Viner från Roberson vid finewines-mässan

Roberson Wine var ett av de deltagande distansförsäljarna vid finewines.se kvalitetsvinmässa för någon vecka sedan. Det är en etablerad London-vinhandlare som säljer ett urval av sortimentet till svenska priser, med distansförsäljning från Storbritannien och svensk skatt betald. Man kan beställa enstaka flaskor, och frakten debiteras per 12-låda, som således kan vara hur blandad som helst. De har ett brett sortiment med rätt stort inslag av tidigare årgångar av klassiska viner.

Finewines Grappe 20130427 nr 1

På vänstra sidan syns Robersons bord.

Champagnen Dosnon & Lepage sparar jag till en särskild bloggpost om alla champagner, övriga viner som visades upp var följande, och de var huvudsakligen franska. Som synes fanns det flera intressanta bland dem.

Sedvanliga reservationer om precisionen i mässprovning och att poängen som jag sätter brukar tryckas ihop lite mot mitten.

Vitt

Chavy-Chouet Bourgogne Blanc Les Femelottes 2011, 140 kr
Bourgogne, Chardonnay

Aningen ek, gul frukt. Smak med mineral, gult äpple, bra syra, stram. 88(+) p. Klart bra för vad som enligt etiketten är en ”vanlig” Bourgogne blanc.

Gerard Morin Sancerre Cuvée Ovide 2011, 190 kr
Loire, Sauvignon Blanc

Moget äpple, lite citron, lite krusbär, mineral, hög syra, stram. 89 p?

Mas des Dames Blanc 2011, 130 kr
Languedoc-Roussillon, Grenache Blanc

Grönt äpple, lite rök. Smak med bra koncentration, gult äpple, mineral. Grönäpplig eftersmak. 87 p?

Det verkar alltid vara svårt att veta vad man ska förvänta sig av Grenache Blanc. I en del fall blir vinerna väldigt oljiga och lider av låg syra och viss beska. Här var det å andra sidan ett väldigt grönäppligt vin med mineral.

Pierre-Yves Colin-Morey, Saint-Aubin blanc 1er cru La Chatenière 2011, 395 kr
Bourgogne, Chardonnay

Fatton, mineral, lite kryddig, moget gult äpple, bra koncentration, mineral, hög syra. Ung, 90(+) p.

Saint-Aubin ligger i Côte de Beaune, de ekade vita Bourgognernas ”ground zero”, men ligger i en sidodal snarare än på huvudsluttningen och har inga grand cru:er, vilket verkar göra den byn lite bortglömd. I likhet med Beaune finns det både vita och röda viner från byn, men de vita är i klart majoritet.

Finewines 20130427 Roberson rött

Rött

Julien Sunier Morgon 2011, 190 kr
Beaujolais, Gamay

Mogna röda bär, lite örtig. Smak med bra koncentration och saftig smak, en del mineral, örtig, bra syra. 87 p.

En Beaujolais i modern stil, d.v.s. ett ”riktigt vin”.

Dugat-Py Gevrey-Chambertin Les Evocelles 2007, 990 kr
Bourgogne, Pinot Noir

Relativt mogna körsbär, lite örtig, en del kryddton, begynnande utveckling. Smak med bra koncentration, mogna jordgubbar och körsbär, bra syra, kryddig, en del tannin, fin kryddighet. Relativt tillgänglig, kan utvecklas mer. 89 p.

Dugat-Py är en av de högkvalitativa Bourgognedomäner som har blivit riktigt efterfrågade under senare år, och det avspeglar sig tyvärr i priset på alla deras viner, särskilt på ”eftermarknaden”. 2007 är inte en toppårgång, men den har fördelen av att vara snabbmognande.

La Demoiselle de Sociando-Mallet 1998, 295 kr
Haut-Médoc, Bordeaux; andravin till Château Sociando-Mallet.

Klassisk Bordeaux-doft med bland annat stall och lite örter. Smaken är medelkoncentrerad, mineral, elegans, medeltannin. Klassisk, stram och utvecklad. 88 p.

Kul att se ett andravin med bra ålder och från en bra årgång. Ofta dricks de mindre kända andravinerna upp redan i unga år. Sociando-Mallet är förmodligen det bästa oklassificerade slottet på vänstra stranden, och ett av mina favoritviner från Médoc när jag måste betala med egna pengar. Deras förstavin som presterar minst som en 3:e cru, är klart lagringskrävande, och det är intressant att se hur bra andravinet har klarat lagring.

Många Bordeaux, även de Cabernet Sauvignon-dominerade, har under 2000-talet (i vissa fall med början redan under 1990-talet) gått mot mer koncentration, sötare frukt och mer polerade tanniner, vilket gjort dem mer drickbara som unga. Är man mest van vid att dricka sådan Bordeaux, kanske man är ovan vid en Bordeaux som den här som är bra, men ändå lite lättre i stilen. Den är ”old style” i en positiv betydelse. Till det här vinet tänker jag inte stora biffar eller riktigt kraftiga ostar, utan kanske Bordauxklassikern lamm, eller varför inte fläskkött eller patéer.

Château Bellegrave 2006, 265 kr
Pomerol, Bordeaux

Mörka, lite söta bär, plommon, lite blommig. Smak med bra koncentration, fruktsöt, röda och mörka bär, medeltannin. Högra stranden-vin i rätt modern stil. Bra utveckling för en 06:a, 90 p?

Château Barde-Haut 2001, 360 kr
Saint-Émilion, Bordeaux; Saint-Émilion Grand Cru Classé i 2012 års version av klassificeringen.

Mörka bär, kaffe, kryddor, välintegrerad fatton. Smak med bra koncentration, fruktsöt attack, medeltannin som är lite mjuknade. En fin Saint-Émilion i ”halvmodern” stil och med bra balans. Relativt utvecklad, men tål mer. 91 p.

Förra gången jag provade det här vinet, och fick det serverat blint, identifierade vi det som en Saint-Émilion men jag gissade då att det kunde vara en Château Angélus, som är flera gånger dyrare. Hade då aldrig hört talas om denna producent, och tycker det är mycket trevligt att man kan köpa en så bra Bordeaux i drickfärdigt skick till ett så humant pris! Den där stora biffen som jag tyckte att man inte behövde ta till det förrförra vinet, kan man absolut ta till det här.

Château La Gaffelière 2003, 545 kr
Saint-Émilion, Bordeaux; Saint-Émilion 1er Grand Cru Classé (B)

Mogna bär, mest mörka bär, kaffe, söt i smak, medel+ tannin. Den varma årgången märks, men gör å andra sidan vinet tillgängligt. 90 p?

Château Musar 2001, 275 kr
Bekaadalen, Libanon.

Mogna röda bär, mandel?, animalisk ton, läder, lite varm känsla. Smak med bra koncentration, mogna röda bär, tydlig mineral, bra syra, mjuknade medeltanniner. ”Sydfransk”, klassisk stil, bra balans. 90 p?

Det mest klassiska vinet från Mellanöstern, lika legendariskt för kvaliteten hos de gamla årgångarna som ökänt för stilvariationer mellan årgångarna. Här kostar 2001:an samma som 2005:an kostar på Bolaget, vilket är trevligt med tanke på att Musar är ett lagringsvin, och 2001:an är klart balanserad och elegant. (Har inte provat 05:an.)

Arnot-Roberts North Coast Syrah 2011, 285 kr
Kalifornien

Mogna, sötaktiga röda bär och lite mörka bär. Smak med sötaktig attack, medeltannin, bra frukt, bra syra. Nya Världen-stil, men bra syra som ger friskhet. 88 p.

Altesino Brunello di Montalcino 2006, 295 kr
Toskana, Sangiovese

Mogna körsbär, aningen mörka bär, lite örter. Smak av relativt söt och mogen frukt, medeltannin, en del mineral. 89 p.

Vinlista finns även här, inklusive länkar.

Annons
Detta inlägg publicerades i Beaujolais, Bordeaux, Bourgogne, Chardonnay, Gamay, Grenache Blanc, Kalifornien, Languedoc-Roussillon, Loire, Nätvinhandel, Pinot Noir, Sauvignon Blanc, Toskana och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Viner från Roberson vid finewines-mässan

  1. Pingback: Some French and other wines from Roberson | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Vit Bourgogne och röd Bordeaux från Roberson | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s