Tvenne tveksamma tokajer

På väg hem från en konferens i Budapest, som hade följts av 1,5 dags extra sightseeing, konstaterade jag när jag väl var på flygplatsen att jag inte hade druckit någon tokajer, även om jag köpt några flaskor och packat ner. Då jag brukar vurma för söta viner insåg jag att mitt rykte var i akut fara, men som tur var kunde man få en Tokaji Aszú på glas på en bar rakt framför den stora taxfree-butiken.

Gundel Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2003
1500 forint för 10 cl i glas i Gundels bar, ca € 5,5-6 euro.
Gyllengul färg. I doften torkade gula frukter, närmast vita russin, tydlig lösningsmedels/Karlssons klister-ton (volatil syra?), kryddighet, lite mintton. Tycker inte att doften har en karaktäristisk botrytiston. I smaken sött (”Beerenauslese-nivå”), medelfylligt, persika, torkade gula frukter, bakade gula äpplen, lite kokt intryck, rätt bra syra (men inte riktigt hög), kryddig. 84-85 p.

Fruktkoncentrationen är inte så imponerande för ett vin med denna nivå på sötman. Det är också lite spretigt och inte riktigt elegant eller harmoniskt. Det är gjort i modern stil, för det har inte oxidationstoner, men det har heller inte de citrus- och marmeladtoner som jag förväntar mig i de flesta moderna Tokaji. Med sin stil och sina aromer hade det kunnat vara ett relativt enkelt italienskt passito-vin (sött vin på torkade druvor), vilket nog kan tänkas vara en effekt av den heta årgången 2003.

Gundel är tydligen en känd restaurang i Budapest, som också säljer lite olika ät- och drickbara saker under eget namn. Såg Gundel-gåslever på flygplatsen, och det är alltså Gundel som driver den flygplatsbar där jag provade vinet.

I hemmets lugna vrå öppnade jag en kvartsflaska som fanns till salu på flygplatsen till ett rimligt pris trots en lite äldre årgång.

Anmärkning: vinet ser p.g.a. belysningsförhållanden mörkare och mer ogenomskinligt ut på bilden än det faktiskt var.

Sárga Borház Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1993
Provad från 187,5 ml-flaska för € 7,50 på Budapests flygplats.
Relativt mörkt bärnstensfärgad. I doften tydligt oxiderad, med toner av torkade bär, röda bär, aningen kakao, nötighet och volatil syra. Söt smak (”Beerenauslese-nivå”), lite röda bär, en del kakaotoner, kryddigt, lite eldigt, rätt hög syra. Inte särskilt bra aromkoncentration i smaken, spretig. 82-83 p.

”Kommunisttokajer”, d.v.s. den typ av oxiderad stil som var den vanligaste före kvalitetsuppsvinget som inledde strax efter 1989. Har i detta fall absolut inte vunnit på att oxideras, och är överoxiderat. De bör kanske nämnas att jag är rätt positiv till mogna viner, och inte har något emot en mild oxidationston så länge den funkar ihop med övriga aromer i ett vin, så det är inte oxidationstoner i sig som får mig att vara tveksam till vinet. Detta vin kan nog hålla sig på den här nivån rätt länge med sin höga syra, men kommer inte att bli bättre. Påminner i stil och smak lite om betydligt äldre (30+ år?) tyska Beerenauslese på andra, mindre lagringsdugliga, druvsorter än Riesling.

Jag måste säga att dessa två tokajer inte direkt levde upp till den något överutnyttjande frasen ”Vinum regum rex vinorum” (kungarnas vin, vinernas kung). Men innan jag misstänks för tokajer- eller Ungern-fientlighet, och drabbas av att jagas av arga husarer med sabeln i högsta hugg, bör jag påpeka att inget av dessa två viner kom från någon av de namnkunniga tillverkarna, såsom Royal Tokaji Company, Oremus eller Disznókó. Har tidigare provat klart bättre saker från dessa, och gav i föregående inlägg 89-90 p och prisvärd-stämpel till en 3 Puttonyos från Oremus, som inköptes på samma flygplatsbutik som den överoxiderade 93:an. Det vinet var precis så som jag tycker att en modern Tokaji ska vara, både stil- och kvalitetsmässigt. Bäst av alla producenter säger många dock att István Szepsy är.

Annons
Detta inlägg publicerades i Tokaji. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Tvenne tveksamma tokajer

 1. Anders & Lena skriver:

  På tal om Gundel så åt vi Gundelpannkakor när vi var i Budapest. De intas med chokladsås och valnötter. Just valnötter till pannkakor var väl sådär….
  Vad tyckte du om Saluhallen? Vi besökte faktiskt den varje dag bara för att njuta av alla paprikadofter.

  /Anders

  • vintomas skriver:

   Inget saluhallsbesök för mig, på 1,5 dagar blev det ”basic” sightseeing av stan med något museibesök, drygt halva tiden i sällskap med andra kollegor. Det närmaste var ett besök på en stormarknad (Tesco…) med rätt generösa öppettider, där jag plockade med några flaskor Tokaji från tillverkare jag kände igen som bra (Royal Tokaji och Oremus) samt lite paprikaprodukter och gåslever. Och så förresten en flaska torr Harslevelü, för det har jag aldrig provat förut – torr Furmint brukar vara lättare att hitta. Förmodligen ett närmast parodiskt schablonartat turistinköp. 🙂

   När jag hade en Tokaji Aszú vid påskmiddagen påpekade herr N.H. för övrigt att ni postgårdsromantiker blivit rätt ungernfrälsta. Men jag tycker att jag sett mer om de ungerska rödvinerna i era inlägg och inget direkt om tokajer? Har man plats för pannkakor på ”GI-kontot” ska det väl finnas plats för lite härliga söta viner också… 🙂

 2. Tamás skriver:

  Vilken otur du hade med valet av Tokaji Aszú. Gundel som är ett restaurang i Budapest har redan stängt sin egen vineri i Tokaj. Dem hade aldrig lyckats att göra viner i toppkvalitet.
  Sárga Borház är nämligen ingen vineri heller, utan en restaurang i Tokaj som hör till Disznókö vineriet. Dem använder namnet ”Sárga Borház” som andra/tredje etikett.
  Köper man Tokaji Aszú från en okänt vineri skall man alltid välja det ljusare alternativet, och undvika billiga flaskor.
  Lycka till nästa gång!

 3. vintomas skriver:

  Det här var ju faktiskt inte helt representativt för min (inte alltför stora erfarenhet) av moderna tokajer, eller ens för min erfarenhet av Sárga Borház, men jag ser att det fortfarande är bloggens enda renodlade Tokaji-post.
  Den lilla flaskan var mer ett köp av typen ”kul grej”, och uppenbarligen kom vinet från före moderniseringen inträffade hos Disznókö. Jag provade en Sárga Borház ”5:a” av årgång 2007 förra året, som var i helt ”normal och modern” stil och jag gav den då 88 p vilket är godkänt för en andraetikett som säljs till rimligt pris. Den flaskan var inköpt i Belgien, på varuhuskedjan Cora, som har ett mycket bra vinsortiment och bra kampanjpriser varje höst.

 4. Caroline tornerhjelm skriver:

  Jag undrar över min 250 ml flaska
  Sarga borhaz la Maisin jaune Tokaji från 2008!
  Fått i presentoch undrar vad ni tror om den???
  Mvh
  Caroline

  • vintomas skriver:

   En 2008:a är säkert bra, och med modern-klassiska toner av marmelad och ädelröta. Jag har efter jag skrev det här inlägget provat Sárga Borház Tokaji Aszú 5 Puttonyos 2007 (vanlig 500 ml-flaska) och den var bra. Den här 1993:an på miniflaska var ju uppenbarligen framställd före de moderniserade stilen, vilket bör ha skett successivt under 1990-talet hos olika producenter. Så din 2008:a kommer knappast att vara lik den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s