Champagne Jacquesson med Munskänkarna

Jacquesson 20130225 J-H ChiquetFör dryga två månader sedan var Jean-Hervé Chiquet från champagnehuset Jacquesson i stan – han är en av bröderna i familjen som äger firman – och höll en provning hos Munskänkarna med några av sina bubbel.

Jacquesson är ett intressant champagnehus, både vad gäller kvalitet och sortiment. Det är ett av de ”mellanstora” med högst kvalitet; La Revue du vin de France ger dem sedan några år tre stjärnor på sin trestjärniga skala (som en av sex champagneproducenter), och mer nyligen har Richard Juhlin tydligen följt efter med fem stjärnor på sin femstjärniga skala från de fyra de hade i 2008 års upplaga av hans bok (där sex producenter hade fem stjärnor). Slår man ihop dessa två bedömare finns det tydligen åtta producenter på den högsta nivån, varav fem champagnehus och tre småproducenter, och kommer skaran att utökas ytterligare de närmaste åren blir det nog med några uppåtsträvande småproducenter snarare än med fler hus.

Deras sortiment är intressant, dels för att det numera är lite udda uppbyggt och dels för att de under de gångna åren har förändrat det en hel del.

De har också minskat produktionen genom att minska på skördeuttagen och sluta köpa druvor från vingårdar som de inte tycker är bra nog. De har själva 11 ha vingårdar i Côte de Blancs (Avize och Oiry) och 17 ha i Vallée de la Marne (Aÿ, Dizy och Hautvillers), och köper druvor från ytterligare 8 ha i byar där de själva har vingårdar. 2008 minskade de druvkontrakten från 14 ha till 8 ha. Detta har sammantaget minskat produktionen från ca 470 000 flaskor per år under 1980-talet till ca 280 000 flaskor per år idag. I flera avseenden är de därför mer lika en ”ovanligt stor småodlare” än de verkligt stora champagnehusen.

Jacquesson 20130225 flaskor

700-serien

Deras 700-serie är en intressant approach till årgångslös Champagne, genom att de eftersträvar en så bra cuvée som möjligt varje år, snarare än att hålla sig till en viss stil. Jacquesson har dock en husstil som jag skulle beskriva som stram, mineraldominerad och klart torr. Det står ”brut” på etiketten, men de ligger en god bit ner i ”extra brut”-nivå, men har å andra sidan tillräcklig substans för att klara sig med en sådan låg dosage. Den första i 700-serien var cuvee 728, med årgång 2000 som bas, och sedan har en tillkommit per år. Vill man veta årgången för basvinet är det därför bara att dra ifrån 728 och lägga till 2000, eller direkt lägga till 1272. Den som är lite långsammare i huvudräkning och har en flaska inom räckhåll kan istället rotera den 180° runt en vertikal axel och läsa på baksidesetiketten, för där står sammansättningen avseende årgångar och druvsorter, dosagen och när flaskan är degorgerad. Jacquesson är nämligen föredömliga på att skriva ut en massa information på etiketten! De som till äventyrs tycker att sådan detaljinformation är onödig och besvärande nördig kan ju helt enkelt strunta i baksidesetiketten.

Relativt nyligen – mellan provningen och nu – har man i ordinarie distribution bytt från cuvée 735 med bas 2007 till cuvée 736 med bas 2008, vilket är en toppårgång i Champagne. Representanten från importören Vinovum beklagade sig över att den nya cuvéen var tvungen att lanseras till samma pris som den förra p.g.a. Systembolagets begränsningar vad gäller prisjusteringar på det fasta sortimentet. Jag antar att det betyder att Jacquesson vill ha lite mer betalt för den nya cuvéen.  Eftersom eurokursen under senare månader har legat under genomsnittet för 2012, vilket borde kompensera för en smärre prishöjning i euro, hade jag dock lite svårt att känna medlidande med honom. 🙂 Men jag ser att den nu kostar 359 kr och i höstas låg 735:an på 339 kr, så uppenbarligen har de höjt – antar att det skedde 1 april? Jag ser att 700-cuvéen just nu finns i sju Systembolagsbutiker. Det är ett steg framåt från situationen i höstas då jag noterade att den bara fanns i ynka tre butiker. Jag hade då med 735:an på Munskänkarnas bubbelkurs, där den fick ingå i en jämförelse mellan sex årgångslösa i olika stil, och föga förvånande presterade bra. Det är ändå lite märkligt att inte fler har upptäckt hur bra Jacquesson är jämfört med många andra storhuschampagner i samma prisklass.

Det var intressant att höra Chiquet rangordna de olika cuvéerna. I fallande ordning: 736 (2008), 730 (2002), 733 (2005), 735 (2007), 732 (2004), 734 (2006), 731 (2003), 728 (2000), 729 (2001). Det är till stor del en avspegling av årgångarnas allmänna kvalitet (02 och 08 är bäst under perioden, 01 sämst och 03 konstig), men han verkar också hålla de senare årgångarna lite högre, eftersom han sätter 05 och 07 före 00 och 04, som alla är mellanbra årgångar i regionen.

Årgångs- och vingårdschampagner

Ett intressant beslut de fattat är att sluta göra ”vanlig” årgångschampagne, och 2002 blev den sista. De gör fortfarande ett antal vingårdsbetecknade viner, som några av oss provade i årgång 2002 i april 2012. Tyvärr är mängden liten och priserna höga, i nivå med många andra ”prestigechampagner”. Logiken bakom beslutet är tydligen att om de hävdar att 700-serien är den bästa cuvéen de kan åstadkomma i en årgång, kan de inte samtidigt göra en annan cuvée i samma årgång, i alla fall inte med någon trovärdighet. Vingårdsvinerna  (lieux-dits) ses dock som något helt annat, så de påverkas inte av detta. Jag är inte riktigt säker på att jag håller med om det resonemanget är det enda möjliga, för jag tycker det är skillnad på en cuvée som även innehåller andra årgångar och görs varje år, respektive ett druv- och byblandat årgångsvin som bara görs de år då årgången står på egna ben och släpps senare.

Enligt Jean-Hervé släpps de tre vingårdsbetecknade årgångsvinerna från Avize, Dizy och Aÿ i de årgångar där de är riktigt bra, och de inte behövs för 700-cuvéen. 2004:orna – som har ”förhandsvisats” för lyckliga utvalda – kommer att släppas hösten 2013. Alla tre har producerats i årgång 2004, men det kan komma årgångar där inte alla tre släpps.

Degorgement Tardif

Jacquesson har länge släppt sendeorgerade årgångschampagner – i liten mängd och självklart till högre pris – under beteckningen ”Degorgement Tardif” (DT). Den första DT:n var tydligen Avize 1969 som släpptes ca 1985. Något som finns i pipelinen, men ännu inte har lanserats, är sendegorgerade 700-viner. Från cuvée 733 har de även sparat undan av 700-cuvéen och kommer att släppa dessa 4-5 år senare än den ursprungliga lanseringen. 733 i DT-version kommer att släppas hösten 2014. Det är ännu inte helt säkert om den kommer att heta just 733 DT eller något annat. Kanske kan man se det som att de sendegorgerade 700-vinerna tar årgångsvinernas plats i sortimentet? D.v.s. de blir det man kan erbjuda kunder som vill ha något lite bättre än det aktuella instegsvinet, men inte vill gå hela vägen upp i pris till de lagringskrävande vingårdsvinerna. Jag ser alla fall fram emot att prova 733 som DT, för att inte tala om den utmärkta 736 som DT om 4-5 år.

Det sista vanliga årgångsvinet, 2002:an, kommer att släppas i DT-version någon gång 2018-2020. Så det är först efter dess som omställningen av deras sortiment kommer att vara avslutad. Förutsatt att de inte ändrar sig igen mellan nu och 2020, förstås. 🙂

Jacquesson 20130225 glas

Notera den ovanligt mörka färgen hos rosén!

Provningens fyra viner och mina intryck av dem: 

Jacquesson Cuvée 735
47% Chardonnay, 33% Pinot Noir och 20% Pinot Meunier. 28% reservvin från 2006 (22%) och 2005 (6%), och således 72% från basåret 2007. Dosage 3,5 g/l. 339 kr när den fortfarande fanns kvar på Systembolaget.

Färg: klargul
Doft: mogna päron, gula och röda äpplen, annan gul frukt, honung, citrus, lite örter, mineral, lätt rostad ton.
Smak: torr, klart mineralisk ton, citrus, gröna och gula äpplen, hög syra, ren och elegant. Frisk och stram eftersmak med mycket mineral.
Relativt ung men drickbar nu. 88 p.

Jacquesson Cuvée 736
53% Chardonnay, 29% Pinot Noir och 18% Pinot Meunier. 34% reservvin, huvudsakligen från 2007 och 2006, och således 66% från basåret 2008. Dosage 1,5 g/l. 359 kr hos Systembolaget.

Färg: klargul
Doft: mogna päron, lite smultron, röda och gula äpplen, lite parfymton, honung, mineral, lite rostad ton.
Smak: torr, mycket mineralisk, citrus, grapefruktsbeska, grönt och lite gult äpple.
Doften ger lite mer Pinot Noir-intryck än 735:an, men 736:an är faktiskt lite mer Chardonnaydominerad, och har mer blommighet. Smaken är mer mineralisk än 735:an, med mer stenig och brustablettsinfluerad mineralton. Den är också mer citrustonad och mindre äppletonad. 736:an är yngre och behöver mer tid, men har definitivt potential att utvecklas. 88+ p.

Jag noterade att många på provnigen föredrog 735:an, som var bättre att dricka just då, men det är ingen tvekan om att 736:an i sinom tid kommer att ”toppa” högre.

Jacquesson 2002 (från magnum)
57% Pinot Noir från Dizy, Aÿ och Mareuil-sur-Aÿ, 43% Chardonnay från Avize och Chouilly.

Färg: klargul, drar åt gyllene
Doft: gula äpplen, mogen gul frukt, tydlig örtton, honung, mineral, visst inslag av rostade hasselnötter, en del mognadston.
Smak: kraftig mineralton, grönt äpple, lätt beska som är integrerad med mineraliteten, mer munkänsla än 735 & 736, d.v.s. ”smakar kraftigare”, hög syra, mineralisk eftersmak.
Ung i smaken. 90+ p.

Jämfört med när jag provade vinet våren 2012 (då från vanlig flaska) har smaken mognat och lugnat ner sig.

Jacquesson Terres Rouges Rosé 2007
100% Pinot Noir från en vingård i Dizy, framställd med skalkontakt. Dosage 3,5 g/l.

Färg: ljusröd, mycket röd och mörk för en rosé!
Doft: smultron, körsbär, mineral – med skifferton?, diskret tjärton, lite blommig. Relativt diskret doft jämfört med vad man förväntar sig när man ser färgen.
Smak: röda äpplen, röda körsbär, en del mineralton, bra syra, lätt beska och tanninkänsla.
Matig, relativt ung. Kan ha potential att utveckla mer kryddtoner och då bli ännu mer matig. 89+ p.

Även denna udda rosé, som är Jacquessons enda vin av denna färg, räknas till lieux-dits-serien eftersom den har en vingårdsbeteckning. Den säljs dock yngre och billigare än de tre vita. Intressant nog har de tidigare releaserna bestått av betydligt mer Pinot Meunier än Pinot Noir. 2004:an innehöll 71% Pinot Meunier, 2003:an 83% och 2002:an 100%, om jag tolkar databladet rätt. Men 2007:an är alltså en ren Pinot Noir.

Jacquesson 20130225 baksidesetiketter

Baksidesetiketter i min smak. (Ja, jag har faktiskt gått på KTH, hurså?)

Andra bloggare som är mer världsvana och uppe i smöret (och skriver mer i nära realtid), har rapporterat från journalistprovningen i samband med samma besök. Vid den provningen trakterades de också de tre vita lieux-dits av årgång 2004, som släpps till allmän konsumtion först i höst. Nej, jag är inte bitter. 😦 Läs Winepunker som skriver mest om vinerna och Red Scream and Riesling som fokuserar på en utförlig bakgrund om Jacquesson (och skrivit om provningen även hos BKWine).

Advertisements
Det här inlägget postades i Champagne, Munskänkarna, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Champagne Jacquesson med Munskänkarna

  1. Jag är inte heller bitter att jag inte fick prova. Men jag är ju van vid den svenska leverantören. Får helt enkelt nöja mig med att förstå att de tre lieux-dits alla visar upp en enorm elegans och fantastisk renhet.

  2. Ping: Champagne Jacquesson with Jean-Hervé Chiquet | Tomas's wine blog

  3. Ping: Champagneblandning med Munskänkarna | Vintomas blogg

  4. Ping: Byprofil: Dizy i Grande Vallée de la Marne, Champagne | Vintomas blogg

  5. Ping: Lite aktuella och kommande releaser från Jacquesson | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s