Malbec från Achaval-Ferrer och några andra argentinare

En i Munskänkarnas 3-betygscirkel, M.A., hade semestrat i Argentina och passat på att besöka några vinproducenter. Den mest högklassiga av dessa var Achaval-Ferrer (importeras i Sverige av Divine), och han valde därför att ordna en provning av argentiska viner med några av deras viner i fokus och några andra, lite billigare argentinska viner som komplement, allt inköpt i Belgien. Alla viner kom från regionen Mendoza och vinerna serverades öppet direkt från flaskan.

Först två vita.

1. Santa Julia Viognier 2009, € 6,50 hos Mig’s
Ljusgul färg. Doft av grapefrukt, lite citrusskal, aningen krusbär, lätt mintton och diskret örtighet – återhållna aromer för en Viognier. I smaken fyllig, fruktig med toner av persika, oljig, sedvanlig (för en Viognier) beska. 84-85 p? Rätt typisk för en enklare, men mycket välgjord Nya Världen-Viognier, men i detta fall rätt återhållen i doften, d.v.s. doftar trevligt nog inte dopad med godisessens á la Fazers gröna marmeladkulor. Ett mycket prisvärt vin om man gillar stilen eller druvsorten.

Har själv lite svårt för många Viognier i allmänhet och Nya Världen-exemplaren i synnerhet – de kan ofta ha trevliga aromer men har överlag för låg syra för att hänga ihop till något behagligt helt, och får istället för mycket av en oljig-besk profil. (En typisk Chardonnay-Viognier-blend ska normalt lida mindre av detta.) Och de i och för sig eleganta exemplaren i Condrieu känns ofta överprissatta och anses inte heller må bra av lagring, vilket däremot Marsanne och Roussanne gör, så jag har lättare att uppbåda viss sympati för dessa likaledes något oljiga Rhône-druvor. Vad ska det vara för druvsort i ett elegant vitt vin då? Ledtråd: sju bokstäver, börjar på R.

2. Santa Julia Organica Chardonnay 2009, € 6,00 hos Mig’s
Klargul färg. Doft av gula äpplen, persika och tropisk frukt (passionsfrukt?? och ananas?), lite ekton med antydan till vanilj och lite diskret smörton. Fyllig, rätt oljig smak, aromer av persika och citrus, drygt medelhög syra, tydlig citruston i eftersmaken. 85-86 p. Rätt typisk Nya Världen-Chardonnay, även om så pass mycket citrus i smaken inte är typiskt för de allra hetaste exemplaren. Välgjort och prisvärt. Vi hade lite olika intryck av hur hög syranivån var, och om någon fatton faktiskt fanns eller om det var Chardonnays innebeoende smörighet som kom fram.

Santa Julia är ett av Familia Zuccardis varumärken, i likhet med Fuzion (vin 4) nedan.

Sedan följde fem röda:

3. Alamos Seleccion Pinot Noir 2009, Bodega Catena Zapata, € 9,80 hos Mig’s
Klarröd färg. Doft av körsbär, fruktig doft, något blommig och med lite grön ton och vanilj, lite ”köttigt” Pinot-inslag. Fruktig, rätt sötaktig, körsbär med bra syra, aningen tannin och kryddton, lite enkel stil men sympatiskt och med bra koncentration. 83-84 p. Rimligt prisvärt. Gjort i en stil som nog inte vinner på lagring. (På något sätt känns det som om fruktkoncentrationen borde ha räckt för att göra ett ”större” vin än det var – kanske lite mer fransk ek med korrekt fathantering hade gjort susen?)

4. Fuzion Alta Malbec Reserva 2008, ca € 6 hos Delhaize
Mörkröd färg med mörk kärna. Relativt diskret doft, mörka bär, lätt aromatiskt (svarta vinbärblad, eukalyptus, något grönt), något sötaktigt intryck redan i doften. Fruktig, lätt sötaktig smak, mörka bär, snälla tanniner, bra koncentration, lite oharmonisk eftersmak. 82-83 p. Prisvärt; lättdrucket men inget stort vin, borde passa till rejäla (men kanske helst opretentiösa) kötträtter, med sötman som ett litet varningstecken för mer nyanserade kötträtter.

5. Achaval-Ferrer Malbec 2007, € 13,14 hos Van Eccelpoel
2008:an säljs i Sverige av ett icke alldeles obekant statligt monopol för 179 kr under nr 95968. (Som bekant är bra viner alltid billigare i Sverige enligt den officiella propagandan.)
Purpurtonad mörkröd färg. Doft av mörka bär, lite tjära och tjärpastill, lätt animaliska toner, lätt sötaktigt doftintryck (mycket mindre än i 4:an dock), lite örtigt/grönt inslag. Fruktig, rätt koncentrerad och lätt sötaktig smak av mörka bär, bra syra, lite tjärton, en hel del tannin, men tillgängligt. 86-87 p. Prisvärt. Ett nyanserat vin, ungt men tillgängligt, tål lagring.

6. Achaval-Ferrer Quimera 2007, € 23,45 hos Van Eccelpoel
En blend av 38% Malbec, 24% Merlot, 24% Cabernet Sauvignon och 14% Cabernet Franc, d.v.s. 62% ”vanliga” Bordeaux-druvor. I Sverige 299 kr under nr 95980 men verkar i princip slut.
Purpurtonad mörkröd färg. Doft av mörka bär, eukalyptus, lätt sötaktigt intryck, med välintegrerad fatton och lite choklad. I smaken mörka bär, svarta vinbär, lätt sötaktigt, bra syra, en hel del tannin, bra koncentration. 88-89 p. Ungt, men tillgängligt, lite mer nyanserat än vin nr 5. Utvecklades mest i glaset av vinerna, så kan eventuellt motivera lite högre poäng efter lagring, så nog prisvärt.

7. Achaval-Ferrer Finca Bella Vista 2007, € 58,53 hos Van Eccelpoel
En av tre vingårds-Malbec från tillverkaren, som alla baseras på gamla stockar och mycket låga skördeuttag. I detta fall planerades de 1910 och uttaget är 12 hl/ha, vilket med planteringstätheten 6000 stockar/ha motsvarar en tredjedels flaska per vinstock. Tja, sånt driver ju priset en smula…
Kompakt purpurfärg. Koncentrerad, stor och nyanserad doft av mogna mörka bär, tjära, lite eukalyptus, välintegrerad ton av nya fat, aningen sötaktig doft. I smaken massiv koncentration, stor fruktsötma (snarare än bara söt smak), mörka bär – björnbär och riktigt mörka körsbär, rejäla tanniner men mycket polerade i stilen, (sötaktig) tjärton. 93-94 p. Ungt, tål lång lagring, men förvånansvärt tillgängligt nu för ett så massivt vin. Visst är vi i Nya Världen så det förslår (på ett positivt sätt), men påminner en hel del om en modern topp-Spanjor från Toro eller Ribera del Duero. Jag skjuter absolut inte av höga poäng till Nya Världen-viner på rutin, och ägnade detta vin en hel del uppmärksamhet för att försöka bestämma mig för en poängsiffra (”hur högt över 90 måste jag gå för att vara ärlig”?), och siffran är därför snarast försiktigt satt. Vinet är helt klart prisvärt för den som gillar massiva rödviner med stil och inte insisterar på att de måste komma från valda delar av Europa. Om Argentina gråter över detta vin måste det enbart vara glädjetårar.

En klart trevlig provning, och Achaval-Ferrers högklassiga viner var en kul ny bekantskap. Argentina i högre prisklasser har jag inte provat så mycket, så nu kan jag i alla fall namedroppa en argentinsk tillverkare jag gillar ifall jag någon gång blir anklagad för att att vara för frankofil. 🙂

Och så ett litet sidospår, som inte har med själva provningen att göra. Jag har nu konstaterat att Achaval-Ferrer, framför allt årgång 2004 och framåt, också finns bedömda av Wine Advocate. Inget av deras viner har någonsin fått under 91 poäng, och förklaringen heter Jay ”Mr. Inflation” Miller, som tydligen också bedömer Sydamerika (och inte bara Spanien och Australien). Tråkigt, för det innebär ett till område där Wine Advocates bedömningar helt enkelt inte är att lita på. Bas-Malbecen har fått 91 poäng i årgångarna 2005, 2007 och 2008, och 92 poäng i 2006. Onekligen är det ett bra och prisvärt vin, men den 2007:a jag provade skall inte ha över 90 poäng enligt min ärliga bedömning. Ungefär samma story som när jag tyckte han gav inflaterade poäng till Penfolds Konunga Hill. (Achaval-Ferrers vin är dock ett snäpp bättre och har mer personlighet än Penfolds för all del välgjorda bulkprodukt.)
Miller gav för övrigt 92 poäng till Quimera 2007 och 96 poäng till Finca Bella Vista 2007, vilket jag vänder mig mindre emot, även om jag var lite mer försiktig. Noterade för övrigt följande brist på konsekvens i rekommenderade drickfönster för bas-Malbecen från hr. Miller:
* årg 2005, bedömd 2007: 91 p, drick 2007-2009
* årg 2006, bedömd 2007: 92 p, drick 2011-2020 – att ange 5-14 år på detta vin, men 2-4 år på årgången innan borde indikera en dramatisk stilskillnad som våre svårförståelig för ett vin på tillverkarens basnivå
* årg 2007, bedömd 2008: 91 p, ”it will evolve for several years but can be enjoyed now”, inga år angivna
* årg 2008, bedömd 2009: 91 p, ingen uppgift alls om drickbarhet, men däremot får vi veta att ”In our current economy, this is an ideal steak house wine.”
Varför får karln hållas?

Detta inlägg publicerades i Argentina, Chardonnay, Malbec, Munskänkarna, Pinot Noir, Viognier. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Malbec från Achaval-Ferrer och några andra argentinare

  1. Håller med dig angående viognier. Jag har inte heller insett poängen/charmen med denna druva. Till din druva R. skulle jag själv addera en druva C. och en druva S. B. Där har du min vita topptrio.

    /Anders

  2. Sigges Bakficka skriver:

    Viognier provas och drickes företrädesvis endast från gamla världen,Druvan måste behandlas
    med ” god”. hand.När så sker är den väl värd drickas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s