Bordeaux 2009 hos Union des Grands Crus, del 4: Systembolagsnyheter 1 november 2012

1 november är det åter dags för ett Bordeaux 2009-släpp, och det bör vara det sista i serien av Systembolagets en primeur-köpta viner från denna årgång. Även ett antal av vinerna i detta släpp (men inte alla) provade jag i maj vid Le Week-end des Grands Crus hos Union des Grands Crus de Bordeaux, i likhet med en del 1 september-nyheter, 1 oktober-nyheter och allehanda Sauternes. Alla i detta släpp jag hade provat kommer från vänstra stranden och Médoc, d.v.s. det är Cabernet Sauvignon-dominerade viner vi pratar om. Flera av dem är bra köp, och är viner som ligger en klass bättre än de Bordeauxer man ”hittar jämt” på Bolaget, utan att priset skenar iväg alltför absurt. Visst bör man rätteligen kritisera de mest kända Bordeaux-slotten för deras absurda prissättning, men det har på senare år ibland funnits en tendens att skopa ut hela regionen som groteskt överprissatt, vilket jag absolut inte håller med om. I toppårgångar som 2009 (och med största sannolikhet 2010) finns det gott om bra köp på ”mellannivån”. De billigare producenterna är också helt oskyldiga till de mest kända slottens prissättning.

Man kan faktiskt hålla två tankar i huvudet samtidigt, om samma vinregion. Det vill säga både stämma in i talkören ”hata-hata-hata Château Lafite!” och samtidigt tycka att de bästa oklassificerade vinerna från Moulis och Haut-Médoc är bra och köpvärda viner – särskilt i toppårgångar.

Moulis

Av Médocs sex kommunappellationer är Moulis klart intressant genom att vinerna är bra men inte kostar alltför mycket, i alla fall på Bordeaux-skalan. Fyra av kommunappellationerna är så namnkunniga att man alltid får betala extra för vinerna, och av de övriga två så presterar Moulis normalt bättre än Listrac. Det finns riktigt bra viner i Haut-Médoc också, men lägstanivån är klart högre i Moulis. Ska man jämföra Moulis med någon av de fyra mer kända kommunappellationerna, blir det i första hand Margaux.

1 november-släppet inkluderar den mest kända trion från Moulis. Maucaillou brukar vara tuffast och mest lagringskrävande av dessa tre, Poujeaux den med mest modernt fruktig stil, och Chasse-Spleen någonstans däremellan och ibland ett snäpp bättre än de övriga två. I år tyckte jag dock att Maucaillou inte var så tuff som den brukar, vilket kan vara en avspegling av årgångskaraktären hos 2009:orna. Som en sammanfattning hade alla Moulis 2009:or rätt söt och blommig ton, som en avspegling av årgången, men åt det eleganta håller snarare än det ”helparkeriserade”. Bra och köpvärda viner är de alla tre.

Château Chasse-Spleen 2009
Moulis, 304 kr
Doft: mogna svarta vinbär, aningen röda bär, något sötaktigt intryck, lite blommig, elegant.
Smak: svarta vinbär, lite fruktsöt attack, rejäla men relativt mjuka tanniner. Ung, någorlunda tillgänglig. 90-91+ p.

I mitt tycke ett riktigt bra köp!

Château Maucaillou 2009
Moulis, 230 kr
Doft: mogna svarta vinbär, rostad ek, viss blommighet.
Smak: mogna svarta vinbär, diskret fruktsöt attack, rejäl koncentration, tydliga men inbäddade tanniner. Ung men generös för en nysläppt Maucaillou, 90-91+ p.

I mitt tycke ett riktigt bra köp! Normalt brukar Maucaillou hamna en noslängd eller två efter Chasse-Spleen, men den här gången framstod 09:orna som relativt likvärdiga och mer lika i stil än vanligt.

Château Poujeaux 2009
Moulis, 308 kr
Doft: svarta vinbär, lite sötaktigt intryck, lite blommig, rostad ek.
Smak: bra koncentration, mogna svarta vinbär, något fruktsöt, rejäla tanniner men något mjuka och inbäddade. Ung, men relativt tillgänglig, 89-90 p.

Också ett bra köp!

Moulis- och Listrac-delen av provningen

Pauillac

Château d’Armailhac 2009
Pauillac (5:e cru), 569 kr
Doft: lite stall, svarta vinbär, lite tjära
Smak: lätt fruktsötma, svarta vinbär, lite stall, rätt rejäl koncentration, relativt tuffa tanniner. Ung, 90-91+ p.

Ett av Mouton-Rothschilds sidoslott. Jag tycker dock att deras systerslott Château Clerc Milon var aningen bättre i årgång 2009.

Château Haut-Bages-Libéral 2009
Pauillac (5:e cru), 424 kr
Doft: svarta vinbär, tjära
Smak: bra koncentration, svarta vinbär, tuffa men något polerade tanniner. 90-91+ p.

Namnet Libéral är inte en politisk åsiktsyttring, utan slottet ägdes en gång i tiden av familjen Libéral. Rimligt pris, för Pauillac är nog oftast den dyraste Médoc-appellationen.

Saint-Julien

Château Gloria 2009
Saint-Julien, 410 kr
Doft: stall, svarta vinbär.
Smak: svarta vinbär, rejäl koncentration, lite lätt sötma, rejäla tanniner. Ung, 91-92+ p.

Ett av de bästa oklassificerade slotten i Médoc. Tyvärr börjar detta faktum bli så välkänt att priserna har börjat krypa uppåt, men fortfarande ett bra köp jämfört med flera cru classé som presterar på ungefär samma nivå.

Margaux

Château Kirwan 2009
Margaux (3:e cru), 695 kr
Doft: stall, svarta vinbär, lite tjärton, diskret blommig.
Smak: rejäl koncentration, diskret sötma, tydliga tanniner. Ung, 91-92+ p.

Tuffare, nästan lite mer Pauillac-lik stil än vad jag väntar mig av Kirwan.

Château Marquis de Terme 2009
Margaux (4:e cru), 386 kr
Doft: svarta vinbär, stall, lite tjärton, lätt örtighet
Smak: rejäl koncentration, svarta vinbär, mycket lätt sötma, rejäla tanniner. Ung, 91-92+ p.

I rimlig balans för årgången och med elegansen i behåll. Ett bra köp.

En intressant kortare reflektion över Bordeaux av idag, och synpunkterna på regionen, från Le Francophile (fast det var en 2008:a han provade)  kan läsas här.

Detta inlägg publicerades i 2009, Bordeaux, Cabernet Sauvignon. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s