Krug Masterclass hos Decanter


Den brittiska vintidningen Decanter ordnar då och då vinmässor i London, och i samband med dessa ordnas även sittande provningar, så kallade ”Masterclasses”. Då Decanter är ett stort namn och London ett traditionellt epicentrum i vinhandeln, brukar de med jämna mellanrum lyckas få dit flera av vinvärldens stora ikonnamn att själv presentera sina viner. En stor Decanter-mässa vid namn ”Fine Wine Encounter” brukar gå av stapeln två dagar i november varje år. En av de Masterclasses jag och en kompis köpte biljett till i november 2011 var den med Krug, som var den enda Masterclassen med champagnetema. Då anteckningarna från den nyligen dök upp när jag letade efter något annat i en låda tyckte jag att det var värt att skriva om den så här drygt 9 månader efteråt, för det var en mycket givande provning.

Provningen hölls av vinmakaren Eric Lebel och affärsutvecklingschefen Romain Cans.

Kort om Krug: ett välkänt champagnehus som ligger i Reims, som ägs av lyxvarugruppen LVMH, men där fortfarande personer ur familjen Krug ingår i ledningen. Alla Krugs Champagner räknas (och prissätts) som utpräglade prestigechampagner, och de är mycket noga med att säga att deras årgångslösa Grande Cuvée (snarare än deras årgångschampagner) är deras främsta produkt som har högsta prioritet. Denna årgångslösa Champagne betecknar de som ”multi-vintage” snarare än ”non-vintage”. Det finns en viss poäng med att de vill se sin approach som annorlunda än de flesta hus. I de flesta fall utgörs kanske 70-90% av en årgångslös Champagne av basvin från den yngsta årgången som fanns tillgänglig när blandningen hälldes på flaskan, och 10-30% av ett reservvin, som i många fall är 1-2 år äldre reservviner. I Krugs fall så är andelen ”reservvin” så högt (30-50%) att begreppet knappast har samma innebörd som för andra hus, och de använder många årgångar bakåt i blandningen. Grande Cuvée ligger sedan minst 6 år på jästfällningen. Krug använder små ekfat till sina viner, men gamla fat som inte ska ge någon rostad ekton, men viner som ligger och väntar i flera år på att användas förs efter en tid över till ståltankar. En intressant sak är att Krug använder en hygglig andel Pinot Meunier i alla sina druvblandade Champagner, men den dominerande druvsorten är Pinot Noir.

Alla Krugs viner anses mycket lagringsdugliga, och Krug Grande Cuvée är sannolikt en av de ”mest lagrade” årgångslösa Champagnerna. Som en reaktion på detta har Krug från mitten av 2011 satt en ID-kod på flaskan, som man kan knappa in på deras hemsida och få lite information om aktuell batch, bl.a. när den degorgerats och vilken som är den yngsta årgång som ingår.

I sortimentet finns i grund och botten fem Champagner: de årgångslösa Grande Cuvée och Rosé, årgångs-Krug, samt två vingårdsviner: Clos du Mesnil (en blanc de blancs, första årgång 1979) och Clos d’Ambonnay (en blanc de noirs, första årgång 1995). Sedan finns Krug Collection, som är en sen release av årgångs-Krug. De två vingårdsskumporna från Krug är inte bara rejält dyra utan extremt dyra. Måste du fråga efter priset har du garanterat inte råd… Krugs officiella policy är att det inte är någon kvalitetsskillnad mellan deras viner, alla är lika bra, och att ett högre pris enbart speglar en lägre produktion.

Årgång 2000 som var den yngsta som vi provade av årgångsvinerna, angavs som precis nylanserad när provningen hölls, men hade nog ännu inte dykt upp i butiker i november 2011. (I Sverige har de fortfarande inte dykt upp, vad jag har sett.) För ovanlighetens skull lanserades den innan 1998 var slutsåld, så 98:or skulle fortsätta att distribueras ett tag till var budskapet. Anledningen var att 2000 bedömdes färdig för release. Intressant nog hade Krug i ett sent skede bestämt sig för att inte sälja några 1999:or. Flaskorna hade framställts, etiketter hade tryckts, men så tyckte de att de inte riktigt höll Krug-stil och lanseringen ställdes in. Intressant att man har råd att ta ett sådant beslut.

Provningsordningen var rätt intressant. Först fick vi Clos du Mesnil, därefter årgångs-Krug och först därefter Grande Cuvée, d.v.s. sjunkande prisnivå. Tanken var att gå från enklare till mer komplext vin – först en druvsort, en vingård och en årgång, sedan blandade viner från en årgång och sist blandade årgångar.

Krug Clos du Mesnil 2000

100% Chardonnay

Gyllengul färg, diskret mousse. Något nötig doft med rostade hasselnötter och hasselnötscrème, tydlig ton av gräddkola, honung, mogen persika, lite citrus, tydlig blommighet, en del fatton med lite vanilj. Nyanserad och klart elegant doft. Nötigheten tydligast först och dämpades sedan, fat- och vaniljtonen ökade, därefter mer citruston. Mycket tydlig syra i smaken, citruston med mogen citrusfrukt, framför allt grapefrukt och lite citrusskal, honung, friskhet, tydlig mineralton, viss kryddighet. Mycket lång citrusfrisk eftersmak med grapefrukt och lite mint. Ung, särskilt i smaken, komplexiteten i doften tyder på potential. 93-94+ p.

Lite mer citrusdominerad doft och smak än de övriga, men det fanns en klar likhet i stil med de druvblandade Krug-vinerna; alla är Krug först och sin druvsort/druvblandning sekundärt.

Krug 1995

48% Pinot Noir, 35% Chardonnay, 17% Pinot Meunier.

Klargul till gyllengul färg, diskret mousse med små bubblor. Doft med mycket brödighet, nötighet med rostade hasselnötter, mandlar och andra nötter, en del honung och marsipan, delvis bokna gula äpplen, aromatisk olja, lite blommighet och parfym. Smak av mogen citrusfrukt, lite örtton, tydlig mineralitet med mint, tydlig syra, gula och röda äpplen, apelsin, tydlig kryddighet. Känns färdigutvecklad och komplex, lär tåla många år mer, men förväntar mig inte så mycket förbättring. 94-95 p.

Mer klargul än 96:an, lite mindre kraftig doft än 96:an, mindre fruktkoncentration men mycket nyanserad.

Krug 1996

42% Pinot Noir, 32% Chardonnay, 26% Pinot Meunier enligt Richard Juhlins bok.

Gyllengul med antydan till lite bärnstenston, bra mousse med små bubblor. Tydligt nötig doft med rostade hasselnötter och hasselnötscrème, gula och röda och bokna äpplen, brödighet, diskret citruston, aningen vanilj, viss blommighet. Fyllig smak, mycket tydlig och frisk mineralton med hög (men inte plågsam) syra, blandad citrusfrukt och mogen gul stenfrukt, en del bokna äpplen, tydlig kryddighet. Lång citrusfrisk eftersmak med mycket tydlig mineralton. Kombinationen av koncentration och friskhet är fantastisk, som den ibland knepiga toppårgången 1996 är när den är som bäst. Mycket yngre i smak än i doft, men går att dricka nu. 96-97+ p.

Mycket mer utvecklad i doften än 98, kraftigare doft än 95. Mer frukt ihop med de utvecklade tonerna än 95, yngre i smaken än 98.

När jag har provat Krug 1996 två gånger efter detta tillfälle har den framstått som yngre och lite mindre utvecklad än jag beskrev den här, och jag har landat lite lägre i just nu-poäng. Även de flaskorna har innehållit ett stort vin, men inte lika utvecklat som detta. Motsvarande fenomen gäller inte 1995 och 1998, som jag också provat om efteråt. Frågan är nog om jag hade turen att få min provningsskvätt från en flaska som hade utvecklats lite i förväg (råkat få lite extra luft) och gav en inblick i vad som komma skall om ett par år i de övriga flaskorna? Denna 96:a var mörkare än 95:an, vilket skulle kunna tyda på den saken.

Krug 1998

45% Chardonnay, 36% Pinot Noir, 19% Pinot Meunier. Detta är en udda årgångs-Krug genom att den innehåller mer Chardonnay än Pinot Noir.

Klargul, mycket fina små bubblor. Doft av gula äpplen, mogen persika, mogen citrusfrukt, tydlig brödighet och aningen nötighet, blommig ton av vita blommor, lite vanilj, en del mineral. Smak av gula och röda äpplen, persika, mogen citrus (citroner och grapefrukt), tydlig syra, kryddighet. Lång grapefrukt- och äppeltonad eftersmak med friskhet. Något ung, men känns relativt drickfärdig om man inte vill ha alltför mycket utvecklade toner. Redan nyanserad och komplex, kan kanske förbättras lite. 93-94 p.

Lite mer utvecklad nötig och komplex i doften än 00, mer blandad gul frukt och intryck av lite mognare frukt. Inte riktigt lika tydlig syra som 00. Med tanke på årgångskaraktär och druvsammansättning förväntar man sig tvärtom, så det kan vara 00:ans ungdom som spökar lite.

Krug 2000

42% Pinot Noir, 43% Chardonnay, 15% Pinot Meunier.

Klargul, något ljusare än 98:an, bra mousse, små bubblor. Doft av citrus – grapefrukt, mogna citroner och citrusskal, mineral, gula äpplen, lite kryddton, blommighet med vita blommor, lite vanilj och parfymton, diskret nötighet och brödighet. Doften påminner ganska mycket om en ekad blanc de blancs. Smak av gula äpplen, delvis bokna, lite persika, citrus, tydlig mineralton, tydlig syra, kryddighet, frisk och syrlig eftersmak med äppel- och citrustoner med grapefruktbeska. Ung, har definitivt potential. 92-93+ p.

Mer äppelaromer i doften än Clos du Mesnil 2000. Syran aningen lägre än CdM men ingen stor skillnad, mindre citrustonad och frisk, lite kryddigare och något mer drickfärdig. Överlag är de dock relativt lika!

Krug Collection 1989

Gyllengul färg, bra mousse. I doften tydlig brödighet med nötighet och mogen citrusfrukt med lite citrusskal,  gula och röda äpplen, lite vanilj, kryddton, bra fruktighet för åldern. Smak av mogen citrusfrukt, tydligt kryddiga toner, bra syra och mineralton, lite toner av stekta eller bakade äpplen, bra fyllighet (nästan som 96), äpplig-kryddig eftersmak. Fullmogen, men inga ”ålderskrämpor”, bra matighet med mindre citrus i eftersmaken än de övriga. 95-96 p.

Nämnas kan att 1989 (varm årgång) har släppts före 1988 (syrarik årgång), som ännu inte dykt upp som Krug Collection.

Krug Grande Cuvée

Aktuell release hösten 2011, basår 2003.

Blekgul, diskret mousse med ganska små bubblor. Doft av citrus med mycket mogen frukt, en del blommighet (vita blommor), en del vanilj, lite röda äpplen, viss kryddighet, parfymton. Smak av mogen citrusfrukt (grapefrukt), tydlig mineralton, en del röda äpplen, tydlig kryddighet, bra syra, viss grapefruktsbeska. Något ung i doft och smak men drickbar nu, även om den säkert kan förbättras. 92-93+ p.

Mer blommig än den med basår 2001. Ganska tydlig kryddton, ”matigare” profil än de yngsta årgångsvinerna.

Krug Grande Cuvée

Två år äldre än aktuell release, basår 2001.

Klargul, rätt bra mousse med ganska små bubblor. Tydlig brödighet i doften, lite smörig, en del nötighet, gula och lite röda äpplen, mogen citrusfrukt, lite persika och vanilj. Tydligt utvecklad och nyanserad i doften. Smak av mogen citrusfrukt, gult och rött äpple med lite bokna äpplen, tydlig mineralton, tydlig syra, relativt kryddig, grapefruktbeska. Citrustonad eftersmak med grapefruktstoner. Färdig att dricka men fortfarande ung i smaken. Förbättras eventuellt inte mer i poängbedömning, men kan bli mycket mer utvecklad och nötig. 93-94 p.

Tydligast smörighet av alla viner. Lite fylligare än den yngre releasen av Grande Cuvée. Fascinerande att detta vin är så bra, med tanke på att 2001 räknas som den svagaste champagneårgången under perioden 1995-2010, vilket visar upp hur Krug kan jobba med det stora lagret av reservviner.

Jag med näsan djupt i glaset. Ser det inte ut som om flera i publiken blänger på den anonyme fotografen?

När det gäller jämförelsen mellan Grande Cuvée och årgångs-Krug är jag efter provningen något benägen att hålla med Krug, Grande Cuvée står sig mycket bra mot de flesta årgångsvinerna. Toppårgångar som 1995 och 1996 är bättre, men i halvbra årgångar är uppenbarligen inte kvalitetsskillnaden så stor. Årgångs-Krug är yngre i stilen vid release än Grande Cuvée, men både denna provning och tidigare erfarenheter tyder på att Grande Cuvée absolut mår bra av lite extra lagring. Så planera helst ditt Krug-drickande minst ett år i förväg…

Länkar till Decanters egen lilla sammanfattning, och foton från alla aktiviteter den dagen, bild 46 påbörjar den första av två Krug-sekvenser, och på bild 111, 112 och 113 har t.o.m. jag lyckats fastna; det ser ut som om jag sniffar och sörplar mer aktivt än de flesta andra i publiken på de fotona, självklart enbart för att kunna skriva rättvisande blogginlägg.

Avslutningsvis vill jag citera Richard Juhlin: ”Om tillfälle ges, försumma aldrig chansen att dricka en Krug!”

Läs den engelska versionen av samma inlägg här.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Chardonnay och märktes . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Krug Masterclass hos Decanter

 1. Johan skriver:

  Man kan inte klaga på kvalitén på senaste inläggen DRC och krug. Härlig läsning tack för att du lägger ned tid i skrivandet 🙂
  Mvh//Johan C

  • vintomas skriver:

   Trevligt att höra! Annars kan man ju tycka att det är mer skrytfaktor än konsumentupplysning över att skriva om DRC och äldre årgångar av Krug. 🙂 Ja, de här har ju legat och väntat på att skrivas en längre tid nu. När det är riktigt bra provningar där jag tagit mycket anteckningar och vill skriva lite längre runtomkring, så har det ibland blivit liggande, eftersom ett sådant långt inlägg tar så lång tid att det inte blir klart i en kvällssittning. Har för övrigt en till Krug-provning, från i år, att skriva om, och en del annat från det senaste ca året som fortfarande är värt att få klart någon gång.

 2. Pingback: Krug Vintage med Bergs Lars | Vintomas blogg

 3. Pingback: Krug-maraton i Göteborg med Krug Grande Cuvée och Krug Rosé | Vintomas blogg

 4. Pingback: Sassicaia och Ornellaia Masterclass hos Decanter | Vintomas blogg

 5. Pingback: Ridge Vineyards och Monte Bello med Decanter i november 2011 | Vintomas blogg

 6. Pingback: Besök hos Krug och premiärprovning av Krug 2003 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s