Med jämna mellanrum, sådär en gång per månad, bjuder den stora vinbutiken Chai & Bar in till lördagsprovningar av allehanda viner, oftast de som just nu säljs med rabatt. Dock måste man ha föranmält att man tänker komma, och erbjudandet går ut på deras mailinglista. Förra lördagen var det framför allt ett antal roséer som erbjöds, vilket är välanpassat till det försommarlika vädret vi har haft riktigt länge i Belgien, och dessa + en del andra viner säljs med 10% rabatt under perioden 30 april-28 maj.
Moulin de Gassac Guilhem rosé 2009
Vin de Pays de l’Hérault, Languedoc. 55% Syrah and 45% Grenache. F.n. € 5,31.
Relativt blekrosa färg. Fruktig doft med jordgubbar, lite citrus och citrusskal, lätt kryddig. I smaken medelfyllig, relativt torr (men inte helt), smultron, rätt bra syra, viss kryddighet, aningen beska. Rätt matig stil. 83-84 p. Prisvärt.
Vinet produceras av Daumas Gassac, mer känt för det röda toppvinet Mas de Daumas Gassac, det första verkligt ambitiösa Vin de Pays från Languedoc.
Marquis de Bordeaux rosé 2010
AOC Bordeaux, 100% Cabernet Franc. F.n. € 7,50.
Mellanrosa färg. I doften smultron, lätt kryddig, fruktig doft. I smaken torr, knappt medelfylligt, grönt äpple, smultron, lätt beska, rätt hög syra. Lite tunn i frukten. 80-81 p. Ej prisvärt.
Tydligen ett nytt varumärke i Chai & Bars sortiment. Trots det flådiga namnet ett négociantvin, vilket man anar av appellationen. Även om det vita var bättre (se nedan, det röda missade jag att prova), och detta vin inte var direkt dåligt, blev jag inte direkt såld på dem.
Essentielle rosé 2009, Domaine des Masques
Vin de Pays des Bouches du Rhône, Provence. Grenache och Syrah. F.n. € 7,11.
Blekrosa med orangeton. I doften smultron, fruktig, tydligt kryddig, antydan till läder. I smaken medelfyllig, helt torr, bra fruktighet med röda äpplen, smultron, rejäl kryddton, bra syra. Kryddig eftersmak. Matrosé i typisk Provencal-stil. 85-86 p. Klart prisvärt.
Observera att Vin de Pays-området Bouches du Rhône trots namnet ligger i vinregionen Provence, om än nära vinregionen Rhône.
Rimauresq rosé 2009
Côtes de Provence. F.n. € 10,80.
Blekrosa färg. I doften kryddig, smultron, lite citrusskal, lätt blommighet, elegant. I smaken aningen mer än medelfyllig, kryddig, fruktig med smultronton och rött äpple, bra syra, bra syra, lätt oljighet, lätt beska, även i eftersmaken. 85-86 p. Rimligt prisvärd.
Tyngre stil än Essentielle och en rejäl matrosé, men beskan i eftersmaken drar ner lite för mig.
Les Hauts de Smith rosé 2009
AOC Bordeaux, 60% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot, 6 månader på ekfat. F.n. € 10,35.
Djuprosa färg. Kryddig doft, smultron och röda vinbär, antydan till örtighet, lätt fatton. I smaken mer än medelfylligt, mycket fruktigt, jordgubbar och röda vinbär, lätt sötaktigt intryck (med fruktsötma), klart kryddigt, lätt beska. Tung matrosé, men inte med riktigt samma kryddtoner som i Provence-rosé. 86-87 p. Prisvärt.
Det röda och vita vinet med detta namn är andraviner från Château Smith Haut Lafitte, och kommer då från appellationen Péssac-Légonan. På rosésidan finns dock inget ”förstavin” med châteaunamn och appellationen är den mer blygsamma AOC Bordeaux. Det är faktiskt inte så vanligt att hitta roséer från seriösa Bordeaux-tillverkare, och till den kategorin hör absolut Smith Haut Lafitte.
Domaine Dupuy de Lôme rosé 2009
AOC Bandol, Provence. 65% Mourvèdre, 25% Grenache, 10% Cinsaut. F.n. € 11,16.
Blekrosa färg. Kryddig doft, lite läder-, stall- och örttoner, smultron, lite fatintryck. I smaken aningen mer än medelfylligt, lätt sötaktig attack men torr därefter, smultron, citrus, tydlig kryddighet och lite örtig, bra syra, frisk stil, eftersmak med smultron, mineral och lite beska. 86-87 p. Prisvärt.
Annat än roséviner
Marquis de Bordeaux blanc 2010
AOC Bordeaux, huvudsakligen Sauvignon Blanc, men även Sémillon och Sauvignon Gris. F.n. € 7,50
Fruktig doft med lite tuttifrutti, aningen kryddighet och lite ylletoner. Fruktig smak med med persika och tuttifrutti, medelfyllig, medelhög syra, lätt oljig, relativt frisk. Relativt enkel stil. 83-84 p. OK prisvärde.
Blanc Blanc Fumé de Pouilly 2008, Dagueneau
AOC Pouilly-Fumé, Loire, Sauvignon Blanc. € 59.
Ljusgul färg med lätt grönstick. I doften citrus (mogen grapefrukt), persika, päron, lite sparris, mineralton med lätt rökig anklang, aningen kryddighet. I smaken mer än medelfylligt, mycket fruktigt, bra aromkoncentration, grapefrukt inklusive tydlig men trevlig grapebeska, lite persika, grönt äpple, mycket lätt örtighet. Mycket frisk, grapefrukttonad eftersmak. Mycket rena och friska aromer, ung men tillgänglig. 88-89 p. Ej prisvärt. Provad från Enomatic.
Det är möjligt att en oförbätterlig Sauvignon Blanc-fantast skulle ge vinet någon poäng till, men jag ser inte att det blir prisvärt för det. Prisnivån för Dagueneaus viner har stadigt fortsatt uppåt efter hans död 2008 (sonen och dottern har tagit över), som inte tycks ändrat på egendomens status som övre Loires främsta kultproducent. Ser i liggaren att jag 2008 köpte en flaska av 2005:an för € 37 i en vinbutik i Frankrike. I någon mån har jag lite lättare att förstå hur ”toppvinet” Silex kan kosta 89 euro än att detta mycket välgjorda ”instegsvin” i sortimentet kan kosta 59, eftersom det faktiskt finns två ytterligare viner (Buisson Renard och Pur Sang) ovanför detta vin men under Silex.
La Chapelle de la Mission Haut-Brion 2006
Péssac-Léognan, Graves, Bordeaux. F.n. € 37,44.
Djupröd färg, ljusnande kant. I doften stall, läder, mörka bär (svarta vinbär, plommon, mörka körsbär), kryddighet, rostade fat, lite blommig. Bordeaux-klassisk doft med men åt det fruktiga hållet. I smaken medelfyllig, mörka och lite röda bär, viss fruktsötma, mjuknade tanniner, en del kryddton, viss mineralitet, aningen beska, lite tanninbett i eftersmaken. Tillgänglig, men skulle vinna på mer lagring, nog rätt Graves-typisk i stilen. 88-89 p. Provad från Enomatic.
Den mängd av viner i Péssac-Léognan, utöver själva Château Haut-Brion, som har ”Haut-Brion” som en del av sitt namn är lätt förvirrande, inte minst för att flera namnbyten har skett. Detta vin är andravin till det välrenommerade Château La Mission Haut-Brion, som är granne till själva Haut-Brion, och har samma ägare. Tidigare fanns det också ett lite enklare grannslott med namnet Château La Tour Haut-Brion. Från just denna årgång, 2006, har produktionen av La Tour Haut-Brion lagts ner och dess tidigare vingårdar används i detta andravin istället.
Château Figeac 2004
Saint-Émilion, Bordeaux. 35% Cabernet Sauvignon, 35% Cabernet Franc och 30% Merlot. F.n. € 55,35.
Djupröd färg. I doften mörka plommon, mörka körsbär, brända mandlar, tydlig kryddighet, lite stall och läder, lite tjärpastill, relativt tydlig ton av rostade fat. I smaken mer än medelfyllig, bra fruktkoncentration, plommon, mörka körsbär, lite bränd ton (brända mandlar, tonen stör inte), kryddig, relativt tydliga tanniner men inbäddade i rejäl frukt. Fruktig och tanninrik eftersmak. Relativt tillgänglig nu p.g.a. den rika frukten, men vinner på mer lagring. 91-92 p. Provad från Enomatic.
Förvånansvärt tillgängligt för en relativt ung Figeac, som brukar vara ett vin för lång lagring. Jag hittade heller inget av de örtiga toner som jag brukar förknippa detta vin med, och som väl i första hand kommer från Cabernet Franc. Figeac är det av de kända Saint-Émilion-vinerna som har högst andel Cabernet Sauvignon, vilket de motiverar med att de lokal har en jordmån som mer motsvarar den i Médoc.
Och så lite musikaliskt ackompanjemang som passar just de somriga rosévinerna.
…….Visst ar det lite markligt att vi associerar roseviner med sommaren? ar ett lite seriosare vin i sin stil och kommer fran fran Bordeaux och .
ÄSch då, jag måste rusa för att hämta Arvid på barnkalas innan de ringer och undrar var jag har tagit vägen – Anders är och shoppar vin i München – han skulle visst hinna med något arbetsrelaterat då han var igång. Roséviner är jag riktigt sugen på just nu…de har fått en revancsh efter år ute i kylan känns det som.
//Lena