Georges Descombes 2011 – Beaujolais med Caviste

I samband med finewines.se kvalitetsvinmässa i lördags visade Caviste bl.a. upp innehållet i den låda, numrerad CAV0016, som släpps till försäljning senare idag. Innehållet är tre olika 2011:or from Georges Descombes, en producent i Beaujolais, med vingårdar i flera olika Beaujolais cru.

Det kanske kan vara på sin plats att påminna om distriktet Beaujolais är uppbyggt. Även om Beaujolais är en del av Bourgogne, är klassificeringen uppbyggd på precis samma mönster som den i Rhône. Det finns alltså en relativt allomfattande basappellation som heter Beaujolais, en lite mer selektiv appellation som heter Beaujolais-Villages och så finns det tio stycken Beaujolais cru, med namn efter byar m.m.: Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié och Saint-Amour. Om man vill kan man jämföra dem med byappellationerna i resten av Bourgogne, men skillnaden är alltså att det inte finns några mindre områden med premier cru- eller grand cru-klassning i Beaujolais. Däremot finns det förstås vissa vingårdar som är ännu lite bättre även i Beaujolais, och därför ser man ibland vissa producenter som framhåller vissa vingårdsnamn.

Området för dessa cru:er ligger samlat i den norra delen av Beaujolais, så det är bara en del av distriktet som har cru-appellationer. Den ”nya generationens” Beaujolais-viner – mer seriösa men samtidigt ofta väldigt lättdruckna – är i huvudsak cru-viner, vilket kanske inte är så konstigt, eftersom cru-områdena förmodas vara bäst. Noveau-vinerna kommer kommer huvudsakligen från basappellationen Beaujolais och inköpta druvor från odlare som får mycket klent betalt. De olika cru:erna förmodas ha olika stil, men i likhet med övriga Bourgogne säger tillverkarens namn mer om vinets stil och kvalitet än enbart by/appellationsnamnet gör. Descombes gör viner från några olika cru:er, och det är tre olika cru-viner i lådan.

Caviste Descombes 20130427

Inte alldeles lätt att se av etikettsdesignen att vinerna kommer från samma tillverkare!

Morgon 2011
Taxerad till 125 kr/st av lådans pris. Från yngre vingårdar.

Doft av mogna röda bär, lite örtig. Bra fruktkoncentration i smaken, röda bär (röda vinbär?), bra syra, aningen tannin, frisk eftersmak. Relativt lätt men bra och i frisk stil. 87 p.

Brouilly Vieilles Vignes 2011
Taxerad till 165 kr/st av lådans pris.

Doft av körsbär, röda och mörka bär, kryddor, lite örtig, tjära. Smak med röda bär, saftig, en del tannin, hög syra. Frisk och syradominerad eftersmak. Tillgänglig och frisk stil. 88 p.

Mörkare aromer och kraftigare än Morgon.

Régnié Vieilles Vignes 2011
Taxerad till 155 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna röda bär, lite mörka bär, kryddor, lite örter, lite tjära. Smak av mineral, röda bär, hög syra, medeltannin. Eftersmak med mineral. Relativt ung, men tillgänglig. 89 (+) p.

Régnié är definitivt det av de tre vinerna som är i ”lagringsstil”, och i mitt tycke mest elegans. Brouilly har i och för sig mörkare fruktaromer, men Régnié mer tanniner och ”struktur”. Både Morgon och Brouilly passar utmärkt att dricka direkt, om man vill. Vad gäller årgången 2011 så tycker jag samma intryck går igen här som för röda franska viner från flera andra områden: relativt fruktiga och tillgängliga viner, där de flesta passar att dricka unga.

Det här var tre av rätt många viner som passerade förbi under mässan, så sedvanliga reservationer kring detaljomdömen och poängsättning vid ”mässprovning” gäller.

Här kan man för övrigt läsa ett ganska utförligt engelskspråkigt bloggreportage om ett besök hos Georges Descombes från 2010.

Här kan man titta på en video av intervju med Martin som står bakom Caviste, gjord i samband med mässan. Intervjuade gjorde Anna Torndahl, som twittar som @AnnaTorndahl och står bakom #vintweetupSthlm.

Annons
Detta inlägg publicerades i 2011, Beaujolais, Gamay, Nätvinhandel och märktes . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Georges Descombes 2011 – Beaujolais med Caviste

  1. Pingback: 2011 Beaujolais from Georges Descombes | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Georges Descombes 2012:or – seriös Beaujolais från Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Beaujolais 2014 från Georges Descombes med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s