Champagne José Michel – Pinot Meuniers banerförare

José Michel är en mindre champagneproducent i byn Moussy, som ligger strax söder om Épernay, och är framför allt uppmärksammad för att göra Pinot Meunier-dominerad Champagne. Även om runt en tredjedel av Champagnes vingårdar är täckta av Pinot Meunier (d.v.s. ungefär lika mycket som Pinot Noir och Chardonnay), går dessa druvor nästan enbart till icke årgångsmärkta ”standardchampagner”, och till stor del till rätt enkel sådan. Hos en del hus kan en mindre andel (kanske 10% eller så) förekomma även i årgångsvinerna, men ganska få hus använder alls någon Pinot Meunier i sina prestigeviner. Detta har gett druvsorten ett grundmurat rykte om att vara ”enklare” än Chardonnay och Pinot Noir och något slags budgetalternativ till dessa, som mest används av mindre nogräknade producenter. Att den alls används sägs bero på en kombination av att den på vissa ställen är mer lättodlad än Pinot Noir och att den bidrar med en fruktighet som gör Champagne mer lättdrucken som ung. Intressant nog är dock Krug – med sina extremt långlivade champagner och hög ålder på sina basviner – ett hus som använder en betydande andel (sådär 15-25%) av druvsorten, så det finns dock vissa tecken på att åtminstone en viss inblandning av Pinot Meunier (i alla fall rätt hanterad) nog kan höra hemma även i mycket seriös Champagne, trots schablonuppfattningarna om druvsorten. José Michel är långt från ensamma om att framställa Pinot Meunier-dominerad Champagne och druvren Pinot Meunier-skumpa, men hos dem finns Pinot Meunier-dominerade viner genom hela sortimentet och de har ”trots detta” ett gott kvalitetsrykte.

Provningsnoteringarna kommer från ett besök hos dem i juli, då huvuddelen av aktuellt sortiment provades igenom, kompletterat med ett nyligt ”återbesök” hos ett av vinerna. Bedömningen på plats är således satt med viss tidspress och utan andra viner som referens.

Noteringar från provning på plats:

José Michel Brut Tradition NV
70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay, basvin från 2007
Fyllig, lite sötaktig doft, rätt bra (men ej så hög) syra. 86-87 p.
(Säljs i Systembolagets beställningssortiment som nr 89471.)

José Michel Brut Pinot Meunier NV
100% Pinot Meunier från 2005. Tekniskt sett ej årgångsmärkt, men verkar alltid produceras från en årgång.
Doften fruktig/aromatisk, blommig och parfymerad. Smaken sötaktig (i alla fall för en brut), fyllig, med måttlig syra. 88-89 p?
(Säljs i Systembolagets beställningssortiment som nr 83116.)

José Michel Extra Brut NV
70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay, basvin från 2003, dosage 2 g/l (?)
I doften lite utvecklad, torkad frukt, äpple. Torr smak, frukt, medelbra syra, frisk. 88-89 p? I sin skillnad mot den vanliga brut är den avsevärt mer präglad av den varma årgången 2003 och den extra lagringen snarare än av den lägre dosagen.

José Michel Brut Rosé NV
50% Pinot Meunier, 50% Pinot Noir – det enda vin i sortimentet som innehåller Pinot Noir.
I doften smultron, fruktig. I smaken smultron, bra syra, kryddig, sötaktigt intryck. 86-87 p?

José Michel Brut Blanc de Blancs 2005
100% Chardonnay
I doften citrus, lite diskret blommighet, lite persika, lätt nötaktig ton. I smaken bra syra, slankare än Pinot Meunier-vinerna, avslutar med lite skalbeska. 88-89 p. Lite ung.

José Michel Brut Blanc de Blancs 2000
100% Chardonnay
I doften en utvecklad ton, citrus, aningen smörtoner, lite hasselnötter och rostade toner. I smaken fruktighet med bra syra, mycket citrus, medelfyllig, bra längd. 90-91 p. Klart mer drickfärdig än 2005:an.
(1999:an säljs i Systembolagets beställningssortiment i form av ett 6-pack som nr 87955.)

José Michel Brut Millesime 2002
70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay; en del av Chardonnay-basvinet ekat.
I doften tydlig örtighet, parfymtoner, lite fat, klart elegant doft. I smaken bra syra, drygt medelfyllig. 90-91 p.

José Michel Brut Millesime 1999
70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay
I doften lite torkad frukt, aningen utveckling, parfymtoner. I smaken drygt medelfylligt, citrusskal, röda äpplen. Lite lägre syra än 2002:an. 90-91 p.
(1998:an säljs i Systembolagets beställningssortiment som nr 87956.)

José Michel Spécial Club 2002
50% Pinot Meunier, 50% Chardonnay (även här viss fatbehandling)
Anges i broschyren komma från en del av en mer än 70 år gammal vingård; en annan källa på nätet påstår att vingården planterades nådens år 1927.
Doften lite parfymerad, elegant, citrus. I smaken aromatisk/blommig citrus, bra mousse, lite röda frukter, bra längd, lite grapefruktsbeska. Fortfarande ung. 91-93 p?
(2000:an säljs i Systembolagets beställningssortiment som nr 87956.)

Genomgående hade Pinot Meunier-vinerna en viss parfymton, som drog åt det sötaktiga hållet. Just ”fruktighet”, den vanliga beskrivningen av Pinot Meuniers bidrag till blandchampagner, är inte egentligen hur jag skulle beskriva José Michels viner. Om detta är ett genomgående drag hos Pinot Meunier, eller bara hos bra Meunier, eller just en tillverkarstil vet jag inte riktigt. Det är dock intressant att notera att även Krugs champagner brukar beskrivas som parfymerade. Kan det rentav vara en effekt där inblandningen av (bra) Pinot Meunier åtminstone har bidragit, snarare än något som kommer från effekten av fatlagring på Chardonnay?

Jämför man vinerna med olika andel Pinot Meunier verkar druvsorten ge kraftiga viner som dock drar åt lite låg syranivå. Att döma av andra tillverkares Pinot Noir-dominerade viner och av José Michels rosé verkar väl låg syra vara en större risk för Pinot Meunier än Pinot Noir.

Provningsnotering från återbesökt vin, augusti 2010

José Michel Brut Millesime 1999
70% Pinot Meunier, 30% Chardonnay
Lätt sötaktig och aningen parfymerad doft, inslag av kanderad gul frukt, lite citrus, aningen brödighet (brioche?) och aningen örtigt/grönt inslag i doften. Doftintrycket kan bäst sammanfattas som en lätt parfymerad blandning av mycket mogna och lätt omogna citroner. Fruktig smak med bra fyllighet för en Champagne (kanske aningens lite fatton?), aningen parfymerad attack, gula äpplen, och mycket citron (skal och saft) i eftersmaken. 89 p? Mindre utveckling än förväntat, fascinerande doft, men annorlunda aromer än de ”klassiska”. Har tillräcklig syra för att hålla ihop till ett stramt intryck, men nog inte i allas smak och om det serveras blint hamnar nog inte nödvändigtvis gissningarna i Champagne.

Generellt kan jag rekommendera José Michel som en pålitlig producent – inget av vinerna var dåligt för sin nivå – som är rätt prisvärd till SB-pris (särskilt vintage och Special Club) och fantastiskt prisvärd om man köper på plats. Det är dock inte en producent att köpa stora mängder ”blint” av om man inte är bekant med deras stil, och aromerna i skumpa med mycket Meunier.

På SB finns också ett ytterligare vin från José Michel som inte finns med i deras aktuella prislista eller på deras hemsida, nämligen Cuvée du Père Houdart Brut (nr 99687). Vad jag förstår är detta en årgångslös specialcuvée gjort på ganska rejält gamla basviner från flera årgångar. Om det är en återkommande prestigecuvée eller ett resultat av en tillfällig tanktömning vet jag dock inte. José Michel har dock rykte om sig att göra långlivade viner, så idén låter intressant.

Slutligen några ord om Spécial Club, som Michels toppvin heter. Det är en beteckning som används av de 25 småodlare som är medlemmar i Club Trésors de Champagne, och utnyttjar en gemensam flaskutformning. I princip är detta respektive tillverkares prestigechampagne, men sedan kan de skilja sig mycket åt sinsemellan i stil och ålder. Mitt intryck av dessa tillverkare är att de alla är bra och pålitliga, men ingen av dem är så mycket kulttillverkare eller i sådan prestigeklass att de kan kosta på sig att efterapa de stora husens prissättning – många ligger exempelvis på ungefär tre stjärnor av fem i Richard Juhlins guide. Detta innebär att Special Club-Champagne nästan alltid är prisvärd, och att bra årgångar köpta billigare på plats kan betraktas som rena fyndet jämfört med de stora husens viner. Det här är således den nivå av tillverkare som kan vara mest värd att besöka på plats för att göra inköp.

Den engelska versionen av detta inlägg hittas här.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Pinot Meunier. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Champagne José Michel – Pinot Meuniers banerförare

 1. Intressant! Har alltid undrat vad pinot meunier bistår med i de champagnesorter i vilka den ingår. Borde således beställa den med 100% av druvan som du nämner ovan.
  Ser i Oz Clarkes ”Druvan bakom vinet” att det är en mutation av pinot noir.
  Ser vidare att den odlas i Tyskland under andra namn. Och även i Österrike. Lätt syltiga rödviner och champagneliknande bubbel går att hitta i Australien, skriver han vidare.

 2. vintomas skriver:

  Den heter Schwarzriesling eller Müllerrebe i Tyskland och förekommer framför allt i Württemberg (en rödvinsdominerad region). Har inte provat något tyskt vin på druvsorten, och brukar aldrig se några Württemberg-viner exporteras. Vitpressade bubbelviner på blå druvsorter odlade i kallt klimat behöver nog heller inte vara alltför lika de rödviner som görs av samma druvsorter…

 3. Vinoliv skriver:

  Hej Tomas!
  Jag vet inte om M och jag berättade det men den J.M. Special Club 2002 som vi gav bort i present i juli till ett par i Schweiz var defekt. Vi provade den tillsammans och blev tyvärr varse att den var defekt – särskilt tydligt var det då vi hade provat samma vin på förmiddagen.

  /vinoliv

  • vintomas skriver:

   Hoppsan! Är defekta champagner något som går just nu? Har tidigare noterat hur mycket ovanligare det är med korkdefekt i skumpa än i andra viner, men en flaska som öppnades på plats hos just J.M. var defekt när unge herr M. provade den, och så stötte jag på en annan flaska i slutet av juli.

 4. Pingback: Uppvärmningsprovning för Munskänkarnas EM-lag | Vintomas vinblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s