Champagne Delamotte 1999

Decanter låter meddela att Champagne Salon 1999 har lanserats vid ett event på Brittiska öarna, och att den passar ihop med fish & chips. Dr. Jamie Goode/Wine Anorak bekräftar uppgiften och har även en sevärd video från eventet på sin blogg.

Mer intressant än matkombinationen var för mig informationen om kommande årgångar: 2002, 2004 och 2006. Det innebär således att 1998, 2000, 2001, 2003 och 2005 hoppas över. 2001 och 2003 är inte så förvånande – nästan inga tillverkare gjorde årgångschampagner 2001, och värmen det extremt atypiska 2003 gav nog inte viner med tillräcklig syra för att passa in i Salon-stilen. Men att de hoppar över 2000 och 2005 – som jag uppfattat som rätt bra champagneår – är lite förvånande. Salon gjorde däremot ett vin 1997, som jag hade uppfattat som ett i grunden svagare år än dessa, men det var kanske en missuppfattning. Krug har gjort tvärtom under 1997-1999 med sitt årgångsvin: de hoppade över 1997,  gjorde en 1998, men jag har för mig att jag har hört att de skulle hoppa över 1999. (Får kolla upp detta, minns inte riktigt var jag hörde uppgiften om 99.)

Då Salon är prissatt så att det mest passar folk som nyligen fått veckopeng (2199 kr hos Systembolaget, där årgång 1997 fortfarande säljs), och ligger prismässigt något över de viner jag brukar hamstra, passade jag istället på att högtidlighålla detta med att prova lillasyrran i årgången 1999. Ibland får man helt enkelt nöja sig med smulor från de rikas bord. 🙂

Delamotte Blanc de Blancs 1999

100% Chardonnay. Inköpt i Epernay 2010 för € 35, kostar f.n. 585 kr i Sverige (1170 kr för 2-pack). Har ett vagt minne av att prisskillnaden mot den årgångslösa blanc de blancs (339 kr) var mindre för ett år sedan.

Klargul färg, relativt ihållande mousse. Doft av rostade hasselnötter, citrus, grönt äpple, lite persika, viss brödig-smörig ton som påminner om doften av kex och torra kakor. Medelfyllig, mycket frisk, fruktig smak med toner av citrus, gult äpple och persika, mycket distinkt syra, tydlig mineralton, lång mineral- och grapefrukttonad eftersmak. Stilren och elegant blanc de blancs med mycket typiska aromer. 90-91 p.

Har fått en trevlig komplexitet i doften, men känns rätt ung i smaken. Den är inte för ung för att dricka, men kommer att utvecklas många år än. Årgångs-blanc de blancs av den här stilen och kvaliteten kan nog bli nästan hur gammal som helst.

Jag rekommenderar nog detta vin till skaldjur, gärna mer eller mindre naturella sådana, snarare än till fish & chips.

Helt klart prisvärd till Epernay-priset. Richard Juhlin gav f.ö. vinet ”87 (89)” i sin guide från 2008.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Champagne Delamotte 1999

  1. Anders & Lena skriver:

    Hallå!

    Kan meddela att Salon gjordes även 1995 (Jo, jag anar att du känner till det). Det vet jag bestämt eftersom en sådan flaska finns i vårt vinskåp. Den i särklass dyraste flaskan för övrigt.
    Frågan är om man ska dricka den på 50-årsdagen om 5 år eller på 60-årsdagen 10 år senare? Kanske på 50-årsdagen ändå.

    /Anders

    /Anders

    • vintomas skriver:

      Tror knappast någon årgångsskumpa hoppade över åren 1995 eller 1996, det var därför det var så intressant att se att hela perioden 1997-2001 är såpass ojämn att åtminstone någon av ”de stora” har hoppat över varje årgång. D.v.s. nästa årgång som verkligen alla lär ha gjort är först 2002.

      Det är 1996 som är årgången med extrema syranivåer i Champagne, där vissa blanc de blancs lär behöva lång att mogna. Detta gäller särskilt det fåtal som gjorts helt utan malolaktisk jäsning, som Salon, eftersom 1996 visade upp en smått unik kombination av höga nivåer av äppelsyra och hög druvmognad. (Detta är också förklaringen till att vissa 1996:or blivit besvikelser, mycket äppelsyra betyder en mer omfattande malolaktisk jäsning än vanligt, och har man hanterat den på ett klumpigt sätt kan man ha fått in skumma aromer i sitt vin.) 1995 är en mer ”normalt” stilad årgång i dessa avseenden. Att dricka Salon 1995 år 2016, vid 21 års ålder och ca 10 år efter den släpptes, låter ganska lagom, tycker jag. Det är knappast nödvändigt att vänta till 31 års ålder. Det av Parker (eller egentligen Antonio Galloni) angivna drickfönstret för Salon 1997 är 2012-2027 (15-30 års ålder), som en jämförelse (inget omdöme för 1995). Tror heller inte det vore en förbrytelse att dricka 1990 i år, t.ex., och de senaste åren har väl 1988-1989 räknats som årgångar som kan förväntas mer eller mindre ha nått toppen bland prestigeskumpor. OK, 1989 är förmodligen lite mer snabbmognande än 1988 och 1990 eftersom det var ett varmt år.

      Skulle det däremot varit en Salon 1996:a hade jag nog rekommenderat att vänta så länge som möjligt. Har själv provat 1997, men inte 1996 eller 1995, så allt bygger på extrapolering från allmän årgångskaraktäristik.

      ”Julle” har gett Salon 1995 omdömet ”92 (95)” i sin guide från 2008, där den andra siffran gäller när den står på topp. Det stora problemet med guiden är att inga årtalsrekommendationer finns med, vilket gör den där andra siffran lite svåranvänd. Informationen lär finnas på hans webbsajt (den avgiftsbelagda delen, alltså).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s