Hur dålig är en standard-Chardonnay från Gallo egentligen?

Gallo är inte kända för särskilt bra viner – i alla fall inte under sitt eget varumärke, för de är ju ägare till en del annat också. ”Vin för Coca-Cola-drickare” har jag hört som ett omdöme, och även att det var mycket orättvist att det i filmen Mondovino var Mondavi som framställdes som något av det värsta som kan förväntas från USA när Gallo gör sig mycket mer förtjänt av liknande åthutningar…

Då Gallo, eller billiga kaliforniska viner i största allmänhet, inte ingår i det som jag vanligen dricker, passade jag på att slänga ner en kvartsflaska i matkorgen när jag hittade en sådan i en Match-butik.

Gallo Family Vineyards Chardonnay 2009

Kalifornien, provad från kvartsflaska – 18,75 cl för € 2,15 hos Match. (Helflaskor kostar ca € 6, och finns för 65 kr i Sverige.)

Fruktig doft av päron, gula äpplen och lite vanilj. Medelfyllig smak med eldig attack, som i mitten övergår till att närmast kunna beskrivas som spritig, och med rejäl beska i eftersmaken. Det finns väl också någon fruktkomponent i smaken, bestående av gula äpplen sprayade med lite vaniljessens. 70-72 p?

Sett till prisklassen har jag inget att anmärka på doften som faktiskt är mindre ”sött” vanilj- eller fudgetonad än förväntat, och hade tveklöst kunnat bära upp en 80+ poängsvin. Men smaken däremot är rejält oharmonisk och spretig. Får nästan ett intryck att det finns lite arominslag av sprit och träspån, som om någon ägnat sig åt att dryga ut vinet med något slags substitut. Tror inte att miniflaskan bär skulden, för det finns inga oxidationstoner i doften. Absolut inte prisvärt. En varuhus-Muscadet för ca 5 euro förväntar jag mig bedöma med 80+, d.v.s. en sådan skulle seriöst spöa sk*ten ur det här vinet. Detta vin har för all del mer koncentration än de typiska vita bordsviner som kan köpas för runt 2 euro på Carrefour och liknande ställen (och det fallet talar vi oftas om billigast möjliga restposter av kooperativ-viner), men den koncentrationen har inte gjort det bättre när det som koncentrerats inte är särskilt trevliga aromer.

Så svaret på rubrikens fråga är: riktigt jävla urusel!

Bästa användningsområde: slänga i Sverkers soptunna eller hälla ut på härför avsedd plats. Om någon inte vet hur detta går till, kan ni titta på Bengt-Göran ”jag-har-uppfunnit-beställningssortimentet” Kronstam.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annonser
Det här inlägget postades i Chardonnay, Kalifornien. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Hur dålig är en standard-Chardonnay från Gallo egentligen?

  1. Niclas Hjelm skriver:

    Karln (Kronstam) måste ju källsortera. Jag hörde nog att det skvalpade om lådvinet…! Vätskan skall hällas ut, och enbart pappkartongen slängas i soptunnan. Sådetså!

  2. vintomas skriver:

    Jag håller absolut med, denna blogg vill inte i onödan uppmana till miljöbelastande beteende. På tal om detta: när Gallo-Chardonnayn är så urusel är det faktiskt pinsamt att den skeppas över halva jorden (därtill i glasflaska som väger en del) när det vore mer energieffektivt att hälla ut den på plats i Staterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s