Nyårsaftonsbubbel

På nyårsafton blev det en middag med genomgående Champagne. Vi bidrog med olika flaskor och avverkade fyra stycken, varav tre till varsin maträtt och en fjärde vid tolvslaget.

Champagne 20121231

Aubry Le Nombre d’Or 2000
Innehåller alla sju tillåtna druvsorter i Champagne, huvudsakligen Pinot Gris och Petit Meslier, men även Arbanne, Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir och Pinot Meunier. (Har sålts på Systembolaget för några år sedan.)

Klargul färg, dragning åt gyllengul. Doft av mogen gul frukt, gula och delvis bokna äpplen, brödig och rostad, ger lite sötaktigt doftintryck, aningen honung. Smaken är drygt medelfyllig, mogna gula äpplen, lite äppelmos, relativt kryddig, medelhög syra, matig, nog fullt utvecklad. Syran är lite på den låga sidan. 88 p.

Serverades till en hummersallad.

Druvorna kommer från vingårdar i byarna Ville-Dommange, Pargny-lès-Reims och Jouy-lès-Reims, som alla ligger sydväst om Reims. Jag visste faktiskt inte att de fyra udda druvorna odlades även uppe i Montage de Reims, för alla jag sett tidigare har kommit från distriktet Aube, d.v.s. Champagnes södra utpost. En kul bekantskap. Aubry började enligt sin hemsida plantera de udda druvsorterna 1989, och skördade de första druvorna 1993 resp. 1994. De kallar detta À la recherche des cépages perdus. 🙂

Bollinger La Grande Année Rosé 2002
62% Pinot Noir och 38% Chardonnay, degorgerad mars 2011.

Koppartonad orange färg. Doft av smultron, skal av röda äpplen, aningen cocktailbär, citrus, mycket diskret krydd- och läderton, lite mineral. Drygt medelfyllig i smaken, fruktig smak av gula och röda äpplen med äppelskal, bra syra, viss kryddton, en del mineral, avslutar med äppel- och smultrontoner. Ung. 91 p, potential för mer.

Serverades till kalv.

Här måste jag säga att vinet var mer frukt/bär-dominerat i smaken än jag hade trott. Den vita LGA 02 är inte så här fruktig, utan där märks fat- och diskreta oxidationstoner mer. Jag har provat den här årgången av LGA Rosé 02 minst två gånger tidigare 2010-2011, och minns den då inte riktigt så här. Den är bra och funkade bra till maten, men de tidigare gångerna motiverade den en högre poäng än nu.

Moët & Chandon Nectar Impérial (Sec)
Idag 45 g/l dosage. Köpt februari 2011, flaskan kan dock vara äldre eftersom det var i samband med utförsäljning av udda poster hos en tysk handlare.

Klargul färg. Doft av mogen gul frukt, lite torkad frukt, mognadston med svamp och lite brödighet. Halvtorr smak, mogen gul frukt, balanserad syra, mognadston. 84 p.

Serverades till våfflor med hallon och grädde. Visade sig också funka rätt bra till fyllda chokladpraliner (vilket torr champagne absolut inte gör).

Just det, jag erkänner att jag dricker ”söt” champagne, vilket en och annan champagnenörd skyr som pesten. Först föreslogs Asti till desserten – för all del ett alldeles utmärkt val till fruktdessert – men jag tyckte att vi lika gärna kunde vara konsekventa. Jag tror den här flaskan var en bit äldre än inköpsdatumet, för svamptonen är typisk för Pinot Noir med en del mognad, och årgångslös Moët brukar säljas ung. (Nectar Impérial har i alla fall idag lite högre andel Pinot Noir än Brut Impérial.) Jag tror det står Demi-Sec på flaskorna idag, men den här hade påskriften Sec, men den smakade snarast som en Demi-Sec brukar (=sötare).

Henri Giraud Hommage à François Hémart
70% Pinot Noir och 30% Chardonnay

Doft av gult och rött äpple, aningen rökton. Smak av grönt och lite rött äpple, mineral, hög syra. 87 p?

Till tolvslaget.

Förvånansvärt grönäpplig för en Pinot Noir-dominerad champagne med druvor från Aÿ, men det var sent på kvällen så det är möjligt att några nyanser gick förlorade under raketknallarna.

Annonser
Det här inlägget postades i Champagne. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Nyårsaftonsbubbel

  1. Ping: New Year’s Eve bubble | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s