Portvin med Taylor’s

Taylor’s – eller Taylor Fladgate som det står i logotypen på deras etiketter – är en av de mest kända portvinsfirmorna. Taylor’s räknas som en av de bästa firmorna, och utmärker sig stilmässigt med portviner av bra koncentration som ligger på den kryddiga och ”torra” sidan. Med ”torra” menar jag alltså att de framstår som lite mindre söta än genomsnittet för respektive typ av portvin, och de är ju alla mer eller mindre söta vintyper. En 10-årig Tawny från Taylor’s smakar således mer sött än en Late Bottled Vintage från Taylor’s, men smakar lite mindre sött än en 10-årig Tawny från exempelvis Graham’s (som också har mycket bra rykte men ligger på den söta sida).

I Sverige importeras de av Vinunic som för en tid sedan ordnade en aktivitet med Taylor’s viner, när staden förärades ett besök av en representant från firman. De viner som serverades var en blandning av sådan som finns att köpa via Systembolaget, som Vinunic har i sitt restaurangsortiment, och en del som inte finns till salu i Sverige för tillfället.

Från vänster: Chip Dry White Port, 10 Years Old Tawny, 20 Years Old Tawny, LBV 2007

Som välkomstdrink fick vi ett helt annat vin ur det Vinunic-distribuerade sortimentet:

Zind-Humbrecht Riesling Gueberschwihr 2009
Alsace, restsocker 4,8 g/l (bör vara ”indice 1” med Z-Hs skala), 155 kr i restaurangsortimentet

Klargul färg. Relativt kraftig doft av mogen gul frukt, citrusskal, lite bivax och honung, något aromatisk och parfymerad. Smak av mogen citrus, lite tropisk, relativt hög syra, en del grapefruktsbeska, relativt tydlig mineralton. Matig, relativt drickfärdig, 89 p.

Ett vin i den typiskt fruktiga och kraftiga Zind-Humbrechtstilen, men trots detta och en varm årgång är det ett torrt vin och visar upp mineraltoner. Så vinet bör även tilltala dem som absolut vill ha sin Alsace-Riesling helt torr.

Chip Dry White Port

Huvudsakligen fruktig doft av mogen banan och gul frukt, fatton med lite vanilj, kryddton, aningen nötighet, lite dov stil på aromerna. Lätt eldig, relativt torr, tydligt oljig, gul frukt med en del bananton, ganska tydlig beska. Relativt eldig eftersmak. Matig och koncentrerad, men saknar friskheten hos en bra torr Sherry. 84 p.

Ärligt talat pekar all min erfarenhet på att torra vita portviner alltid är det svagaste kortet i portföljen hos de som envisas med att framställa dem, och att de söta vita portvinerna normalt blir bättre. Det här exemplaret ändrade inte på den åsikten. De här vinerna kan överhuvudtaget inte konkurrera med torr Sherry, i mitt tycke. Det kan vara på sin plats att påminna ett gammalt citat: ”portvinets första plikt är att vara rött”. (Ibland hör man det tillskrivet Churchill, i alla fall i Sverige, men det kommer tydligen från Ernest Cockburn.)

10 Years Old Tawny Port
229 kr i vissa butiker resp. i beställningssortimentet.

Ljus- till mellanröd färg, lite blekare kant. Doft av torkade röda bär, lite tjära, kryddton, aningen russin och dadlar, lite choklad, lätt blommig. Relativt intensiv doft. Söt smak, kryddig, eldig, torkade röda bär, bra syra, rätt bra smakintensitet. Bra och lång eftersmak med röda bär, sötma och kryddor. 89 p.

Tawny-vinerna ses av många i första hand som dessertportviner, medan det är olika former av Vintage Port som regerar till ostbrickan (utom möjligen i nödväxtår, då man får ta till de billigare Ruby Port). Jag tycker dock inte att man ska räkna bort kombinationen Tawny och ostbricka, särskilt inte i de fall där det finns mjukare eller mildare blåmögelost på brickan och dessutom några söta tillbehör och kanske lite nötter. Särskilt en 10-åring i Taylor’s lite kryddigare stil kan passa utmärkt i ett sådant läge.

20 Years Old Tawny Port
449 kr

Ljusröd färg, tegelfärgad kant. Doft av torkade röda bär, antydan till torkade apelsinskal, lite oxiderad ton med aningen milda torkade kryddor, knäck och kola, blommig och elegant. Söt smak, rejäla toner av torkade röda bär, torkade citrusskal, bra syra, rejäl smakintensitet. Riktigt lång eftersmak med torkade röda bär, bra syra och viss kryddton. 91 p.

Mer oxiderade toner än 10-åringen men även mer elegans, och mer intensitet i smaken.

Late Bottled Vintage 2007
169 kr

Djupt mörkröd färg. I doften mörka bär, russin, rejält kryddig, choklad, bra aromintensitet. Relativt söt smak, tydligt kryddig, eldig, mörka bär, medelkoncentrerad, bra syra. 87 p.

En skillnad mot alla efterkommande Vintage Port är att detta vin inte är lika aromatiskt.

Vi går nu över till ett antal ”Quinta Port”. Quinta betyder ”gård”, och är således en årgångsport från en viss egendom. De stora portvinshusen äger ofta flera olika quintas. Hos dessa hus är quintamärkta viner ett slags andraviner till deras ”riktiga” Vintage Port, flaggskeppsvinet som bara bär portvinshusets namn: Taylor’s Vintage Port, Fonseca Vintage Port o.s.v. Jämfört med andra vinregioner är det lite paradoxalt att vinerna med en mer noggrann ursprungsangivelse är det enklare vinet, men starkvinsregionerna brukar alltid ha sina egenheter. Quinta Port är inte bara billigare än flaggskeppsvinerna utan brukar ofta säljas med några års lagring, så de är lite mer drickfärdiga när de lanseras. Så Quinta Port, särskilt på halvflaska, är ofta ett bra köp för portvinsdrickaren som är ute efter bra kvalitet (och inte alltid nöjer sig med Late Bottled Vintage) men har vissa begränsningar i budget och tålamod. Vargellas är Taylor’s klassiska Quinta Port, och jag tyckte den gjorde bättre från sig här.

Quinta de Terra Feita 1995

Doft av mörka och röda bär, russin, mycket blommig med viol, kryddighet, choklad. Nyanserad doft. Tydligt söt i smaken, mörka bär, kryddig, bra intensitet, välpolerade tanniner, lång eftersmak med lite eldighet. Trevlig mognad men bara i början av drickfönstret. 90 p.

Quinta de Terra Feita 2001
399 kr i restaurangsortimentet

Doft av mörka bär, tjärton, choklad, kryddig, något aromatisk och blommig, en del krossad sten. Söt smak, mörka bär, kryddig, medel+ tannin, lite kryddig och besk eftersmak. Går att dricka nu, men kan utvecklas mer. 89+ p.

I nuläget mindre uttrycksfull doft än 1995:an, och lite tydligare tanniner.

Quinta de Vargellas 2004

Doft av koncentrerade röda och mörka bär, blommig med viol, parfymerad, aningen tjära, mycket elegant och uttrycksfull. Söt smak, tydligt kryddig, mörka bär, bra intensitet, tydligt kryddig, medel+ tannin men med trevlig struktur. Ung, men tillgänglig, 91 p.

Framstår föga förvånande som yngre än Terra Feita 1995, men är mer aromatisk än Terra Feita 2001. Jag tycker den här visar högre klass än de båda Terra Feita-vinerna, men så är också Vargellas så vitt jag vet kronjuvelen i Taylor’s vingårdsinnehav.

För att få lite mer perspektiv på Vargellas provade jag ett vin till

Quinta de Vargellas 1998
Reades ut för 149 kr för en halvflaska år 2009. Ej med på provningen, provad hemma strax efteråt från en halvflaska, som hade en trilskande, torr och spröd kork som gav en del korksmulor i vinet.

Djup mellanröd färg med ljusare röd kant och lite antydan till tegel. Doft med mogna mörka bär – framför allt björnbär, lakrits, kryddor, aromatiska och blommiga toner med viol, lite katrinplommon och choklad och en liten antydan till volatil syra. Medelsöt i smaken, bra fruktkoncentration med mörka bär och en antydan till likör av röda bär, lite eldig redan i attacken, klart kryddig, medeltannner, aningen beska. Drickbar, kan möjligen vinna på lite mer polerade tanniner efter ytterligare utveckling. 89 p.

Det här vinet hade många trevliga inslag av utveckling, men tappar in min bedömning på inslaget av volatil syra i doften och att eldigheten i smaken var tydligare än i de tre ovanstående Quinta-vinerna. Det sistnämnda brukar höra ihop med lite sämre substans i smaken, som inte riktigt förmår balansera upp alkoholen. Jag vet inte om det beror på en lite svagare årgång, eller på en sämre utveckling i halvflaska.

Vi återvänder nu till provningen och kommer slutligen till toppvinet i två årgångar.

Taylor’s Vintage Port 2000

Doft av mörka bär, russin, mineral med stendamm, kryddighet, blommighet med viol, mycket elegant med viss utveckling. Söt smak, mörka och röda bär, rejäl intensitet, tydligt kryddig, påtagliga tanniner men av bra struktur, eldigheten är mycket inbäddad. Relativt ungt vin, men med lite utveckling, 95 p.

Framstår som en mycket klassiskt byggd Vintage Port, som säkerligen har minst halva resan kvar till toppen.

Taylor’s Vintage Port 2009
625 kr på helflaska, 329 på halvflaska

Doft av mörka bär, kryddig, choklad, en del tjära, mineral med krossad skiffer, blommig och aromatisk med viol. Tydligt söt i smaken, eldig, kryddig, mörka bär med rejäl intensitet, inbäddade men rejäla tanniner. Imponerande men ungt, 93+ p.

Kryddigare och med mörkare aromer än 2000, och sötare i smaken, så det märks att den kommer från en varm årgång. Vinet är imponerande byggt, så det skulle inte förvåna mig om det finns bedömare som ger det toppbetyg redan nu, men det har ännu inte fått de eleganta doftaromer som jag tycker hör till en Vintage Port med riktigt höga poäng, så jag väntar med att se hur långt upp ”+”-tecknet slutligen kommer att ta det här vinet. Dricker man ungt kan det här säkert vara trevligt till bl.a. choklad redan nu.

Rent generellt förtjänar starkviner mer uppmärksamhet än de får, och det gäller även portvinerna. Sedan är det bara att konstatera att den kalla säsongen nu är över oss, och då är portvin alldeles utmärkt för att hålla värmen uppe!

Taylor’s har för övrigt en egen kanal på Youtube där man kan se ett antal videor från deras vingårdar o.s.v.

Fat i Taylor’s källare vid besök i december 2008. Portvin som ligger på sådana här fat skall bli Tawny.

Annonser
Det här inlägget postades i Alsace, Portvin, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Portvin med Taylor’s

  1. Ping: Taylor’s Port | Tomas's wine blog

  2. Ping: Portvin från Taylor’s, med årgångar från 1863 till 2011 | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s