Château Saint-Saturnin 2001

I januari anlände ett länktips till en artikel om Médoc-vinmakaren Adrien Tramier och hans Château Saint-Saturnin skriven av Jancis Robinson. Avsändaren till mailet hade ursprungligen läst artikeln om Tramier i Financial Times i höstas och hade i januari hittat den på Jancis sajt. I korthet kallar Jancis honom för ”The Médoc Outsider”, och berättar att han avviker från Médoc-normen genom att skörda sent (d.v.s. när druvorna är ovanligt mogna), inte använda ekfat överhuvudtaget, och genom att i många fall sälja sina viner först när de legat lång tid på stora tankar. Han säljer också vinerna billigt, men försäljningen verkar inte ske särskilt regelbundet, utan mest när han behöver pengar. De provade årgångarna fick 16-17 poäng av 20 av Jancis (i och för sig var tre av fyra provade viner från toppårgångar i Bordeaux), vilket är mycket högt för något vin från appellationen Médoc, och extremt högt för en billig Bordeaux.

När jag fick detta mail hade avsändaren med Jancis artikel som vägledning hittat årgång 2001 av vinet i onlinesortimentet hos Auchan för ynka € 7,99 per flaska och hade tänkt beställa en lämplig mängd till sig själv och eventuellt några ytterligare nyfikna, att hämta upp i samband med någon av de för honom återkommande Strasbourg-resorna.

Jag anmälde mitt intresse för ett 6-pack, och härom veckan kom flaskorna till Bryssel. Så här tyckte jag om vinet:

Château Saint-Saturnin (vänster) och "storebror" Château Lafitte-Traminer. Som synes helt olika etikettdesign.

Château Saint-Saturnin 2001
Médoc, € 7,99 på Auchan
Druvsorter: Merlot, Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc. Normalt c:a 60% Merlot (huvudsakligen små druvor från gamla stockar), 35% Cabernet Sauvignon och 5% Cabernet Franc, har inga exakta data från just denna årgång. Ingen fatlagring, sannolikt buteljerat efter ett antal år i stora tankar.
Mellanröd färg, tegelkant. Ser lite äldre ut än vad det är. I doften stall, tydlig örtig ton, söt piptobak och antydan till tjära, mörka bär (snarare mörka plommon än svarta vinbär), med lite röda bär, lite sötaktighet i doften som ger en antydan av smultron eller likör på röda bär, och en ton av något blommigt-parfymerat. Medelfylligt i smaken, ganska fruktsöt i attacken, aromer av mörka och röda bär, tydlig kryddton, lätt eldighet och aningen beska i mitten, tanninerna är mycket välintegrerade. I den långa och behagliga eftersmaken märks tanninerna mer, tillsammans med bra syra. 89-90 p.

Vinet känns fullmoget och klart färdig att dricka, men i en stil som säkert tål många års ytterligare lagring. Ganska typiska aromer för en mogen Bordeaux, men p.g.a. färgen och de milda tanninerna hade jag gissat på en högre ålder, minst 15 år, kanske 20 år. I koncentration, kvalitet och elegans känns den likvärdig med de lägre nivåerna av Cru Classé från Haut-Médoc, eller kanske Margaux/Moulis/Listrac (elegant doft, inte så påtagliga tanniner). Även om jag inte känner någon ton av nya fat, hade jag nog aldrig gissat att vinet var gjort helt utan fatinslag, eftersom det har bra koncentration och visar upp klassiska Bordeaux-aromer. Kanske är det avsaknaden av fat som får mig att tycka att vinet framstår som äldre än det är? Endera genom att det är mer ”naket” i sina aromer, eller p.g.a. att flera av de 20+ år gamla Bordeaux-viner jag provat är framställda med lägre andel nya fat än vad som började bli normen på 90-talet. Att vinet är gjort av ovanligt mogna druvor går att känna om man vet vad man ska leta efter. I både doft och smak finns en sötma som man normalt inte hittar i viner från vänstra stranden. Det är mycket möjligt att jag i en blindprovning därför hade velat placera vinet på högra stranden, men samtidigt finns det ett aromatiskt inslag i doften som nog måste komma från just Cabernet Sauvignon. Bordeaux och klart bra, men annorlunda!

På tal om annorlunda, fascinerande att läsa att appellationsorganisationen för Médoc var bekymrad över hans vin. Jag tycker att de istället borde vara bekymrade över de som gör usla viner, eller som fuskar genom att använda otillåtna framställningsmetoder (såsom ekchips), snarare än över de som gör ett annat val avseende vinstil. Det finns väl inte en enda appellationskommitté i Frankrike som har visat prov på att de faktiskt klarar av att upprätthålla kvaliteten genom att konsekvent underkänna de som inte håller måttet, och därmed förvägra dem rätten att säljas som AOC-viner?

”Bisty” var något hetare än jag på gröten, och provade en flaska för flera veckor sedan, med rapport på Cellartracker. Vi ser ut att ha tyckt ungefär lika om vinet (89 p i hans fall), även om han hittade en del aromer som inte jag direkt associerade till.

Jag måste återkomma till priset: till Auchan-priset € 7,99 är detta vin ett fullständigt fynd! Jag skulle fortfarande betraktat det som klart prisvärt om det kostade € 20. När jag kollade på Auchans sajt förra veckan var vinet slut, men nu finns vinet tydligen igen om man kollar här. Lagernivån är dock en prick av fyra möjliga, så det finns nog inte så mycket kvar av det… Detta är den enda källan som går att hitta i hela Euopa via Wine-Searcher, annat än enstaka flaskor hos raritetsvinhandlare från årgång 1990 och tidigare.

Det är fascinerande att Tramier också har ett prestigevin, hans petit chou chou, som heter Château Lafitte-Tramier. Den enda källan för det vinet i Europa tycks vara norska Vinmonopolet (??!!), som säljer toppårgångarna 2000 och 2005 (fast man verkar inte kunna välja vilken man får) för 166,50 norska. Det är inte utan att jag undrar hur bra det vinet är i en ”femstjärnig” Bordeaux-årgång när Saint-Saturnin var så här bra i en ”fyrstjärnig” årgång…

I en era när det asiatiska intresset har drivit upp priserna på Château Lafite-Rothschilds andravin (Carruades de Lafite) till den sinnessjuka nivån av över 200 euro (per flaska, inte per låda… och den kändes som groteskt överprissatt långt före den passerade 100…) på auktionsmarknaden, är det kul att se att det fortfarande går att hitta fynd i Bordeaux! Det är alltid lika trevligt när chansen dyker upp att kunna köpa bra och drickmogen Bordeaux direkt från butik till ett bra pris, utan att behöva chansa på fulauktioner. (Även om för all del fulauktioner har sin charm…) Betraktade förut en låda Château Coufran 2000, köpt hösten 2008 på Colruyts vinrea (foire aux vins) för € 12,95/flaska, som mitt bästa köp i den kategorin. Men detta vin tar nu helt klart över den utmärkelsen.

Ett stort tack till P. för tipset, inköpet och transporten! Omdömet ”förlita dig ej vid systemleverans på helgon, ej heller på ombud med svans” fälldes för 50 år sedan av Owe Thörnqvist (se nedan), men uppenbarligen är EP-personal mycket mer pålitliga än helgon i detta avseende. 🙂 Det börjar nästan kännas som ett misstag att jag en gång i tiden skrev på Cecilia Malmströms upprop mot Europaparlamentets resecirkus med krav på att EP skulle vara i Bryssel hela tiden…

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Detta inlägg publicerades i Bordeaux. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Château Saint-Saturnin 2001

  1. Bisty skriver:

    Öppnade en adra flaska för en vecka sedan. Lika god men det som överraskade mest var hur fräsch den var efter 3 dagar i rumstemperatur med bara 15 cl. kvar i flaskan! Châpeau!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s