Clos Puy Arnaud med Caviste

Nästa låda från Caviste innehåller röd Bordeaux från Castillon-trakten i form av Clos Puy Arnaud och är tillgänglig för bokning från 18 oktober.

Wine Doctor har en fyllig profil över producenten (farbrorn bakom heter Thierry Valette), som är biodynamiker och drar åt naturvinshållet. Castillon ligger öster om Saint-Émilion, är en del av Côtes de Bordeaux, och i vingårdarna har producenten 75% Merlot, 20% Cabernet Franc och 5% Cabernet Sauvignon. Tydligen finns ambitionen att öka andelen Cabernet Franc och att introducera en mindre mängd Petit Verdot.

Förstavinet heter Clos Puy Arnaud och andravinet Cuvée Pervenche. Sedan finns sedan årgången 2009 ett vin vid namn La Cuvée Bistrot som är avsett att vara ett Beaujolais-stilat vin avsett att dricka ungt, som således kan avvika i stil från vad man vanligen hittar i Bordeaux. Det är därför vinet säljs under annan en annan appellation.

La Cuvée Bistrot de Puy Arnaud 2011
Côtes de Bordeaux

Doft av mogna körsbär, svarta vinbär, hallon, lite körsbärspralin och choklad. Smak med fruktsöt attack, bra fruktkoncentration, körsbär, relativt tydlig syrlighet, medeltanniner. Ung men tillgänglig, 86 p.

Inte helt Beaujolais-stilad om man med det menar Beaujolais Noveau, utan då får man nog mer jämföra med seriös Beaujolais Cru och ha ett visst mått av fantasi. Däremot är vinet gjort i en en frisk och tillgänglig stil för en Bordeaux den här fruktkoncentrationen.

Cuvée Pervenche Puy Arnaud 2010
Castillon Côtes de Bordeaux

Doft av relativt mogna mörka bär, mogna plommon, viss kryddighet, välintegrerad fatton. Klassisk ung Bordeaux-doft. Relativt fruktsöt attack i smaken, körsbär, röda vinbär, bra syrlighet, medel(+) tannin, lite sträv eftersmak med tydlig syrlighet. Ung, 87+ p.

Rätt så typisk för en ung högra stranden-Bordeaux, men med alkoholintrycket i mycket bra schack trots sina 14%.

Clos Puy Arnaud 2008
Castillon Côtes de Bordeaux

Doft av svarta vinbär, plommon, välintgrerad fatton, kryddighet, begynnande mognad. Smak av mogna körsbär, bra koncentration, tydlig syrlighet, medel(+) tannin, lätt tjärton. Lite stramare och mindre expressivt än andravinet från 2010. Hade tydligen varit mer expressivt tidigare under provningen (jag dök upp mot slutet), så min fundering kring att det kanske hamnat i tunnel verkar inte stämma. Poängmässigt svårbedömt. Parker har gett det 90 poäng och rekommenderar att dricka 2011-2019.

Ett genomgående drag hos vinerna är att de har rätt tydlig syrlighet för en Bordeaux (i och för sig är 2010 en årgång med bra syra), och undviker att framstå som alltför sötfruktiga, vilket ofta är något som händer med de Merlot-dominerade vinerna.

Annonser
Det här inlägget postades i Bordeaux, Merlot, Nätvinhandel. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Clos Puy Arnaud med Caviste

  1. Ping: Clos Puy Arnaud med Caviste | Vintomas blogg

  2. Ping: Clos Puy Arnaud, modern right bank Bordeaux from Castillon | Tomas's wine blog

  3. Ping: Clos Puy Arnaud 2015/2016 med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s