Foire aux Vins hos Chai & Bar, del 1

Chai & Bar är tveklöst en nyckeladress på den brusselanska vinscenen. Det är en stor vinbutik i det gamla kungliga packhuset Tour & Taxis strax nordväst om centrum, på andra sidan floden. Sortimentet hos Chai & Bar kan beskrivas som något mitt emellan en renodlad Bordeauxbutik och en vinbutik med brett sortiment men med tydligt franskt fokus. Det är därför tveklöst Bordeaux som är deras styrka, och där sträcker sig sortimentet från bra budgetvarianter via den del av mellanregistret som vanliga dödliga fortfarande har råd att köpa, via de som man har råd att köpa om man är lite smågalen och slutligen upp till de som man enbart kan göra en sak inför: skaka på huvudet åt priserna och påminna omgivningen om att det trots allt är jäst druvsaft vi pratar om. Därutöver har de en hel del av övriga Frankrike, och spridda skurar i resten av världen, dock med en hel del totalt vita fläckar bland sådant som jag betraktar som klassisk mark – bl.a. Tyskland, Österrike, Sherry och Portvin – och det samlade Nya Världen-sortimentet består av ett mycket begränsat antal poster (därtill ganska ointressanta). Utmärkelsen att ha det bredaste vinsortimentet i prestigeklass i Bryssel går därför tveklöst till gourmetvaruhuset Rob. Till Chai & Bars försvar skall dock sägas att deras sortiment ingalunda är statiskt, och att en spännande utveckling är deras succesivt utökade samarbeten med andra importörer, såsom Italienspecialisten Licata Vini och Spanienspecialisten La Buena Vida, som i likhet med många specialiserade vinförsäljare ligger ”på landet” och inte i Bryssel. Några väl valda viner ur dessas sortiment finns numera att köpa på Chai & Bar. För Licatas del innebär detta bl.a. innebär några av La Spinettas billigare viner och några från Avignonesi finns i Chai & Bars hyllor. Ett par sådana samarbeten till, för att täcka upp de vita fläckarna, och de skulle flåsa Rob i nacken vad gäller sortimentets bredd. Jag noterade dessa samarbeten först i början av 2010 i samband med en större provning, men har uppmärksammats (av G.S.M.) på att åtminstone samarbetet med La Buena Vida har förekommit i flera år.

För trots mitt omdöme om Rob som bredare gör jag mer frekventa besök till Chai & Bar, eftersom de ofta erbjuder provningar av större och mindre slag och har flera olika reakampanjer under året då priserna tenderar att komma ner till klart rimliga nivåer. Således en trevlig butik att besöka, om man alls gillar viner som ingår i deras profil. En provning från slutet av förra året som är värd ett särskilt hedersomnämnande är den då man fick möjligheten att prova 2,5 cl Château Pétrus 2004 för € 10, d.v.s. de tog i praktiken bara ut € 300 för flaskan, trots att den då låg på sådär € 800 (?) i deras prislista. Idag kostar den f.ö. € 1100 hos dem. För övrigt enda gången jag har provat Pétrus, statsanställd fattiglapp som man är. (Snabb provningsnotering ur huvudet: god men inte prisvärd, behöver mer tid; Parkers 93 p och ”drick 2017-2035” är nog inte alls en orimlig bedömning.) Minst en munskänksprovning om året brukar också vara förlagd till Chai & Bar, och leds då av någon deras sommelierer. Den senaste var en provning av vit Bordeaux i början av juni, och var mycket givande. (Hmm… var har jag provningsnoteringarna från den?) De har också en Enomatic-försedd vinbar i lokalerna, med samma öppettider som butiken, där 16 viner från deras sortiment (ofta inklusive några praktpjäser) kan provas mot rimlig betalning. Fördelen med ett sådant upplägg är ju att man då inte behöver känna något direkt köptvång.

Nåväl, åter till denna helgs provning. Foire aux Vins är ett begrepp inom den franskspråkiga världen, och betyder rätt och slätt vinrea, som regelbundet genomförs på höstkanten i bland annat Frankrike och Belgien. Vissa aktörer genomför ibland en minivariant på våren också. Den gångna veckan har det hela dragit igång i Belgien. De stora aktörerna är varuhuskedjorna, Carrefour, Delhaize, Colruyt och Cora, där Cora brukar vara tveklöst bästa och ligga sist i spåret, i oktober – jag lär ha anledning att återkomma till just Coras Foire aux Vins på denna blogg. Varuhusen tar ofta in ett större, tillfälligt sortiment vid detta tillfälle, som inte sällan innehåller inslag som är mer intressanta än vad de har i vanliga fall, om än ofta uppblandat med mycket ointressant skräp. Chai & Bars rea är däremot just en tillfällig prissänkning på valda delar av sortimentet, vad jag kan se. Den löper från 10 september till 2 oktober, och åtföljs av provning av vissa viner tre helger på raken. Belgienbaserade läsare som tycker detta låter intressant bör dock observera att alla provningar på Chai & Bar kräver föranmälan, och att man får en personlig inbjudan genom att registrera sig på deras webbsajt. Detta observeras strikt, jag har flera gånger sett tillfälliga besökare undra om det går att prova det vi andra har näsan i, och de får då beskedet att endast föranmälda registrerade kan prova, och att de är välkomna att registrera sig på hemsidan och sedan få inbjudan till nästa gång.

Laurent Perrier Brut Champagne, non-vintage (nedsatt från € 30 till € 27,50)
Kall, torr och gratis är nog inget dumt sätt att börja om man vill hålla sina kunder på gott humör!
I doften lite brödig, citrus, något aromatiskt, på det hela taget en mycket klassisk champagnedoft. I smaken torr, medelfyllig, rätt fruktig, grapefrukttoner, rätt bra syra, någon beska som drar ner en aning. 87-88 p. Champagne i klassisk, stram stil. Svårt att säga att stilen är utpräglad på något tydligt sätt – kändes snarare som att den ligger solitt någonstans i ”mittklungan” av de stora, välrenommerade husen vad gäller stil: varken påfallande ung eller ovanligt utvecklad, eller påtaglig dominans av någon druvsort (möjligen aningen mer ”blanc de blancig” än några andra) eller särskilt lätt eller koncentrerad i stilen. Helt OK prisvärde till detta pris, man får ofta betala 30-någonting euro för denna kvalitet från de stora husen. Kostar f.ö. 349 kr i Sverige. Richard Juhlin har bedömt vinet med 72 (79) i sin bok från 2008, men det var ju inte denna batch. Sammansättning enligt RJ: 40% Pinot Noir, 15% Pinot Meunier, 45% Chardonnay.

Domaine de Targuerie (Blanc) 2009 (nedsatt från € 6,00 till € 4,99)
Vin de Pays de Côtes de Gascogne (sydvästra Frankrike), blend av Colombard, Sauvignon Blanc och Chardonnay.
Mycket blek färg. Doften fruktig, citrus, krusbär, lite gröna toner. I doften är Sauvignon Blanc-intrycket dominerande, men nog mer ”enkel Nya Zeeland SB”-tonad än något från Loire. I smaken torr, medelfyllig, fruktig med toner av krusbär, rejält med citroner, bra syra, lite gröna toner, med rätt ”stickig” och aningen besk eftersmak. I smak påminner den åter om en (enklare) Nya Världen-Sauvignon Blanc. 80-81 p. Mycket prisvärd! Skulle funka utmärkt som aperitifvin, än mer som somrigt aperitifvin om det fanns någon sommar kvar…

Domaine des Masques Essentielle Chardonnay 2009 (nedsatt från € 7,50 till € 6,99)
Vin de Pays de Bouches de Rhône (Provence)
Klargul färg. Exotisk, godisartad doft, påminner nästan om tuggummi med en generös dos av syntetisk fruktessens. Drygt medelfyllig, lite alkoholeldig, fruktig smak, klart spritig, obalanserad eftersmak. 78-80 p. För all del en rätt imponerande koncentration för priset, men spritigt och obalanserat – få skulle nog gissa Frankrike i en blindprovning. Det nämndes att vinet hade hög alkoholhalt (14%?) när det serverades. Just det, sa Bull. Rekommenderas ej för andra än de som aldrig reagerar på att viner har för alkoholstinn smak. Kommer knappast att bli mer balanserat med lagring. Chai & Bar erbjöd f.ö. provning av flera av Domaine de Masques viner för några månader sedan (var kan jag ha lagt eventuella anteckningar, måntro?), och jag minns många av dem som rätt bra, så det finns ingen anledning att undvika denna producent generellt p.g.a. just detta vin.

Domaine Masson Blondelet Les Angelots 2008 (nedsatt från € 12,90 till € 10,49)
Pouilly-Fumé (Loire), Sauvignon Blanc
Doft av sparris, lite persika och citrus, något aromatisk, aningen mineral. I smaken fruktig, medelfyllig, rätt bra syra, ej så koncentrerad. 83-84 p. Doften rätt typisk för en någorlunda fruktig Pouilly-Fumé (OK, sparris är kanske inte en frukt, men Loire-entusiaster förstår nog ändå vad jag menar), smaken kunde varit mer koncentrerad, men stilen är rätt elegant. Kan nog beskrivas som aperitifstilad snarare än matig. Helt OK prisvärde.

Les Plantiers du Haut-Brion 2005 (€ 44, ej rea)
Péssac-Léognan (Bordeaux/Graves), 63% Sémillon, 37% Sauvignon Blanc. Château Haut-Brions vita andravin. De vita och röda andravinerna har olika namn, och har dessutom båda nyligen bytt namn, så senare årgångar av detta vin heter tydligen La Clarté de Haut-Brion. Dessutom finns flera andra slott med Haut Brion som del av sitt namn och del i deras andraviners namn. Antagligen för att göra det hela lite enklare för alla konsumenter. Eller nå’t i den stilen.
Enomatic-vin från vinbaren, ej del av reaprovningen. Ett återbesök med anledning av Munskänksprovningen i juni, då detta vin imponerade mest på mig.
Färgen är klargul. I doften gula frukter i form av gult äpple och persika, lite arrak, halm och honung, välbalanserad fatton med lite smör, mintig mineralton, stram och elegant doft. Drygt medelfylligt i smaken, mycket mintigt och mineraliskt smakintryck, mycket markerad syra, med ett allmänt intryck av gul frukt och citrus under den dominerande mineralen, åter lite halm, lång och behaglig eftersmak med toner av mineral och citrus. 92-93 p. Otroligt elegant, ”aristokratiskt” och stramt vin. Fattonen mycket välintegrerad. Kan nog förbättras ytterligare med lagring, och lär tåla rejäl lagring med de mineral- och syratoner det har. Serverar man det i närtid skulle nog inte karaffering sitta fel. Intressant att ett Sémillon-dominerat vin är så stramt, elegant och syradrivet, när Sauvignon Blanc-dominerade blends verkar favoriseras numera, bl.a. p.g.a. syran. Hade nog förväntat mig ett oljigare vin; fick snarare ganska tydliga Chenin Blanc-vibbar av många inslag i vinet, så hade något sagt att det var en ekad Savennières i verklig toppklass (dock ej från Joly) hade jag kanske köpt det påståendet. Vi är förstås uppe på en prisnivå som många aldrig kan tänka sig att betala för ett torrt vitt vin utan bubblor. Kan man väl tänka sig att betala priset, tycker jag att detta vin tveklöst levererar, och skulle nog uppskattas av de flesta som gillar klassiskt strama viner, även om man inte favoriserar just vit Bordeaux. Och jag dristar mig nästan att säga att med tanke på kopplingen till Haut-Brion (som ju är en ikon även på den vita sidan) är det närmast billigt för sin kvalitet – i åtminstone någon mening av ordet ”billig”. Troligen i första hand ett vin för eleganta fiskrätter, men med denna rejäla syra skulle jag nog också kunna tänka mig skaldjur.
Parker gav 2008 vinet 90 poäng och angav drickfönstret till 2008-2023. Jag har oftast gett lite lägre poäng än Parker i blogginläggen hittills, men Parkers omdöme betraktar jag tveklöst som för snålt tilltaget i detta fall.

Henri Latour Bourgogne Haute Côtes de Beaune 2007 (nedsatt från € 11,90 till € 9,99)
Pinot Noir
Blekröd färg, doft av hallongodis med lite moreller, något aromatiskt med antydan till kryddoft. Syrlig smak av hallon, aningen kryddor och lite tannin, som känns i eftersmaken. 80-82 p. Mycket lätt stil, inte så imponerande, men en fullt korrekt bas-Bourgogne, så ingen anledning att egentligen undvika det om man gillar den lätta, syrliga stilen av Pinot Noir. Dock tveksamt prisvärde, Haut Côtes-viner ska kunna vara bättre än så här på den här prisnivån, för lyfter man blicken från Bourgogne ska basnivån av enkel Pinot Noir helt enkelt ligga lägre än så här i pris.

Le Bordeaux de Maucaillou 2006 (nedsatt från € 6,90 till € 5,39)
Bordeaux Supérieur, blend av Cabernet Sauvignon, Merlot och Cabernet Franc. Uppgavs vara 4:evinet från Château Maucaillou i appellationen Moulis. Det var första gången jag hörde begreppet 4:evin, trodde man slutade räkna vid 3:eviner. Men i dett fall heter tydligen 3:evinet Le Haut-Médoc de Maucaillou, medan detta vin säljs under en appellation (Bx sup) som ligger ännu ett steg lägre i hierarkin än Haut-Médoc – undrar om det kanske också innehåller inköpta druvor?
Klarröd färg. Doft av röda bär (röda vinbär, körsbär), lite mörka plommon, lite kryddton. Knappt medelfyllig smak, rätt fruktigt, bra syra, röda vinbär och körsbär, en del tannin, särskilt i eftersmak. 81-83 p. Frisk och lättdrucken stil, ej avsett för lagring. Mycket prisvärt! Inte bara mycket vin för pengarna utan har viss igenkännbar Bordeaux-karaktär, till skillnad från de typiska 3 euro-Bordeauxerna i de belgiska varuhussortimenten, som i bästa fall är drickbara rödviner som möjligen kan ge ett vagt franskt intryck, men i flera fall bara är usla. Ett extra plus för att texten ”Grand vin de Bordeaux” (som är ett hån på det där 3 eurosskräpet) har skrivits med mycket små bokstäver på detta tillverkarens enklaste vin.

Le Haut-Médoc de Giscours 2006 (nedsatt från € 12,90 till € 9,29)
Haut-Médoc, i princip 3:evinet från Château Giscours i Margaux, men kommer i praktiken (i huvudsak?) från förstasorteringen från vingårdar strax utanför Margaux-appellationen snarare än från tredjesorteringen innanför.
Klarröd färg, lite mörkare än föregående. Stallig doft, röda och svarta vinbär, lite krydd- och fatton. Medelfyllig smak, stramt, relativt tanninrikt och med bra syra, röda och mörka bär, stram eftersmak. 85-86 p. Klart prisvärt! Solklart en klassisk och mycket tydlig Bordeaux/Vänstra stranden-stil, går att dricka nu, men skulle vinna på ett par års lagring. Kul att sådana viner fortfarande går att hitta under 10 euro på ”Cabernet Sauvignon-mark” (Haut-Médoc), och därtill gjorda av ett etablerat slott!

Marquis de Mons 2005 (nedsatt från € 14,90 till € 11,99)
Margaux, 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 10% Cabernet Franc, andravin till Château La Tour de Mons.
Klarröd färg. I doften stall, röda och lite mörka bär, lätt blommig, toner av milda torkade kryddor. Medelfyllig smak, röda och mörka bär, något mjuknade tanniner, men fortfarande relativt påtagliga. Någon tjärton och torra tanniner i eftersmak. 83-85 p. OK prisvärde. I jämförelse med föregående vin har detta elegantare aromer i doften men är lite ”råare” och oharmoniskt i eftersmaken. Kan lagras, men blir nog inte mer balanserad av ett par år till i källaren. Med tanke på att 2005 generellt är en fantastisk årgång, får detta vin betraktas som en underprestation, vilket kanske är förklaringen till att det går att hitta på rea år 2010, när mestadels 2006:or och 2007:or står i hyllorna. Bortser man från hur en 2005:a borde vara, är det dock ett OK vin i sin prisklass.

Château Chasse-Spleen 2007 (nedsatt från € 21,90 till € 18,50)
Moulis en Médoc, 55% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 5% Petit Verdot.
Klart mörkröd färg. Tydligt blommigt och aromatiskt (ny ek?), röda och mörka bär, lite stall och kryddighet. Doften går i ”modern bra” Bx-stil. I smaken medelfyllig, aromer av mörka och röda bär, bra syra, relativt påtagliga tanniner, viss kryddton, stram men harmonisk eftersmak. 87-88 p. Klart ungt, behöver lagras. Prisvärt. Jag måste säga att vinet överraskade mig positivt, för de röda Bx-2007:orna har generellt rykte om sig att vara klart svagare än 2006 (och därtill möjligen övervärderade av vissa stora vinskribenter), med en del gröna/omogna toner och ska överlag vara överprissatta, då primörkontrakten tecknades på svansen av 2005:s rykte och just före finanskrisen. Just detta vin är nog lite lättare i stilen än vad slottet bör prestera ett bra år, men det är mycket välgjort och har inga som helst ”skumma” eller gröna toner. När det nu går under 20 euro säljs det nog lite billigare än 2006:orna vilket gör det prisvärt, en mycket rimlig prissättning.

Château Beychevelle 2007 (nedsatt från € 44,00 till € 36,90)
Saint-Julien (4:e cru anno 1855), 55% Cabernet Sauvignon, 35% Merlot, 5% Cabernet Franc, 5% Petit Verdot.
Mörklar klarröd färg. I doften en del stall och tydlig doft av ceder, kryddor och svarta vinbär – kraftig och klassisk doft. I smaken aningen mer än medelfyllig, svarta vinbär, någon krydd- och tjärton, påtagliga tanniner men välintegrerade. 89-90 p. Ung, men faktiskt mer tillgänglig än Chasse-Spleen trots lite kraftigare stil, hade också mer fruktkoncentration. En bra insats för årgången och ett mycket fint vin, men prisvärt? Inte riktigt, om man strikt ska gå på innehållet i flaskan. För den som däremot fäster betydelse vid etiketten och bestämt sig för att det ska vara Cru Classé eller just denna appellation eller köper slottet i varje årågng – ja, nätt och jämnt.

Och så över till de två Enomatic-vinerna:

Château Smith Haut Lafitte 2007 (nedsatt från € 54,00 till € 45,00)
Péssac-Léognan, 60% Cabernet Sauvignon, 31% Merlot, 8% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot.
Rätt kompakt mörkröd, med röd kant. Stallig och kryddig doft av svarta vinbär och mörka plommon, kanske någon tryffelton? Klart kryddig, drygt medelfyllig smak, antydan till eldighet (aningen ”spanskt” inslag i smaken?), har rejäla tanniner, men de är relativt ”polerade” för en ung Cab-dominerad Bordeaux. 90-91 p. Ett matigt vin, kanske lite mindre elegant än Beychevelle i aromerna, men mycket väljgjort – bevisar åter hur pålitligt detta slott är. Klart ungt, men någorlunda tillgängligt redan nu – för den med ung smak. Prisvärde – i princip samma kommentar som för Beychevelle. Men, notera att även det pålitliga andravinet Les Hauts de Smith ingår i kampanjen, med årgång 2006, och är nedsatt från € 19,00 till € 15,50. Utan att ha provat denna årgång är jag helt säker på att det vinet är klart prisvärt, för det ges samma vinifiering som förstavinet.

Château Pontet Canet 2007 (nedsatt från € 65,00 till € 56,00)
Pauillac (4:e cru anno 1855), 70% Cabernet Sauvignon, 25% Merlot, 4% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot.
Detta vin visade sig, till skillnad från det föregående, vara klart påverkat av att serveras från Enomaticen, så något helt pålitligt omdöme kan egentligen ej lämnas. Detta var i alla fall vad jag upplevde i glaset:
Rätt kompakt mörkröd färg, purpurröd kant. I doften inledningsvis mest bulldegstoner, helt skumt, men påminde fascinerande nog om en Enomatic-serverad Pinot Blanc(!) några veckor tidigare! Efter idogt snurrande kunde röda och mörka bär och en ton av milda, torkade kryddor skönjas under bulldegsfilten. Något syrlig smak med röda bär i attacken, därefter inslag av tjära och svarta vinbär i mitten/slutet och rejäla tanniner som slår till. Bedömt i detta skicka får det (87-88 p ?), men avslutningen tyder på att 90+ hade varit aktuellt med normala aromer. Parker har gett det (91-94) och i nuläget kan jag inte säga om jag håller med eller ej.

Kommentar: provade om vinet några veckor senare från en fullt frisk Enomatic-flaska, och då gav jag det 92-93 p. Närmare beskrivning kommer i sinom tid.

Vinet visade sig ha varit i Enomaticen sådär 2,5 veckor, och sommelieren som kom med denna info sa att efter så lång tid kan den reduktiva kväveatmosfären ibland påverka aromerna. Han beskrev aromerna som typiskt uppstår som ”white spirits” medan jag associerade till bulldeg, men att det kunde finnas något ”yeasty” i det hela kunde han nog köpa. Intressant, en helt annan typ av ”defekt” än jag tidigare stött på. Undrar om olika personer är olika känsliga för dessa aromer? För två andra i personalen tyckte att det inte var något fel på vinets doft. (Jag behövde för övrigt inte betala för detta glas.) Aromerna dämpades med snurrning, men gick inte bort trots rätt idog hantering under minst 10 minuter.
Sensmoralen är: känns ett vin från en Enomatic konstigt, fråga hur länge flaskan stått i maskinen.

Texten har uppdaterats med avseende på Chai & Bars samarbeten, och med viss fördröjning med de sista vinerna.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Detta inlägg publicerades i Bordeaux, Bourgogne, Champagne, Chardonnay, Loire, Pinot Noir, Provence, Sauvignon Blanc, Sydvästra Frankrike. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Foire aux Vins hos Chai & Bar, del 1

  1. Pingback: Enomaticviner på Bryssels flygplats | Vintomas vinblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s