här vinet. Smaken påminner (bortsett från beskan) en hel del om hur röda bourgogne-2011:or på Pinot Noir brukar vara.

Jadot Savigny-lès-Beaune Premier Cru Les Peuillets 1999
Bourgogne, 100% Pinot Noir. 259 kr.

Ljusröd färg. Fruktig doft av mogna jordgubbar, lite godissnören med hallonsmak och en del animaliska toner och antydan till kryddor och fat. Lite utvecklad doft men fortfarande med fokus på frukten. Fruktig och knappt medelfyllig smak av hallon och röda vinbär med rätt bra fruktkoncentration, bra syra, lite lingonbeska, aningen tanniner och lite lingoneftersmak. 86 p.

Förvånansvärt fruktig för åldern, inte alltför mycket mognadsmarkörer, småtrevlig stil men inte alltför tung för en premier cru, vilket man å andra sidan inte alltid ska förvänta sig av Savigny.

G.D. Vajra Dolcetto d’Alba Coste & Fossati 2012
Piemonte, Italien, 100% Dolcetto. 169 kr.

Mellanröd färg. Fruktig doft av körsbär, aningen blåbär, lite blommighet och ett litet ”kallt” inslag med aningen örter och tjära. Fruktig attack med mogna och saftiga röda bär, tydlig syra och lite hårt intryck, rätt bra koncentration ganska påtagliga medel(+) tanniner med lite torr och mycket sträv avslutning. Går från söt till riktigt tuff på tungan, kan nog må bra av lite utveckling, 87(+) p.

G.D. Vajra Langhe Freisa Kyè 2010
Langhe DOC, Piemonte, Italien, 100% Freisa. 269 kr.

Mellanröd färg. Fruktig doft av mogna röda bär inklusive röda vinbär och körsbär, antydan till tjära, lätt blommighet, en del fatton och begynnande utveckling. Fruktig attack med mogna och saftiga röda och lite mörka bär, bra syra och aningen hårt intryck, lite tjära, bra koncentration, rätt tuffa medel(+) tanniner, rätt lång och fruktig eftersmak med tanniner. Något tuff i nuläget, kan utvecklas, 88(+) p.

Munskänkarna 20140303 nr 3

In Violas Merlot 2009
Cortona DOC, Toskana, Italien, 100% Merlot. 189 kr.

Mogna mörka körsbär, svarta vinbär och lite björnbär, något söt fruktton, aningen tjära och aningen animalisk ton, lätt blommig, lite vanilj och en del fatton. Fruktig smak med mogna röda vinbär, körsbär och aningen vingummi, bra koncentration, bra syra, lätt alkoholeldighet, ganska mjuka medeltanniner och fruktig eftersmak med lite eldighet och aningen tannin. Funkar rätt bra nu, 89 p.

Lite sötare doft än Pomerolen nedan och med mer uppenbar fatvanilj. Varmårgångskaraktär och fruktig, tillgänglig och okomplicerad pang på-stil. ”It’s a Merlot…” rätt och slätt.

Château Plince 2010
Pomerol, i vingården: 72% Merlot, 23% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon. 301 kr.

Doft av mogna svarta vinbär och mörka körsbär, en del tjära, en del läder och lite andra animaliska toner, lätt örtig, en del kryddor och välintegrerad fatton. Smak med mogna röda bär inklusive röda vinbär och lingon, bra koncentration, bra syra, medel(+)tanniner som känns en del men är väl inbäddade i söta bär, bärig eftersmak med en del tannin. Rätt ung men funkar nu, kan utvecklas, 90 p.

Mörkare och mer seriös doft än In Violas Merlot, men även denna Pomerol är rätt fruktsöt och bärig i smaken.

Au Bon Climat La Bauge Au-dessus Pinot Noir 2009
Santa Maria Valley, Kalifornien, 100% Pinot Noir. 271 kr.

Ljusröd färg med blekröd kant. Doft av mogna jordgubbar, lite torkade röda bär, lite apelsinskal, kryddtoner, inledningsvis en del vaniljton med vaniljsocker och marshmallows, lite blommig, utvecklade mer animaliska toner och komplexitet i glaset. (Vaniljen är inte så störande som beskrivningen kanske ger intryck av, och dämpades efter hand.) Fruktig smak med mogna jordgubbar och andra röda bär, tydlig eldighet i attacken, vaniljoner, riktigt bra syra och mineralton, medel minus-tanniner och fruktig avslutning med mineral. Funkar nu, kan nog utvecklas med tanke på beteendet i glaset, 90 p.

Klart mer fruktsöt i doft och smak än Bergström-vinet nedan, men lite väl eldig för min smak vilket kostar den lite avdrag.

Bergström Cumberland Reserve Pinot Noir 2011
Willamette Valley, Oregon, 100% Pinot Noir. 351 kr.

Relativt ljusröd färg. Komplex doft av mogna jordgubbar, andra röda bär, körsbär, en del mineralton, en del kryddor och undervegetation samt lite animalisk ton, och en rätt tydlig parfymton av varianten ”tyngre damparfym”. Fruktig smak med mogna jordgubbar och röda vinbär, en del apelsin, bra syra, fin mineralton, kryddor och medeltanniner, avslutar med röda bär och mineral. Mycket lätt eldighet men fin balans, funkar rätt bra nu men kan utvecklas. 91(+) p.

Mer komplexitet i doften än föregående, betydligt bättre balans och mer en Nya Världen-Pinot Noir som jag vill ha den. Burgundiskt är vinet inte, men det kunde definitivt tas för en nyzeeländare.

Munskänkarna 20140303 nr 4

Guigal Saint Joseph Vignes de l’Hospice 2010
Norra Rhône, 100% Syrah. 539 kr.

Kraftig, bärig och elegant doft med mogna björnbär och lite blåbär, lakrits med lite inslag av mintlakrits, viol och en del parfym, peppar och lätt örtig ton, diskret och välintegrerad fatton och aningen animaliska toner med tid i glaset. Bärig och kraftig smak med björnbär och mogna körsbär, påtagligt syrlig bärton, en del tjära och kryddton, mycket väl integrerade medel(+)tanniner, syrlig och bärig eftersmak som domineras av björnbär och har en del tannin. Bra koncentration och fin balans, funkar att dricka nu på frukten, men har ett långt liv framför sig. 93(+) p.

Bekräftar fullt ut det tidigare intrycket från i höstas, Guigals topp-Saint Joseph är inte bara riktigt bra i denna årgång – som allt från 2010 – utan också lite mer komplex och elegant än vanligt. Det här brukar vara ett bra vin med bra koncentration, men klart mer ”pang på” än Guigals viner från Hermitage och Côte-Rôtie. Så icke denna gång även om det i min näsa får stryk av…

Guigal Châteu d’Ampuis 2010
Côte-Rôtie, Norra Rhône, 93% Syrah och 7% Viognier. 895 kr.

Kraftig mycket elegant doft med mogna mörka körsbär, björnbär, lite citronlakrits och mintlakrits, lite nymald peppar, en del mineral och påtaglig parfymton. Bärig och kraftig smak med björnbär, blåbär och mörka körsbär, påtagligt syrlig bärton, en del tjära och en hel del peppar, väl integrerade medel plus-tanniner, lång och syrlig eftersmak med björnbär, mörka körsbär, tannin och en del peppar. Rejäl koncentration, fantastiskt elegant och fin balans, ung men funkar rätt bra nu, kommer att kunna utvecklas länge. 95(+) p.

Lite mörkare toner i smaken och ännu lite mer koncentrerad än Vignes de l’Hospice. Den bästa Château d’Ampuis hittills? Av vertikalprovningen i höstas att döma utgörs konkurrensen i första hand 1999 och 2009, och valet mellan 2009 och 2010 kan vara en fråga om tycke och smak. Jag håller på 2010 i denna jämförelse.

Det är kanske möjligt att det gjorts dåliga viner i årgången 2010 även i Norra Rhône, men jag kan inte påminna mig att jag provat några sådana än och de finns definitivt inte bland Guigals 2010:or… Jag är fascinerad över årgångens drickbarhet, trots att den är så klassiskt byggd och dessutom lär tåla mycket lång lagring.

Shafer Relentless 2010
Napa Valley, Kalifornien, 96% Syrah och 4% Petite Sirah. 598 kr.

Kraftig och lite sötfruktig doft av mogna blåbär och andra mörka bär, en del lakrits och vanilj, en hel del citrustoner (citronlakrits), lite gummi, rätt välintegrerade fat och lätt parfymton. Kraftig och koncentrerad smak av blåbär och björnbär med fruktsötma och aningen eldighet, bra bärsyrlighet, lakrits- och tjärtoner, medel(+) tanniner och fruktig eftersmak med björnbär. Relativt ung, 93 p.

Ett klart elegant och balanserat vin med bra kraft, men brevid Guigal 2010:orna dominerar den söta Nya Världen-karaktären.

Snyggare bilder finns hos Finare Vinare, och ofta följer han upp med sina provningsnoteringar som kommentarer.

Detta inlägg publicerades i Alsace, Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chardonnay, Dolcetto, Freisa, Gamay, Jura, Kalifornien, Merlot, Munskänkarna, Oregon, Piemonte, Pinot Noir, Rhône, Riesling, Syrah, Toskana. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Marsnyheter från Systembolaget med Munskänkarna

  1. Johannes skriver:

    Tack för den sammanställningen. Har väntat på de första rapporterna om d’Ampuis och blev väl inte helt överraskad att den var bra. Då La-La-La är lite för dyra för mig så är det bra att d’Ampuis kan handlas för hyfsade priser ändå. Får satsa på det.

    • vintomas skriver:

      LaLaerna är dessutom svårare att få tag på. Har man väl härdats av vissa andra regioners (B….) priser framstår Ch d’Ampuis som mycket rimligt prissatt i toppårgångar.

  2. Pingback: Mixed March news including three 2010 Syrahs and three Pinots | Tomas's wine blog

Lämna en kommentar