Louis Chalvon – utvärdering av en nittiokronorschampagne

Passerade förbi en Carrefour-butik i Bryssel och såg en för mig helt okänd Champagne, Louis Chalvon Grande Réserve Brut, säljas för € 9,99, d.v.s. ganska exakt 90 kr med dagens växelkurs. Jag tänkte jag skulle se om den är bättre än den skumpa som jag uppfattat som Carrefours egen budgetchampagne, Louis Daumont, som är lite dyrare än denna (nog ca € 15-20 beroende på om man köper den i stora eller små butiker), men som har varit ganska medioker när jag provat den. Men det var ärligt talat ett tag sedan jag senast drack Louis Daumont, det måste erkännas.

Just det här med mycket billig Champagne till kampanjpris är ju något man stöter på med jämna mellanrum i länder där det råder marknadsekonomi för vinhandeln, d.v.s. inte i Sverige. Ofta kan de allra billigaste vara ”buyers own brand”-skumpa, som säljs under en varuhuskedjas namn eller under något påhittat namn, gärna med ”Veuve”, ”Comte” eller något annat som antyder någon sorts tradition trots att det bara är ”hittepå”. Sådana bubbel framställs av en del anonyma stora négociantfirmor som inte säljer något under egen etikett och därmed är helt okända för de breda konsumentskikten, eller av de sämre kooperativen. Ja, och så har vi Mercier, som väl får sägas vara LVMH-koncernens märkeschampagne på denna nivå. Jag brukar misstänka att andrapressningen av champagnedruvorna – la taille – hamnar i dessa viner. Alla stora hus säger att de bara använder förstapressningen (la cuvée), men jag är helt övertygad om att alla druvor som får säljas som Champagne faktiskt gör det, så någonstans tar en väldigt massa ”la taille” vägen. Andrapressningen förmodas ge basviner av lite grövre karaktär, med mer beska och mindre eleganta aromer.

Åter till just denna flaska. Jag går bet på att hitta någon specifik information om tillverkaren Chalvon på nätet, men flaskan avslöjar att Etablissement Chalvon är en négociant (N.M.) som finns i Allemant. Druvsammansättningen är intressant nog 50% Chardonnay och 50% Pinot Noir. Många billigare négociantcuvéer brukar innehålla minst en tredjedel Pinot Meunier, eftersom den druvsorten brukar kunna köpas in lite billigare, och så pass mycket som 50% Chardonnay är rätt ovanligt även i de stora husens standardcuvéer.

Nåväl, ner i glaset: färgen är ljusgul med bra mousse. I doften gula och röda äpplen, äppelmos, en diskret touche av persika och lite tropisk frukt samt lite sötaktig brödighet – mer specifikt brioche eller sockerkaka – med en aningens smör. Huvudsakligen fruktig, medelintensiv och rätt elegant doft, det börjar bra! Smaken är tydligt torr och fruktig, knappt medelfyllig, med toner av grönt och gult äpple, citrus, viss mineralton, bra syra och en mycket diskret beska. Inte alltför koncentrerad eller matig smak, men relativt elegant. Det här bubblet är helt korrekt, och är faktiskt klart godkänt för att vara en standardskumpa! Här döljs knappast några större mängder andrapressning. Jag har vid tillfälle faktiskt smakat sämre från en del stora, kända hus lite längre ner på rankingskalan! Det får faktiskt bli hela 84-85 poäng, vilket för priset € 9,99 innebär rena fyndstämpeln! Betydligt bättre än vad jag förväntat mig att hitta i den här flaskan!

På något sätt tycker jag att det här bubblet har lite karaktär av odlarchampagne – det verkar vara rätt bra druvmaterial, men stilen är ung (fruktigheten dominerar), och dosagen känns ganska låg. Många stora hus brukar ligga på sina skumpor längre än småodlare, vilket ger brödigare och mer utvecklad doft, men en del av dem kör också med mer dosage (tillsatt socker) för att göra skumpan mer lättdrucken.

I avsaknad av mer information kan man bara spekulera, men en möjlighet är förstås att avsättningsproblemen för några år sedan gjorde att en marginell négociant som säljer till varuhuskedjor kunde komma över mer och bättre druvmaterial än vanligt. Om denna skumpa fått minimilagring på jästfällningen kommer druvorna från årgången 2009, som överlag var en mycket bra vinårgång i Frankrike särskilt på den röda sidan, även om 2008 nu omnämns som en bättre Champagneårgång, som fortfarande ligger i pipelinen, vad gäller årgångsbetecknad Champagne. Med minst tre år på jästfällningen gäller att de första 08:orna tidigast dyker upp i början av 2012. Jag noterar också att inget på korken eller grimman indikerar att flaskan kommer från just denna tillverkare. Tvärtom finns olika markeringar/initialer på kork och grimma, och ingen stämmer överens med flaskan. Så det kan eventuellt vara flaskor som förberetts för någon annan tillverkare och sedan ”prisdumpats” under detta märke när det uppstått överskott. Med detta vill jag säga att det kan vara tillfälligheter som gör att just denna Louis Chalvon är så bra för detta löjligt låga pris just nu. Så passa på att fynda om du passerar förbi en Carrefourbutik den närmaste tiden, men räkna inte automatiskt med att allt från Chalvon alltid är bra – det går aldrig att veta om samma basmaterial gömmer sig bakom etiketten vid ett annat tillfälle.

Annons
Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s