Kurs om mousserande viner hos Munskänkarna, del 4: rosé och sött

Del 4 av kursen om mousserande viner inom Munskänkarnas stockholmssektion ägnades åt två ”specialstilar” av mousserande viner, nämligen mousserande roséviner respektive mousserande viner med sötma i varsin flight. I båda fallen bestod urvalet av hälften Champagne och hälften annat. Den här lektionen finns inte med i det centrala kursmaterialet, där man dock förmodas ha med en miniflight med olika sötma på en annan lektion. Det här upplägget möjliggjorde för mig att fokusera de övriga lektionerna på vita Brut. Många mer eller mindre söta mousserande viner på en gång, oavsett ursprung, känns definitivt som rätt upplägg för min del, snarare än att sprida ut dem på andra lektioner. Däremot kan man nog diskutera om det är mer intressant att jämföra vita och rosé från samma geografiska ursprung eller om det är mer intressant att jämföra olika roséer mot varandra, när det är en bred introduktion till mousserande viner vi pratar om. Jag kan se poänger med båda uppläggen men valde denna gång att hålla ihop roséerna till en egen flight på en egen lektion.

Flight 1: Rosé

Urvalet bestod avsiktligt till stor del av roséversioner från producenter vars vita brut-viner tidigare provats.

Pierre Peters Rosé for Albane – Chardonnay-dominerad från Champagne
Druvsorter: Chardonnay (ca 2/3?) och Pinot Meunier (ca 1/3?). Ursprung: Chardonnay från Le Mesnil-sur-Oger + Pinot Meunier-dominerad rosé från Damery och Cumières.
Saignée-metoden. Dosage: 7-8 g/l. 335 kr

Blekrosa, lite orange färg. Doft av smultron, hallon, röda äpplen, citrus, lätt blommig, lite kryddton, brödig, mycket lätt antydan till läder och utveckling med bokna äpplen. I smaken citrus, smultron, röda äpplen, hög syra, lite kryddig, friskt intryck. Citrusfräsch eftersmak med lite kryddbett. 87-88 p.

Det märktes att den här hade hög andel Chardonnay, men jag hade inte gissat att den var ”färgad” med Pinot Meunier, för tonerna är klassiska för Pinot Noir. Fick klart flest bäst-röster av kursdeltagarna, ungefär hälften.

Langlois Brut Rosé – Cabernet Franc från Loire
Druvsort: 100% Cabernet Franc. Ursprung: Saumur-trakten (Montreuil Bellay och Puy Notre Dame)
18 månader på jästfällningen. 149 kr

Blekrosa färg. I doften smultron, äpple, lite vita blommor, gul frukt?, kritig? Lite diskret doft och avviker från de övriga i doften på något svårbeskrivbart sätt. Fruktig smak, mycket röda bär, äpple, bra syra, lätt kryddig. Syrlig eftersmak med aningen godiston. OK, men inget speciellt. 81-82 p.

Fick dock bäst-röst från några av kursdeltagarna.

Codorníu Pinot Noir Brut – Pinot Noir från Spanien (Cava)
Druvsort: 100% Pinot Noir. Ursprung: DO Cava, Katalonien
Saignée-metoden. Mer än minimitiden 9 månader på jästfällningen, ev. 2 år. Dosage: 6-8 g/l. 129 kr

Djuprosa färg. Fruktig, sötaktig och relativt kraftig doft av röda bär – hallon och röda vinbär – viss kryddighet. Fruktig, relativt kraftig smak, lite kryddig, bra fruktkoncentration, bra syr, men något enkel i aromerna. 84-85 p.

Ingen röstade bäst på detta, men en bidragande anledning var att den ena flaskan av detta vin var korkdefekt, så det blev mycket snål tilldelning för många. Det var kursens enda korkdefekt, på 102 flaskor öppnade under kursen (51 viner fördelade på 5 lektioner, 2 flaskor av varje). Jag har brukat gissa ca 1% korkdefekter på Champagne, så en korkdefekt ger min ingen anledning att revidera den uppfattningen. Detta är betydligt lägre än de ca 5% som gäller för viner med vanlig kork. Man kan undra varför det blir så mycket lägre med champagnekorkarnas konstruktion, men jag klagar inte.

Gatinois Brut Rosé – Pinot Noir från Champagne
Druvsort: 100% Pinot Noir (troligen mindre än 10% rött vin). Ursprung: Aÿ (Grand Cru)
Assemblage-metoden, ekfatslagrat rött vin. Dosage: 6 g/l. 375 kr

Blekrosa färg. Doft av smultron, röda äpplen, mogen citrus, lätt utvecklad ton med viss antydan till läder, kryddig, mineral, klart elegant. Smak av rött och gult äpple, citrus, hög syra, viss kryddton, friskhet. Lång och rödäpplig eftersmak med kryddton. 89-90 p.

Bara två röstade bäst på detta, vilket gjorde mig förvånad, eftersom detta var en mycket seriös matchampagne som tydligt visar att den är gjord på utmärkt druvmaterial – precis som Gatnois viner alltid är. När jag påpekade detta sa många att de trots allt tyckt att den varit nästa bäst. För mig var det här vinet tveklöst bäst.

Moët & Chandon Rosé Impérial – Pinot-dominerad blandning från Champagne
Druvsorter: 40-50% Pinot Noir (varav 10% rött vin), 30-40% Pinot Meunier (varav 10% rött vin), 10-20% Chardonnay.
20-30% reservvin, dosage 9 g/l. 399 kr

Mellanrosa färg. Doft av smultron, röda äpplen, relativt fruktig men med någon utveckling, relativt elegant. Smak av röda äpplen, lite kryddig, relativt hög syra. 86-87 p.

Fick näst flest bäst-röster, sex stycken. Det här vinet höll märkbart högre klass än motsvarande vita vin.

Pongrácz Rosé – Blandning från Sydafrika
Druvsorter: ca 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir? Ursprung: Western Cape, Sydafrika
”Méthode Cap Classique”, dosage 7 g/l. 139 kr

Ganska djuprosa färg. Doft av jordgubbar, lätt örtighet, äpple, antydan till godisessens men ändå någorlunda nyanserad. Smak av röda äpplen, smultron, relativt fruktig, hög syra, rätt bra koncentration. 84-85 p.

Inga bäst-röster, men ungefär hälften trodde att det här var en Champagne.

Flight 2: Varierande sötma

Veuve Clicquot Brut – Näst störst produktion av alla champagner, som Brut
Druvsorter: 50-55% Pinot Noir, 28-33% Chardonnay och 15-20% Pinot Meunier.
25-40% reservvin, dosage 8 g/l. 389 kr

Ljusgul färg. Doft av päron, gula och röda äpplen, citrus, lätt rökig, lätt brödig. Torr smak, gula äpplen, lite kryddig, relativt hög syra. Kanske inte alltför koncentrerad dock. 86-87 p?

Relativt klassisk champagnestil, var med som torr referens, men drog de flesta bäst-rösterna.

Veuve Clicquot Sec (”Gula änkan”) – Sec motsvarande föregående; halvtorr
Druvsorter: 56% Pinot Noir, 28% Chardonnay och 16% Pinot Meunier (?).
25-40% reservvin (?), dosage 17 g/l. 399 kr

Ljusgul färg. Doft av gult äpple, citrus, persika, relativt fruktig, lätt rökig, något brödig. Relativt torr smak (”aningen halvtorr”), bra syra, äpple, diskret kryddton. Ej ”störande söt” och med mineraltonen i behåll. 86 p.

Relativt likt det föregående vinet, men lite sötfruktigare doft än föregående. En sådan ton borde väl inte kunna komma från dosagen – kan det vara två olika batcher? Får man det här vinet på egen hand är jag inte alldeles säker på att man skulle identifiera det som ”icke-torrt”. Kommentarerna kring detta vin från kursdeltagarna visade på de typiskt delade meningarna kring sötma, och varierade från att detta vin är trevligt och mer lättdrucket än de helt torra, till att man kunde förstå varför Veuve Clicquot har lite dåligt rykte i Sverige (vilket jag inte visste) om det är deras Sec som är mest distribuerade, snarare än deras bättre Brut.

Freixenet Carta Nevada – Enkel halvtorr/söt Cava Semi Seco
DO Cava, Katalonien (Penedès). Druvsorter: 1/3 Macabeo, 1/3 Xarel·lo och 1/3 Parellada.
12-18 månader på jästfällningen, dosage 35-38 g/l. 69 kr

Mycket blek färg. Doft av päronsplit, godis, … Halvtorr smak, brustablett, päron, citrus, syntetisk godiston, rätt tydlig syra, viss jordighet och lätt beska. 78 p.

Moët & Chandon Nectar Impérial Demi-Sec – Halvtorr/söt Moët
Druvsorter: 40-50% Pinot Noir, 30-40% Pinot Meunier, 10-20% Chardonnay.
20-30% reservvin, dosage 45 g/l. 349 kr

Relativ blekgul. Relativt fruktig doft med rött äpple och citrus, något rökig och brödig. Halvtorr smak, gula och röda äpplen, relativt tydlig syra, viss kryddton. 85 p.

Framstår som lite enklare än Veuve Clicquot Sec, men vet att den här kan vinna på mognadstoner.

Freixenet Malvasia 2001 – Söt Malvasia-Cava (Dolç) med mognadstoner
Druvsort: Malvasia.
66-76 månaders lagring, varav delvis i solera, dosage 52 g/l. 149 kr

Ljus- till mellangul. Doft av torkad gul frukt, honung, diskret sherryton, aningen nötter, gula russin, nyanserad. Halvsöt smak, kryddig, gul frukt, honung, medelhög syra. 86 p.

Ett mycket intressant vin, då det verkligen är ett välgjort mousserande vin med klar ton av söt sherry. Borde kunna ha flera användningsområden, borde kunna passa till plockmat, inklusive torkad skinka och kryddstarka tilltugg. Fick flest bäst-röster bland de söta (det torra vinet var den stora röstmagneten).

Asti Cinzano – Sött Muscat-bubbel med låg alkoholhalt
Druvsorter: 100% Muscat Blanc à Petits Grains.
Tankjäst, 7% alkohol, dosage 87-91 g/l. 69 kr

Mycket blek färg. Doft av fläder, parfym, citrus, godisessens. Halvsöt smak, fruktig, rätt bra syra. Smaken bättre än doften. 84 p.

Inga bäst-röster på egen hand, och är ju verkligen inte det minsta champagnelik. Men när lite söta tilltugg kom fram visade den sitt lämpliga användningsområde. Kombinationen av vindruvorna och Asti fick bra betyg. Och dessutom så är Asti nästan gratis.

Jag tror att de söta tilltugg i form av jordgubbar och vindruvor som plockades fram efter genomgången av vinerna, ganska tydligt visade på att söta viner kan vara lättare att matcha till söta tilltugg. Kombinationen jordgubbar och torr champagne är inte alls särskilt bra, trots att den förekommer, medan Asti funkar alldeles utmärkt med frukt och bär.

Annonser
Det här inlägget postades i Cabernet Franc, Cava, Champagne, Loire, Malvasia, Munskänkarna, Muscat, Piemonte, Pinot Noir, Rosé, Sydafrika. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Kurs om mousserande viner hos Munskänkarna, del 4: rosé och sött

  1. auzine skriver:

    Vintomas!
    Jag läste med behållning din sammanställning av skumpakursen – mera kommer tydligen. Bra noteringar även om man inte deltog själv.
    /OW

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s