Vid Decanter Fine Wine Encounter fanns det en brittisk vinproducent med, Ridgeview från Sussex, som helt är fokuserad på mousserande viner, den vintyp som England verkar ha lyckats bäst med. ”Lika regnigt och eländigt väder som i Champagne och Dovers vita klippor visar att det finns krita i marken” eller hur det nu var. Nåväl, Ridgeview är uppenbarligen en av de namnkunniga engelska bubbelvinsproducenterna (vid sidan av bl.a. Nyetimber), för 2010 stod de sig bra mot en del champagner vid Decanter World Wine Awards, och 2011 serverades deras vin till Obama vid en middag på Buckingham Palace.
Ridgeview planterade sina första vingårdar 1994, har 12 ha planterade med Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier, och köper därutöver in druvor från andra odlare i sydöstra England.
Bloomsbury 2009
Chardonnay-dominerad men också med Pinot Noir och Pinot Meunier. £ 22,95 i deras webbutik.
Doft: fruktig, lite blommig, äpple, lätt kryddig
Smak: fruktig, lätt sötaktigt intryck, bra syra med ”brustablettskänsla”, lite grov smak. Eftersmak med fruktig brustablett. 80 p
Cavendish 2010
Dominerad av Pinot Noir och Pinot Meunier, och med en inblandning av Chardonnay. £ 22,95 i deras webbutik.
Doft: fruktig, äpple, vita och röda vinbär, lätt sötaktigt intryck
Smak: fruktig, äpple, citrus, lätt kryddig, bra syra. Bättre balans och ”lyft” i smaken än Bloomsbury. 82 p.
Fitzrovia Rosé 2010
Chardonnay-dominerad, assemblage-metoden med rött vin på Pinot (förmodligen både Noir och Meunier). £ 23,95 i deras webbutik.
Doft: smultron, lätt rökton, rött äpple och äppelskal
Smak: fruktig med röda bär, men en lite märklig ton i frukten – gav ett intryck att den delvis bestod av burkfrukt, kryddig, bra syra. 80 p.
Marksman Blanc de Blancs 2009
100% Chardonnay. £ 24,95 i deras webbutik.
Doft: äpple med lite äppelmos-intryck, citrus, en del mineral, nyanserad
Smak: fruktig, äpple, bra syra, lite kryddig. Smaken inte riktigt lika bra som doften. 83 p.
South Ridge Blanc de Noirs 2009
Pinot Noir och Pinot Meunier. £ 24,95 i deras webbutik.
Doft: röda äpplen, vinbär, lite aromatisk, rätt kryddig, nyanserad
Smak: röda äpplen, rätt kryddig, mineral, hög syra, lätt beska, aningen grovhet. Eftersmak med mineral och äpple. 85 p.
Ska jag försöka mig på att sammanfatta mina intryck av dessa fem viner, så är de trots allt inte helt Champagne-lika. De är genomgående lite fruktiga eller fruktsöta, och har en viss grovhet i smaken. Hade en Champagne haft den karaktären hade jag trott att det berodde på delvis dåliga druvor, eller att de blandat in för mycket av la taille, andra pressningen. Jag konstaterar också att jag var lite mer förtjust i de viner med mer Pinot än de med mer Chardonnay. Man kunde kanske tro att de skulle ha problem med väl höga syranivåer i druvor från ett såpass nordligt land, men det var inget jag märkte av i det färdiga vinet.
Även om de är helt OK mousserande viner, är priserna ganska höga relativt kvaliteten, och de kommer sannolikt att få svårt att exportera några mängder av vinerna till de här priserna, vid nuvarande kvalitet. Med tanke på hur pass kort tid som engelskt bubbel har framställts, är det dock rimligt att tro att kvaliteten fortsätter att utvecklas. Någon enstaka flaska kan jag dock redan nu rekommendera den nyfikne att köpa i samband med besök i Storbritannien, för inget engelskt bubbel säljs via Systembolaget. Det är också förvånansvärt liten prisskillnad mellan vinerna, med tanke på att jag tyckte att det var en viss kvalitetsskillnad mellan dem.
Du nämner la taille där. Ska man inte misstänka champenoiserna bulkexporterar sin taille dit, därefter buteljernas det lokalt?
;))
Pingback: Ridgeview – English sparkling wine | Tomas's wine blog
Pingback: Champagneblandning med Munskänkarna | Vintomas blogg