Gåsmiddagsviner

På själva mårtensafton passade några av oss på att avnjuta en gåsmiddag med lämpliga viner därtill. En gåsmiddag är självfallet mest ett svepskäl för att tulla på några av de bästa drickmogna Pinot Noir-vinerna som ligger och skräpar i källaren, framför allt röd Bourgogne av bättre klass, för att ha till själva gåsen. En helt klassisk skånsk gåsmiddag blev det inte, för vi hoppade över svartsoppan (och använde inte heller kråset till något annat) och hade inte någon skåning till bordet. Å andra sidan lär den klassiska ”skånska” gåsmiddagen ha skapats på Piperska muren i Stockholm på 1850-talet, och mest blivit traditionell i Skåne för att man där höll mycket gäss. Själva gåsen på vårt bord var för övrigt halländsk, och hade varit oförsiktig nog att flyga så lågt i närheten av Globen att den nödlandat i kyldisken på ICA, alldeles bredvid kalkonerna.

Aperitif

Dom Pérignon 2000
Champagne, ca 50% Pinot Noir och 50% Chardonnay.

Doft: tydligt rostad och något kolatonad med rostade hasselnötter, kakao, relativt mogen frukt, viss kryddighet.
Smak: medelfyllig+, mogen gul frukt – mest gula äpplen, äppelmos, något kryddig, en del mineralton, lätt grapefruktsbeska. Äpplig och lite mineralisk eftersmak.
Trevlig utveckling, relativt matig stil. Den har vunnit en hel del i mognadstoner sedan den lanserades. Däremot är den inte lika stram, elegant eller mineralisk som 2002:an. 91 p.

Till förrätt med kycklinglever på rostat bröd

Weinbach Gewurztraminer Altenbourg Cuvée Laurence 2004
Alsace (Grand Cru)

Doft: honung, torkad frukt, tydligt blommig med toner av rosenvatten, kryddighet, lite ”trevlig” lösningsmedelston.
Smak: antydan till sötma, mogen och söt frukt, en del honung, en del kryddton, balanserande syra. 90 p

I och för sig aningen sötma, som många Weinbach-viner visar upp, men i mitt tycke en ganska stram och elegant Gewürztraminer – sådan som jag tänker mig passar till asiatisk mat – snarare än den oljiga och kraftiga stilen. Den är inte extremt expressiv för att vara en Gewürztraminer.

Till ungsstekt halländsk gås med stekt potatis och rödkål

Perrot-Minot Charmes-Chambertin 1995
Bourgogne Grand Cru, Pinot Noir

Utseende: Klarröd färg, ljusröd kant.
Doft: mynta, röda bär – sötaktiga körsbär, blommiga toner, mineral, elegant.
Smak: röda bär, välintegrerad fruktsötma, lite kryddighet, mjuknade tanniner, bra syra.
Relativt fullt utvecklad, men tål mer lagring. 90 p

Raymond Launay Chambertin 1989
Bourgogne Grand Cru, Pinot Noir

Utseende: klarröd färg, ljusnande kant.
Doft: mogna röda bär, en del minttoner, kryddighet, aningen fat.
Smak: röda och lite mörka bär, rätt bra kryddighet, en del tannin, lätt beska av ”matigt” slag.
Lite djupare färg och klart mustigare än 1995:an. Fullt utvecklad, 92 p

Till fransk äppelkaka med vispad grädde

Moulin Touchais 1989
Loire, Chenin Blanc

Utseende: klargul, lite gyllene ton.
Doft: mogen, delvis torkad gul frukt, lite tropisk frukt, kryddton med arrak, antydan till petroleum och ylle.
Smak: halvsöt, bra fruktkoncentration, gula äpplen, en del citrus, lite honung, bra syra, en del kryddton.
Relativt ung, 89 p.

Matlagningsvin till rödkålen

Campos de Luz Garnacha Old Vine 2011
D.O. Cariñena, Spanien, druvsort: Garnacha. 49 kr i den statliga butiken.

Utseende: mellanröd färg med lite blåstick.
Doft: fruktig och sötaktig doft av röda och lite mörka bär, blommig med intryck av godisessens och vingummi.
Smak: medelfyllig, bärig med röda och lite mörka bär, viss syrlighet, aningen beska och en del tannin. Rätt bra fruktkoncentration, rena aromer.
Lite enkel och godisartad stil, men utan fel och ett helt OK vin. 81 p

För 49 kr är detta onekligen ett riktigt bra vin!

För att i någon mån kompensera för att gåsmiddagen inte blev helskånsk, kommer här en passande visa. Skånsk skönsång, sedelärande text, ett och annat nödrim och dessutom gåskvack i bakgrunden – vad mer kan man önska sig av en sång?

Annonser
Det här inlägget postades i Alsace, Bourgogne, Champagne, Chenin Blanc, Gewürztraminer, Grenache, Loire, Pinot Noir, Spanien. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Gåsmiddagsviner

  1. Ping: Goose dinner wines | Tomas's wine blog

  2. Ping: Röd Bourgogne Grand Cru med Systembolaget | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s