Genoels-Elderen Zwarte Parel – bra belgiskt bubbel

Den druvsort som de belgiska vinodlarna nog har fått mest uppmärksamhet för är deras Chardonnay. Såväl personer i Sverige som jag serverat belgisk Chardonnay till, som professionella brittiska vinskribenter, har vid tillfälle trott att det var Chablis de druckit. Även lite hårdare ekade varianter görs. Men svalklimatsodlad Chardonnay – det borde väl kunna passa bra att göra mousserande vin av? Jag kunde därför inte låta bli att prova ett bubbel från Genoels-Elderen (den mest namnkunniga belgiska vinproducenten), efter att ha provat deras stilla viner flera gånger tidigare.

Genoels-Elderen Zwarte Parel Chardonnay 2007
€ 17,90 hos Mig’s.
Ljusgul, bra mousse. Rätt elegant doft av citrus, vita blommor, lätt brödighet. Medelfyllig, klart torrt, fruktiga grapefruktaromer med hög syra, lätt skalbeska och lång eftersmak. Ett välgjort, krispigt bubbelvin med mycket rena aromer. 86-87 p.

Det här hade utan tvekan gått att lura i mig att det var en Champagne i form av en ung, hygglig non-vintage Blanc de Blancs. Visst, det saknar den mer utpräglade brödigheten och komplexiteten hos en stor och/eller mogen Champagne, det saknar den där extra koncentrationen man finner i bra årgångsskumpa eller hos prestigetillverkare, och det har inte heller den utpräglade mineraliteten och elegansen som finns i välgjord Côte de Blancs-bubbel. Men, aromkoncentrationen är helt OK och indikerar ihop med de rena aromerna att klart bra druvmaterial har använts, syran och krispigheten är i Champagne-stil, och vinet saknar inte elegans. Den här insatsen kan tillverkaren vara klart nöjd med.

Kanske mer ett aperitif-bubbel än mat-bubbel, men det lär funka t.ex. till lättare skaldjursrätter.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annonser
Det här inlägget postades i Belgien, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s