Moulin Touchais 1959-1985 med AuZone

Som en fortsättning på sommarens Moulin Touchais-provning, ställde Stig upp en ny omgång, nu med genomsnittligt äldre viner. Förra gången var det 1990-talsviner + en 1949, nu blev det 1980-talet och bakåt. Ett snabbporträtt av Moulin Touchais: sött vin (utan att vara extremt sött) på Chenin Blanc från Coteaux du Layon i mellersta Loire, säljs alltid med minst 10 års ålder, kombinationen av druvsort och ålder gör att vinet får en ganska kryddig profil, flera äldre årgångar finns att köpa till rimliga priser. För mer detaljer, se det jag skrev om förra provningen.

Vinerna serverades i vanlig ordning blint.

Etikettsdesignen på Moulin Touchais beror på när flaskan är såld, snarare än på årgången. 1959:an, med årgången på en liten oval etikett på halsen, är ”mellangammal” medan 1976 och 1964 är äldst, sett till försäljningsår. Notera hur fräscha korkarna är på de nyinköpta vinerna, de med modernast etikett, de är lär således ha korkats om före försälning. Notera också att vinet förr såldes under den mer ospecifika appellationen Anjou snarare än Coteaux du Layon. Det är fortfarande samma vin.

Moulin Touchais 1985

Utseende: gyllengul
Doft: torkad gul frukt, stekta äpplen, kryddton, arrak, aningen saffran, lätt ”medicinsk” lösningsmedelston.
Smak: mer än medelfyllig, söt, tydligt kryddig, stekta/bakade äpplen, balanserande syra (ej så hög).
Utvecklad och rätt trevlig, men ändå lite klumpig för att vara en Moulin Touchais och inte så komplex. Den lilla lösningsmedelstonen stör mig och får den att verka lite ”ofrisk” jämfört med de andra vinerna på provningen. 87 p.

Röstsiffror 0 bäst, 1 sämst. Jag lade min sämströst här. Gissade på 1980-tal, kanske skarven 1980/90-tal.

Moulin Touchais 1981

Utseende: gyllengul, lite mörkare än 1985 & 1979
Doft: torkad gul frukt, lätt inslag av röda bär, en del honung (akaciehonung?), kryddig, arrak, något aromatisk, lite likörton, mycket lätt oxidationston. Trevlig doft!
Smak: mer än medelfyllig, citrus, lite tropisk frukt, tydlig kryddighet, bra syra, lätt beska, bra aromkoncentration, rätt frisk och nyanserad.
Bra komplexitet, doften trevlig, men tappar en aning på beskan. 90 p.

Röstsiffror 0 bäst, 0 sämst. Gissade 1980-tal.

Moulin Touchais 1979

Utseende: gyllengul
Doft: en del nötighet, diskret och mild kryddighet, en del torkad gul frukt. Diskret doft.
Smak: mer än medelfyllig, rejäl aromkoncentration, kryddig med allehanda kryddtoner, honung, torkad frukt, rätt bra syra, mycket lätt beska, lite kort.
Någorlunda frisk smak, framstår som en lite varmare årgång än 1981:an. Här tror jag det är fråga om viss flaskvariation, för 1979 har varit bättre än så här vid andra tillfällen. 88 p.

Röstsiffror 0 bäst, 4 sämst. Gissade 1970-tal eller 1980-tal.

Moulin Touchais 1976

Utseende: ljus gyllengul
Doft: citrusskal, torkad gul frukt, kryddtoner med arrak och lätt pepprighet, aningen lakrits (citronlakrits), viss blommighet. Elegant!
Smak: mer än medelfyllig, rejäl koncentration, citrusaromer, kryddighet inklusive mintlakrits och peppar, hög syra, frisk avslutning.
Framstår som ung i sällskapet. Frisk och elegant, kan förbättras med ytterligare lagring. 92+ p.

Röstsiffror 1 bäst, 2 sämst. Gissade 1990-talet, funderade ett tag på om det var den lysande 1996:an från förra provningen som gjorde ett nytt gästspel, men tyckte att syran nog inte var tillräckligt hög för det. Provningens stora överraskning genom att den framstod som så mycket yngre än den är.

Moulin Touchais 1975

Utseende: gyllengul
Doft: torkad frukt med aningen röda bär, kryddton, en del honung, lätt nötighet och en del oxidationsinslag (lite mer än 1981:an). Trevlig doft.
Smak: mer än medelfyllig, tydligt kryddig, bra koncentration, bakade äpplen, rätt bra syra som känns högre i eftersmaken.
Ungefär mellan 1981 och 1979 i stil. 90 p.

Röstsiffror 0 bäst, 2 sämst. Gissade 1980-tal.

Moulin Touchais 1971

Utseende: mörk gyllengul färg, aningen bärnstenston, mycket lätt oklarhet.
Doft: ganska tydligt nötig, torkad frukt, lite röda bär, milda kryddor, lätt blommighet, en del oxidativa inslag (mer än 1975).
Smak: bra smakkoncentration, mycket kryddig, en del nötiga toner, balanserande syra, lite röda bär, bokna äpplen, oxidationstonen märks i smaken.
Mycket utvecklad, skulle vunnit på lite mer syra. 91 p.

Röstsiffror 1 bäst, 1 sämst. Gissade 1970-tal.

Moulin Touchais 1964

Utseende: ljus bärnstensfärg (mörkast i flighten).
Doft: ganska tydliga madeiriserade toner, knäck (innehållet i en Dajm, innanför chokladen), torkad frukt, nötighet med hasselnötter och valnötter, citrus, något aromatisk. Utvecklad och elegant!
Smak: bra koncentration, rejält kryddig, en hel del knäcktoner, röda bär, en del gula äpplen och citruston, mycket hög syra som ger en frisk och kryddig eftersmak.
Rejält utvecklad men mycket frisk och balanserad. 94 p.

Röstsiffror 5 bäst, 0 sämst. Jag hade min bäströst här. Gissade 1950-tal eller 1960-tal. I mitt tycke en hel del likhet mellan detta vin och den 1949:a som vi provade i somras, även om detta vin är ljusare i färgen. Den stora skillnaden är dock att alla verkade gilla detta vin, medan 1949:an uppskattades av halva skaran och gillades inte alls av andra halvan. Det intressanta är att detta vin under tre års tid har lagrats i tropiskt klimat i Ecuador, så vår arrangör sa att det var lite vågspel att ha med den här flaskan. Visar tydligt att de här vinerna tål en hel del. Förvisso var detta vin mörkast och med tydligaste oxidationstonerna, men det klarar den utmärkt.

Moulin Touchais 1959

Utseende: något mörk gyllengul, ungefär som 1971:an.
Doft: en del nötighet med valnötter och mandel, tydlig kryddighet med arrak, en del gul frukt och citrus, lite blommiga toner, en del svamp. Relativt tydliga oxidationstoner och aningen volatil syra, men inte egentliga madeiriserade toner på samma sätt som 1964.
Smak: bra koncentration, torkad gul frukt, tydligt kryddig, bra nötighet, klart hög syra, frisk och äpplig eftersmak.
Tydligt utvecklad, men frisk, väldigt polerad och harmonisk. 93 p.

Röstsiffror 3 bäst, 0 sämst. Kunde sluta mig till att detta var 1959:an, så jag behövde inte gissa. Fascinerande att vinet är så vitalt vid 53 års ålder!

Två av flaskorna – 1976 och 1964 – hade lagrats i över 20 år sedan inköp, fem var nyinköpta från Systembolaget och 1959:an bidrog jag med. Samtliga tio årgångar som f.n. finns till salu i Sverige (fördelade på perioden 1971-1998) täcktes således in av årets två provningar, förutom att vi också provade fyra ytterligare årgångar.

Kvällens stora överraskning var att 1976:an framstod som så ung. Den bevisade att man lätt kan gissa fel på 20 år när man provar Moulin Touchais. När jag påpekade detta fick jag höra att det finns rykten om att felgissningar på hela 100 år ska ha förekommit. Felgissningar på 50 år i samband med madeiraprovningar har jag hört talas om, men 100 år är verkligen strongt jobbat. 🙂

Vinerna är verkligen långlivade, och tål uppenbarligen en hel del, men det verkar finnas en viss flaskvariation, även mellan flaskor inköpta i Sverige och inte bara mellan auktionsflaskor som sparats under varierande förhållanden. Man bör inte vara förvånad över detta, men det bör nog ändå påpekas.

Ska jag försöka jämföra graden av oxidationstoner som jag upplevde hos vinerna, alltså framför allt nötiga och madeiriserade toner, så fördelar sig årgångarna så här:

  • minst: 1985, 1976
  • en del: 1981, 1975
  • lite mer: 1979, 1971, 1959
  • mest: 1964

Oxidationstoner som inte tagit över allt annat, och som balanseras av en tillräckligt hög syra, behöver alls inte vara ett problem i ett sött vin; notera att jag denna gång röstade på den mest oxiderade som bäst och den minst oxiderade som sämst.

Avslutningsvis tål det att påpekas att det är fascinerande att det kontinuerligt går att köpa så gamla och spännade viner till ett så måttligt pris!

Läs även om provningen på AuZine och hos Winepunker.

Annons
Detta inlägg publicerades i AuZone, Chenin Blanc, Loire. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Moulin Touchais 1959-1985 med AuZone

  1. Ruso skriver:

    Spännande! Att de äldsta var bäst, kan det bero på att de gjordes annorlunda förr eller att de blir bättre med längre lagring?

  2. vintomas skriver:

    Chenin Blanc ger generellt mycket lagringsdugliga viner, både torra och söta (i alla fall i Loire där syran alltid blir rätt hög) och jag kan nästan tycka att de yngsta är lite ointressanta, och att det är trevligare när aromer av bl.a. honung, kryddor och lite nötter tillkommit. Söta viner med hög syra tål generellt lång lagring, det gäller även bl.a. Riesling och viner från Sauternes.

    Faktum är att Moulin Touchais nog utmärker sig genom att ha gjorts i ungefär lika stil under väldigt lång tid! Det slår mig nu att jag borde påpekat detta, för det är faktiskt lite ovanligt. Andra söta viner, t.ex. tysk Riesling, har varierat mer i hur koncentrerade och söta de gjorts (bl.a. tunnare viner under 1970-talet än under 1990-talet och framåt), och Sauternes har nog varierat lite bl.a. i fråga om ekfatsanvändning och oxidativ vinmakning. Röda viner med ekfatsinslag ska vi inte tala om, de har varierat oerhört i ”standardstil” under decennierna vad gäller alkoholhalt, fruktsötma, tanninstruktur, och mängden ny ek.

    Däremot så gjordes Moulin Touchais längre tillbaka bara i vissa årgångar, medan man senare (sedan någon gång på 1970-talet) släpper varje årgång. Det innebär möjligen att vinerna fram till någon gång på 1970-talet alltid kommer från bra årgångar, medan den senare är mer blandat. I klartext innebär det att inte alla 1980- och 1990-talsviner knappast kommer att vara lika intressanta att spara som de stora äldre årgångarna som t.ex. 1976, 1969, 1964 och 1959. Men Moulin Touchais från årgångar som 1989, 1990 och 1996 är absolut lika bra som de äldre toppårgångarna, och kommer att vara fantatiska att dricka vid hög ålder (säg 30+ år som här), förutsatt att de lagrats så att korken inte tagit skada. 40-50 år på en och samma kork är tyvärr alltid lite av en chanstagning, så det finns en poäng att köpa ”sensåld” Moulin Touchais med fräscha korkar även om de kostar mer.

  3. Pingback: Moulin Touchais 1959-1985 | Tomas's wine blog

  4. Pingback: Besök hos Moulin Touchais | Vintomas blogg

  5. Pingback: Moulin Touchais 1949-1999 med Munskänkarna | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s