Tyska viner på Megavino del 4: Pfalz och sammanfattande om 2009

Pfalz är ofta källan för lite kraftigare torr Riesling, som fortfarande har ”tysk stil”. I Pfalz finns också ett visst inslag av andra druvor bland de bättre vinerna, inte minst druvor ur Pinot-familjen. Två Pinot Blanc finns med nedan, Pinot Noir-vinerna kommer i del 5 tillsammans med övriga röda. Men de flesta var alltså Riesling, och alla dessa var torra.

Riesling 2009

Bergdolt Ruppertsberg Reiterpfad Riesling Grosses Gewächs 2009
€ 19,95
Honungsdoft, drygt medelfyllig, fruktig stil, (lite tvålsmak? – i detta fall ej så störande som det låter), 87-88 p.

A. Christmann Riesling trocken 2009
€ 9,15
Trevlig doft, drygt medelfyllig, rätt bra syra, lite beska, 84-85 p.

A. Christmann Köningsbach Oelberg Riesling trocken 2009
€ 16,35
Fruktig doft, druvmogen stil, lite honung, mer än medelfyllig, ej helt torr, skifferton, 87-88 p.

A. Christmann Köningsbach Idig Riesling Grosses Gewächs 2009
€ 32,00
Kraftig men samtidigt dämpad doft (reduktiv stil), med fruktig stil, hög syra, 89-90 p. Klart ung.

Mosbacher Deidesheim Herrgottsacker Riesling Kabinett trocken 2009
€ 8,45
Mineralton, medelfyllig, bra syra, 85-86 p. Prisvärd, ett plus för att man binder upp sig för att ej chaptalisera ett torrt på den här nivån (Kabinett, och övriga Prädikatswein, får ej chaptaliseras).

Mosbacher Deidesheim Kieselberg Riesling Grosses Gewächs 2009
€ 24,75
Fruktig doft, drygt medelfyllig, bra syra, kryddig stil, 88-89 p, ev mer.

Mosbacher Forst Ungeheuer Riesling Grosses Gewächs 2009
€ 24,75
Mineralisk och knuten doft, lite mintig, medelfyllig, bra syra, 89-90 p.

Pfeffingen Ungstein Herrenberg Kabinett trocken 2009
€ 8,75
Fruktig doft, mycket spritsig smak, lite mer fruksöt än Mosbachers Kabinett trocken, 85-86 p.

Pfeffingen Ungstein Herrenberg Spätlese trocken 2009
€ 10,85
Fruktig doft, drygt medelfyllig, spritsig och fruktig smak, 86-87 p.

Pfeffingen Ungstein Weilberg Grosses Gewächs 2009
€ 21,50
Fruktig doft, drygt medelfyllig, spritsig-mineralisk smak, bra fruktighet, lite eldig avslutning, 88-89 p.

Riesling 2008

Koehler-Ruprecht Kallstadt Saumagen Auslese trocken 2008
€ 19,95
Relativt fruktig doft med lite kryddton, medelfyllig (framstår som slank för en Auslese), lite platt smak jämfört med de presenterade GG, men mycket mentol och mineral. 87-88 p?

Pinot Blanc 2009

Bergdolt Duttweiler Kreuzberg Weissburgunder Kabinett trocken 2009
€ 7,75
Fruktig doft, drygt medelfyllig, bra syra, 84-85 p.

Bergdolt Kirrweiler Mandelberg Weissburgunder Grosses Gewächs 2009
€ 19,95
Gult äpple, honung, elegant doft, fyllig, fruktig, honungstonad, rätt bra syra. 88-89 p.

Pinot Blanc räknas som en rätt neutral och anonym druvsort, som drar till sig klart mindre intresse än sina släktingar Gris och Noir. I Alsace, där den förekommer i hyggligt stor mängd, räknas den till skillnad mot Pinot Gris inte till kategorin ”ädla druvsorter” (cépage noble) och får således inte användas i Grand Cru-viner eller i de söta vintyperna (Vendange Tardive resp. Sélection des Grains Nobles). Däremot är det märkligt nog tillåtet att kalla andra druvsorter för Pinot Blanc i Alsace. I Tyskland tycks man däremot inte ha åsikten att det är någon automatisk kvalitetsskillnad mellan Pinot Blanc (Weißburgunder) och Pinot Gris (Grauburgunder). Således kan båda druvsorterna användas för Grosses Gewächs i regionerna Pfalz och Baden.

Sammanfattning om 2009 i Tyskland

2009 är helt klart en mycket bra årgång för de vita tyska vinerna. (De röda 2009:orna får vi i huvudsak vänta på till 2011.) Överlag hade Rieslingvinerna bra druvkaraktär, bra koncentration, rena aromer, och bra syranivåer. Jag tyckte också att regionskillnader och tillverkarstilar kom fram på ett tydligt sätt, vilket tyder på att det inte förkommit alltför mycket ”regionala konstigheter” under årgången. En av tillverkarrepresentanterna sa att man uppnått mycket bra druvmognad och jämförde den närmast med årgång 2005, som var en riktig toppårgång för söta viner av ”högra prädikat” och kraftiga torra viner (även om jag någon gång sett åsikten att det på vissa håll inte var helt lätt att göra välbalanserade torra viner 2005). Nu blev jag inte klok på om kommentaren gällde tillverkarens region eller hela Tyskland, men jag vill minnas att 2005:orna vid ett års ålder visade upp än mer av druvmognad och ”opulenta” toner även i de bättre torra vinerna än vad jag kände i 2009:orna. Dessutom tyckte jag att de lägre prädikaten (framför allt Kabinett) av Riesling inte var ”tyngre” än vad jag förväntar mig, i alla fall från VDP-tillverkare som rutinmässigt överträffar minimikravet på mustvikt/druvmognad med råge. I vissa årgångar med hög eller snabb mognad vet jag att det har det varit svårt att framställa halvtorr Kabinett i klassisk stil med markerad syra och lägre sötma än Spätlesevinerna. Så verkade det inte vara för 2009:orna, av det lilla stickprov i denna stil som jag testade. Så jag vet inte riktigt om jag tycker att årgången verkligen är 2005-lik. Minst fyra stjärnor av fem lär den dock motivera, och några egentliga svagheter har jag inte hittat. Jag är dock inte helt säker på att den ska ha den där femte stjärnan som utmärker en riktigt stor årgång. Det där lilla extra som ger en Grosses Gewächs en bedömning en god bit över 90 poäng, och som bör finnas i sådana årgångar, tyckte jag inte att jag hittade. Och sedan skulle jag i och för sig vilja prova mer Moselviner, en del Auslese och ett urval av lite enklare tillverkare innan jag uttalar mig alltför tvärsäkert om årgången som helhet. Men jag tror dock att den kan ha åtminstone ett litet försteg framför årgångarna 2007 (som jag provat halvmycket av) och 2008 (som jag provat rätt lite av). 2007 var en mycket bra årgång (ungefär fyrstjärnig), också med väldigt rena aromer och klart bra syranivåer, men jag får intrycket att 2009 nog kan ha lite mer mognad och koncentration än 2007:orna. Så allround är den nog den bästa årgången under perioden 2006-2009, även om viner i vissa stilar kan ha blivit bättre i någon av de andra årgångarna. (En kompis som föredrar Moselviner och viner med låg alkoholhalt har efter en Moselutflykt meddelat att han nog föredrar torra 2008:or framför 2009:or, men han är överlag mer förtjust i vinerna med restsötma.)

Så mitt sammanfattande intryck är att 2009 är en mycket bra årgång, möjligen men inte säkert en verklig toppårgång. Generellt är den därför köpvärd – vissa viner riskerar alltid att sälja slut så det är lika bra att passa på. Hos toppklasstillverkare som man vet att man gillar borde man mer eller mindre kunna köpa blint av 2009:orna och få ett bra vin.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2009, Megavino, Pfalz, Pinot Blanc, Riesling, Tyskland. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s