Stella Bella Chardonnay 2008

Decanter gick nyligen igenom 116 australiska Chardonnay från 2007, 2008 och 2009, och tilldelade fem av dem ”Decanter award”. Kort referat om detta kan läsas här. En av dessa fem visade sig vara tillgänglig hos min närbelägna standardhökare för autraliska viner, och dessutom bara kosta € 13,90. Detta krävde självklart en utvärdering i egen regi!

Vinet i fråga var Stella Bella Chardonnay 2008 från Margaret River, Australien.

Ljusgul färg. Tydlig ekfatsdoft med toner av smör, lite nötighet och fudge, citrus. Relativt kraftig doft. Inledningsvis något reduktiv? Medelfyllig, lite gula äpplen, toner av citrusfrukt som växer successivt starkare i munnen, lätt smörighet, mycket tydlig syra, mycket friskt intryck. Lång, citrustonad och syrlig eftersmak. Efter att ha stått ett dygn i kylskåp hade mer toner av mineral och blomolja tillkommit i doften. 89-91 p? Klart prisvärd, men kanske inte riktigt så lysande som man kunde tro av utmärkelsen. Doften dag 1 motsvarar i mångt och mycket vad jag förväntar mig av ganska tungt ekad Chardonnay (inte helt en komplimang från en rieslingfantast), och har inte riktigt den blommighet och elegans, eller de mineraltoner, som en riktigt bra vit Bourgogne kan visa upp. (Nu är för all del sådana viner bra mycket dyrare än detta…) Dag 2 hade aningen mer av detta kommit in i doften. Smaken var däremot riktigt bra redan från början – fantastisk frisk, välbalanserad och lång i eftersmaken. Bedömer med 89-90 p dag 1, och 90-91 p dag 2, vilket förmodligen betyder att den fortfarande är lite ung.

Tre av de fem särskilt utmärkta vinerna kom från just Margaret River – ett svalklimatsområde i västra Australien.

Tillverkarnamnet Stella Bella låter för mig inte alltigenom seriöst. Många kanske undrar om hon är släkt med Blondinbella, men jag är även av lagom ålder för att associera till Ulla-Bella, och det gjorde inte saken bättre. (Youtube-klipp här och här – men det är inget för känsliga personer.) Kanske namnet låter mindre oseriöst för en australier, tänkte jag? Men när jag kollar tillverkarens hemsida ser jag att de även säljer viner under beteckningarna Suckfizzle och Skuttlebutt…

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annonser
Det här inlägget postades i Australien, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Stella Bella Chardonnay 2008

  1. Anders & Lena skriver:

    Har läst på flera ställen att man Down under nu är på väg mot mer eleganta viner och att man (delvis) lämnar den yppiga stilen. En välkommen utveckling i så fall. De shirazviner jag druckit på senare tid motsäger på intet sätt detta. Hur det är på den vita sidan återstår att utreda.

    Bra inlägg om skånska viner!!

    /Anders

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s