Söta viner – en sista provning med Lars Gråberg

Torsdagen 28 oktober genomförde vi en provning i Munskänkarnas 3-betygscirkel i Bryssel på temat ”söta viner”. Provningsledare var Lars Gråberg, som veckan innan säsongsmässigt återkommit till Bryssel efter att ha tillbringat sommarhalvåret på Köpstadsö i Göteborgs södra skärsgård, som han gjort sedan han gick i pension från Kommissionen 2008. Två dagar innan hade han hållit en lektion på den pågående 1-betygskursen, och jag stannade kvar några minuter efter provningen och pratade med honom om detta och en del kommande aktiviteter. Veckan efter kom sedan det helt oväntade beskedet att han gått bort under helgen, i samband med en utflykt till Alsace och utan någon som helst förvarning. Han blev 67 år gammal.

Lars hade tidigare varit bl.a. ordförande i sektionen (någon gång före jag kom till Bryssel 2008), och varit aktiv med att dra igång sektionens utbildningsaktiviteter. Han var fortsatt mycket aktiv i våra kurser på olika nivåer, var både påläst, engagerande och mycket uppskattad i dessa sammanhang, och hade snabbt ställt upp när jag drog ihop lektionsansvariga inför höstens 1-betygskurs. Vid sin bortgång höll han sedan något år på av och till med sin 3-betygsuppsats om EU:s vinlagstiftning – det teoretiska och det praktiska 3-betygsprovet hade han klarat av för några år sedan (2-betyg avklarat 2001, 3-betygsteori 2004, 3-betygspraktik 2007).

Några av munskänkskollegorna som kände Lars närmare, och sedan längre tid än jag, har skrivit ihop några minnesord som fanns införda i Svenska Dagbladet 29 november. Begravningen äger rum i Sverige denna vecka.

Jag tänkte nu skriva ihop lite om själva provningen, som alltså blev den sista som Lars höll ihop med oss, så som vi upplevde den innan vi visste att det skulle bli hans sista.

Upplägget var precis som på det praktiska 3-betygsprovets femte flight (söta & förstärkta viner), med den enda skillnaden att sex viner serverades blint. På provet är det fyra. Vi förmodades dock svara på samma parametrar som på provet (med första- och andrahandsval) och vinurvalet motsvarade var som brukar komma på denna flight i bredd och svårighetsgrad. Det var för övrigt bekant för oss som varit med tidigare, att Lars ganska ofta köper en del viner på Systembolaget och tar med på provningarna i 3-betygscirkeln, och jag tror att han nämnde redan före provningen att de flesta viner kom därifrån.

Offley 10 year old Tawny
Douro, Portugal, 15,13 euro på Cora
Klarröd, ej så mörk, lite tegelkant. Sötaktig doft av torkade röda bär, lakrits, kryddor, fatton lätt blommig. I smaken tydligt eldigt, toner av röda bär, kryddton, en del tannin, rätt eldig eftersmak. 87-88 p.
Nog måste det här vara en Tawny Port? Om man måste prestera en andrahandsgissning, så Banyuls eller något annat starkvin från Roussillon, i ranciostil. Och visst var det Tawny Port.
Rimligt prisvärt och typiskt. Tror dock att vissa prestige-portvinshus (som Graham & Taylor) ska kunna prestera någon poäng till även på 10-årig Tawny, även om de 20-åriga ofta omtalas som ”optimala”.

Moscatel de Setúbal 1999, Bacalhôa Vinhos de Portugal
Setúbal, Portugal, 199 kr i beställningssortimentet
Bärnsten/gyllenfärgad. Kryddig, sötaktig doft av aprikos, apelsin, marmeladton, fat, troligen botrytis, inslag av karamell och bränd ton. Mycket söt, lätt eldigt, fatkryddighet, hygglig syra, koncentrerad gul frukt (apelsin?), lite röda bär, påtaglig beska. 89-90 p.
Här fick kombinationen av marmelad och det jag uppfattade som botrytis mig att spåra in på Tokaji, med något på torkade druvor från sydvästra Frankrike (såsom Jurançon) som andrahandsval. Med 17% alkohol borde jag ha identifierat det som ett starkvin, kan man tycka, och jag ser efteråt att Tokaji sällan kommer upp ens i de 13-14% som är normala för Sauternes, utan snarare ligger på 10-12%. Så det var inte en parameter rätt i min gissning. Ingen av oss var tydligen särskilt nära i våra gissningar, så vi fick veta detta samt att vinet är druvsortskaraktäristiskt. Då föll faktiskt poletten ner, och jag associerade de kryddiga och eldiga apelsin- och marmeladtonerna till just Moscatel de Setúbal. Men extragissningar av detta slag ger ju inga ärligen förtjänta poäng.

Blandy’s Colheita Malmsey 2001
Madeira, 129 kr på Systembolaget för 50 cl
Mörk bärnstensfärg, brunaktig, i doften choklad, valnötter, torkad gul frukt, behaglig oxidationston och fat, farinsocker? I smaken söt, med hög syra, lite toner av bränt socker, eldig, lång eftersmak. 90-91 p.
Ja, med den här färgen och oxiderad fatinfluerad doft är det väl nästan bara Madeira och Oloroso-Sherry som det finnas att välja på. Den saknar dock den fikon/russinton från PX som bra, söt Sherry brukar ha (inte sötar man något så här bra med druvmust eller något annat med neutral karaktär?), och syran är hög nog för att vara Madeira, så det får bli förstahandsgissningen, med Oloroso som andrahandsval. Den är söt, men inte extremt söt, så troligen en Bual (näst sötast av de fyra vanliga druvsorterna). Madeira var rätt, men tydligen var det en Malmsey trots allt, d.v.s. den sötaste.
Bekräftar åter att just denna Madeira är klart prisvärd.

Ruppersberger Linsenbusch Riesling Eiswein 2008, Ruppertsberger WZV Hoheburg
Pfalz, Tyskland, 219 kr på Systembolaget för 375 ml
Gyllengul färg, lite bubblor. Aromatisk ton av en del botrytis, honung, koncentrerade gula frukter, apelsin. I smaken mycket söt, koncentrerade gula frukter med lite krydd-, botrytis- och röda bär-ton, bra syra. 91-92 p.
Ja, nog måste detta vara en söt Riesling i alla fall – aromatiska aromer, markerad syra trots mycket hög sötma, ingen eldighet? Jag tyckte mig faktiskt känna igen just detta vin som ett av de SB-inköpta viner jag hade med på en provning av oförstärkta söta viner jag höll i juni: det Pfalz-Eiswein från ett kooperativ som alltid brukar gå att hitta på SB, och som i aktuell årgång var ovanligt sött. (Hela 287,2 g/l enligt databladet.) Som andrahandsgissning, tja, någon botrytiserad Chenin Blanc från någon av Loires ”sugar hunters” som inte fläskar på med ek? Och mycket riktigt var det just det Eiswein som jag hade trott.
Med ett visst inslag av vad jag uppfattar som botrytistoner och utan den extra vassa syra som kan karaktärisera ett Mosel-Eiswein, är det nog inte klockrent att identifiera just som Eiswein, utan man kan lätt tro att det är en Trockenbeerenauslese i denna årgång, för båda brukar ju få honungston. Möjligen ska man då resonera som så att om ett vin är så här sött, bör det visa upp mycket kraftig botrytiston i kombination med torkade aprikoser, och det gör det trots allt inte. Vinet får nog ses som prisvärt, för det är massiv koncentration i kombination med elegans som bjuds i flaskan.

Campbells Rutherglen Muscat
Rutherglen, Victoria, Australien, 169 kr i beställningssortimentet för 375 ml
Brunaktig mörkorange/gul färg. Doft av torkad frukt, röda bär och apelsinskal, lite kryddor, aromatiskt, lite fikon och dadlar. Mer och mer russintoner kommer fram efter hand. I smaken mycket söt, relativt eldig, mycket kryddig, toner av karamelliserade gula och röda bär. 90-91 p.
Ja, det här måste vara ett starkvin, men det framstår som väl sött för att passa in på någon av de vanligaste starkvinstyperna. Här ligger vi klart över ”normal portvinssötma” på runt 100 g/l socker, som är den nivå som många av starkvinerna håller sig kring. Funderade längst kring detta vin i flighten, men kom sedan på de australiska starkvinerna (Muscat och Tokay), som faktiskt kan gå klart högt i sötma, och ha ganska lång fatlagring. Vinets toner passar in på en extra söt Muscat med rejäl fatlagring, så gissningen landade på en Rutherglen Muscat med en Moscatel de Setúbal som andrahandsval. Och visst var det en Rutherglen, hehe.

Fernando de Castilla Pedro Ximenez, Bodegas Rey Fernando de Castilla
Sherry/Jerez, 159 kr i beställningssortimentet
Mörkbrun färg med ljusare kant. Sötaktig doft av fikon, dadlar och russin, lite grön ton. I smaken mycket söt och simmig, rätt bra syra, koncentrerad smak av russin och dadlar. 90-91 p.
Ja, det här kan knappast vara något annat än en ”PX” med den färgen, doften och massiva sötman. Någon andrahandsgissning – tja, det finns ju PX från Montilla också, inte bara från Jerez, som ändå får bli förstahandsgissnigen. Och visst var det så.
Ett prisvärt vin, om man ser till vad man får i glaset, men nog inget man serverar några stora mängder av för man känner sig nog ”mätt” på det ganska fort.

I sammanfattning en bra och intressant uppställning viner där de förstärkta dominerade stort (fem av sex) och där flera av dem har ett mycket intressant pris/kvalitetsförhållande. En klart underskattad vinstil. Och mycket, mycket tråkigt att Lars inte kommer att arrangera fler provningar för oss.

Det här inlägget postades i Australien, Eiswein, Madeira, Munskänkarna, Muscat, Pedro Ximenez, Pfalz, Portugal, Portvin, Riesling, Sherry. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Söta viner – en sista provning med Lars Gråberg

 1. Anders & Lena skriver:

  Vilken chock. 67 år är ändå ingen ålder idag. Jag beklagar.

  Vad är det som man ska kunna på dessa blinda provningar i 3-betygsklassen? Land? Druva eller vad? Jag inser att vi har en hel del kvar innan vi ens är redo för 1-betygsnivån. Söta viner har vi dessutom snarast varit och kännt på flaskorna i dagsläget.
  Lena

  • vintomas skriver:

   Svarsalternativen är olika från flight till flight på 3-betygsprovet som har fem flighter – två vita, två röda och en söt – som kan ge lite olika antal poäng. På flighten med söta viner ska man i princip identifiera ursprung (land, region) och vintyp= oförstärkt/förstärkt samt produktionsmetod (natursöt, botrytis, torkade druvor, isvin) för oförstärkta och ”typ” (t.ex. Tawny Port eller Sercial/Verdelho/Bual/Malmsey för Madeira) för de förstärkta. Så det var ett sådant formulär med plats för första- och andrahandsalternativ vi fick på just denna provning.

   Det munskänksprov som många entusiastiska men icke-galna vindrickare brukar nöja sig med att stanna vid är 2-betygsprovet, där man ska identifiera druvsort, land och region. Tre vita + fyra viner, och det kommer inte hur udda viner som helst. (Fast det går att göra fel ändå…) Man får ange första- och andrahandalternativ, som ger full respektive halv poäng om det är rätt. Kravet för godkänt är ca 50% av totalen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s