Guigal Gigondas 2007

Guigals Gigondas 2007 dök tydligen upp i septembersläppet på Systembolaget (179 kr), vilket jag noterade via två andra bloggares omdömen. Tydlig har det blivit något av rusning efter det. Vinet har fått mycket gott omdöme från Parker relativt sitt pris, (92-94) poäng, där ett poängintervall inom parantes betyder att ett fatprov eller liknande provades, snarare än ett buteljerat vin. Av denna anledning lade jag beslag på några flaskor i våras (på kontinenten brukar nya årgångar dyka upp snabbare, när de inte behöver ta omvägen via centralplanerade nyhetssläpp) men insåg just att jag faktiskt inte provat någon av dem. Således hög tid!

Vad ska man då förvänta sig av ett vin från appellationen Gigondas? Det är en appellation i södra Rhône, som ofta kan beskrivas som något av en ”budgetvariant” av Châteauneuf-du-Pape. D.v.s. det är normalt en Grenche/Syrah/Mourvèdre-blend, men även en del andra druvsorter kan förekomma. Samma sak brukar även gälla t.ex. Vacqueyras. 2007 var en riktig toppårgång för Châteauneuf-du-Pape (och övriga södra Rhône), där många av dem fick skyhöga poäng av Parker. Att även en Gigondas 2007 skulle kamma hem många pinnar var därför inte helt oväntat, men för priset är alltså ca 93 poäng klart högt!

Till själva vinet!

E. Guigal Gigondas 2007

Systembolaget anger 65% Grenache, 25% Mourvèdre och 5% Syrah (återstår i så fall 5% av något annat för att man ska komma upp i 100%) – Guigals hemsida har bara data fram till årgång 2006.

Djupröd, klar färg. Kraftig, lätt sötaktig och verkligen ”bärig” doft av röda bär blandade med lite mörka bär (blåbär?), lätt fatton, aningen balsamvinäger och tjära, samt aningen stendamm eller grafitpulver som kanske kan beskrivas som mineralitet. Mer än medelfyllig i smaken, relativt koncentrerade röda bär med lite tranbärs/lingonbeska och ett litet inslag av mörka bär, rätt bra syra, lätt alkoholeldig, en hygglig mängd tannin som dock inte gör sig så kännbar bredvid frukten. OK eftersmak med lätt strävhet och aningen beska bredvid frukten. 88-89 p. Ett bra och prisvärt vin, men i mitt tycke inget ”spring-benen-av-dig”-fynd till Systembolaget-priset. Drickbart nu, tål nog ett par års lagring, men lär egentligen inte förbättras av det.

Vinet är för mig mycket Grenache-stilat, lustigt nog mer så än Guigals Côte de Rhône (som appellationsmässigt borde vara detta vins lillebror), där jag tycker att det dominerande Syrah-inslaget oftast känns ganska tydligt, särskilt i doften. Tyvärr så kan jag inte säga att det här vinet är i Châteauneuf-du-Pape-klass eller -stil, vilket jag hade trott av Parkers poängomdöme. Det saknar helt enkelt tanniner, kryddighet och ryggrad för det, även om det har bra fruktkoncentration. Trevligt och gott, men har inte de kvaliteter jag vill se för att ge en sydrhônare 90+ poäng. Det framstår mer som ett extra bra vin i samma stil som många vanliga mellanklass-Côte de Rhone. Därför är jag tveksam till om detta vin egentligen har något att vinna på lagring. Drick upp det till opretentiösa grillrätter (gärna med sötaktiga såser eller andra liknande tillbehör), endera om en brittsommar plötsligen uppenbarar sig, eller under nästa grillsäsong. Men om du ska ha något från Rhône att dricka till höstens kraftigare vilt, är det nog bättre att ta endera en riktig Chateauneuf, eller något ur Guigals Syrah-baserade sortiment från Norra Rhône – Crozes-Hermitage, Côte-Rôtie o.s.v.

Även om detta omdöme kanske andas lite av en besvikelse, kan man egentligen inte lasta Guigal för att vinet inte riktigt når upp till förväntningarna som Parkers omdöme byggt upp. Det är ett klart bra vin för att vara ett négociantvin från appellationen, och för sitt pris (det har gått att hitta lite billigare i andra länder jämfört med SB-priset).

Andra bloggar: samma vin bedömt av Frankofilen och Vinum Vita Est.

Uppdatering för oss i Belgien: Vinet dyker upp på Carrefour/GBs foire aux vins, som drar igång kommande vecka (14 september) med – om jag minns rätt – ett pris av € 14,44. Förra året var det lite olika datum och urval på större och mindre butiker, min uppgift gäller Carrefour hypermarchés.

Detta inlägg publicerades i Rhône. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s