Cristal 2004 & Dom Pérignon 2002

Chai&Bar är en stor vinbutik i Bryssel med mycket bra sortiment – särskilt av Bordeaux – och återkommande småprovningar på lördagar för dem som står på deras mailinglista och föranmäler deltagande. Härom lördagen bestämde de sig för att slå på stort och bjöd på smakprov av två prestigechampagner i aktuell årgång – Cristal och Dom Pérignon. Mest generöst sedan möjligheten att prova en 2,5 cl-portion Petrus 2004 för 10 euro i samma butik, någon gång 2009 bör det ha varit. Så här går det väl till i Sverige en normal lördag på Systembolaget också antar jag (dock med striktare ålderskontroll och utan privat vinstintresse), eftersom det alltid hävdas att monopolet är mycket populärt bland folket? 🙂

För att få en bra referens till godsakerna tog vi in ett glas av en ”standardchampagne” från deras lilla vinbar; jag tycker sådant underlättar min bedömning och poängsättning.

Deutz Brut Classic NV
Druvsorter: 34% Pinot Noir, 33% Chardonnay, 33% Pinot Meunier. 339 kr hos Systembolaget, € 33,20 hos Chai&Bar.
I doften lite rostade hasselnötter, brödighet, gråpäron. Relativt utvecklad ton för en standardchampagne men med en lite biton i doften av något – tvål? (Provaren mittemot hittade ”kokt krabba”.) I smaken medelfyllig, frisk, grönt och gult äpple, bra syra. 86-87 p.

Roederer Cristal 2004
Druvsorter: 55% Pinot Noir, 45% Chardonnay; 20% av basvinet är lagrat på ekfat, ingen malolaktisk jäsning. 1650 kr hos Systembolaget, 180-190 euro hos Chai&Bar.
Mycket mineralisk doft, mycket citrus, mer specifikt blodgrape, lite rostade hasselnötter, mycket frisk doft, lätt ekton. I smaken mer än medelfyllig, blodgrape, röda äpplen, stor fruktkoncentration, klart bra syra, mycket bra längd med frisk, grapefrukttonad eftersmak. Ung, men har bra potential. 94-95 p med viss hänsyn till potentialen. Fantastiskt bra helt enkelt!

Moët & Chandon Dom Pérignon 2002
Druvsorter: 60% Chardonnay, 40% Pinot Noir. 1199 kr hos Systembolaget, 139 euro hos Chai&Bar.
Kraftig doft med rostade hasselnötter, kaffe, citrus och citrusskal, lite eterisk olja. Fyllig smak, röda äpplen, lite citrus, tydligt kryddig, bra syra, klart kraftig. Definitivt en matchampagne! Tillgänglig redan i nuläget. 93-94 p.
Den här är klart bättre än Dom P. 2000. Även om jag brukar tycka om att muttra över att Moët & Chandon är överskattade (om än alltid tekniskt välgjorda) och att Dom Pérignon produceras i absurda mängder (miljontals flaskor om året), måste jag säga att den här skumpan är en klart värdig insats för toppårgången 2002. Det känns löjligt att ens diskutera prisvärde på den här prisnivån, men om man väl accepterar prissättningen på prestigechampagne från de stora och välkända husen, så kommer man inte bli besviken med innehållet i en flaska Dom Pérignon 2002. Den ”levererar” helt enkelt som en prestigechampagne ska göra.

Själv fastnade jag för Cristal 2004 som den bättre av de två, om än med liten marginal. Jag noterade att flera andra som provade samtidigt (man springer alltid ihop med andra svenskar på det där stället…) föredrog Dom Pérignon 2002, vilket inte förvånar mig, eftersom den kändes mer färdigutvecklad och hade riktigt bra kraft. Cristal 2004 skulle tveklöst behöva ytterligare lagring för att visa sig på sin topp, men den hade mer av elegans, rena aromer och fruktkoncentration. Trots att det fanns en koncentration i aromerna, att den har en högre andel Pinot Noir, och att det gick att spåra lite fat i doften, framstod den som mindre kraftig än Dom Pérignon 2002. Jag tror det kan bero på den höga syranivån (ingen malo!) i kombination med att rena fruktaromer dominerade. Förmodligen kommer den att framstå som kraftigare om några år, när den fått lite mer utvecklade aromer och kryddighet. Det är inte utan att jag undrar hur bra Cristal 2002 var, för den har jag aldrig provat.

Det är förstås Cristals öde att vara förknippad med kunder som bryr sig mer om förpackningen och bling-bling-faktorn än om innehållet. (Och det är förstås övriga kunders öde att den är så s*t*ns dyr.) För trots den iögonenfallande förpackningen och att bubblet förknippas med personer som bär tunga guldkedjor och säger saker som ”yo bitch!”, är det en riktigt, riktigt bra Champagne. Värt att notera är att Roederer, till skillnad mot Moët & Chandon, inte ”pushar” Cristal med en egen sajt eller annan typ av info än deras övriga produkter. De har också rätt utförliga tekniska datablad på alla sina viner, inklusive Cristal, vilket väl är något som tilltalar vinnördar mer än penningstinna lyxvarumärkeskonsumenter. Trots en helt sajt tillägnad Dom Pérignon går det inte att hitta någon egentlig teknisk information om den direkt från M&C! Jag hittar där inte ens en angivelse om druvsammansättning (men desto mer om Andy Warhol), utan den infon har jag plockat från Systembolaget.

Likväl står han fortfarande staty utanför Moët & Chandon i Épernay.

Moët & Chandon eller möjligen ägargruppen LVMH försöker nämligen sedan länge ”branda” Dom Pérignon som ett eget champagnehus, d.v.s. låtsas som om Dom Pérignon inte är prestige-Moët, utan något hus som bara gör prestigeskumpa. Sannolikt kommer inspirationen från Krug, som LVMH också äger. Just därför skriver jag extra gärna ut M&C i namnet… 🙂 En effekt av detta är att Dom Pérignon inte längre finns med på M&C:s webbplats, utan har en egen, och att det inte går att få prova Dom Pérignon på normala rundvisningar i Moët & Chandons anläggningar i Épernay. Man kan dock få prova årgångs-Moët – mot betalning förstås. Dom P. säljs dock i M&C:s butik, vilket jag verifierade i lördags vid en liten utflykt till regionen, och där kostar den f.n. 129 euro, eller 127 euro/flaska om man köper den i 6-pack, d.v.s. inte mycket billigare än i butiker i andra länder. Dom Pérignon Oenothèque 1996 (en sendegorgerad Dom P.) kostar där 312 euro, Dom P. rosé 2000 338 euro (hur f-n kan den vara dyrare än Oenothèque?), och rosé 1998 på magnum 632 euro. Hittade däremot ingen vanlig Dom P. på magnum när jag gick omkring med anteckningsblocket. En välskräddad ung försäljare frågade lätt nervöst om han kunde hjälpa mig när han såg att jag noga granskade alla hyllor med penna i hand, och fick då svara på vilka öppettider de hade dagen efter, så han kunde känna att han hade gjort sitt jobb. Vi funderade faktiskt på att komma tillbaka och köpa Grand Vintage 2002 (43 euro, eller 42 euro/fl i 6-pack, 47 resp. 46 för rosé-varianten), så det var inte en helt påhittad fråga, men det köpet blev sedan inte av p.g.a. rejält tilltagna inköp hos högklassiga men prisvärda småproducenter. Mer om detta så småningom…

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Cristal 2004 & Dom Pérignon 2002

  1. Anders & Lena skriver:

    Vilka viner du dricker! Nu är kanske inte det här är rätt forum för att diskutera när du kommer att vara i Sverige i sommar, men vi vill ändå framföra att du gärna får titta förbi och prova på att dricka vin på vår nybyggda altan, om du har tid. Självklart blir det obskyra druvor som vi väntar oss att du prickar in på ett galant sätt!

    Hälsningar
    Anders och Lena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s