Kvalitetsvinmässa med finewines.se

Finewines.se är ett diskussionsforum på nätet med visst fokus på folk som är intresserade av bättre viner, och även sådana som inte blir avskräckta om den jästa druvsaften kostar en och annan slant. Inte minst en och annan champagnefanatiker med hög inköpsbudget, eller som önskar att de hade höginköpsbudget, häckar regelbundet på forumet. En annan karaktärisering kunde vara att det till stor del rör sig om sådana vindrickare som inte känner sig särskilt berörda av vinskriverierna av idag i våra större tidningar, med sitt fokus på bag-in-box och prisvärde längst ner på Systembolagets prisskala. Forumet har också satt vissa avtryck i IRL-aktiviteter i form av en del mycket minnesvärda aktiviteter av ”bring your own”-karaktär i Stockholm och Göteborg (minns inget på några andra orter 2012-2013 i alla fall), några av dem under den talande beteckningen ”vinferno”.

De entusiastiska administratörerna Jimmy F. och Anders L. bestämde sig för ett tag sedan att ta ett steg vidare, och ordna en liten vinmässa med fokus på kvalitetsviner. De vände sig till några importörer och distansförsäljare som är nischade på bättre viner, och lyckades få åtta av dem intresserade av att delta, med en jämn fördelning på distansförsäljare som säljer från utlandet och de som säljer via Systembolagets beställningssortiment. Det är en klar trend att det dyker upp nya aktörer med fokus just på bättre viner, något som de stora importörerna tydligen har haft svårt att få volym och lönsamhet i. Kanske kommer det att vara svårt även för de nya att tjäna tillräckligt med pengar på detta, men det kan också vara så att förutsättningarna är lite annorlunda idag. Jag upplever att det svenska intresset för bättre viner, mindre producenter, udda vinstilar och klassiska vinområden, har varit i tilltagande under ett antal år. Det är ingen stor trend volymmässigt, den utgör sannolikt inte mycket mer än några droppar i det innanhav av Amarone som övriga svenska vindrickare suger i sig när de väl dricker i 100+ kronorsklassen, och intresset startar nog från en lägre nivå än i många andra europeiska länder. Men trenden finns där, och jag tycker att det långsamt ökande intresset för Bourgogne (inte minst vit Bourgogne, verkar det som) är ett av de tydligaste uttrycken för denna trend. Champagneintresse kan lättare avfärdas som bling-bling, men det kan knappast ett Bourgogneintresse, som mer har en vinnördsstämpel på sig. Andra ändringar i förutsättningar är möjligheten att sälja på andra sätt än enbart via Systembolaget, tack vare att det klargjorts att distansförsäljning är fullt lagligt, och ett fokus på marknadsföring via andra kanaler än via dagspressens och privattelevisionens vinjournalister. Sedan ett antal år finns det ju mycket mer individualiserat och nätbaserat vintyckande i form av bloggare, twittrare och annat löst folk som delar med sig av sina åsikter oavsett om folk är intresserade av dem eller inte. 🙂

Finewines Grappe 20130427 nr 1

Borden där Roberson, Gullberg by Stockwine och längst till höger Winetrade höll hus, bilden tagen strax innan det allmänna insläppet.

Evenemanget gick av stapeln på Grappe i lördags, och var mycket trevligt att delta i. Dessutom ordnades lite tillhörande vinbarshäng efteråt, och några av oss deltog i en sittning med kalv och Barolo (det blev fem stycken från Fratelli Revello) på Djuret i Gamla stan.

Vad gäller storlek och vinurval kan man möjligen se mässan som en trevlig mellanform mellan breda konsumentmässor – oftast med mycket folk och en hel del billiga viner – och mer exklusiva branschmässor, där privatkunder i huvudsak inte släpps in och där man ärligt talat ibland får intrycket att de bättre/dyrare vinerna visas upp för att skapa goodwill hos skribenter och restaurangfolk, i syfte att sedan kunna sälja de billigare vinerna i stor volym. Här kändes det mer som att det blev ett fokus på folk med intresse för bra saker som provade viner i en prisklass som de är beredda att köpa för egna pengar. Det var väl framför allt en hel del i prisklass 150-300 kr som visades upp, med ett hygglig representation även i spannet 300-600 och med vissa noteringar på 600+ kr. Och alltså inga bag-in-box. 🙂

Finewines Grappe 20130427 nr 2

Borden där Franska vinlistan och Winemarket höll till.

Jag betraktar dagen som en stor succé för finewines.se, Jimmy och Anders och hoppas få se flera likartade fortsättningar! Jag hoppas också att dagen föll väl ut för de deltagande importörerna, så de vill göra om detta. Jag ska se till att få upp lite specifika omdömen om vinerna så småningom, om jag lyckas tolka mina hieroglyfliknande kråkfötter, som efter lite uppblötning av några sidor var ännu otydligare än de brukar vara, och fick en av forumets anhängare av högparkeriserad Châteauneuf-du-Pape att skratta högt när han såg dem.

Tills dess nöjer jag mig att lista de handlare som deltog, och ge en liten karaktärisering av dem:

 • Caviste – Franska viner från intressanta småtillverkare, lanseras i form av numrerade blandlådor (6-pack). Lådorna brukar bokas upp mycket snabbt. Distansförsäljning från Frankrike.
 • Franska Vinlistan – Mycket Champagne, men även en del annat, t.o.m en del icke-franskt trots namnet. Säljer i kampanjer om ett varierande antal produkter, med något slags tema. Distansförsäljning från Frankrike.
 • Gaston – Distansförsäljning från Danmark. Har även en vinbar i Gamla stan (även andra viner än de egensålda serveras där).
 • Gullberg by Stockwine – Säljer via Systembolaget.
 • Roberson Wine – Etablerad brittisk vinhandlare som säljer ett urval av sortimentet till svenska priser. Brett sortiment med rätt stort inslag av tidigare årgångar av klassiska viner, beställning enligt ”pick n’ choose”-principen. Distansförsäljning från Storbritannien.
 • Vinopia – Viner från USA. Säljer via Systembolaget.
 • Winemarket – Säljer via Systembolaget.
 • Wine Trade – Fokus på naturviner. Säljer via Systembolaget.

Vad gäller de som säljer via Systembolaget, är det i huvudsak beställningssortimentet som vi pratar om. Några av dem har också ytterligare produkter som säljs till restaurang, och de kan ibland vara tillgängliga via s.k. privatimport (egentligen ett oegentligt begrepp när vi pratar om köp av viner som redan finns i landet, men som importören inte listat i beställningssortimentet), d.v.s. en ”specialbeställning” via Systembolaget.

Distansförsäljning innebär att försäljaren betalar svensk skatt och skickar direkt till mottagaren. Det krävs således inte att man själv sköter någon extra betalning eller extra pappersarbete, eller tar risker med sitt eventuella goda rykte, eftersom detta är fullt lagligt. Det man dock behöver vara uppmärksam på är fraktkostnaderna, som kan variera beroende på var i landet man bor. Olika leverantörer har lite olika fraktlösningar, och några erbjuder ett billigare (eller rentav gratis) avhämtningsalternativ, i alla fall för de som bor i Stockholm. Normalt får man väl räkna med att en rimlig minsta storlek på en beställning är 6-12 flaskor, och då tillkommer typiskt ca 10-30 kr per flaska för frakten. Jag har själv köpt från tre av de fyra distansförsäljande bolagen på listan ovan, och har goda erfarenheter av dem. Det kan väl vara värt att nämna att det tidigare har funnits några mindre seriösa aktörer som sålt via Internet, men de har haft en tendens att fokusera på billiga viner. Jag är inte medveten om någon ”äkta” distansförsäljare med fokus på bättre viner i små volymer som har ställt till problem för sina kunder, så några sådana bekymmer behöver man inte ha hos dessa. Just diskussionsforum som finewines.se tenderar att snabbt fånga upp eventuella negativa erfarenheter av olika försäljningskanaler, så det skadar ju inte att googla på firmans namn om man stöter på någon obekant aktör.

Mässan har bland annat blivit omnämnd av Magnus Ericsson som skriver för Helsingborgs Dagblad. Förvänta er däremot inte att någon av stockholmstidningarna skriver något. Erica hos Allt om mat har också skrivit.

Detta inlägg publicerades i Nätvinhandel och märktes , . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Kvalitetsvinmässa med finewines.se

 1. Intressant. Kul att det blev bra!

 2. Pingback: Georges Descombes 2011 – Beaujolais med Caviste | Vintomas blogg

 3. Pingback: Viner från Roberson vid finewines-mässan | Vintomas blogg

 4. Pingback: Pinot Noir och Chardonnay från Byron och annat från Winemarket vid finewines-mässan | Vintomas blogg

 5. Pingback: Champagne från David Léclapart och annat från Franska Vinlistan | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s