Frankenviner

I samband med att Munskänkarnas EM-lag besökte oss i Bryssel, höll två av deltagarna en provning av Frankenviner. Det var Ulf & Eva Karlsson från Uddevallasektionen, vinnare av Munskänkarnas vinprovningstävling 2010.

Fem viner serverades blint till deltagarna – fast eftersom jag skrev ut provningens vinlista och hjälpte till med serveringen kände jag till ordningen, så det var ingen blindprovning för mig.

Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Grosses Gewächs trocken 2006
Weingut Johann Ruck, € 19,50 hos tillverkaren.
Relativt ljus klargul färg. Fruktig, lite ”spritsig” doft med tydlig mineralton, persika, citrus, päron. Helt torr smak, klart fyllig, lätt alkoholeldig, kryddig, med toner av persika och röda äpplen, bra syra. 88-89 p. En vin med imponerande koncentration, men när alkoholen slår igenom en smula känns det ej helt balanserat, vilket får poängen att stanna under 90. Detta är nog tyvärr en risk för vissa tyska Grosses Gewächs (även Riesling), att koncentrationen har prioriterats före balansen. Vinet är så kraftigt att det torde vara ett vin att använda ihop med t.ex. plockmat (inklusive charkuterier och allehanda oljedränkta saker ur växtriket), vitt kött eller kraftiga grönsaksrätter, lär däremot passa sämre till sparrisprimörer än de Kabinett trocken som är sedvanliga i de sammanhangen. Kan nog lagras i flera år, men vinner nog inte så mycket på det, till skillnad från en Riesling.

Iphöfer Julius-Echter-Berg Scheurebe Kabinett trocken 2009
Weingut Werner Emmerich, € 6,80 hos tillverkaren.
Mycket ljust gul färg. Klart fruktig och aromatisk doft av krusbär, svarta vinbärsblad och passionsfrukt. Spritsig, knappt medelfyllig smak, bra syra, persika och passionsfrukt, elegant och välbalanserat. 85-86 p. Kul vin med klar ”Sauvignon Blanc-varning” i aromerna, och då mer i Nya Världen- än Loire-tappning. Klart prisvärt. Har mest stött på druvsorten i söta viner från Pfalz, där det kan finnas mer honungston och Sauvignon-likheten inte är lika uppenbar. Borde passa som aperitif, men man kunde nog våga prova Sauvignon-typiska kombinationer som getost.

Würzburger Stein Riesling Grosses Gewächs 2006
Weingut Juliusspital, € 24,65 hos Langbeen
Klargul färg. I doften gul frukt, gula äpplen, tydlig honungston, lite mineral, har en doft av mycket mogna druvor, ”Auslese-doft”. I smaken drygt medelfyllig, torr men Auslese-fruktig smak, gula äpplen, honung, bra syra. Elegant! Ung, men stor potential. 90-91 p. Vinet blir inte mindre imponerade om man vet att årgången var lite problematisk i delar av Tyskland, framför allt de nordligaste områdena (Mosel, Rheingau) där nästan alla torra rieslingviner fick lite beskt inslag – detta märks inte på samma sätt i de söta. Pfalz verkar ha haft mindre problem, och förmodligen gäller detta även Franken. Eftersom Silvaner är karaktärsdruvan i regionen kan man ibland glömma bort hur bra deras Riesling kan vara – med en egen stil som inte bara är ”trocken” utan verkligen är knastertorr, med tyska mått mätt. Nu är ju för all del Würzburger Stein den mest kända vingården i regionen, och i detta vin får den sägas ha motsvarat sitt rykte.

”6. Apriles anno 1659” Silvaner trocken 2008
Fürstlich Castell’sches Domänenamt, € 24 hos tillverkaren.
Klargul färg. I doften fatton, gröna och gula äpplen, lite gröna toner i kombination med mogen fruktton, aningen mineral. Mineralisk smak, bra syra, gula äpplen, lätt kryddig, honungston. 89-90 p. Kändes inte direkt för ung, men borde kunna vinna på lite lagring. Ett av de få ekade tyska vita viner jag provat, där fattonen verkligen passade. Vinet har vid sidan av fattonen ”Silvaner Grosses Gewächs”-stil, och fatkaraktären kompletterar här på ett bra sätt. Vinet är namngivet efter det datum då Silvanern infördes i Franken.

Tri Terra Iphofer Burgundercuvée trocken 2007
Hans Wirsching, blandning av Grauburgunder (Pinot Gris), Weißburgunder (Pinot Blanc) och Chardonnay. € 18,50 hos tillverkaren.
Klargul färg. Doft av gula äpplen, persika, lätt honungston, relativt tydlig fatton, smör. I smaken klart fylligt, lätt smörigt, bra syra, gula äpplen, kryddton, lätt fatbeska, nötig. 89-90 p. Relativt lik en vit Bourgogne i aromerna – nog hade jag gått att lura i att det var t.ex. en Meursault jag hade i glaset. Om det sedan säger mer om vinet eller om mig vet jag inte…

En mycket intressant provning med riktigt bra viner. Inte riktigt standardvinerna från Franken; då provar man kanske Silvaner och Riesling som Kabinett trocken och därtill möjligen Müller-Thurgau (druvsorten som är mer vanlig än nödvändig) för att få en påminnelse om vad de faktiskt har en hel del av i vingårdarna. Däremot ett mycket kul urval av sådant på den vita sidan som är bättre eller mer udda än detta standardurval.

Med tanke på vinernas kvalitet är det intressant hur svårt det är att hitta vinerna utanför Tyskland; de verkar exporteras i mycket mindre utsträckning än de från bl.a. Mosel, Rheingau, Pfalz och Rheinhessen. I Belgien är det mer eller mindre bara Langbeen som säljer Frankenviner, och han hade förut bara Juliusspital, vilket i och för sig är en helt OK tillverkare, men inte riktigt brukar rankas som absolut topp av tyska källor, även om deras bästa viner brukar vara klart bra. Tillägg: Alldeles nyligen har han också utökat med Hans Wirsching, som inte fanns med på hans prislista när jag letade viner till denna provning.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annonser
Det här inlägget postades i Franken, Munskänkarna, Riesling, Silvaner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Frankenviner

  1. Ping: Tyska viner på Megavino del 2: Franken 2009 | Vintomas vinblogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s