Champagne från Pehu-Simonet med Caviste

Senaste släppet från Caviste, denna gång med nummer CAV0017, innehåller tre champagner (två av varje) från Pehu-Simonet i grand cru-byn Verzenay i det Pinot Noir-dominerade distriktet Montagne de Reims. Priset för lådan är 1690 kr, så genomsnittspris 282 kr/flaska exkl. frakt, och den släpps till bokning idag.

Producenten Pehu-Simonet har 6 hektar vingårdar i Verzenay och grannbyar.

bild-1

Selection Brut NV
75% Pinot Noir, 25% Chardonnay, basår 2010. Taxerad med 245 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna äpplen inklusive röda äpplen med skal, lite persika, lite smultron, lätt brödig, antydan till blommighet. Relativt kraftig doft, typiska Pinot Noir-toner. Mer än medelfyllig i smaken, röda och gula äpplen, bra fruktkoncentration, bra syra, men den är inte direkt hög, bra balans. Fruktig, frisk och balanserad stil. Tillgänglig nu. 88 p.

Rosé Brut NV
80% Pinot Noir varav 10% rött vin, 20% Chardonnay, basår 2010. Taxerad med 275 kr/st av lådans pris.

Färg någonstans mellan blekrosa och chockrosa. Doft av röda bär, framför allt smultron, röda äpplen, en del citrus, lite kryddtoner. Fruktig smak med röda äpplen och röda bär, lite fruktsötma, lite kryddor, bra syra. Fruktig och frisk stil. 88 p.

Blanc de Noirs Brut NV
100% Pinot Noir, basår 2009. Taxerad med 325 kr/st av lådans pris.

Doft av mogna gula och röda äpplen med lite bakade äpplen, lite smultron, aningen citrus och blommighet. Lite mindre uppenbart fruktig doft än de två andra, men närmast en roséchampagnedoft med sina utpräglade Pinot Noir-toner. Smak av mogna gula och röda äpplen, bra koncentration, tydlig syra (lite högre än de två andra, trots ett varmare basår), lite mineral och kryddton, mycket lätt beska. Lite matigare och en stil lite mer lämpad för lagring, dock fullt tillgänglig nu. 90 p.

Det här var min första kontakt med Pehu-Simonet. Jag tycker de tre champagnerna har en rätt gemensam stil, med frukten i fokus i kombination med bra koncentration och frisk stil. Pehu-Simonet kör tydligen utan malolaktisk jäsning, vilket innebär att hög syra bevaras i vinerna, vilket bidrar till friskhet. I mitt tycke var dock inte syran egentligen hög för att vara Champagne i någon av dem. Pinot Noir-dominansen märks rätt tydligt i aromerna, och kommer igenom tydligt genom att frukttonerna dominerar. Kombinationen av Pinot Noir-aromer och bra koncentration gör att de är rätt matiga och rätt mycket ”vin”, men friskheten gör att de är rätt drickbara på egen hand också. Jag tycker alla tre är fullt drickbara nu, även om blanc de noir:en säkert har potential att utvecklas i flera år med lagring.

Detta inlägg publicerades i Champagne, Nätvinhandel, Pinot Noir. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Champagne från Pehu-Simonet med Caviste

  1. Pingback: Three Champagnes from Pehu-Simonet | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Ny omgång champagne från Pehu-Simonet med Caviste | Vintomas blogg

  3. Pingback: Byprofil: Verzenay, en grand cru-by i Grande Montage de Reims | Vintomas blogg

  4. Pingback: Champagne från Pehu-Simonet med Caviste | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s