Sauternes hos Union des Grands Crus

Första helgen i maj anordnades den årliga besökshelgen för privatpersoner hos Unions des Grands Crus i Bordeaux. I år hette den Week-End des Grands Crus, efter att tidigare ha hetat Week-End des Grands Amateurs, vilket för ett svenskt öra är ett lite kul uttryck (”Kul att ha er amatörer på besök”) även om det tydligen inte låter lika konstigt på franska… 🙂 Det var fem år sedan förra gången, så jag tyckte att det var hög tid för ett återbesök i Bordeaux.

Denna gång var det årgången 2008 som stod i fokus, eftersom det då var den senaste årgången som fanns i distribution av de bättre vinerna. Alla producenter hade således med sina 2008:or och en valfri äldre årgång från 2000-talet. Det fanns ingen direkt systematik i vilken årgång som hade valts, annat än att relativt få hade valt att ta med 2005, som var en toppårång, framför allt på den röda sidan. Om detta berodde på att de inte ville att de skulle skulle överglänsa 2008:orna, eller att det fanns risk för att 2005:orna just nu är ”slutna” vet jag inte. Kanske lite av båda. De sinsemellan rätt olika årgångarna 2003, 2004, 2006 och 2007 var dock ganska väl företrädda som jämförelseobjekt.

Här kommer en rapport om de viner från Sauternes (inklusive appellationen Barsac, där vinerna valfritt får kalla sig Sauternes eller Barsac) som fanns att prova. Dessa viner provade jag framåt eftermiddagen, vilket innebär att gommen hade fått jobba ganska hårt under ett antal timmar innan, vilket i kombination med att vinerna är provade i ”mässformat” och med viss trängsel, innebär att poängsättningen är att berakta som lite mindre säker än när jag provar ett mindre antal viner i lugn och ro, sittandes på akterpartiet. Eftersom Sauternes är rätt intensiva viner, brukar det i och för sig inte vara något större problem att uppskatta dem och känna skillnaden även när de provas i denna form. Dock har jag märkt att min poängsättning ibland blir lite mer ihoptryckt mot mitten när jag provar på mässor, d.v.s. jag undervärderar ibland de bästa vinerna (eftersom en del nyanser går förlorade vid mässprovning under begränsad tid) och någon gång kanske jag också övervärderar de sämsta. Således har jag försett alla viner med ett ”?” efter poängomdömet.

Alla viner således provade i maj 2011.

Château Bastor-Lamontagne 2008
Sauternes. Druvsorter: 80% Sémillon, 17% Sauvignon Blanc och 3% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften honung, persika, citrusskal, botrytis, lite blommig, kryddig. I smaken söt(-), mycket kryddig, lite bränd/karamelliserad ton, rätt bra syra. Tung/kryddig stil.
89-90 p?

Château Bastor-Lamontagne 2005
Sauternes. Druvsorter: 80% Sémillon, 17% Sauvignon Blanc och 3% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften botrytis, citrusskal, persika, blommig. Elegantare doft än 2008:an. I smaken söt, persika, citrus, lite kanderade päron, bra fruktkoncentration, bra syra, kryddighet. Sammantaget elegantare än 2008:an, mer frukt och lite mindre kryddig.
90-91 p?

Bastor-Lamontagne är ofta ett bra köp för den som inte vill lägga ut alltför mycket på sin Sauternes. Det är en oklassificerad Sauternes, som normalt presterar i nivå med de flesta 2:a cru-vinerna, men som ofta går att hitta relativt billigt.

Château Climens 2008
Barsac, 1er cru classé. Druvsort: 100% Sémillon
I doften honung, blommighet, torkad frukt, botrytis, kryddton. Söt smak, mycket kryddig, honung, rejäl koncentration, rätt bra syra, klart rena aromer.
92-93 p?

Château Climens 2006
Barsac, 1er cru classé. Druvsort: 100% Sémillon
Doften blommig och med inslag av persika, citrusskal, honung, samt lite botrytis och kryddton. I smaken söt, kryddig, honung, rejäl koncentration, torkad gul frukt.
91-92 p?

Konkurrensen om att vara bäst av 1er cru:erna är hård, men tillsammans med Rieussec och Suduiraut är Climens en som nämns ofta. Climens tenderar att vara dyrast av dessa tre. I och med att det är ett Barsac-slott kan man genomsnittligt förvänta sig lite mer elegans och citrustoner här.

Château Coutet 2008
Barsac, 1er cru classé. Druvsorter: 75% Sémillon, 23% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften persika, citrus, kanderade gula äpplen, lite blommig. I smaken lite mer än normalsöt, botrytis, honung, kanderad frukt – gula äpplen, persika, citrus, bra syra.
91-92 p?

2008:an har lite mindre kraft än 2007:an, men framstår som mer elegant och Barsac-klassisk.

Château Coutet 2007
Barsac, 1er cru classé. Druvsorter: 75% Sémillon, 23% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften tydlig botrytis, kryddton, persika, lite torkad frukt och Karlssons klister (på ett trevligt sätt). I smaken lite mer än normalsöt, kryddig, rejält koncentrerad, botrytis, torkad frukt, citrusskal.
92-93 p?

Noterar att detta var den enda producent som hade tagit med sig en 2007:a, som vinskribenterna betraktar som en toppårgång i Sauternes, även om 2007 är en medioker årgång för de röda vinerna. Mycket riktigt bedömde jag 2007:an som lite bättre än 2008:an. Coutet har tidigare haft vanan att göra en ”supercuvée” kallad Cuvée Madame de bästa åren, vilket har inneburit att deras ”normala vin” utarmats de bästa åren, vilket inte är normal Bordeaux-praxis. Eftersom ingen Cuvée Madame har gjorts sedan 1997 verkar de ha upphört med detta.

Château de Fargues 2008
Sauternes
I doften botrytis, lite rökighet, torkad gul frukt, honung. Doften växte i glaset. I smaken söt, mycket kryddig, koncentrerad honungston, torkad gul frukt, bra syra. Smaken var bättre än doften.
92-93 p?

Château de Fargues 2005
Sauternes
I doften blommig, honung, citrusskal, kryddighet, fat, relativt sluten doft. I smaken söt, kryddig, honung, torkad gul frukt, mycket koncentrerad i smaken.
92-93 p?

Båda de Fargues-vinerna var rätt slutna i doften. Tolkar detta som att de är gjort i en lite tidskrävande stil.

de Fargues brukar räknas som bäst bland de oklassificerade Sauternes-slotten, men så är vinet också prissatt i nivå med de bästa 1er cru:erna. de Fargues ägs av familjen Lur Saluces, som tidigare ägde Château d’Yquem. Idag är det LVMH som har brett ut sig där också, och även om Comte Alexandre de Lur Saluces fick stanna kvar efter köpet, blev han tvångspensionerad och utkastad när han fyllde 65. Förr var de Fargues därför något av ett ”sidoslott” till Yquem, och brukar ibland sägas ha en likhet i stil.

Château de Rayne-Vigneau 2008
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 74% Sémillon, 24% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften ljunghonung, kryddighet, botrytis, blommighet, persika, citrusskal. I smaken söt, kanderad gul frukt, kryddig, bra syra, bra koncentration, rena aromer.
91-92 p?

2004:an framstår som lite klumpigare och kryddigare än 2008:an i smaken, men de utvecklade tonerna i doften är trevliga, och gör det aningen lik en botrytiserad Riesling i doften.

Château de Rayne-Vigneau 2004
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 74% Sémillon, 24% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften botrytis, citrusskal, kanderade gula äpplen, persika, lite utvecklad ton med lite Karlssons klister och kryddighet. I smaken söt, fyllig, kryddig, torkad gul frukt, botrytis, bra syra.
90-91 p?

Château Doisy Daëne 2008
Sauternes, 2me cru classé. Druvsorter: 95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc
I doften botrytis, gula öpplen, päronsplit, persika, lite blommig. I smaken söt, tydligt kryddig, gult äpple, persika, rätt bra syra, botrytis.
90-91 p?

Château Doisy Daëne 2006
Sauternes, 2me cru classé. Druvsorter: 95% Sémillon, 5% Sauvignon Blanc
I doften bokna äpplen, kanderade gula äpplen, kryddighet, botrytis, lite Karlssons klister. I smaken söt, tydligt kryddig, botrytis, honung, kanderade äpplen, lite citrus. Lite klumpig i framtoningen.
89-90 p?

Doisy Daëne räknas ofta som den bästa bland 2:a cru-vinerna, och leds (tillsammans med några andra slott) av Denis Dubordieu, som också är professor i oenologi vid Bordeaux-universitet. Doisy Daëne gör också ett specialvin kallas l’Extravagance, som består av extra tungt botrytiserade druvor. Detta vin förhåller sig till normal Sauternes som en tung Trockenbeerenauslese förhåller sig till en Beerenauslese, och kan ha mycket varierande druvsammansättning mellan årgångarna (inklusive 100% Sauvignon Blanc) så det är mer att betrakta som en udda skapelse än som en supercuvée inom ramen för den normala Sauternes-stilen.

Château Doisy-Védrines 2008
Sauternes, 2me cru classé
I doften citrusskal, persika, torkad frukt, lite mint och örter, kryddton. I smaken söt, bra koncentration, honung, rejäl kryddighet, torkad gul frukt, rätt bra syra.
90-91 p?

Château Doisy-Védrines 2002
Sauternes, 2me cru classé
I doften botrytis, ljunghonung, örtighet, torkade gula frukter, lite utvecklad med trevlig Karlssons Klister-ton. I smaken söt, relativt kryddig, kanderade gula äpplen, persika, mycket bra syra, viss kryddighet. Har rätt ren fruktton i smaken för att vara en utvecklad Sauternes.
90-91 p?

Château Guiraud 2008
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 65% Sémillon, 35% Sauvignon Blanc (ej årgångsspecifika siffror).
I doften persika, gult äpple, torkad frukt, lite blommighet, lite honung och kryddton. I smaken söt, kryddig, botrytis, honung, kanderad gul frukt.
90-91 p?

Château Guiraud 2003
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 65% Sémillon, 35% Sauvignon Blanc (ej årgångsspecifika siffror).
I doften kryddig, botrytis, ljunghonung, torkade gula frukter, tydligt utvecklad ton. I smaken aningen mindre än normalsöt, stor koncentration, mycket kryddig, honung, syran lite låg. Tendens till klumighet, men bra koncentration.
90-91 p?

På sätt och vis förstår jag i efterhand inte varför denna framstod som ”söt(-)” när den kommer från en årgång (2003) där de flesta viner i Sauternes har lite mer restsocker än normalt, och dessutom lägre syra. (Ett vin med lägre syra brukar smaka sötare.) Det måste vara kryddtonerna som spökar.

Château La Tour Blanche 2008
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 83% Sémillon, 12% Sauvignon Blanc och 5% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften citrusskal, lite örter, botrytis, lätt blommig, lätt kryddig, klart elegant doft. I smaken aningen mer än normalsöt, rejäl koncentration, kryddig, honung, kanderad gul frukt, citrusskal, bra syra. Något Riesling-lik doft.
91-92 p?

Château La Tour Blanche 2003
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 83% Sémillon, 12% Sauvignon Blanc och 5% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften kryddig, botrytis, kanderad gul frukt, citrusskal. I smaken aningen mer än normalsöt, rejäl koncentration, kryddig, honung, kanderad gul frukt, lätt eldig men rena aromer.
91-92 p?

Château Lafaurie-Peyraguey 2008
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 90% Sémillon, 8% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften botrytis, kryddig, honung, torkad gul frukt, lite blommig. I smaken söt, botrytis, kryddig, torkad gul frukt.
90-91 p?

Château Lafaurie-Peyraguey 2005
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 90% Sémillon, 8% Sauvignon Blanc och 2% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften kryddig, citrusskal, botrytis, kanderad gul frukt, honung. I smaken söt, tydligt kryddig, honung, kanderad gul frukt, citrusskal.
91-92 p?

Château Nairac 2008
Barsac, 2me cru classé
I doften honung, kryddig, torkade gula bär. I smaken aningen mindre än normalsöt, persika, torkad gul frukt, kryddig, bra syra. Frisk stil.
89-90 p?

Château Nairac 2004
Barsac, 2me cru classé
I doften botrytis, citrusskal, lite kryddighet, utvecklad med lite Karlssons klister-ton. I smaken söt, tydligt kryddig, honung, torkad gul frukt, frisk syra.
89-90 p?

Nairac-vinerna var mindre kraftiga än många andra, men båda var i tydligt frisk stil.

Château Sigalas Rabaud 2008
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 85% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc och 1% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften honung, lite jordig ton (som inte är otrevlig), botrytis, persika. I smaken söt, tydligt kryddig, citrusskal, persika, kanderad gul frukt.
90-91 p?

Château Sigalas Rabaud 2003
Sauternes, 1er cru classé. Druvsorter: 85% Sémillon, 15% Sauvignon Blanc och 1% Muscadelle (ej årgångsspecifika siffror).
I doften botrytis, utvecklad ton, honung, citrusskal, kryddighet. I smaken söt, rejäl koncentration, tydligt kryddig, honung, torkad gul frukt.
91-92 p?

Château Suduiraut 2008
Sauternes, 1er cru classé
I doften botrytis, honung, lite blommighet och örtighet, kryddton, elegant doft. I smaken söt, citrusskal, persika, torkad gul frukt, klart bra syra med friskhet, viss kryddton. Elegant och frisk.
92-93 p?

Château Suduiraut 2003
Sauternes, 1er cru classé
I doften botrytis, koncentrerad honungston, kryddighet, persika, citrusskal, torkad gul frukt, kanderade äpplen, lite blommig, utvecklad ton. I smaken aningen mer än normalsöt, fyllig, mycket kryddig, honung i massor, enorm koncentration, torkad gul frukt, balanserande (men ej hög) syra. Mer en honungsdoppad slägga än elegant, men kompromisslös i sin stil!
93-94 p?

Suduiraut är en stark kandidat till att vara bäst bland 1:a cru-vinerna. Den här gången tyckte jag att Suduiraut 2008 och Climens 2008 presterade ungefär likvärdigt, men kunde tyvärr inte jämföra med Rieussec 2008, eftersom den inte fanns med. (Den oklassificerade de Fargues 2008 var också lika bra.) Suduiraut 2003 var i mitt tycke det bästa av alla viner som fanns att prova.

Jag noterar att jag gav de åtta 1er cru:erna 90-93 poäng baserat på 2008:orna, medan de tre 2me cru:erna fick 89-91 poäng. Jag bedömde således 1er cru:erna systematiskt något högre, även om skillnaden inte alls är särskilt stor.

Sammantaget tycker jag inte att jag hittade någon enhetlig stil i 2008:orna. De visade upp varierande grad av botrytisaromer i doften, och varierande fruktaromer. Sett till kvaliteten är det en rätt bra årgång, men inte en absolut toppårgång. Således en Sauternesårgång väl värd att köpa, men inte en årgång att springa efter. Det är däremot förmodligen värt att leta efter 2007:orna, som fortfarande bör vara rätt lätta att hitta. Av årgångarna dessförrinnan bör 2005 vara bättre än övriga årgångar 2002-2006, men kvalitetsskillnaden mellan årgångarna är nog att betrakta som mindre än för de röda Bordeauxvinerna, även om det kan finnas en klart stilskillnad mellan Sauternesårgångarna.

Sammanfattningsvis tycker jag att man kan ge ett råd oavsett årgång, och det är att strunta i Low-Carb-dieterna och dricka mer Sauternes!

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2008, Sauternes, Sémillon. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Sauternes hos Union des Grands Crus

  1. Pingback: Sauternes 2010 – en toppårgång provad hos Union des Grands Crus de Bordeaux | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s