En blek Riesling Kabinett

Halvflaskor är alltid bra att ha, fast en uppsättning vakuumkorkar behöver man ha eftersom utbudet på halvflaska är så mediokert – och då inte enbart på Systembolaget utan lite överallt. Plockade härförleden på mig några halvflaskor från SB som jag räknade med skulle vara någorlunda enkla, men drickbara. Nu var det dags att vrida kapsylen av en av dem – No 1 Edition Riesling Kabinett 2008 från Mosel och St. Michael Weinkellerei i Bernkastel-Kues (verkar sakna webbplats). Således en halvtorr Riesling. 49 kr för en halvflaska och finns även på helflaska för 80 kr, under nr 6274.

Väldigt blek färg. Relativt typisk med diskret och nedtonad rieslingdoft med parfymtoner och persikofrukt. Utspädd karaktär, viss smak av gult äpple och persika, aningen citrus, knappt halvtorr (mer ”feinherb” än egentlig ”mild” med tysk terminologi), rätt bra syra, men mycket kort i munnen och med en lätt otrevligt och i övrigt helt intetsägande eftersmak. 70-73 p? Saknar mineralkaraktär, elegans eller igenkännbar moselkaraktär. Fruktaromerna är (svaga som de är) egentligen aningen ”varma/mogna” för Mosel (borde haft mer citrus och äpple), men smaken helt utspädd. Jag får intrycket av ett vin som är gjort med mycket hög avkastning, och druvor som fått skördats lite halvsent för att alls stånga sig upp till det formella mustviktskravet för Kabinett, vilket innebär att det förutom koncentration också saknar den krispiga karaktären en bra Kabinett ska ha och som är dess charm jämfört med högre Prädikat. Anges ha 8% alkohol, och jag uppskattar restsockret till storleksordningen 25 g/l, vilket motsvarar c:a 1,5% alkohol ytterligare. Således gjort på druvor med runt 9,5% potentiell alkohol, eller c:a 70 °Oe, att jämföra med minimikravet 67 °Oe.

Jag kanske bör nämna att jag är en varm anhängare av halvtorr tysk Riesling, trots att denna vinstil sedan länge är helt ute och ofta anses osofistikerad. Det dåliga betyget beror således absolut inte på att det är vinstilen jag har något emot. 2008 ska vara en rätt bra årgång i Tyskland, så det finns ingen ursäkt att ha lyckats så här illa p.g.a. årgången.

Kabinett på halvflaska är ingen dum idé men just detta vin saknar helt existensberättigande som Prädikatswein, borde snarare ha sålts till ett betydligt lägre pris som QbA i en förpackning med ett praktiskt bärhandtag. Det är absolut inte prisvärt, för att uttrycka sig försiktigt. 80 kr för en helflaska av detta vin är ett rån jämfört med exempelvis de 103 kr som Erdener Treppchen Riesling Kabinett 2008 från Dr. Loosen kostar på rea. Min bedömning av kvaliteten är att detta är ett vin som nog inte borde kosta över 3 euro för en helflaska på en tysk stormarknad. Vinet visar sig vara importerat av Granqvist, vilket tyvärr inte gör mig förvånad. Stödjer åter hypotesen om att det helt enkelt inte finns några ens halvvettiga tyska viner som är buteljerade av någon annan än tillverkaren själv. Står det ”Weinkelleri” snarare än ”Weingut” på etiketten är det inte köpvärt hur billigt det än är. Undvik.

Den engelska versionen av detta inlägg hittas här.

Detta inlägg publicerades i Mosel, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till En blek Riesling Kabinett

  1. Om man jämför Systembolagets utbud av halvflaskor med din favoritbutik i Bryssel, hur blir utfallet då?

    /En som tycker att Systemet bättrat sig märkbart på halvflaskfronten under senare år

    • vintomas skriver:

      Bor man på ett ställe med differentierat vinutbud har man inte en favoritbutik utan flera. 🙂 Förekomsten av halvflaskor är högst varierande mellan butiker, vissa har dem knappt alls, andra har ett bra sortiment. Men när jag besökt allehanda (bättre) producenter i Tyskland och Frankrike har det slagit mig hur få av dem som alls erbjuder halvflaskor för annat än söta viner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s