Pinot Noir och Chardonnay från Byron och annat från Winemarket vid finewines-mässan

Finewines 20130427 ByronWinemarket var en av de deltagande importörerna vid finewines.se kvalitetsvinmässa för någon vecka sedan. De säljer via Systembolagets beställningssortiment och visade upp en blandning av viner från Frankrike (Champagne och Bourgogne), Spanien, Italien och USA. Champagnerna från Louis Barthélémy och Serge Mathieu tänkte jag samla ihop med andra champagner på mässan till ett eget inlägg. Intressant var att de visade upp en Chardonnay (Chablis) och en Pinot Noir från Bourgogne bredvid samma druvsorter från en kalifornisk producent som jag aldrig hade hört talas om förut, Byron, och jag blev mycket positiv till denna. Båda vinerna var fantastiskt bra för sitt pris!

Här finns en lista på vinerna på Winemarkets blogg, och med länkar till produktbeskrivningar.

Byron

Byron Santa Barbara County Chardonnay 2011
Troligen 80% på ståltank och resten 9 månader på franska ekfat (lite motsägelsefulla procentsatser på tillverkarens hemsida), 13,5% alkohol. 175 kr i Systembolagets beställningssortiment.

Doft av mogen frukt, äpple och persika, lite blommig/parfymerad, välintegrerad fatton. I smaken finns det gott om mineral redan i attacken, och den har bra koncentration och bra syra och mineral även i eftersmaken. Relativt ung, 90(+) p.

Smaken indikerade inte särskilt tydligt att det var ett vin från Nya Världen, och det är ett positivt omdöme när det fälls av mig om en Chardonnay!

Baksidesetiketten säger att ”This Chardonnay is lush with notes of citrus, honey and brown spice.” Ja, visst kanske man kan hitta en del av det där om man letar, även om jag hittade mer mineral i smaken, men när jag hör begreppet ”lush” skrivet av en kalifornisk producent – i överdrifternas förlovade land och den i forna tider vaniljfudge- och popcornsdoftande Chardonnayns gamla epicentrum – befarar jag något betydligt mindre balanserat och elegant än det som bjöds på här. 🙂

Byron Santa Barbara County Pinot Noir 2011
10 månader på franska ekfat, varav 20% ny ek. Producentens hemsida säger 14,4% alkohol, baksidesetiketten säger däremot 13,0%? 169 kr i Systembolagets beställningssortiment.

Den här doftar helt klart som nyzeeländsk Pinot Noir brukar göra! Körsbär, jordgubbar, lite örtighet. I smaken återfinns en rätt bra koncentration, mineral, jordgubbar, kryddton, fin balans. Ung, 89(+) p.

Baksidesetiketten säger att ”This Pinot Noir is provocative with notes of rose petal, red plum and smoke.” Tja, själv blir jag då betydligt mer provocerad av dåliga viner än av bra, men de kanske tänker annorlunda där borta i Staterna? 🙂

De är båda verkligen klart bra för sitt pris och mycket eleganta för sitt ursprung! Så strunta i de associationer den snobbige kan få av att vinet syns i annonser och utmärkelsen från Vinordic Wine Challenge, och strunta i Byrons lite märkliga egna baksidestexter. 🙂 I detta fall levde jag som jag lär, och har redan beställt några flaskor av varje.

Ett omprov av Pinot Noir:en i hemmets lugna vrå bekräftade intrycken från mässan:

Byron Santa Barbara County Pinot Noir 2011

Doft av relativt mörka körsbär med inslag av mogna jordgubbar, kryddor, antydan till tjära, rökton och lite blommighet, aningen undervegetation och lite ekfat. Medelfyllig, rätt bra fruktkoncentration, körsbär, rätt kryddig, en del mineral med lätt mintigt intryck, bra syra, lite antydan till alkohol, eftersmak med mineral. Relativt ung, kan nog utvecklas med lite lagring, 89 p.

Jag ser att Byron också har några lite dyrare viner, som ännu inte letat sig till Sverige och Winemarkets sortiment. Jag ser fram emot att prova dem också!

Bourgogne

Romain Bouchard Chablis 1er Cru Vau de Vey 2010
Bourgogne, Chardonnay, 219 kr i beställningssortimentet. Hälften vinifierat på tank, hälften på gamla ekfat.

Doft med citrus, vita blommor, grönt äpple. Smak med tydlig mineral, grönt äpple, hög syra. Ung, 89(+) p.

Rätt typisk för en Chablis i den relativt klassiska stilen från en stram och syrarik årgång, det begränsade fatinslaget var inte uppenbart.

Vougeraie Gevrey-Chambertin 2009
Bourgogne, Pinot Noir, 299 kr i beställningssortimentet.

Doft av mogna jordgubbar, kryddor, aningen inslag av äpplen? Smak med bra koncentration, sötaktig frukt, tydlig mineralitet, bra syra, kryddton. Ung, 90(+) p.

Det märks att vinet kommer från en bra årgång med hög druvmognad, både för att det finns rätt mycket söt frukt i det och för att det har mycket substans för ett vin på bynivån. Mineraliteten och syran finns dock på plats, fruktsötman till trots, och kryddigheten som man förväntar sig från bl.a. Gevrey finns också där. Således en Bourgogne som både är typisk Bourgogne och rätt mycket vin, utan att kosta skjortan.

Vougeraie är en relativt nyskapad Bourgognedomän som ägs av negociantfirman J-C Boisset. De slog helt enkelt ihop några uppköpta smådomäner till en större. Så Vougeraie är helt enkelt den del av Boisset-imperiet som gör viner helt från egna vingårdar, med hög kvalitetsambition, medan de som heter Boisset väl då vanligen är gjorda på inköpta druvor. Jag ser att Boisset-vinerna säljs av Giertz, medan man alltså lagt Vougeraie hos Winemarket. Jag har gillat de viner jag provat från Vougeraie, men ser att sortimentet som säljs i Sverige nu är lite smalare än för några år sedan. Jag tycker det är lite synd att ingen av deras röda grand cru:er finns i sortimentet, för några av dem brukar hålla en rimlig prisklass för att just vara Bourgogne grand cru. Jag tänker då bl.a. på Corton Clos du Roi och Clos de Vougeot, som jag själv har köpt av vid tillfälle.

Finewines Grappe 20130427 nr 2

Till höger syns Winemarkets bord med de fem röda vinerna uppställda, medan de vita gömmer sig i den stora champagnehinken.

Spanien och Italien

Dominio Basconcillos Viña Magna Crianza, 2008
Ribera del Duero, Tinta del País (=Tempranillo), 12 månader på fat varav 60% fransk och 40% amerikansk ek. 169 kr i beställningssortimentet

Doft av mogna röda bär, kryddton, animalisk ton. Smak med bra koncentration, fruktsötma, röda bär, bra syra. Tillgänglig, 89 p.

En Ribera del Duero i fruktig och modern stil, utan de mörka aromer och den tuffare, lagringstillvända stil som Tempranillo härifrån ofta får. Nästan lite Garnacha-vibbar.

Viñedos del Ternero Picea 650, 2006
Rioja, 199 kr i beställningssortimentet

Doft av mörka bär, lite tjära, aningen örter, fatton. Smak med bra koncentration, söt frukt, mörka bär, medel+ tannin. Relativt elegant, relativt modern stil men kan klart lagras. 90 p?

Picea är ett barrträd och 650 är höjden över havet i meter, vilket är den övre gränsen för vinodling i Rioja.

Hade jag fått de två föregående spanjorerna halvblint, och blivit ombedd att identifiera vilken som var en Rioja och vilken som var en Ribera del Duero, är jag rätt säker på att jag hade svarat tvärtom. Eftersom båda hade bra koncentration bör ju den med mörkare bär, mer tjärtoner och tydligare tannin vara Riberan, förutsatt att den också har bra syra… Alldeles uppenbarligen bör jag inte delta i det årliga SM i spansk vinkunskap… 🙂

Monte Rosola Corpo Notte, 2009
Toskana (IGT Toscana), 60% Sangiovese, 30% Cabernet Sauvignon och 10% Shiraz (ja, de stavar så på etiketten!), 249 kr i beställningssortimentet

Doft av röda och mörka bär, lite parfymerad ton, lite animalisk. Smak med söt frukt, medel(+) tannin, kryddig. Relativt tillgänglig, 90 p?

Klart modern stil – producenten kallar den själv för en ”Supertuscan” – men tål lagring.

Bland utställarna på mässan får Winemarket sägas representera en ”crossover”-kategori. De ingår i Giertz-gruppen som är en av de större bland importörerna, och som på senare tid växt genom att köpa konkurrenter som Chris-Wine. Winemarkets sortiment startar på 99 kr och är boxfritt, d.v.s. de har getts en speciell profil inom gruppen. Att Winemarket hör ihop med en större importör märks just genom att de annonserar i dagstidningarna, inklusive på tidningarnas hemsidor. Jag blev nämligen lite förvånad när jag såg annonser med några av de viner jag provat och tänkte ”men det där är ju ingen box! Och ingen Amarone! Och det finns inga apor på etiketten heller!”. Ja, det är ungefär min bild av vilka viner som normalt föräras dagspressannonser, med undantag för en del champagner när det närmar sig nyår. Jag brukar nämligen sällan se annonser i svensk dagspress för viner som jag själv gillar eller dricker. 🙂

Detta inlägg publicerades i Bourgogne, Chablis, Chardonnay, Kalifornien, Pinot Noir, Ribera del Duero, Rioja, Tempranillo, Toskana och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s