BYO med AuZone

På skärtorsdagen hade en mycket liten men icke desto mindre tapper skara mött upp för en bring your own-aktivitet i AuZones lokal. Två vita och två röda viner blev det, som i vanlig ordning serverades blint, så vi fick möjlighet att i vanlig ordning göra en och annan felgissning.

AuZone 20130328 flaskor

Langlois Château Saumur Vieilles Vignes 1990
Loire, druvsort: Chenin Blanc

Gyllengul, utvecklad doft av apelsinskal, gul frukt, lite blommig, lätt nötig ton, antydan till torkad frukt och saffran. Torr smak, medelfyllig, bra koncentration av gul frukt, lätt oljig, mycket lätt beska, medelhög syra, mineralintryck i eftersmaken. Rejält utvecklad, men håller ihop. 88 p.

Min gissning var att det var ett vin på en Rhône-druva, i första hand Marsanne, med ungefär 15 års ålder. Jag nämnde också att doften kunde vara en mogen Chenin Blanc, men tyckte att syran var för låg för att helhetsintrycket skulle stämma. Doften påminde en del om en Sauternes eller Tokaji med lite ålder, vilket fick någon att fundera på att det kunde vara en torr Furmint.

AuZone 20130328 vita i glas

Det var väldigt stor skillnad i färg mellan de två vita vinerna!

Schäfer-Fröhlich Bockenauer Felseneck Riesling GG 2010
Nahe

Blekgul färg, lite spritsig. Doft med tydlig rökton, citrus (i första hand lime?), lite grönt äpple, diskret blommig ton. Torr smak, men också lite sötma i attacken, relativt hög syra, lätt beska, citrusaromer. Ung, men funkar nu, 90(+) p.

Gav mig lite inledande Riesling-vibbar men inte riktigt fullt ut, är bl.a. inte så parfymerad som ung Riesling brukar vara. Min gissning hamnade därför på en Grüner Veltliner (däremot är den inte så kraftig eller eldig som en Smaragd brukar vara), med en österrikisk Riesling som backup. Vi fick sedan successivt gissa oss längre norrut, via Alsace och Pfalz, innan vi hamnade i Nahe. Även när jag visste vad det var, måste jag säga att vinet hade en förvånansvärt ”Chablis-lik” byggnad för att vara en Riesling, med den rökton jag hittade i doften. Den strama årgången 2010 kan ha hjälpt till att skapa detta intryck.

Château La Grave à Pomerol 1998
Pomerol, vingårdssammansättning idag: 85% Merlot, 15% Cabernet Franc

Mörkröd, aningen opak färg med mellan- till ljusröd kant. Doft med tydlig stallton, mörka bär (svarta vinbär), kryddor, lite tjära, lite torkade örter, välintegrerade fat. Även tobak och ceder nämndes. Medelfyllig, ganska bra koncentration av svarta vinbär, tydliga tanniner, relativt sträv, kryddig. Kan utvecklas mer, 91(+) p.

Här var vi alla överens om att vi var i Bordeaux och de flesta av oss ville nog sätta den på vänstra stranden, i Cabernet-land, även om någon även var ute och funderade på Napa ett tag. Det visade sig dock vara högra stranden som gällde. Själv gissade jag på 2004-2006 i ålder, men en av de övriga gissade mycket riktigt lite äldre och hade med 1998 som en tänkbar årgång.

Domaine de la Charbonnière Vieilles Vignes 2001
Châteauneuf-du-Pape, Rhône. Druvsorter: 95% Grenache, 5% Mourvèdre

Mellanröd färg, relativt klar, med lite tegelton i kanten. Doft av delvis torkade röda bär, diskret stallton, kryddor, lite torkade örter, mineral i form av stendamm. En lite varm doft som förde tankarna till varmt grus. Någon hittade också lakrits. Mer än medelfyllig, lätt eldig smak av röda bär (lingon och röda vinbär) med bra koncentration, medelkraftiga tanniner, lite känsla av varmt grus, mineralisk eftersmak. Rätt bra utveckling, men tål mer. 91 p.

Det här var mitt vin. Så här snart efter att Habemus Papam! ljudit på Petersplatsen, och mitt under en stor kristen helg, måste man så klart ha med en -du-Pape! Jag trodde dock att vinet skulle få några att fundera på Spanien – och då kanske Priorat – men diskussionerna konvergerade relativt snart på Rhône och då södra Rhône.

Annons
Detta inlägg publicerades i AuZone, Bordeaux, Chenin Blanc, Loire, Nahe, Rhône, Riesling. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till BYO med AuZone

  1. Pingback: BYO on Maundy Thursday | Tomas's wine blog

  2. Pingback: #1312 BYO under påskveckan | AuZine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s