Domaine Coursodon 2011 – Saint-Joseph med Caviste

Caviste har nu kommit till CAV0015 i sitt serienummer av lådor. Denna gång är det Domaine Coursodon som återkommer med årgång 2011. (Även CAV0005 kom därifrån, fast då var det 2010:or.) Vi talar alltså om Syrah-viner från norra Rhône, mer specifikt från Saint-Joseph. Lådan innehåller tre olika viner. På eftermiddagen torsdag 11 april släpps CAV0015 till försäljning av Caviste, och här kommer mitt intryck från förhandsprovningen av dessa. På grund av en efterhängsen förkylning blir det inga poäng den här gången, för sådant ”finlir” vågar jag inte stå för denna gång. Jag uppfattade dock tydliga skillnader mellan de tre vinerna, så jag vågar ändå ge en karaktärisering av dem, min dagsform till trots.

Mitt första intryck av årgången 2011 i norra Rhône är att det stilmässigt är en ”mittemellan-årgång” med god drickbarhet. Relativt fruktig och verkar ha rätt god mognad, men inte någon extrem mognad som 2009, och inte den höga syra och stramhet som 2010 har. Detta är inte ett förtäckt sätt att säga att det är en dålig årgång; den är helt klart bättre och mer koncentrerad än den mediokra 2008. Jag ser inte 2011:orna som en utpräglad långlagringsårgång, så det hänger på de enskilda vinernas stil om de är lagringsobjekt eller inte. Det här var så vitt jag kan minnas min första närkontakt med röda 2011:or från norra Rhône, men intrycket ligger intressant nog relativt nära mitt stilintryck av de fatprov av Bordeaux-2011:or som jag stötte på förra året. Både 2009 och 2010 funkade det ganska bra att generalisera stilmässigt över hela Frankrike och t.o.m. över större arealer än så (det kunde man inte riktigt 2007 och 2008 med samma framgång) – kanske 2011 är ännu en sådan årgång?

Nåväl, över till de provade Coursodon-vinerna!

Coursodon St Joseph 20130410

Domaine Coursodon Saint-Joseph Silice 2011

Yngre stockar (genomsnittsålder 25-30 år) från flera vingårdslägen, begagnade ekfat

Trevlig och fruktig doft med toner av mörka bär. Bra fruktighet i smaken, medeltanniner av rimligt mjuk karaktär, kryddtoner. Relativt tillgänglig, kan lagras men funkar utmärkt att dricka nu.

Domaine Coursodon Saint-Joseph L’Olivaie 2011

Vingård med äldre stockar (ca 60 år) och mycket stenig jordmån (mycket granit), 15-20% nya fat.

Doft av mogna mörka bär, lite tjär- och kryddtoner, diskret ekton. Smak med mogna mörka bär, bra fruktkoncentration, mineralton, bra syra, medel(+) tanniner, viss stramhet. Ung, någorlunda tillgänglig nu, men skulle må bra av lagring.

Det här vinet är lite mörkare och kraftigare i doften, men i smaken är det framför allt stramare och mer ”klassiskt”. Lite 2010-stil i smaken, kunde man kanske säga.

Domaine Coursodon Saint-Joseph La Sensonne 2011

Äldre stockar (genomsnittsålder 60 år) från flera vingårdslägen, nya ekfat

Doft av mörka bär, tjära, diskret blommighet, relativt integrerad ekfatston. Smak med rejäl koncentration, mycket mörka bär, viss syrlighet, kryddton, tjära, medel+ tannin, rejäl stramhet. Ung, behöver lagring.

Jämfört med L’Olivaie är detta vin kryddigare och mer koncentrerat, så det är ”större i formatet” (och nog mest Hermitage-likt), men det har mindre tydlig mineralton och är mer slutet i nuläget.

Ska man relatera de  vinerna till ”tunneln” – den period av sluten karaktär som för Rhône-Syrah brukar ligga vid ca 4-8 års ålder – skulle jag rekommendera att Silice nog bör drickas upp före tunneln (nu-2015), att L’Olivaie kan drickas endera före tunneln (2014-2015) eller när den kommit ut ur den (2019-), och att La Sensonne nog bör drickas först på andra sidan tunneln (2019-) om man ska få full glädje av den.

Lådan CAV0015 innehåller tre Silice, två L’Olivaie och en La Sensonne.

Annonser
Det här inlägget postades i 2011, Nätvinhandel, Rhône, Syrah. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Domaine Coursodon 2011 – Saint-Joseph med Caviste

  1. Ping: 2011 Saint-Josephs from Domaine Coursodon | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s