Comte Georges de Vogüé och Bonneau du Martray med Tryffelsvinet, mest 2010

Comte Georges de Vogüé och Bonneau du Martray är två mycket bra Bourgogneproducenter, som båda importeras av Tryffelsvinet. De är båda domaines, d.v.s. producenter med egna vingårdar. Båda har också producentomdömet *** hos Clive Coates, vilket är det högsta han delar ut. Totalt räknar han 17 stycken producenter till denna nivån, av åtskilliga hundra som finns bedömda i hans tegelsten The Wines of Burgundy.

de Vogüé är den största vingårdsägaren i Musigny, som är källan till de mest eleganta och parfymerade röda grand cru-vinerna i Bourgogne, vilket självklart innebär att de åtföljs av en mycket ansenlig prislapp. (De ännu dyrare grand cru-vinerna från vingårdar i Vosne-Romanée räknas som ”de mest kompletta” och är både mycket eleganta och rejält kraftiga på en gång.) de Vogüé har även en del andra vingårdar i Chambolle-Musigny. Utmärkande för dem är att deras Musigny heter Musigny Vieilles Vignes – ”gamla stockar” – vilket betyder att en rätt stor del av skörden från Musigny (stockar under 25 års ålder) klassas ner till Chambolle-Musigny Premier Cru och säljs för cirka en tredjedel av priset av Musignyn. Deras Chambolle-Musigny (”kommunvinet”) består i sin tur av ganska mycket vin från småinnehav av premier cru-vingårdar. Ett besök av de Vogüés marknadschef Jean-Luc Pépin i samband med att en ny årgång lanseras, och tillhörande provning av viner, brukar ordnas varje år. En mycket fyllig profil av producenten finns hos Burgundy-Report, skriven av Bill Nanson. En lite kortare profil på svenska finns hos Tryffelsvinet. Det här är verkligen viner i min smak, d.v.s. Bourgogne när den är som mest elegant. Just den här blommiga och parfymerade profilen tycker jag aldrig att Pinot Noir från annat håll lyckas uppnå fullt ut, medan det kan vara lättare att hitta viner från bl.a. Nya Zeeland som mer framgångsrikt kan konkurrera med den mer kryddiga stilen av Bourgogne, t.ex. de från Nuits-Saint-Georges och Pommard.

Bonneau du Martray är en ganska ”enkel” producent så till vida att de bara äger vingårdar på Corton-kullen och enbart gör två viner: en vit Corton-Charlemagne och en röd Corton. De är så vitt jag vet ensamma om att till 100% syssla med grand cru-viner. Det är deras vita vin som har gjort dem berömt och som svarar för största delen av produktionen. Bonneau du Martrays Corton-Charlemagne är med sitt pris runt en tusenlapp nog den billigaste (minst dyra) grand cru som både kommer från en producent som Clive Coates ger *** och en vingård som han ger ***. Corton-Charlemagne ger lite mer strama och ståliga viner än de övriga vita grand cru:erna i Côte d’Or.

Flera av vinerna i denna provning (som ägde rum i oktober) lanserades 1 november.

Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2010
998 kr

Doft: mogna gula äpplen, annan gul frukt, en del citrus, lite blommighet, en del ekfat, relativt kraftig doft, rätt elegant och med ”svalt” intryck.
Smak: klart mer än medelfyllig, lätt simmigt/visköst intryck, mogen citrusfrukt, tydlig mineralton, hög syra. Citrusfräsch eftersmak med grapefrukt och tydlig mineralton.
Ung! Rena och eleganta aromer, men faten märks och är inte helt integrerade i nuläget. Den vann på att stå i glaset, vilket märktes genom att den utvecklade mer parfym- och aromatisk oljeton, och därmed började anta mer äkta grand cru-komplexitet. Lär ha bra potential, men jag tror den här behöver tid (2018-2020?) för att verkligen nå toppen, även om säkert 2-3 år också gör den lite mer tillgänglig, 92+ p.

Bonneau du Martray Corton-Charlemagne 2002
1050 kr

Doft: mogen gul frukt – persika, äpple, citrus – tydligt blommig med vita blommor och lite parfymton, en del honung, lite kryddighet och aromatisk olja. Mycket elegant.
Smak: fyllig, relativt oljig/viskös, tydligt kryddig, bra mineralton, gula äpplen som delvis är bokna, lätt beska. Lång, mineralisk eftersmak.
Fullt utvecklad, men tål absolut mer. Härligt med en mogen vit grand cru direkt från tillverkaren. 93 p.

Jag provade nyligen 2008 (92-93+ p, 925 kr) och 2009 (93+ p, 998 kr) på en AuZone-provning där jag var medarrangör. Båda dessa var unga, men mer tillgängliga än 2010:an i nuläget, och 2009:an bör rimligtvis utvecklas lite snabbare.

Sedan går vi över till de röda vinerna. Tyvärr har priserna höjts ganska markant sedan årgången 2009, som i sin tur var dyrare än 2008, trots att euron har blivit billigare sedan dessa lanserades. Förklaringen är förmodligen att såväl 2009 som 2010 är toppårgångar, men att 2010 finns i mindre mängd. Toppvinerna från de Vogüé har, särskilt i toppårgångar, också en tendens att vara dyrare på auktioner redan kort tid efter släppet. Så förmodligen räknar man med att efterfrågan ska vara tillräcklig för att det ska funka att höja priset.

Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny 2010
898 kr (2009:an kostade 769 kr)

Mellanröd färg.
Doft: relativt mogna körsbär, aningen mörka bär, en liten touch av tjära och balsamicoton, lite aromatisk och blommig, antydan till citrusskal, något kryddig, välintegrerade fat. Elegant.
Smak: aningen mer än medelfyllig, körsbär och andra röda bär, syrligt bärintryck, tydlig syra, kryddig, milda välintegrerade tanniner. Bärig och syrlig eftersmak med lite tanninkänsla.
Ung, relativt tillgänglig. 89+ p.

Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny Premier Cru 2010
1398 kr (2009:an kostade 1198 kr och 2008:an kostade 998 kr)

Mellanröd färg.
Doft: mogna, relativt mörka körsbär, en del tjärton, tydlig kryddton med kryddbod, relativt aromatisk med parfymton, lite torkade apelsinskal, välintegrerad fatton. Klart elegant.
Smak: mer än medelfyllig, rejäl fruktkoncentration, röda bär, mycket påtaglig mineralton, något visköst intryck, medelkraftiga och välintegrerade tanniner. Tydligt mineralisk eftersmak, nästan sälta.
Lite mer koncentration och lite mörkare aromer i doften jämfört med föregående vin, men ett tydligt steg upp i klass och elegans. Mineraltonen skiljer ut detta vin tydligt. I mitt tycke håller detta vin absolut grand cru-klass. Ung, någorlunda tillgänglig. 93+ p.

Comte Georges de Vogüé Chambolle-Musigny Premier Cru 2003
Referensvin, ej till salu.

Mellanröd färg, lite mer kompakt än alla tre 2010:orna.
Doft: delvis torkade röda bär: körsbär och jordgubbar, kraftig doft, en hel del kryddton och balsamico, torkade milda kryddor, mycket lätt anstrykning av volatil syra, faten märks knappt.
Smak: mer än medelfyllig, relativt sötaktig attack, koncentrerade röda vinbär, lite jordgubbar och aningen mörka bär, rätt tydliga tanniner, balanserande syra.
Avviker i stil från de övriga, ej riktigt lika elegant. Men å andra sidan har det gällt alla Bourgogne-2003:or jag provat det senaste året eller två, de är bra Pinot Noir men går inte att känna igen som Bourgogne om man ställer en mer ”normal” årgång bredvid. Känns inte riktigt mogen än, baserat på tanninerna. 90+ p?

Comte Georges de Vogüé Musigny Vieilles Vignes 2010
3999 kr i webblansering. (2009:an kostade 2998 kr.)

Mellanröd färg.
Doft: mogna, relativt mörka körsbär, mycket tydlig parfymton med viol, kryddighet, mineralton, en del animaliska toner med våt päls, mycket välintegrerad fatton. Otroligt elegant.
Smak: fyllig(-), stor fruktkoncentration av körsbär och mogna jordgubbar, viskös munkänsla med oljighet, tydlig mineralitet, välintegrerad syra, kryddig, medel(+)tannin.
Doften är mycket mer elegant och parfymerad och mer ”komplett” än premier cru-vinet, smaken är fylligare och mer viskös. Ung, men komplett och elegant redan nu. 95+ p, men betyget beror till del på att jag vill vara försiktig när jag bedömer långlagringsviner i ungt skick; det finns säkert de som skulle gå högre utan att blinka…

Comte Georges de Vogüé Musigny Vieilles Vignes 1998
Referensvin, ej till salu.

Mellanröd färg, ljusnande kant.
Doft: lätt sötaktig ton av relativt mogna bär: körsbär, skogshallon och lite blåbär, aningen citruston, relativt tydligt kryddig, balsamicoton, utvecklade toner med antydan till läder och aningen volatil syra. Elegant.
Smak: sötaktig attack, relativt koncentrerade röda bär men bärigheten/fruktigheten står inte i förgrunden i smakprofilen, kryddighet, mycket lätt eldig, mycket mineralisk mitt, medeltanniner. Mineralisk eftersmak med en del tannin.
Visar klass i smaken med fin mineralitet, men är inte alls lika elegant som 2010:orna i doften. Relativt drickfärdig, 92 p

Årgången 2010 i Bourgogne visade åter upp en konsekvent stil, bra mognad men inte riktigt lika mörka bärtoner som 2009, och en klart bra syra som ger balans. I flertalet fall finns också elegans och mineraltoner. Årgången är således mer klassiskt byggd och stram än 2009, och kommer säkerligen att vara mycket långlivad. De röda 2010:orna är också mer charmiga och tillgängliga än 2008:orna var vid motsvarande ålder. Ska man komma med ett litet påpekande, så är det att många av de röda 2010:orna nog kommer att gå igenom en sluten fas.

Detta inlägg publicerades i 2010, Bourgogne, Chardonnay, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Comte Georges de Vogüé och Bonneau du Martray med Tryffelsvinet, mest 2010

 1. Claes skriver:

  Tack för rapporten, det låter härligt! Jag var innan novembersläppet inställd på att jag nog skulle köpa nåt kul ifrån firman anno 2010, men jag surnade till när jag såg prisökningarna. Införskaffade du något?

  Med vänliga hälsningar
  Claes (Silenos)

  • Claes skriver:

   Och med firman menas här de Vogüé, inte du Martray.

  • vintomas skriver:

   Inte än, men det får nog bli någon Premier Cru 2010 eftersom jag så sakteliga samlar ihop till en vertikalprovning av De Vogüé Premier Cru. Jag stusade också lite på prisökningen, därför nämnde jag den, och så har jag lite förköpt mig på Bourgogne 2009:or, så jag går försiktigt fram med 2010:orna.

 2. Pingback: Comte Georges de Vogüé and Bonneau du Martray, mostly 2010 | Tomas's wine blog

 3. Pingback: Röd Bourgogne Grand Cru med Systembolaget | Vintomas blogg

 4. Pingback: Comte Georges de Vogüé och Bonneau du Martray med Tryffelsvinet, mest 2011:or | Vintomas blogg

 5. Pingback: Burgundiskt lästips med 2016-smak på BKWine: Bonneau du Martray och Comte Georges de Vogüé | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s