En del viner från Wine Trade, inklusive några 1 juni-nyheter

Här kommer lite ytterligare provningsanteckningar från kvalitetsvinmässan med finewines.se för en månad sedan, denna gång med viner från de helt naturvins-fokuserade Wine Trade. Några av deras viner lanseras som Systembolagsnyheter nu 1 juni – två Chablis och en Beaujolais cru – så det fanns anledning att gräva fram provningsanteckningarna.

Jag provade också ett antal av deras viner inför ett släpp i april 2012, bl.a. förra årgången (2010) av två av de tre 1 juni-nyheterna.

1 juni-nyheter

Pattes Loup Chablis 2011
199 kr

Doft av rök, gult äpple, aningen persika och mogen gul frukt. Klart torr smak, hög syra, mycket mineral, grönt äpple. Ung, 88+ p.

Den här vanliga Chablis:en hade faktiskt mer mineralton i doften än premier cru:n.

Pattes Loup Chablis 1er Cru Butteaux 2011
289 kr

Doft av moget grönt äpple, aningen persika, lite parfymton. Smak med bra koncentration, bra mineralton, hög syra, moget grönt äpple, citrus. Ung och med bra potential, 89+ p.

Jag tycker att Pattes Loup gör rätt klassisk Chablis, d.v.s. med rök- och mineraltoner utan påtaglig fatkaraktär, men med ganska mogen frukt snarare än enbart gröna äpplen, och i rätt matig stil med bra fruktkoncentration. Fast namnet ”vargtass” tycker jag är lite svårt att associera till Chablis, utan jag tänker mer på finsk vodka utspädd med lingondricka.

Jean Foillard Côte du Py 2011
Morgon, Beaujolais. 249 kr

Doft av körsbär, örter, diskret tjärton. Smak med relativt mörk fruktton, bra syra och mineral, fin balans och friskhet. Relativt ung, men drickbar nu. 89 p.

Bubbel

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 2007
Champagne, 100% Chardonnay, ingen dosage. 469 kr i BS (ingen årgång angiven)

Doft med grönt äpple, lite rökig, mineral. Klart torr smak med grönt äpple, mineral, hög syra. Ung, 89(+) p.

Blanc de blancs utan dosage är en mycket ”hårdsmakande” stil av Champagne, och de som föredrar den stilen brukar tycka att det är så som mineraltonerna kommer fram som mest.

Vitt

Angiolino Maule Masieri Bianco 2011
Gambellara, Venetien, Italien. Druvsorter: Garganega och Trebbiano. 149 kr i BS

Gul frukt, lite fat, vaxig, viss beska, mineral, medelhög syra. 86 p?

Inte alls dumt för en vit italienare på Garganega och Trebbiano.

Rött

Hervé Souhaut La Souteronne Gamay 2011
Vin de Pays de l’Ardeche, norra Rhône. 200 kr (privatimport)

Doft av mogna röda bär, animalisk ton, lite fat och kryddton. Smak av mogna röda bär och fruktsötma i attacken, mycket mineral, hög syra, frisk. Ung, men tillgänglig nu, lär dock kunna utvecklas, 88(+) p.

Majas Métairie Brugens Cabernet Franc 2011
Vin de Pays des Côtes Catalanes, Languedoc-Roussillon. 129 kr i BS.

Doft med lite animalisk och ”skitig” ton (slaktarbänk), mörka bär, tjära. Bra koncentration i smaken, fruktsötma, röda och mörka bär, medeltannin, bra syra, frisk avslutning. 88 p?

De gröna toner som ofta finns i Cabernet Franc från svalare tycks inte ha varit så uppenbara här, för jag har inte noterat något åt det hållet.

Domaine de Trévallon Rouge 2007
Vin de Pays des Bouche-du-Rhône, Provence. (Ja, Bouches-du-Rhône ligger i vinregionen Provence, inte i Rhône.) Druvsorter: 50% Cabernet Sauvignon och 50% Syrah. Fanns tidigare i BS för 575 kr, men verkar ha tagit slut.

Doft av mörka bär, lite sötaktig, lite utveckling med animalisk ton. Sötaktig smak, bra koncentration, inbäddade tanniner. Tillgänglig, tål mer. 89 p?

För all del ett bra vin, men de få gånger jag provat Trévallon har jag alltid haft lite svårt att tycka att dess rykte och pris är riktigt motiverat.

Annons
Detta inlägg publicerades i Beaujolais, Cabernet Franc, Chablis, Champagne, Chardonnay, Gamay, Languedoc-Roussillon, Provence, Rhône, Veneto och märktes . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s