Hur man känner igen åldern på en Krug Grande Cuvée

Krug Grande Cuvée, den årgångslösa varianten av Krug och den Krug som är vanligast förekommande, är en champagne som tål lång lagring och som Krugfantaster gärna dricker med viss ålder. Från mitten av 2011 finns en ID-kod på baksidesetiketten som gör det möjligt att via Krugs webbplats få fram information om när flaskan är degorgerad och vilka årgångar som ingår. På flaskor från 2011 och bakåt går det också att utläsa en del information från etikettsutförandet, och i vissa fall från en kod som står tryckt på korken. Här sammanfattar jag den information jag hittat, inklusive om en del specialreleaser.

Krug Grande Cuvée har sålts sedan 1978. Före dess hette Krugs årgångslösa champagne Private Cuvée. I samband med övergången bytte Krug från normalt formade champagneflaskor till den form de fortfarande använder, med större diameter i botten och smalare hals.

Från vänster: beige med ID-kod, beige utan ID-kod, guld, vit, gul.

Information på etiketten

Färgen på etiketten, och tillhörande grafisk utformning. Årtalen anger försäljningsår:

 • Preliminärt från slutet av 2016-: beige etikett med editionsnummer på framsidesetiketten och ID-kod på baksidesetiketten. Från och med den ordinarie releasen av Krug Grande Cuvée med basåret 2008 förses flaskorna med ett editionsnummer, men ser i övrigt ut som flaskorna från 2011-2016. Releasen med basåret 2008 är 164ème edition. Siffran 1 (”1er edition”) motsvarar alltså år 1845. Specialreleaser med äldre bas förses från 2016 också med ett editionsnummer. I början av 2016 förekom 158ème edition med bas 2002 och 163ème edition med bas 2007, som då var den ordinarie Krug Grande Cuvée, när Krug Vintage 2002 visades upp.
 • Mitten av 2011-2016: beige etikett (jag har också sett färgen kallad ”blekgul”) med ID-kod, men utan editionsnummer. Jämfört med 2004-2011 är framsidesetiketten lite förenklad, utan mönstren på sidorna, och texten ”KRUG” står med rak stil på halsfoliens avslutande sköld. På baksidesetiketten finns en ID-kod. De första flaskorna med detta utförande hade basåret 2003.
 • 2004-2011: beige etikett utan ID-kod. På framsidesetikettens sidor finns diskreta sirliga mönster som påminner om blommor, och texten ”KRUG” står med böjd stil på halsfoliens avslutande sköld. Alla dessa flaskor har en kork med bokstavskod (V-kod).
 • 1995/96-2004: guldfärgad etikett med mycket rött. Texten ”KRUG” står med guldbokstäver mot röd botten. Även halsfolien är guldfärgad, och har ett stort ”K” högt upp på folien. De yngre flaskorna av detta slag har en kork med bokstavskod, men de äldre har en kork med tvåsiffrig kod.
 • 1982/83-1995/96: ”vit” (eller ljusgul) etikett. Att skilja på gul och vit enbart på etikettsfärgen är kanske inte så lätt, men denna etikett skiljer sig också genom texten ”GRANDE CUVÉE” i små sirliga versaler, genom en smalare röd linje (snarare än en bred bård) och genom att folien är lång, sträcker sig halvvägs ner på flaskans insvängda del och avslutas med en stor sköld.
 • 1978-1982/83: gul etikett. Denna känns också igen på att den har en bred röd bård på etiketten, texten ”Grande Cuvée” med blandat versaler och gemena i ganska stor stil, och en kortare folie på halsen, som i princip bara täcker halsens raka del. Beslut om att införa Grande Cuvée och den nya flaskdesignen togs 1972, så basåret i de äldsta flaskorna med denna etikett är 1971 eller 1972.

Från vänster: lila med ID-kod, lila utan ID-kod, äldre rosé. Den äldre flaskan på bilden matchar förmodligen Grande Cuvée ”vit”. Det finns också ett utförande som matchar Grande Cuvée ”guld” som inte finns med på bilden: de har samma ”K” på halsfolien som Grande Cuvée ”guld” har, och lite ljusare färg på halsfolien än flaskan på bilden.

Krug Rosé har sålts sedan 1983, och finns i fyra olika utföranden, varav tre finns med på bilden. Även Krug Rosé har försetts med ID-kod sedan mitten av 2011, och fick då samma ändring av etikettens utseende som Grande Cuvée. De Krug Rosé som matchar Grande Cuvée ”vit” respektive Grande Cuvée ”guld” skiljer sig mindre åt än Grande Cuvée-etiketterna. Man kan dock hålla utkik efter ett ”K” på halsfolien, som matchar utseendet hos Grand Cuvée ”guld”, medan ”vit” inte har något K.

ID-koden

ID-koden, som infördes i mitten av 2011, är sexsiffrig och uppbyggd enligt mönstret PÅÅNNN, där ÅÅ = årtal för degorgering, P = period under året för degorgering, NNN = serienummer för batchen. ÅÅ är alltså de sista två siffrorna i årtalet, således 10 för 2010, 11 för 2011 o.s.v. P talar om vilken tvåmånadersperiod under året som degorgeringen skett, således 1 = januari/februari, 2 = mars/april, 3 = maj/juni, 4 = juli/augusti, 5 = september/oktober, 6 = november/december. Även specialreleaser av äldre flaskor förses numera med ID-kod, så det går att hitta ID-koder som indikerar degorgeringsdatum före 2010.

Kod på korken (i detta fall en fyrsiffrig V-kod) och ID-kod på baksidesetiketten: V1131 matchar ID 311028 och betyder degorgering 2011.

Kod på korken

Högt upp på korken återfinns ett av följande alternativ, sorterade efter stigande ålder på flaskorna:

 • Bokstavskod, en kod som inleds med en bokstavskod, vanligen ett V, och sedan följs av tre eller fyra siffror, som indikerar årtal för degorgering (Å), period under året (P) och ett serienummer (N). Avslutande bokstäver, efter siffrorna, kan också förekomma. P är samma som i ID-koden, d.v.s. 1 = januari/februari, 2 = mars/april, 3 = maj/juni, 4 = juli/augusti, 5 = september/oktober, 6 = november/december.
  • Fyrsiffrig bokstavskod enligt mönstret VÅÅPN, exempelvis V1131 som betyder degorgerad maj/juni 2011. Används på flaskor med ID-kod, d.v.s. flaskor sålda från mitten av 2011, och det äldsta degorgeringsåret med denna V-kod är 2010. Samma ÅÅ+P förekommer i ID-koden, men i omvänd ordning. 211 resp. 311 i ID-koden motsvaras av 112 resp. 113 på korken. Under denna period har jag bara sett ett V användas som bokstavskod, så jag har tidigare kallat den för V-kod.
  • Tresiffrig bokstavskod enligt mönstret V ÅPN (med ett litet mellanrum mellan bokstaven och första siffran), exempelvis V 751 som betyder degorgerad september/oktober 2007. Används på flaskor med beige etikett och yngre flaskor med guldetikett, lite oklart exakt när den infördes – slutet av 1990-talet? De yngsta flaskorna med tresiffrig kod är degorgerade 2010. Bokstaven är ofta ett V, men jag har flera gånger sett ett A och någon gång ett M, men jag har inte hittat någon systematik i användandet av de olika bokstäverna.
 • Tvåsiffrig kod. Siffrorna verkar inte ha någon innebörd som går att tolka, men betyder att vinet är äldre än de med bokstavskod enligt, men yngre än de utan någon kod.
 • Ingen kod alls. Korkar utan någon påskrift indikerar ett äldre vin än de med tvåsiffrig kod.

Dessa koder används även på årgångs-Krug, men där ger sig vinets ålder mer av sig själv, även om olika degorgeringar förekommer.

Koden på korken är synlig utan att grimman tas bort, så i princip vore det möjligt att läsa koden genom att skala av en bit av folien, även om det förstås får flaskan att se ful och skadad ut.

Namngivna specialreleaser

Krug har vid vissa tillfällen under perioden med ”beige etikett” släppt (eller åtminstone visat upp på provningar) specialreleaser av Krug Grande Cuvée som getts ett särskilt namn. Dessa releaser har utgjorts av flaskor som lagrats en extra tid hos Krug och därför namngivits för att kunna skiljas från aktuell release med yngre basårgång. Namnet har indikerats endera på baksidesetiketten eller på en liten halsetikett. Från 2016 lär sådana releaser helt enkelt förses med sitt editionsnummer snarare än ett särskilt namn; bas 2002 som tidigare kallats Finesse presenterades som 158ème edition när Krug Vintage 2002 presenterades. Kända releaser är följande, med motsvarande editionsnummer:

 • Fraîcheur, bas 1996, äldsta reservvin 1983. Editionsnummer: 152ème.
 • Richesse, bas 2000, äldsta reservvin 1988. Editionsnummer: 156ème.
 • Savoir-Faire, bas 2001, äldsta reservvin 1988 och en ovanlig hög andel reservviner. Editionsnummer: 157ème.
 • Finesse, bas 2002, sammansättning 44% Pinot Noir, 36% Chardonnay och 20% Pinot Meunier, äldsta reservvin 1988. Även känd som 158ème edition (de flaskorna degorgerade våren 2008).
 • Mémoires, bas 2003, äldsta reservvin 1990. Editionsnummer: 159ème.

Mina främsta källor till informationen:

 • En skriftlig sammanställning av etikettsutföranden, gjord av Remi Krug i januari 2005 efter deras senaste etikettsbyte, finns att läsa på finewines.se.
 • Matchning mellan Remi Krugs beskrivningar och flaskor i egen källare utförd av CH på finewines.se.
 • Beskrivning av bokstavskoden på korken av Nicolas Audebert, en av Krugs vinmakare, från maj 2005 citerad här.
 • Beskrivning av ID-koden och aktuella årgångar i blandning i samband med Krug Masterclass hos Decanter i november 2011.
 • Artikel om releasen av Krug 2002 och editionsinformationen på etiketterna.
 • Information om specifika batcher på Krugs hemsida, och vid auktioner direkt från Krugs källare (bl.a. av Sothebys i december 2012).
 • Inspektion av korkkoder i samband med provningar.
 • Bilder på äldre flaskor som funnits till salu.

Jag är mycket intresserad av kommentarer i två fall:

 • Om du kan ge närmare information om när bokstavskoderna infördes, d.v.s. vilka är de äldsta sådana koderna, respektive när de tvåsiffriga koderna infördes.
 • Om du stöter på någon flaska där detta mönster inte verkar passa in.

Uppdaterad 2013-10 med lite mer info om Krug Rosé. En större uppdatering genomfördes 2016-03 med info om editionsnumren och releaserna med specialnamn.

Detta inlägg publicerades i Champagne. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Hur man känner igen åldern på en Krug Grande Cuvée

 1. Pingback: How to identify the age of a Krug Grande Cuvée | Tomas's wine blog

 2. Pingback: Vinferno med tung BYO-champagnekavalkad | Vintomas blogg

 3. Elvis skriver:

  Det här inlägget är mitt favoritblogginlägg alla kategorier. Jag använder det som ett uppslagsverk, till exempel nu när jag just köpt en större mängd Krug GC på rea (55 dollar per halvflaska, 120 dollar per helflaska). Beige etikett utan ID-kod. Är väldigt nyfiken på V-koderna men har inte korkat upp någon än.

 4. Pingback: Lite nyheter från Krug | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s