Henschke Masterclass – australisk topp-Shiraz hos Decanter

FWE 20121118 Henschke MasterclassDet var intressant att se vilka sex Masterclasses som hölls i år i samband med Decanter Fine Wine Experience. Tre stycken ägnades åt varsitt välkänt Bordeaux-slott – Pichon Baron, Palmer och Figeac. Ett fjärde franskt tema var Dom Pérignon, och alla fyra provningarna hölls av ägaren eller vinmakaren. Därutöver så höll Jancis Robinson och hennes två medförfattare till den nyutgivna boken Wine Grapes en provning med lite mer udda viner av blandat ursprung. Slutligen hölls en provning med viner från Henschke, en australisk vinproducent från Eden Valley, som således inte bara höll den enda Masterclassen med Nya Världen-tema utan den enda icke-franska producent-Masterclassen! En ganska tung roll, kan man säga, och det var vinmakarsonen i familjen, Johann Henschke, som presenterade vinerna. Jag gick på Henschke-provningen och på Dom Pérignon, och ägnade resten av tiden åt provning på den parallella mässan.

Henschke har en bred portfölj av viner, med flera druvsorter och viner från Eden Valley, Barossa Valley och Adelaide Hills, men deras rykte är i första hand byggt på deras Shiraz-viner, framför allt deras toppvin Hill of Grace. Det är idag ett av 17 australiska viner som det australiska auktionshuset Langton’s idag klassificerar som ”exceptional” (deras högsta kategori) baserat på efterfrågan på auktionsmarknaden. Hill of Grace fanns dock med på listan redan i 1996 års version, när det bara fanns tre viner på den högsta nivån. De andra två är det mycket namnkunniga Penfolds Grange Shiraz och Mount Mary Quintet Cabernet Blend, som jag tror är i det närmaste helt okänt i Sverige. Hill of Grace är faktiskt lite dyrare än Grange, och heller inte alltför lätt att få tag på. Jag hade inte provat det vinet förut, så fyra årgångar på ett bräde var självklart mycket intressant. På tal om Langton’s klassificering så återfinns Henschkes Mount Edelstone på näst högsta nivån (”Outstanding”), och vi fick prova samma fyra årgångar av den.

Lägg märke till skruvkorken!

Hill of Grace – och även Henschkes övriga viner – har rykte om sig att vara eleganta och stilmässigt dra åt det ”europeiska” hållet, i alla fall inom det australiska stilspektrat. Om man vet att Eden Valley är lite svalare än Barossa Valley så blir man kanske inte så förvånad. Hill of Grace är ett vingårdsvin (vilket Penfolds Grange inte är), och de äldsta stockarna i vingården, det så kallade ”The Grandfathers Block” är planterade på 1860-talet. Andra ”block” är betydligt yngre, men bara de som anses hålla måttet i en viss årgång inkluderas i Hill of Grace. Vinet har producerats sedan 1958, men de tidiga årgångarna var i en helt annan och lättare stil än den de senare blivit kända för.

Mount Edelstone, som är betydligt billigare än Hill of Grace, är också ett vingårdsvin, som har producerats ända sedan 1952. Det lär idag vara den äldsta australiska vingårds-Shirazen som fortfarande produceras.

Hill of Roses är andravin till Hill of Grace, är relativt nyintroducerat och har tydligen bara sålts i Australien. Det framställs från delar av Hill of Grace-vingården som anses för ung för att ingå i förstavinet.

Henschke har en svenskt importör i form av Vinunic, men inga av de viner som jag provade här tas för närvarande in av dem, vad jag kan se.

Det var intressant att höra att Henschkes inställning till flaskförslutningar. Sedan årgången 2005 finns Hill of Grace enbart med Stelvin, d.v.s. skruvkork, efter att under några år dessförinnan funnits både med naturkork (de där defektorsakande barkbitarna, ni vet) och skruvkork. Hill of Grace måste rimligtvis vara världens dyraste vin med skruvkork. En eloge till Henschke för detta! De har sedan 2004 också gjort experiment med Vino-Lok (glaskork) och börjat använda dessa på flera av de röda vinerna.

Julius Eden Valley Riesling 2011

Utseende: ljusgul
Doft: relativt mogen gul frukt, persika, en del citrus, diskret honungston, stenig mineraldoft med mycket diskret petroleumton
Smak: torr, bra koncentration av mogen gul frukt, tydlig citruston (grapefrukt), hög syra, stenig mineralton. Eftersmak med grapefrukt.
Sammanfattning: relativt ung, 88 p.

Mount Edelstone Eden Valley Shiraz 1994

Utseende: relativt kompakt mörkröd, ljusnande kant
Doft: mörka bär, utvecklade toner med läder, lite stall, lite multna löv, andra animaliska toner, milda kryddor. Lite sötaktig ton men mycket nyanserad.
Smak: rejäl koncentration med mörka bär, fruktsötma, lite söt och eldig attack, tjära, läder och choklad, mjuknade men ändå påtagliga tanniner.
Sammanfattning: lite sötare och varmare i smaken än doften indikerar. Fullt mogen, men tål mycket mer. 92 p

Mount Edelstone Eden Valley Shiraz 2002

Utseende: kompakt mörkröd, mellanröd kant
Doft: mycket mörka bär, tjärton som ger ett tydligt intryck av pågående asfaltsläggning, pepparkvarn, diskret aromatisk. Inte alls sött doftintryck, nästan lite Mourvèdre-känsla.
Smak: rejäl koncentration, mycket mörka bär, mörka tjärtoner, lätt sötma i bakgrunden, tydliga tanniner, peppartoner.
Sammanfattning: smaken matchar doften. Något utvecklade toner, men behöver mer tid för att blomma ut. Framstår som en riktigt långkörarårgång. 94+ p

Mount Edelstone Eden Valley Shiraz 2004

Utseende: kompakt mörkröd, mellanröd kant
Doft: mogna mörka bär, diskret sötaktig ton, tydlig tjärton med rökigt intryck och aningen tjärpastill. Doften ger ett lätt sötaktigt intryck som inte finns i 2002:an.
Smak: rejäl koncentration, mörka bär, lätt sötmaintryck, bra syra, tjärtoner, tydliga tanniner, rejäl pepprighet.
Sammanfattning: relativt lik 2002:an i smaken med lite mindre mörka aromer och lite mer syra. Fortfarande ung, 92+ p.

Mount Edelstone Eden Valley Shiraz 2006

Utseende: kompakt mörkröd
Doft: mogna mörka bär, diskret sötaktig ton, lite blommig, lite tjärpastill, kryddig med peppartoner. Relativt lik 2004:an i doft, möjligen med lite mindre tjärtoner.
Smak: rätt rejäl koncentration av söta mörka bär, tjärtoner, rätt tydliga tanniner.
Sammanfattning: lite mindre mörka toner än 2002 och 2004, lite sötmaintryck. Relativt ung, men behöver nog inte lika mycket tid som 2002 och 2004 för att nå toppen. 91+ p

Hill of Roses Eden Valley Shiraz 2006

Utseende: kompakt mörkröd
Doft: mogna mörka bär, mintlakrits, lite tjära, en del torkade tobaksblad, diskret blommighet, mycket elegant.
Smak: rejäl koncentration, något söta mogna mörka bär, sötlakrits, peppar, kryddnejlika,  rätt kraftiga och något mjuknade tanniner.
Sammanfattning: elegantare än Mount Edelstone 2006. Ung, men någorlunda tillgänglig, 92+ p.

Hill of Grace Eden Valley Shiraz 1994

Utseende: relativt kompakt mörkröd, med ljusnande kant (lite mörkare än Mount Edelstone 1994)
Doft: mogna mörka bär, utvecklade toner med milda kryddor, läder, aningen stall, lite multna löv och torkade tobaksblad, aromatisk med aningen mintlakrits och mineral. Nyanserad och elegant doft. Jämfört med Mount Edelstone 1994 är doften lite kraftigare, mer komplex och elegant.
Smak: rejäl koncentration, mogna mörka bär med lite röda bär, lite fruktsötma, peppar, lakrits, relativt påtagliga men mjuknade och polerade tanniner.
Sammanfattning: Mycket nyanserad, relativt tillgänglig men kan nog behöva lite mer tid för att nå toppen. 95+ p

Hill of Grace Eden Valley Shiraz 2002

Utseende: kompakt mörkröd, mellanröd kant
Doft: mycket mogna mörka bär, tydlig tjärton, intryck av färsk asfaltsläggning, torkade tobaksblad, nymald svartpeppar, kryddnejlika, lite mintlakrits, mineral. Doften är kraftig, mörk, nyanserad och elegant doft. Jämfört med Mount Edelstone 2002 är doften mindre renodlat tjärtonad, mer komplex och elegant.
Smak: rejäl koncentration, mycket mogna mörka bär, lite söt fruktton, sötlakrits och tjärpastill, peppar, rejäla men relativt polerade tanniner.
Sammanfattning: Ett massivt och mycket imponerande vin som fortfarande är ungt. 97+ p

Det här vinet var en storlek större än de övriga på provningen!

Hill of Grace Eden Valley Shiraz 2004

Utseende: kompakt mörkröd, mellanröd kant
Doft: mycket mogna mörka bär, tjärpastill och mintlakrits, relativt blommig med violton, lite animaliska toner, peppar, elegant. Jämfört med Mount Edelstone 2004 är doften blommigare.
Smak: rejäl koncentration av mycket mogna mörka bär, lite syrlig frukt, sötlakrits, tjära, peppar, rejäla men polerade tanniner.
Sammanfattning: mindre mörka aromer än 2002:an. Ung, men relativt tillgänglig nu och lär inte behöva lika mycket tid som 2002:an. 94+ p

2004:orna var nog det vinpar där Mount Edelstone och Hill of Grace var mest lika i stil.

Hill of Grace Eden Valley Shiraz 2006

Utseende: kompakt mörkröd
Doft: mycket mogna mörka bär, tjärpastill, lite läder och animaliska toner, en del mintlakrits, peppar. Ung och elegant doft. Jämfört med Mount Edelstone 2006 är doften kraftigare och mer elegant, jämfört med Hill of Roses 2006 är doften lite sötare.
Smak: rejäl koncentration av mycket mogna mörka bär med lite sötmaintryck, mycket pepprig, rejäla och kännbara men något polerade tanniner. Eftersmak med syrliga mörka bär.
Sammanfattning: ung, men någorlunda tillgänglig nu, kan nog vinna mer på lagring än 2004:an. 95+ p

Några sammanfattande intryck av de röda är att det fanns mer toner av tjära eller lakrits i Mount Edelstone än i Hill och Grace och Hill of Roses, som i sin tur hade mer av mint- och mineraltoner, och är ännu mer eleganta. Mintlakrits var en association som flera av de senare vinerna gav mig. I grund och botten är de alla mycket kraftiga och koncentrerade, men Hill of Grace lyckas verkligen kombinera kraft och elegans, den ”cirkelns kvadratur” som gör viner riktigt stora.

Årgångskaraktären visar sig relativt likartat i Mount Edelstone och Hill of Grace, vad gäller ”relativ stil” inom startfältet, och grad av mognad. Båda 2002:orna var verkligen fantastiska!

Den här gången inkluderar jag hela tre videoklipp. För en allmän presentation av Henschke:

Stephen Henschke presenterar årgång 2007 av Hill of Grace:

Sedan en provning med Hill of Grace:

Annons
Detta inlägg publicerades i Riesling, South Australia, Syrah och märktes . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Henschke Masterclass – australisk topp-Shiraz hos Decanter

  1. Claes Lindkvist skriver:

    Tack för en bra rapport om några av vinvärldens stora viner. det är alltför sällan man läser något om Hill of Grace och Mount Edelstone.

  2. björn skriver:

    Tack Tomas , hur kom du med på en sådan provning. Henschke är klart underskattad av systembolaget tycker jag och förmodligen av köparna eftersom Vinunic inte tar in dem så ofta. Har provat Mount Edelston 2004 själv håller i stort med hade Grange 1992 och Dead Arm Shiraz 04 att jämföra med. Det klarade den utmärkt

  3. Pingback: Henschke Masterclass at Decanter – Australian top-level Shiraz | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s