Importören Stellan Kramer bjöd in till en provning av viner från Maison Sauvion i Loire. Nej, jag har inte skrivit fel, det är alltså vintillverkaren som hetter Sauvion, medan en vanligt druvsort i Loire mycket riktigt heter Sauvignon Blanc. Det var provning i egen takt på Pontus vinbar, och Pierre-Jean Sauvion fanns tillgänglig för spontana frågor tête-à-tête snarare än att det blev någon gemensam genomgång.
Maison Sauvion och deras Château du Cléray ligger strax utanför Nantes i den västra delen av vinregionen Loire, där huvudprodukten är Muscadet, ett vin vin på druvsorten Melon de Bourgogne. Förutom den geografiskt bredare appellationen Muscadet, finns tre geografiskt mer avgränsade Muscadetappellation med ”efternamn”, Muscadet-Sèvre et Maine (den vanligaste, och den som de flesta av Sauvions viner faller inom), Muscadet-Coteaux de la Loire och Muscadet-Côtes de Grandlieu. Tillägget sur lie (”på jästfällningen”) är vanligt och betyder att vinet har legat på jästfällningen minst till mars året efter skörd, och buteljerats utan filtrering. Denna behandling tenderar att ge ett lite fylligare vin.
Sauvion gör också viner på druvor från andra delar av Loire, och det fanns även några sådana med.
Bara ett av vinerna finns f.n. i Systembolagets sortiment, men därutöver finns några i importörens restaurangsortiment, så det går nog att stöta på en del av Sauvions viner på just restauranger.
Crémant de Loire Blanc
Druvsorter: Chenin Blanc och Chardonnay. (Ej i svensk distribution)
Doft: äpple, citrus, lätt blommig, en del mineral med lite rökton.
Smak: tydligt äpplig ton med gröna äpplen (Granny Smith?), hög syra, torr och stram stil.
Sammanfattning: rätt typisk Crémant de Loire. Ung, men ska nog drickas i det skicket. 83 p.
Muscadet Primeur 2012
(Ej i svensk distribution)
Doft: tydligt blommig och fruktig ton, vita vinbär, antydan till krusbär och lite fruktessens.
Smak: tydligt mineralisk, svalt intryck, mycket torr, hög syra.
Sammanfattning: lite svårbedömd, har ingen tidigare erfarenhet av primeur/”noveau”-viner av druvsorten (eller vita primeur-viner överhuvudtaget, om man inte räknar in Federweisser). Smaken är kompromisslös men doften ger ett helt annat intryck än en normal Muscadet med normal tid på jästen. 85 p?
Château du Cléray 2011
Muscadet-Sèvre et Maine sur lie, 62 kr på Systembolaget
Doft: svalt intryck av grön och gul frukt, bl.a. äpple, lätt blommig ton.
Smak: mycket torr, mycket mineralisk med saltaktig ton, hög syra, frukttoner med bl.a. grönt äpple, slank i smaken.
Sammanfattning: stram och klassisk, ung men ska nog inte nödvändigtvis lagras. 87 p.
Borde passa utmärkt som snustorrt aperitifvin på egen hand, i den klassiska rollen som ostronvin eller till andra mer eller mindre naturella skaldjur. Det här är utan tvekan det mest seriösa vita vinet i ”torr, klassisk stil” i sin prisklass i Systembolagets sortiment som jag har stött på under senare tid. Det är det billigaste vinet bland det fåtal Muscadet som finns i sortimentet, och är bättre (framför allt stramare i smaken och renare i tonerna) än den genomsnittliga ”varuhusmuscadet” jag brukade hitta i Belgien i prisklass ca 4-5 euro.
Cardinal Richard 2011
Muscadet-Sèvre et Maine sur lie, 99 kr inkl. moms i restaurangsortimentet.
Doft: grön och gul frukt, lite krusbär och äpple
Smak: mycket torr, mycket mineralisk med saltintryck, något fyllig smak med lite ojlighet och viss beska, hög syra.
Sammanfattning: matig och mycket stram stil, ung, kan nog vinna på lagring. 88+ p.
Det här vinet är lite fylligare i smaken och matigare än Château du Cléray, vilket gör att det borde kunna ha ett bredare användningsområde som matvin, och bl.a. funka bra med fisk- och skaldjursrätter med sås. Jag tror också att det här vinet har den byggnad som en Muscadet skall ha om man vill lagra den några år, vilket i och för sig kanske mer är något för mer experimentellt lagda personer. Beklagligtvis finns det här vinet bara i restaurangsortimentet.
Sancerre Les Fondettes 2011
Sancerre, övre Loire. Druvsort: Sauvignon Blanc, 137,50 kr inkl. moms i restaurangsortimentet (årg 2010).
Doft: fruktig med tydligt gröna toner, krusbär, lite nässlor, citrus
Smak: bra fruktkoncentration, torr, citrus, krusbär, hög syra, mineral, normalfyllig. Eftersmak av citrus och krusbär.
Sammanfattning: klassisk Sancerre i stilen, stram, ung. 87 p.
Vouvray Les Bosquets 2011
Vouvray, mellersta Loire. Druvsort: Chenin Blanc. 106 kr inkl. moms i restaurangsortimentet.
Doft: gula äpplen, mogen frukt, aningen honung, lätt kryddig, diskret blommig
Smak: lätt fruktsöt med lite dragning åt det halvtorra hållet, mogna gula äpplen, lite honungston, hög syra, lätt kryddighet och lätt mineralton. Eftersmak med äpple och grapefrukt.
Sammanfattning: ung, 85 p.
Det här vinet var lite förvånande, för det var i lite annan stil än de övriga, och mindre stramt. Nu lär Chenin Blanc i och för sig ge lite kraftigare viner än de övriga vanliga vitvinsdruvorna i Loire, och det är en druvsort som passar från torr till söt, så det är inget fel på vinet stil som sådan. Däremot går det att hitta Vouvray som är betydligt torrare än så här, så det var inte i den stil jag förväntade mig.
Chinon Dilection 2010
Chinon, mellersta Loire. Druvsort: Cabernet Franc. (Ej i svensk distribution)
Utseende: mellanröd, klart, mycket lätt blåton.
Doft: svarta och röda vinbär, lite tjärton, lätt gröna toner.
Smak: svarta och röda vinbär, lite tjärton, bra syra, medeltannin.
Sammanfattning: ung, men en stil som nog passar att dricka ung, d.v.s. där syrligheten balanserar tanninintrycket. 86 p.
Som ett sammanfattande intryck kan jag säga att vinerna var genomgående strama, torra och relativt slanka (Vouvrayn undantagen), i en ”hederlig” och appellationstypisk stil.
Lite funderingar kring Muscadet
Det är intressant att se att Muscadet så smått har börjat komma tillbaka på kartan. Ja, egentligen har nog Muscadet alltid funnits på samma ställe, men jag menar nu i svensk konsumtion. För några år sedan hade jag intrycket att man inte alls drack Muscadet i Sverige. Eller rättare sagt, att man inte dricker vinerna längre, vilket innebär att de som blivit vindrickare under senare år inte känner ingen vinet. Jag vet att vinet även i Sverige tidigare har varit igenkänt som ”ostronvinet”. Jag tror att jag själv för första gången provade en Muscadet först i samband med Munskänkarnas 2-betygskurs 2006.
Jag frågade Pierre-Jean Sauvion hur marknadssituationen såg ut tidigare, och han sa att det hade varit relativt goda tider för odlarna i Muscadet fram till ca 1990, och sedan tappade man marknadsposition ganska fort. Sauvion hade tydligen också drabbats av ett rejält exportfall i samband med den amerikanska bojkotten av franska viner 2003. Så man får väl anta att det var fram till 1980-talet, och kanske i början av 1990-talet, som det dracks några nämnvärda mängder Muscadet i Sverige?
Det som är fascinerande med dessa viner är att de är så billiga. Muscadet måste vara de billigaste ”klassiska” vita vinerna från Frankrike. När David Schildknecht 2010 skrev en stor Loire-profil för Parker’s The Wine Adovate kallade han Loire ”Treasure Trove and Bargain Garden of France”, trots att han inte ägnade särskilt mycket uppmärksamhet åt just det allra billigaste hörnet av Loire, nämligen Muscadet.
Ska jag säga något allmänt om vinstilen hos en typisk Muscadet, tycker jag att det finns en viss likhet med Chablis och Petit Chablis. Aromerna är kanske inte helt de samma, men karaktären av slanka, eleganta, mineraliska och syradrivna viner, med diskreta frukttoner som inte bygger på någon uttalad ”druvsortsparfym” (som t.ex. Riesling och Sauvignon Blanc), har de gemensamt. Gillar man alls Chablis och ännu inte har provat Muscadet tycker jag absolut att man ska göra det! Och var det massor av år sedan sist är det dags att förnya bekantskapen. Som synes funkar Château du Cléray alldeles utmärkt som detta smakprov.
Winepunker var snabbare i vändningarna (inte första gången) och har redan skrivit om provningen. Jag tycker att det är intressant att notera hur hans första kontakt med Sauvions Muscadet gick till, köpte för att koka sås på och var förvånad över hur bra vinet var.
Pingback: Château du Cléray – prisvärd Muscadet även i årgång 2012 | Vintomas blogg
Pingback: Muscadet and other Loire wines from Sauvion, and some thoughts about Muscadet | Tomas's wine blog