Kurs om mousserande viner hos Munskänkarna, del 5: årgångs- och prestigechampagne

Det femte och sista kurstillfället i kursen om mousserande viner inom Munskänkarnas stockholmssektion ägnades åt årgångs- och prestigechampagne. Detta efter att de föregående fyra tillfällena hade ägnats åt:

 1. Mousserande viner från Europa utom Champagne
 2. Champagne (introduktion)
 3. Mousserande viner från Nya Världen
 4. Mousserande roséviner och mousserande viner med sötma

Kursbudgeten visade sig också rymma lite mer än jag inledningvis hade räknat med, så det blev onekligen ett avslutningsfyrverkeri som hette duga. 🙂

Svenskjäst bonusvin

Kronovalls vinslott Tirage 2000
Druvsorter: Chardonnay och Pinot Noir. Druvornas ursprung: Limoux, Frankrike.
Ca 10 år på jästfällningen, i iskällaren på Kronovalls vinslott på Österlen. 169 kr – finns dock bara i några butiker i Skåne.

Blekgul färg med lite grönstick, diskret mousse. Något fruktig doft, gult äpple, annan gul frukt, lite brödig, någon ”svavelton”/relativt rökig. Något mer än medelfyllig smak, gult äpple, lite sötfruktig, lite kryddig, relativt hög syra. Ej så kraftig, lite kort avslutning. 84-85 p.

Detta är således en Crémant de Limoux som fått sin andra jäsning en bit bort från hemmaregionen, och som säljs efter ovanligt lång lagring på jästen. Ser man vinet på det sättet, är det alls ingen dum crémant, för det har mognadstoner och bra balans.

Flight 1: Årgångschampagne

Den här flighten blev lite avkortad eftersom jag styrde över urvalet lite mer till prestigeflighten. Tanken var att prova en standardchampagne (kursens referens) mot motsvarande årgångschampagne från ett stort hus, en relativt billig småodlarchampagne, en blanc de blancs, samt en lite äldre årgångschampagne.

Pol Roger Brut Réserve – Kursens referenschampagne
Druvsorter: Chardonnay (1/3), Pinot Noir (1/3) och Pinot Meunier (1/3).
Minst 3 år på jästfällningen, 20-30% reservvin. Dosage ca 12 g/l. 367 kr

Klargul färg. I doften gult och rött äpple, mineral, lite brödig. Smak av gult äpple, medelfyllig, bra syra, mineral, lite kryddig, bra balans. 88 p.

Klassisk stil, bra, drickfärdig. Den här gången presterade det här vinet aningen bättre än föregående tillfällen på kursen, och i nivå med hur det brukar vara när det är som bäst (men ändå nyinköpt). Ungefär 2/3 av deltagarna trodde helt korrekt att detta var en standardchampagne, men så var det också fjärde gången på kursen som just detta vin serverades.

Pol Roger Brut Vintage 2002 – Årgångschampagne motsvarande referens, bra årgång
Druvsorter: 60% Pinot Noir och 40% Chardonnay.
9 års lagring före release. Dosage 8 g/l. 448 kr

Ljusgul färg. Doften är tydligt rökig, gult äpple, persika, lite blommig. Relativt diskret doft, ganska fruktig, elegant. Medelfyllig smak, bra aromkoncentration, citrus, lite persika, rött äpple, relativt hög syra, mineral, viss kryddighet. Eftersmak med grönt äpple. Klart ung, 89-90+ p.

Framstod som yngre än vad jag hade trott, och var mer grönäpplig än vad man kunde tro om en Pinot Noir-dominerad skumpa från ett år med rätt hög druvmognad, men det är väl husstilen som spökar. Lär behöva minst ett par år i källaren för att blomma ut, för man märker att ”grundmaterialet” finns där. Ungefär hälften trodde att detta var en blanc de blancs, vilket jag förstår med tanke på syran och de gröna äpplena, och ungefär en fjärdedel röstade på det som bäst i flighten.

De Saint Gall Blanc de Blancs 2004 – Årgångs-blanc de blancs från ett bra kooperativ
Druvsort: 100% Chardonnay. Ursprung: Côte de Blancs. 299 kr (just sänkt från 400 kr)

Ljus- till klargul. Doft av grönt äpple, lite gul frukt, diskret blommig, lite mineral. I smaken citrus, gult äpple, relativt hög syra, något kryddig, lätt jordig avslutning, fruktig eftersmak. Relativt ung, tillgänglig nu. 89+ p.

Ett klart bra köp för sitt nya pris, även om jag gav vinet aningen lägre poäng nu än på Champagnedagen. Ungefär hälften trodde att detta var en blanc de blancs.

Bernard Hatté et Fils Special Club Grand Cru Brut 2004 – Årgångs/prestigechampagne från en småodlare
Druvsorter: 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay?, tillverkare i Verzenay
Lagrad ca 6 år före release. 319 kr

Ljus- till klargul färg med lätt pommacton. Doft av röda och gula äpplen, fruktig, relativt brödig, relativt kraftig doft, något parfymerad. Mer än medelfyllig smak, rött och gult äpple, relativt bra syra, lite kryddig, äpplig eftersmak med äppelmos. Relativt tillgänglig, matig Pinot Noir-stil. 89 p.

Ungefär en fjärdedel röstade på detta vin som bäst i flighten.

Det här vinet valde jag för att det var den billigaste Special Club som gick att hitta – 35 kr billigare än standard-Moët, gott folk, trots att det ligger i beställningssortimentet! – och jag har hittills inte stött på någon Special Club som är dålig. Special Club är alltså småodlarprestige från medlemmarna i Club Trésors de Champagne, f.n. 26 stycken, och är nästan alltid prisvärda.

Veuve Clicquot Cave Privée 1990 – Äldre champagne, bra årgång
Druvsorter: 56% Pinot Noir, 33% Chardonnay och11% Pinot Meunier.
Degorgerad i oktober 2008 efter drygt 17 år på jästfällningen (lanserad 2010), dosage 4 g/l. 895 kr – köpt i våras, i princip slutsåld.

Relativt fyllig klargul färg. Nötig och tydligt utvecklad doft med lite sherryton, gult och lite rött äpple, aningen honung. Medelfyllig smak, kryddigt, gult äpple, bra (men ej direkt hög) syra, lätt beska, nötiga toner med kakao. Fullt moget vin och med härliga toner, men bör nog inte sparas någon längre tid. 90 p.

Andra omdömen var rosor, torkad frukt och svamp. Har hört påståenden om rejäl flaskvariation på detta vin, men de två flaskor som öppnades här var utmärkta och precis som de skulle. Ungefär hälften röstade på detta vin som bäst i flighten, och det var ganska uppenbart för de flesta att det var ett äldre vin vi pratade om.

Flight 2: Prestigechampagne

Här blev det faktiskt hela sex viner, hade först planerat att nöja mig med fyra. Dom Pérignon var given i och med att den är så vanlig, och likaså prestigevarianten av kursens referenschampagne. Sedan blev det två prestige-blanc de blancs med lite olika ålder (en hade varit ett minimum), och två Pinot Noir-dominerade med ganska tydligt fatinslag.

Dom Pérignon 2002 – Mest känd och störst produktionsvolym bland prestigechampagnerna, bra årgång
Druvsorter: 60% Chardonnay och 40% Pinot Noir. 1199 kr – köpt i våras, f.n. säljs årgång 2003

Klargul färg. Tydlig rökig och rostad doft, aningen tropisk frukt, citrus, gul äpple, relativt kraftig doft. Relativt fyllig smak, rejäl fruktkoncentration, persika, äpplen och citrus, relativt hög syra, kraftig mineralkaraktär som närmast ger en brustablettskänsla (men på ett mycket trevligt sätt). Relativt ung smak, mer utvecklad doft, tillgänglig nu, 92-93+ p.

Det här vinet tyckte jag har skaffat sig ganska mycket mer utveckling i doften sedan förra året! Faktiskt min favorit i flighten med sin mineraliska elegans, trots att det märkligt nog inte fick några bäst-röster från kursdeltagarna. Kanske för att det stod på plats 1 i flighten? Ungefär 2/3 trodde att detta vin var en blanc de blancs, och varför inte med de mineraltonerna?

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 1999 – Prestigechampagne motsvarande kursens referenschampagne, rejäl ålder
Druvsorter: Pinot Noir (huvuddelen) och Chardonnay (mindre andel).
Dosage: 9 g/l. 1090 kr

Klargul färg. Doft av persika, tydligt rökig, gult äpple, kryddig, lite vita russin. Aningen mer än medelfyllig, fruktsöt attack, persika, bra syra, tydlig mineralton, kryddig, lätt grapefruktsbeska, matig. Relativt mogen, kan utvecklas mer, 92+ p.

Årgång 1999 lanserades 2010, årgång 2000 är på väg att lanseras. Framstod som mindre rökig i doften än Dompa 02:an, men med mer mogen och lite torkad frukt, samt fruktsötma i smaken, vilket för mig är typisk årgångskaraktär för 99:or.

Ungefär en fjärdedel röstade på detta vin som bäst i flighten. Ungefär en fjärdedel trodde det var en blanc de blancs.

Diebolt-Vallois Fleur de Passion 2004 – Prestige-blanc de blancs från småproducent i toppklass med inslag av fat

Druvsorter: 100% Chardonnay. Ursprung: Cramant, huvudsakligen gamla stockar
Dosage: 6-8 g/l. 750 kr

Ljus- till klargul färg. Tydligt parfymerad/blommig doft, mogen gul frukt, mineral i bakgrunden, gräddkola. Inledningvis nästan enbart parfymerad i doften och gav då lite enkelt intryck, blev sedan mer nyanserad. Mer än medelfyllig smak, mogen citrus, periska, gult äpple, relativt hög syra, lite grönäpplig eftersmak. Relativt ung, men tillgänglig, 91+ p.

Det här vinet avvek i doft från de övriga, och var det som ändrade sig mest i glaset. Någon hittade toner av ostlöpe i vinet. Ungefär en fjärdedel röstade på detta vin som bäst i flighten. Mindre än en fjärdedel trodde det var en blanc de blancs.

De Saint Gall Cuvée Orpale 1998 – Prestige-blanc de blancs från bra kooperativ, rejäl ålder
Druvsorter: 100% Chardonnay. Ursprung: Côte de Blancs (Avize, Cramant, Oger, Mesnil-sur-Oger). 650 kr

Gult äpple, mogen citrusfrukt med citrusskal, lätt sötaktigt intryck, lite vita blommor, aningen vaniljkola, nötig, lite röda äpplen. Relativt fruktsöt attack, gröna, gula och röda äpplen, relativt hög syra, en del mineral. Tillgängligt, men fortfarande rätt ungt vin. 91 p.

Andra omdömen var nöt och nougat. Ungefär en fjärdedel röstade på detta vin som bäst i flighten. Ungefär en fjärdedel trodde det var en blanc de blancs. Således visade det sig klart svårt att blint identifiera BdB:erna! Jag hittade ju själv röda äpplen i detta vin…

Krug Grande Cuvée – Årgångslös (”multivintage”) prestigechampagne, fatkaraktär
Druvsorter: ca 50% Pinot Noir, 35% Chardonnay och 15% Pinot Meunier
Batchidentifiering: ID code 311028; information kan hämtas på Krugs webbplats: blandning av 121 olika viner från 12 årgångar, basvinet från 2004 och de äldsta reservvinerna från 1990. Degorgerad sommaren 2011. 1399 kr

Fylligt gul färg. Doft av gula äpplen, persika, lite parfym, fatton med aningen vanilj, viss kryddighet, relativt rökig, nyanserad, mineral med stendamm. I smaken kryddig, bokna äpplen, lätt beska, citrus, relativt tydlig mineralton, lätt beska. Ung, 91+ p.

Lite av flightens besvikelse för min del, då jag verkligen gillar Krug och hade hoppats att den skulle visa upp mer redan nu. Alldeles för ung i stilen för att imponera när det fanns lite mer utblommade viner i flighten, förmodligen extra ungt p.g.a. basvin från den bra men syrastinna årgången 2004 – potentialen finns absolut där. Fick en ynka bäst-röst. Ungefär 2/3 trodde att detta vin var en blanc de blancs, och varför inte med den syranivån? Har själv också gissat blanc de blancs när jag fått Krug serverad blint…

Bollinger La Grande Année 2002 – Hög andel Pinot Noir, fatkaraktär

Druvsorter: 60% Pinot Noir, 40% Chardonnay.
Degorgerad maj 2012. 849 kr

Klargul färg. Rökig doft, tydligt kryddig med intryck av ”kryddlåda”, rött äpple, persika, vita russin, torkad frukt. Relativt sötaktig och kraftig doft. Smak med sötaktig fruktattack, bra (men ej hög) syra, röda äpplen, kryddig, grapefruktsbeska i eftersmaken. Matig, relativt ungt vin, 92+ p.

Ungefär en fjärdedel röstade på detta vin som bäst i flighten. Ingen trodde däremot att det var en blanc de blancs, så Bollinger-stilen sa i alla fall tydligt ”Pinot Noir” till kursdeltagarna. Skönt att man i alla fall kan lita på något… 🙂

La Grande Année 2004 har redan dykt upp ute i stora vida världen, så det är nog inte mycket tid kvar att bunkra 02:or om man vill köpa i Sverige.

När man provar aktuell distribution av prestigechampagner och vanliga årgångschampagner mot varandra som här – nu kom de i flighterna efter varandra – brukar det vara ganska tydligt att prestigeskumporna är lite bättre och mycket dyrare, och att de vanliga årgångsskumporna säljs lite yngre. Den här gången var det dock ovanligt slående att nästan alla prestigechampagnerna hade mer mineraltoner och därmed fick lite extra elegans. Kanske syns detta inte fullt ut i min poängsättning ovan.

Varför gav jag då inte ännu högre poäng till dessa prestigechampagner, kan man undra? Jo, dels är jag väl lite allmänt snål när jag väl passerat 90 pinnar, men sett i efterhand kanske jag ligger genomgående en poäng lägre än jag borde på andra flighten, och skyller detta på bristande tid för anteckningar och finjustering av poäng när jag själv skulle hinna hålla låda o.s.v. Men sedan tycker jag trots allt att flera av dem fortfarande var lite unga och skulle må utmärkt av i alla fall 1-3 års ytterligare lagring.

Och i och med detta var blogginläggen om kursen slut.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne, Chardonnay, Munskänkarna, Pinot Noir, Sverige. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Kurs om mousserande viner hos Munskänkarna, del 5: årgångs- och prestigechampagne

 1. Finare Vinare skriver:

  Kronovalls Tirage, väldigt snäll bedömning! Stickande svavel på nosen och definitivt under 80 i smaken.

  Hatté Special Club blev vår favorit i första flighten (om man också sneglar lite på priset) och Cuvée Orpale i den andra.

  Krug Grand Cuvée levde väl inte riktigt upp till förväntningarna, och Bollinger GA behöver lagras.

  Mest imponerande var nog ändå Dompan tack vare sin slankhet, stramhet och supertydliga mineralton. Elegant jobbat och motsatsen till publikfrieri!

 2. Ping: Krug-maraton i Göteborg med Krug Grande Cuvée och Krug Rosé | Vintomas blogg

 3. Ping: Hatt et Söners prestigechampagne Le Grand-Père 2004 hårdgranskad mot Blanc de Blancs 2004-kollegor | Vintomas blogg

 4. Ping: Prestigechampagne med Munskänkarna – blanc de blancs och 1995:or | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s