Remizières Cuvée Christophe 1999 och Charbonnière Vieilles Vignes 2001 – två Rhône med mognad

Två viner från Rhône provade nyligen, vid varsitt tillfälle. Nyligen inköpta från en belgisk vinhandlare.

Cuvée Christophe Crozes-Hermitage 1999, Domaine des Remizières
100% Syrah, hög andel nya fat (idag 70%).
Utvecklad, stallig och lite sötaktig doft med röda och mörka bär. Doften är stor och behaglig, faktiskt inte helt olik en högra stranden-Bordeaux, så när som på avsaknad av örtighet, och är inget som en utvecklad Hermitage hade behövt skämmas för. Drygt medelfyllig med smak av björnbär och röda bär, klart markerad syrlighet, aningen pepprighet, mjuknade tanniner och aningen fatton. Klart bra, fin utveckling, står nog på topp (med tanke på de relativt mjuka tanninerna) men håller sig nog på denna nivå några år till. 90-91 p?

Årgång 1999 är överlag mycket bra i norra Rhône. Vinet är bedömt med 91 p av Parker (2002), som anger drickbarheten som 2002-2015. ** från Livingstone-Learmonth, som anger att producenten i allmänhet gör prisvärda och lagringsdugliga viner, men som i sin bok från 2005 är skeptisk till en kraftigt ökad användning av ny ek under 1990-talet och uppdelningen i fler cuvéer. Cuvée Christophe var tidigare (och 1999 förmodligen fortfarande) topp-cuvéen av tre från Crozes i Remizières sortiment, från de äldsta stockarna, men idag produceras hela fem olika röda Crozes! 70% ny ek är rätt mycket för en Crozes, även av bättre klass, men med denna mognad kändes det inte alls överekat för mig. Noteras bör att tillverkaren anger ”can be kept up to 7-10 years” för denna cuvée, som jag provade vid 11 och tveklöst skulle våga spara till 15. Men det är jag. Med tanke på priset € 18 (2010) får det betraktas som ett fynd!

Châteauneuf-du-Pape Cuvée Vieilles Vignes 2001, Domaine de la Charbonnière
95% Grenache, 5% Mourvèdre, blandning av små och stora fat
Något utvecklad, relativt diskret doft med lite stallighet och aningen volatil syra, relativt blommig och aromatisk med balsamtoner, drygt medelfyllig smak med bra syra, mörka bär, viss kryddighet och aningen alkoholbett. På den elegantare och mer aromatiska delen av Châteauneuf–spektrat, ingen uppenbar fatton, utvecklad men nog inte riktigt på topp än och tål åtskilliga fler år. 90 p?

Årgång 2001 är överlag mycket bra i södra Rhône och för Châteauneuf-du-Pape. Andelen Mourvèdre verkar kunna variera rätt mycket mellan årgångarna i denna cuvée (30% 2005) och Grenche-komponenten anges idag komma från 80-100 år gamla stockar i La Crau, där även många av appellationens verkliga toppdomäner har vingårdar. Vinet är bedömt med 92 p av Parker (2004; han jämförde det stilmässigt med Sophie Marceau, ifall det säger något), som anger drickbarheten som 2004-2019. För € 27,50 (2010) får det betraktas som prisvärt.

Den engelska versionen av detta inlägg hittas här.

Annonser
Det här inlägget postades i Rhône, Syrah. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s