Riesling från Wegeler med Munskänkarna

Ovanligt många viner på en provning innebär ovanligt många glas och hårt kroppsarbete för arrangörerna. På bordet 11 av 13 viner, ihällda i 913 provningsglas. De övriga två vinerna med tillhörande 166 glas stod på två sidobord. I bild syns också vinbloggaren T och munskänkssektionens ordförande emeritus.

Munskänkarna i Stockholm ordnade i måndags en provning med viner från Weingüter Wegeler, som finns i både Rheingau – med säte i Oestrich – och Mosel – med säte i Bernkastel. Wegeler odlar enbart Riesling. Med 60 ha, varav 45 ha i Rheingau och 15 ha i mellersta Mosel, är Wegeler en av de större privatägda tyska vinproducenterna. De hamnar på plats 27 totalt sett, men då är några av de största producenterna ägda av tyska delstater eller stiftelser. Wegeler har en historisk bakgrund i sekttillverkaren m.m. Deinhard, som 1997 såldes till Henkel, medan ägarfamiljen behöll de övriga vingårdarna.

Wegeler var dock ännu lite större tills för några år sedan. De hade ett tredje Gutshaus i Pfalz, närmare bestämt Deidesheim, vilket nog gjorde dem unika i geografisk spridning bland tyska producenter – jag känner till en del andra producenter som finns i två vinregioner, men inte i tre. För Pfalz-delen av Wegeler var dock 2006 den sista årgången, eftersom dessa vingårdar allt sedan 1973 hade arrenderats. Så vitt jag kan förstå hade dessa vingårdar ett ursprung från en annan del av Deinhard-rörelsen, som omväxlande har hetat Dr. Deinhard och von Winning, köptes 2007 av Achim Niederberger, som redan ägde Bassermann-Jordan och von Buhl, och återfinns idag inom von Winning (som den nye ägaren verkar försöka göra till en prestigetillverkare) och Dr. Deinhard.

Nåväl, åter till dagens Wegeler. Även om de har 3/4 av sina vingårdar i Rheingau, så är är nog deras innehav i Bernkasteler Doctor i Mosel deras mest kända vingård; Wegeler är en av sex ägare och en av fem producenter (eftersom den sjätte hyr ut till två av de andra). Wegelers del av Doctorberg köptes 1900 för ett belopp som motsvarade 100 guldmark per vinranka, vilket väckte mycket stor uppmärksamhet på sin tid. Till sina Doctor-viner använder de en särskild retroetikett, och priserna på dessa viner brukar ligga klart över deras andra viner på samma kvalitetsnivå.

Tom Drieseberg

Provningen hölls av Dr. Tom Drieseberg från ägarfamiljen, och omfattade en rätt stor bredd av sortimentet – bubbel, torrt, halvtorrt och sött, ungt och gammalt. Särskilt det sista – att producenten hade släppt till flera olika mogna viner – är alltid värt ett hedersomnämnande! Totalt ingick 13 viner, vilket tydligen var ett nytt rekord för denna typ av provning inom Munskänkarnas stockholmssektion.

Provningen var upplagd som en jämförelse mellan fem par av viner – ett från Mosel och ett från Rheingau av samma stil och årgång (eller i ett fall årgångarna bredvid varandra) – samt tre solitärer – en Sekt, en riktigt gammal Spätlese (1959!) och en Beerenauslese. Även bland de torra vinerna bjöds på ovanligt många mogna årgångar, vilket gjorde provningen extra intressant.

Mousserande

Geheimrat ”J” Riesling Sekt brut 2007
Rheingau. 259 kr.

Klargul, diskret mousse. Doft av mogen gul frukt, lite ton av tropisk frukt, lätt rökig och parfymerad. Smaken är torr, har en ren fruktighet, hög syra, visar upp en lätt rökig underton och har en grapefrukttonad eftersmak. Frisk stil, klart bra för en Riesling-Sekt. 86 p.

Utmärkande för både det här vinet och de torra icke-mousserande vinerna med beteckningen Geheimrat ”J” är att de kommer från en blandning av olika toppvingårdar i Rheingau. Dels används vingårdar i nedre Rheingau med mer utpräglad mineralitet – Rüdesheimer Berg och Geisenheimer Rothenberg – och dels vingårdar i mellersta Rheingau som relativt sett ger fruktigare viner, såsom Oestricher Lenchen, Winkeler Jesuitengarten och Winkeler Hasensprung.

Torra viner

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken 2009
Mosel. 179 kr.

Ljus- till klargul färg. Parfymerad doft med fläder, lite gult äpple och citrus. Fruktig smak med ”blandfrukt”, relativt torr, relativt hög syra. Fruktigt intryck, framstår som lite enklare än nedanstående vin. 83 p.

Geheimrat ”J” Riesling Spätlese trocken 2009
Rheingau. 229 kr på SB.

Ljus- till klargul färg. Fruktig doft, gul frukt, citrus, persika, antydan till rökton, mineralitet. Fruktig, torr smak (torrare än föregående vin), mineralisk, bra koncentration, elegant. Mer stram stil än föregående vin. 86 p.

Geheimrat ”J” Riesling Spätlese trocken 2001
Rheingau. 239 kr på SB.

Gyllengul färg. Doft med petroleum (tydligare än nästa vin), lite rökig, gult äpple, diskret honungston. Relativt torr i smaken, gul frukt, honung, bra syra, ej så koncentrerad men elegant. Mycket utvecklad men frisk, tål mer lagring. 87 p.

Det bör påpekas att det inte är alltför ofta man kan köpa på mogen torr tysk Riesling av hygglig klass, till skillnad från halvtorr Spätlese och Auslese, där det är lättare att hitta 10-15 år gamla viner till OK priser. De torra vinerna har under lång tid ökat i efterfrågan och har i de flesta fall sålt slut när de var unga. 2001 är för övrigt en utmärkt årgång för tysk Riesling, med överlag mineraliska viner med markerad syra. Kan nog liknas vid 2007, om det säger något.

Bernkasteler Doctor Riesling Grosses Gewächs 2000
Mosel.

Gyllengul färg. Doft av petroleum, mogen frukt, honung. Doften ger ett fruktigare och sötare intryck än föregående vin. Relativt torr i smaken, bra fruktkoncentration, honungstonad, gult och grönt äpple, hög syra. 88 p.

Tyngre i stilen än föregående vin, men lite spretig med både mogen frukt och grönt äpple. Det lär vara en effekt av årgången; 2000 var en knepig årgång i Tyskland.

Rüdesheimer Berg Schlossberg Riesling Grosses Gewächs 1996
Rheingau. 259 kr.

Gyllengul färg. Diskret blommig doft med lite petroleum, en antydan till bivax, lite rök. Relativt torr i smaken, mycket bra koncentration, honung, hög syra, mineral och mentol. Fin utveckling, tål lite mer. 90 p.

Några var lite skeptiska till detta vins doft relativt nästa vin, men jag tyckte att detta var solklar vinnare bland de torra vinerna.

Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken 1996
Mosel.

Gyllengul färg. Tydlig petroleumdoft, gula äpplen, lite rökig. Torr i smaken, gula äpplen, lite mint, aningen beska, bra syra. Tydligt utvecklad, inte lika elegant som föregående vin. 86 p.

Halvtorra till halvsöta viner

Oestricher Lenchen Riesling Spätlese 1959
Rheingau. 2900 kr.

Djupt gyllengul färg. Utpräglad petroleumton med rökighet, gult äpple, aningen honung. Halvtorr smak, bra koncentration, honung, balanserande syra. Närmast Auslese-stil, väl utvecklad men frisk. 90 p.

2900 kr för en Spätlese är förstås lite i häftigaste laget, även om den är 53 år gammal. Man får väl se det som fascinerande att tillverkaren alls har så gamla viner att sälja, och att priset mer är till för att avskräcka kunderna från att plundra lagret. 1959 var en toppårgång som var mycket varm (i likhet med bl.a. 1976 och 1989), och där det producerades stora mängder högklassiga viner av de högre prädikaten som Beerenauslese och Trockenbeerenauslese.

Oestricher Lenchen Riesling Spätlese 2002
Rheingau. 179 kr.

Klar- till gyllengul.  Mogen gul frukt i doften, lite blommig, melon, aningen honung, antydan till mognadston. I smaken aningen mer än halvtorr, mogen frukt med persika, bra (balanserande) syra, bra fruktkoncentration. En bra Spätlese med aningen utveckling. 87 p.

Bernkasteler Doctor Riesling Spätlese 2002
Mosel. 399 kr.

Klargul färg, mycket lätt grönton. Doft av persika, mogen frukt, lite parfymton, en del mineral och rökton. Lite elegantare i doften än föregående. Halvsöt smak, rejäl koncentration, mogen persika, balanserande syra. För mig rätt mycket Auslese-stil, ung men aningen utvecklad. 89+ p, potential för mer.

Jämförelsen med det förra vinet är inte riktigt typisk för en jämförelse mellan Rheingau och Mosel, eftersom det här var Mosel-vinet som var sötare och tyngre. Det var mer Doctorberg än Mosel i allmänhet som visade sig (eller möjligen tillverkarens strävan att se till att de dyrare Doctor-vinerna görs på druvor med högre mognad för samma prädikat).

Wehlener Sonnenuhr Riesling Auslese 2010
Mosel. 229 kr.

Ljusgul färg. Parfymerad doft, mogen frukt, persika. Smaken är halvsöt till söt, honung, mogen frukt – persika, aprikos – och bra syra. Ung, mycket frisk, rena aromer. 90+ p.

Geisenheimer Rothenberg Riesling Auslese 2010
Mosel. 189 kr (Prisuppgiften kan ev. avse en halvflaska, inte riktigt säker.)

Ljusgul färg. Parfymerad doft, lite udda men trevlig nötig ton, fick associationer till hasselnötscreme, mineral. Söt smak, mycket koncentrerad, persika och citrus, hög syra. Frisk stil, ung, ännu lite mer koncentrerad än föregående. 91+ p.

Ädelsött vin

Wehlener Sonnenuhr Riesling Beerenauslese 2006
Mosel. 699 kr/halvflaska. 219 g/l socker.

Fyllig gyllene färg. Doft av torkad aprikos, tydlig botrytiston, apelsinskal, en del parfym, kryddton. Mycket söt smak (motsvarande Beerenauselse+/Trockenbeerenauslese), torkad aprikos, tydligt kryddig, balanserande syra (inte direkt hög för en Moselriesling), relativt frisk, fruktig eftersmak. Tål lång lagring, men rätt färdig nu. 92 p.

Det här vinet visar upp en rätt årgångstypisk stil; 2006 var en årgång med galopperande botrytis i vingårdarna, där man hade svårt att göra vettiga torra viner i bl.a. Mosel och Rheingau – nästan alla blev klumpiga och fick tydlig beska – men där de halvtorra och söta vinerna blev mer habila, men i rätt ”tung” stil med mindre finess än vanligt. Det här vinet har bra kocentration och balans, men inte riktigt den elegans och lätthet som jag förväntar mig av en Beerenauslese från Mosel. Vinet har mer allmän botrytiskaraktär än tydliga Riesling-drag. Så när så på den låga alkoholhalten (8%) kunde det varit en ovanligt tung botrytiserad Chenin Blanc från mellersta Loire – kanske en Vouvray eller Coteaux du Layon från en ”sugar hunter” – eller en Pinot Gris Sélection des Grains Nobles (SGN) från Alsace. Det gör det inte alls dåligt, men otypiskt relativt etiketten. Det faktum att vinet känns relativt drickfärdigt redan nu, är också klart otypiskt för ädelsöt Moselriesling – i alla fall med min smak.

Några producenter som skördade mer botrytiserade druvor än de kunde sälja till sina vanliga priser valde för övrigt 2006 att sälja Beerenauslese utan vingårdsbeteckning (t.ex. Dr. Loosen) eller med en mer ospecifik Großlage-beteckning, till betydligt lägre pris än vanligt, snarare i nivå med Auslese. I flera fall var det dessutom betydligt tyngre och sötare viner i flaskorna än vad etiketterna antydde, hörde om någon Spätlese från Doctorberg som hade skördats med tillräckligt många Oechsle för att kvala in som Beerenauslese, och det sades om 2006 att det knappast producerades en enda ”egentlig” Kabinett den årgången.

De viner som enbart har pris, men ingen länk till Systembolaget, kan i de flesta fall köpas via privatimport från importören Giertz. Priserna är de som angavs av Giertz vid provningen.

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Annonser
Det här inlägget postades i Mosel, Munskänkarna, Rheingau, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Riesling från Wegeler med Munskänkarna

  1. Gunilla skriver:

    Imponerande vinblogg! Undrar om du har några trevliga tips för ett besök i Rheingau. Vi är amatörer som helt enkelt tycker det är gott och trevligt med vin 🙂

  2. Ping: #1381 Geheimrat J 2000-2012 | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s