Krug-maraton i Göteborg med Krug Grande Cuvée och Krug Rosé

Via forumet finewines.se drogs det ihop till en stor provning av Krug Grande Cuvée och Krug Rosé, d.v.s. Krugs årgångslösa champagner. Provningen gick av stapeln i Göteborg för två veckor sedan och arrangerades av Kristian ”Crist(al)ian 77” och CH som fixade lokal. Vi var två från Stockholm som passade på att ansluta till denna intressanta provning.

Krug gör champagner i mycket långlivad stil genom hela sortimentet, dels har de så hög syranivå att man ofta kan ta Grande Cuvée för en prestige-blanc de blanc, och dels menar de att deras användning av fat gör vinet lite ”immunt” mot vidare oxidation. Trots att Grande Cuvée säljs med en del flaskålder, brukar de inte bara må bra av, utan närmast behöva lite extra lagring.

Krugs årgångslösa champagne – som man måste kalla för ”multivintage” snarare än ”non-vintage” när de själva lyssnar – har hetat Grande Cuvée sedan 1978. Före dess hette den Private Cuvée. I likhet med de flesta årgångslösa champagner som man lagrar är ett problem att veta hur gamla flaskorna är. Krug har hjälpt till med grovidentifieringen av älre flaskor ålder genom att byta etikettsdesign fyra gånger på Grande Cuvée, 1982/83, 1995/96, 2004 och mitten av 2011. Det senaste bytet, som enbart medförde smärre förändringar på framsidesetiketten, innebar att de tillförde en ID-kod på baksidesetiketten som möjliggör att från deras hemsida få mer information om flaskan: när den är degorgerad och vilka årgångar som ingår i cuvéen. Jag tänkte återkomma med ett inlägg som specifikt ger en vägledning till hur man kan identifiera åldern från etikett, ID-kod och korkkod, ifall det finns arma Krugdrickare där ute som svävar i okunskap om sina flaskors ålder. (Jo, det är ”dagens I-landsproblem” så det förslår…)

På den här provningen fanns flaskor med alla fem etikettsutföranden med, samt en Private Cuvée, d.v.s. från före 1978. Därtill magnumflaskor av två av dem, och tre olika rosé. Det var slående hur bra de äldre Krug var, de äldsta Grande Cuvée var bland de bästa, och Private Cuvée presterade klart bra. Ingen var helt förstörd, och bara den äldsta rosén presterade lite svagt och var lite överoxiderad, men ändå fullt drickbar.

De fem olika utseenden på Krug Grande Cuvée i 75 cl-format som förekommit under perioden 1978-2012, från yngst (vänster) till äldst (höger): beige med ID-kod (nr 1, 12), beige utan ID-kod (nr 3), guld (nr 6), vit (nr 8), gul (nr 10).

Här syns både ID-koden på baksidesetiketten och korkkoden.

1. Krug Grande Cuvée – ”beige med ID-kod”, degorgerad 2011
ID-kod 311028 (deg. 2011, basår 2004), korkkod V1131

Doft: tydligt rökig och rostad ton, rostade hasselnötter, aningen vanilj, gula äpplen, antydan till persika. Mer frukt och mindre rök efter ett tag i glaset.

Smak: mer än medelfyllig, grönt och gult äpple, aningen persika, mycket tydlig mineralton, hög syra, något kryddig, lång och frisk mineralisk eftersmak.

Ovanligt rostad och tillgänglig för en ung, nyinköpt Krug, och den mest tillgängliga av de två andra med basår 2004 jag nyligen provat (nr 12 nedan respektive i samband med en kurs). Elegansen bådar gott för denna batch när den får några fler år på korken, men fortfarande ett klart ungt vin. 92+ p

2. Krug Rosé – ”lila, med ID-kod”, deorgerad 2010
ID-kod 410015 (deg. 2010, gissat basår: 2003), korkkod V1051

Utseende: orangetonad kopparton.

Doft: smultron, delvis torkade apelsinskal och citrusfrukt, lite utvecklad ”Bourgogne-lik” ton med läder och multna löv. Fattonen märks inte lika mycket som i den vita nr 1.

Smak: fyllig, rejäl fruktkoncentration, smultron, blodgrape, rött äpple, mineral, relativt hög syra. Smultronsmakande och frisk eftersmak.

Trevlig doft, smaken har bra fyllighet men inte riktigt samma syra och spänst som nr 1, så vi gissar att det finns 2003 i denna. Relativt ung. 92 p

3. Krug Grande Cuvée – ”beige, utan ID-kod”, degorgerad 2007
Korkkod V751

Utseende: lite gulare än nr 1.

Doft: något nötig och brödig ton, lite rostade hasselnötter, persika, gult äpple, något parfymerad, lite mineral och lite mer tropisk ton än nr 1 och nr 4.

Smak: bra fruktkoncentration, gula äpplen, persika, rejäl mineralton, relativt hög syra, lätt grapefruktsbeska.

Trevligt med en del utvecklade toner. Fortfarande relativt ung, men har nog inte riktigt samma potential som nr 1. 92 p.

4. Krug Grande Cuvée (magnum) – ”beige, utan ID-kod”, degorgerad 2005
Korkkod V555

Utseende: lite gulare än nr 1.

Doft: mycket rostad och rökig, hasselnötter, kaffe, gult äpple, tydlig utveckling åt svamphållet, härlig och elegant.

Smak: bra fruktkoncentration med bra fyllighet och lätt oljigt intryck, gula äpplen, citrus, lite persika, lätt beska, relativt hög syra, mineral. Frisk och mineralisk eftersmak.

Utvecklade toner, men av annat slag än nr 3. Tillgänglig och utvecklad i doften, men kan utvecklas lite mer. Stod sig bäst i glaset av alla viner. 94 p.
Framröstad som bästa vin av majoriteten.

De tre Krug Rosé som förekom, från vänster: lila med ID-kod (nr 2), lila utan ID-kod (nr 5), silver (nr 7)

5. Krug Rosé – ”lila, utan ID-kod”, degorgerad 2010
Korkkod V020, deg. 2010, gissat basår: 2002

Utseende: blek orangerosa kopparton.

Doft: smultron, mogen citrusfrukt och citrusskal, blodgrape, rött äpple, aningen utvecklad med diskret läderton.

Smak: relativt fylligt, mycket frisk stil, smultron, citrus, blodgrape, lite rött äpple, kryddig, hög syra. Eftersmak med mineral, citrus och smultron.

Lite mer citrustonad än 2, friskare stil med högre syra. Framstår som yngre, men är tillgänglig med sina kryddtoner. 93+ p

Bör vara degorgerad ett halvår före nr 2 (tvåmånadersperiod nr 2 år 2010 för detta vin, att jämföra med period nr 5 år 2010 för vin nr 2), och vara en av de sista som såldes utan ID-kod. Vi gissar av vinets stil att det är basår 2002 som gäller här.

6. Krug Grande Cuvée – ”guld”, ca 1995-2000
Korkkod ”15”, avsaknad av V-kod säger att den bör vara en av de äldre med denna etikett, d.v.s. degorgerad mitten/slutet av 1990-talet.

Utseende: gyllengul

Doft: mogen gul frukt, äpple och lite röda bär, lite torkad gul frukt, äppelmos, apelsinskal, en del oxiderade toner med torkade bär, lätt svampiga toner, något aromatisk. Relativt typisk för en mogen Krug.

Smak: gula äpplen, kryddig, frisk stil, hög syra, mineral. Frisk och fruktig eftersmak.

Fullt mogen, men ej trött. Dock på den ”gamla” sidan bland de guldetiketts-GC jag druckit. 92 p

7. Krug Rosé – ”silver”, 1980- eller 1990-tal?
Ingen korkkod.

Utseende: bärnsten

Doft: tydligt oxiderad/madeiriserad ton med nötiga sherrytoner, gul frukt, lite kanderad frukt, ej så komplex, lite ”överårig”.

Smak: kryddig, bokna äpplen, citrus, relativt hög syra, lätt beska – både grapefruktsbeska och åldersbeska.

Lite överoxiderad och tröttast på provningen. Dock intressant och fullt drickbar. 89 p.

8. Krug Grande Cuvée – ”vit”, såld 1982-1996

Utseende: bärnsten, lätt slöja

Doft: nötig, tydligt utvecklad med diskret madeirisering, torkad gul frukt, apelsin och apelsinskal, relativt aromatisk.

Smak: torkad frukt, apelsin, en del bokna äpplen, relativt hög syra, mineral, kryddighet, utvecklade toner.

Fullt mogen men fortfarande spänstig. 92 p

9. Krug Grande Cuvée (magnum) – ”vit”, såld 1982-1996

Utseende: gyllengul, dragning åt bärnsten

Doft: rökig med rostade hasselnötter, gul frukt och apelsin, gula och bokna äpplen, diskret oxidationston, utveckling med lite svampton, undervegetation, blöt mossa och en del dill.

Smak: citrus, apelsin, röda äpplen, lite bokna äpplen, tydlig mineralitet, klart hög syra, något kryddig. Lång eftersmak med grapefrukt, mineral och lite kryddighet.

Fullt utvecklad, högre syra än 8 och friskare i stil. 93 p
Delad andraplats i omröstningen

10. Krug Grande Cuvée – ”gul”, såld 1978-1983

Utseende: gyllengul, dragning åt bärnsten

Doft: kakao, gul frukt, röda bär, diskret nötig ton, diskret oxidationston, en del mognadston med svamp. Mycket elegant och nyanserad, mer eller mindre perfekt mogen Champagne-doft.

Smak: gula och röda äpplen, apelsin, annan citrus, lite bokna äpplen, relativt hög syra, kryddighet, en del mineral.

Verkligt härlig doft, i smaken likvärdig med nr 9. Framstår intressant nog som yngre än nr 8 (vilket den alltså inte är), men fullt mogen. 95 p
Delad andraplats i omröstningen, jag lade min bäströst här.

Fotot lånat av Orpale

11. Krug Private Cuvée – 1960- eller 1970-tal

Utseende: bärnsten, lätt slöjaktig fällning.

Doft: relativt rökig, något madeiriserad ton, kakao, lite apelsin och gul frukt, aningen svamp, nyanserad.

Smak: kryddig, gul frukt, apelsin, annan citrus, hög syra, lång och frisk eftersmak.

Fantastiskt bra för sin ålder, måste man nog säga, men fullt mogen. 92 p

Tilläggas kan att den här flaskan tydligen var ett nätauktionsköp, och ingick i en post med flera flaskor, där ett par av de andra varit betydligt svagare än den här. Men någon gång ska man ju ha tur också!

12. Krug Grande Cuvée – ”beige med ID-kod”, degorgerad 2011
ID-kod 211024 (deg. 2011, basår 2004)

Doft: lite rökiga och rostade toner, gult äpple, persika, aningen parfym, lite vaniljton.

Smak: citrus, gult äpple, hög syra, mineral, viss kryddighet.

Klart ung, framstår som lite yngre än 1, och i linje med hur jag har uppfattat flaskor med basår 2004 i aktuell distribution. 91+ p

Därmed var cirkeln sluten och vi återkom till aktuell distribution, vilket var en rekommendation från Remi Krug i en hög person, som vår värd hade varit i mailkontakt med. (Han hade tyvärr inte möjlighet att ta sig till Göteborg.) Trots att redan den ordinarie uppställningen av Krug tog oss en lite bit ovanför Folkhälsoinstitutets rekommenderade intag, förekom ett antal medhavda bonusviner. Jag nöjer mig med provningsnoteringar om ett av dessa viner, eftersom det var en Krug.

Fotot lånat av Orpale

Krug 1985

Utseende: klargul färg, den inledande moussen lägger sig fort.

Doft: relativt utvecklad ton, med svamp, apelsin, bokna äpplen, en del parfymton.

Smak: tydlig syra, kryddighet, bokna äpplen, citrus, apelsin, relativt bra fruktkoncentration, lite ålderston i smaken.

Bättrade sig i glaset men nådde faktiskt inte riktigt upp i de bästa GC:arnas nivå. Utvecklad doft, yngre men mogen smak. 92 p

Inte klockrent att detta var en Krug vintage, gissningen hade nog inte kommit om det inte varit en Krug-provning. ”Något med Pinot Noir från 1996” hördes från flera håll. Efter att vi fått reda på vad det var, påpekades det att 1985:an har varit ungefär så här även vid tidigare provningar, d.v.s. i och för sig en bra Champagne men inte riktigt så stark som en mogen årgångs-Krug borde vara. En sak som slog mig var också att det här vinet hade en tydligare parfymton än någon av Grande Cuvéerna.

Lite sammanfattande funderingar

Provningen visade återigen hur långlivade viner som Krug gör. Den som jag tyckte var bäst hade alltså sålts någon gång runt 1980 (då jag ännu inte tilläts dricka skumpa) och de yngsta årgångarna i blandningen var förmodligen från början eller mitten av 1970-talet, troligtvis med en del 1960-talsårgångar inblandade! Nu ska man nog inte alltid förutsätta att de allra äldsta Krug presterar bäst, för de mellangamla (ca 8-17 år) flaskorna med guldetikett kan definitivt prestera ännu bättre än nr 6 gjorde här, och det är ingen naturlag att den äldre ”gul” presterar bättre än ”vit”. Men, man ska alltså inte vara ett dugg förvånad om en Krug Grande Cuvée med 20-30 år på korken är sagolikt bra, förutsatt att den lagrats väl, vilket man oftast får gissa sig till av färgen och fyllnivån, samt eventuella skavanker och läckagetecken runt korken.

Återigen fick vi bekräftat att vinerna på magnum överlag är ett strå vassare – de två magnumflaskorna belade två av de tre topplatserna när deltagarna röstade på sina topp tre.

Några med mer erfarenhet av Krug Rosé tyckte att just roséerna överlag presterade lite svagare än vid andra tillfällen, men jag höll faktiskt en av roséerna som ett av de bästa vinerna.

Jag tyckte att vi överlag var relativt överens om vad vi tyckte om vinerna. Rangordningen skilde sig förstås lite, och uppfattningen om roséerna skilde sig en aning, men i huvudsak var det fyra av tolv viner som förekom i allas topp tre-rankning.

Jag ser redan fram emot nästa Krug-provning, när den nu blir…!

Längst till vänster sitter jag och försöker se seriös ut medan Kristian och Carl-Henrik fyller ytterligare glas med Krug, samtidigt som det från höger kastas suktande blickar mot vinerna. Foto lånat av Orpale.

Man kan också läsa om den här provningen på finewines.se (där det bl.a. finns fler bilder) och hos champagnebloggaren ”Elvis”, som också var med.

Två tidigare provning på temat Krug som jag bloggat om: årgångs-Krug i maj 2012, blandad Krug i november 2011.

Detta inlägg publicerades i Champagne och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Krug-maraton i Göteborg med Krug Grande Cuvée och Krug Rosé

  1. Johan skriver:

    Trevlig läsning som alltid Tomas! 🙂

  2. Mycket trevliga provningsanteckningar!

  3. Pingback: Krug marathon featuring Krug Grande Cuvée and Krug Rosé | Tomas's wine blog

  4. Pingback: Krug Grande Cuvée med AuZone | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s