Primörprovning av årgång 2012 hos Château Haut-Brion

Château Haut-Brion byggnad 20130517I mitten av maj befann jag mig i Bordeaux för att vara med på den årliga Weekend des Grands Crus, och tog då rygg på en bekant i vinbranschen som årligen besöker Château Haut-Brion för primörprovning. Vi pratar alltså om fatprov av den yngsta årgången, som fortfarande ligger på fat, i detta fall 2012. Lite tidigare under våren genomförs den stora en primeur-cirkusen, då stora mängder branschfolk provar fatprov och de första omdömena fälls om årgången. Den viktigaste faktorn för att styra intresse för årgången är de poäng som Robert Parker sätter i samband med denna provning. Anledningen till att detta är ett så stor tilldragelse är att Bordeauxvinerna till stor del säljs en primeur, det vill säga innan de är färdiga och buteljerade. En primeur är alltså en form av terminskontrakt på leverans av det färdiga vinet. Slotten säljer till négocianter (”grossister”) som i sin tur säljer till utländska importörer, vinhandlare eller enskilda köpare. Förr så sålde även Systembolaget primörer direkt till konsument, d.v.s. man bokade året efter skörd och fick sedan hämta ut och slutbetala vinet när det väl kom. Det slutade de med för några år sedan, men de köper fortfarande in en primeur, och lanserar dem efter de levererats, framför allt i form av webblanseringar. De viner som dyker upp hos Systembolaget har alltså tagit denna väg avseende ägandet: slott -> négociant -> svensk importör -> Systembolaget.

Peugeot Haut-Brion 20130517

Gissa vilket land i befinner oss i?

Nåväl, åter till Pessac, som är en förort till Bordeaux strax innanför motorvägsringen, där Château Haut-Brion och några andra vinegendomar ligger inklämda mitt bland bebyggelsen. Appellationen för dessa slott heter Pessac-Léognan och är en del av Graves. Léognan ligger strax bortanför motorvägsringen. Haut-Brion och grannegendomen La Mission Haut-Brion har sedan 1983 samma ägare, Domaine Clarence Dillon, och primörprovningen omfattade alla deras viner från egna vingårdar i årgång 2012, vilket innebar sex röda och tre vita. Både Haut-Brion och La Mission Haut-Brion produceras i både röd och vit version och har varsitt rött andravin, samt ett gemensamt vitt andravin. Därutöver äger Dillon numera en egendom i Saint-Émilion som de döpt om till Château Quintus, som de presenterar tillsammans med Haut-Brionerna.

Château Haut-Brion modell 20130517Château Haut-Brion kanske inte kräver någon egentlig introduktion, så jag håller den kort. Har en historia från 1500-talet, var det första vinet från Bordeaux som såldes under slottets namn (engelska noteringar om Hobriono från 1660 och Ho Bryan från 1663 har återfunnits, och visar på att det väl inte är så jä**a noga med den franska rättstavningen) snarare än under beteckningen ”Claret”. I 1855 års grand cru-klassificering blev slottet en av fyra premier cru classé, högsta nivån, och var det enda vinet från Graves som togs med i den i övrigt helt Médoc-fyllda klassificieringen. Cru classé-statusen bekräftades föga förvånande 1953 i Graves egen klassificering (nu gällande version är från 1959), men märkligt nog bara för det röda vinet; det vita är alltså oklassificierat.

Det allmänna omdömet om Bordeauxårgången 2012 på primörstadiet är att en hel del bra viner gjorts, men att det inte är någon toppårgång. Det är för övrigt ett omdöme som påminner om det som 2011 fått. Det finns stor enighet om att högra stranden, det vill säga de Merlot-dominerade vinerna, har lyckats bäst. På vänstra stranden anses Graves-vinerna generellt ha lyckats bättre än Médoc-vinerna. Ett omdöme om flera av vänstra stranden-vinerna och särskilt de från Médoc är att de har ”ihålig mitt”. Dessa omdömen gäller de röda vinerna. De torra vita vinerna i årgången – som ju huvudsakligen görs i Graves om vi pratar om de högre nivåerna – anses mycket lyckade, bättre än de röda. Sauternes har däremot haft stora problem, så flera egendomar där (bl.a. Yquem) producerar inga 2012:or.

Att Merlot lyckats bättre än Cabernet Sauvignon i denna årgång, och att de torra vita vinerna ligger på en riktigt hög nivå, märktes också under vårt intressanta besök. Druvsammansättningen av Haut-Brion och La Mission Haut-Brion i jämförelse med de röda andravinerna är anmärkningsvärd. Förstavinerna har exceptionellt mycket Merlot, och årgången 2012 innebär en notering av rekordhög andel Merlot för Haut-Brion. Jämfört med toppvinerna från Médoc så har de tillgång till en högre andel Merlot i vingården, och Graves-stilen är inte lika entydigt byggd på Cabernet Sauvignon, så de har möjlighet att göra just ett sådant skifte mellan årgångarna. Det innebär att en klart högre andel Cabernet Sauvignon och Cabernet Franc har hamnat i andravinerna. Det medför att förstavinerna och andravinerna i årgång 2012 är lite mer olika i stil än vad som ofta är fallet.

Haut-Brion primeur Tomas 20130517

”Är det där svarta vinbär? Eller kanske mörka plommon? Eller kanske några andra eländes bär? Äh, jag skriver båda, det går de nog på, särskilt om jag lägger till lite stall eller något i den stilen när vi nu är i Bordeaux. Förresten, kanske bäst att kolla vad Parker har skrivit. Men sedan sätter jag lite lägre poäng än han för att det ska verka som att jag gjort en egen bedömning och till och med är lite mer svårimponerad. Det här med att prova en primeur är ju inte så svårt ändå.”

Min erfarenhet av primörprovning är på sätt och vis rätt begränsad. Jag har varit med på några primörprovningar av Bordeaux i Sverige, och några gånger har det bjudits på enstaka fatprov bredvid färdiga viner vid slottsbesök i Bordeaux. Det betyder att poängsättningarna bör tas med en större nypa salt än vanligt. Även om det är svårt att bedöma ett vins balans och fatinslag i detta skede, ska man å andra sidan inte överdriva problemen med att prova en primeur. Man kan fortfarande bedöma fruktkomponenten, koncentrationen, tanninerna, syranivån och en del annat, och framför allt kan man ju jämföra vinerna mot varandra i sitt nuvarande skick. Så något säger nog de här primöromdömena trots allt.

Haut-Brion primeur glas 20130517

Röda andraviner

Le Dragon de Quintus 2012

79% Merlot, 21% Cabernet Franc. Andravin till Château Quintus.

Doft av mogna och söta mörka bär inklusive mörka körsbär, fruktigt intryck. Smak av mogen och söt frukt, mestadels röda bär, bra syra, medel(-) tannin. Fruktig och tillgänglig, (88-89)?

La Chapelle de la Mission Haut-Brion 2012

56% Cabernet Sauvignon, 28,5% Merlot, 15,5% Cabernet Franc. Andravin till La Mission Haut-Brion.

Doft av svarta vinbär och andra mörka bär, lite tjärton, lite torkade örter, antydan till viol. Smak av relativt mogna och sötaktiga mörka bär, medelkoncentrerad frukt. Rätt tydligt tanninbett, medel+ tanniner. Bra struktur, stram eftersmak, lite svår att utvärdera nu. (90-92)?

Le Clarence de Haut-Brion 2012

43% Cabernet Sauvignon, 41% Merlot, 14% Cabernet Franc, 2% Petit Verdot. Andravin till Haut-Brion.

Doft av mörka bär, framför allt sötaktiga svarta vinbär, aningen grön ton med örter, lite jordton, mycket lätt violton. Lite mer dämpad doft än La Chapelle. Smak av mörka bär, rätt hård, medel+ tanniner. Svårvärderad, sluten i smaken, mest svår att bedöma var den som kommer att ta vägen av de provade vinerna, (89-91)?

Precis som man förväntar sig av ett andravin är de klart mindre koncentrerade, men druvsammansättningen med en hög andel Cabernet – och mindre av merlotfrukten – gör att de båda är lite hårda i stilen i nuläget. Det är inte uppenbart för mig att dessa andraviner kommer att vara särskilt drickbara när de är unga.

Röda förstaviner

Château Quintus 2012

89% Merlot, 11% Cabernet Franc.

Doft av sötaktiga och mogna röda och mörka bär, bl.a. körsbär och röda vinbär, något blommig, lätt örtig ton. Smak av mogna röda och lite mörka bär (dock inte lika söt frukt i smaken som doften antydde), bra koncentration, kryddor, medel(+) tannin, aningen mintig mineralitet, (91-93)?

Mer tanniner än andravinet och mindre tillgänglig.

Château La Mission Haut-Brion 2012

62% Merlot, 38% Cabernet Sauvignon. € 150 ex-Bordeaux.

Doft av mogna mörka och röda bär, inklusive svarta vinbär och plommon, aningen tjära, kryddor, antydan till stall, aningen mint. Större doft än de föregående vinerna. Smak av mörka bär, svarta vinbär och lite plommon, bra fruktkoncentration, medel++ tanniner som är bättre inbäddade än i andravinet, läder, kryddor. Lång och sträv eftersmak, (92-95)?

Château Haut-Brion 2012

65,5% Merlot, 32,5% Cabernet Sauvignon, 2% Cabernet Franc. € 240 ex-Bordeaux.

Doft av mogna mörka bär, plommon och aningen svarta vinbär och mörka körsbär, aningen mint och en del cederträ, lite viol. Klart elegant, mer komplex än de övriga, helt enkelt störst doft av de röda. Smak av relativt sötaktiga mörka bär, svarta vinbär och plommon, relativt tuff smak, medel++ tanniner, lite läder, jordton, lite kryddor, lång eftersmak. Tuffare smak än doften indikerar, lite svårbedömd, (93-95)?

Ifall det inte framkommer av poängsättningen, är både Haut-Brion och La Mission Haut-Brion helt klart stora viner i den här årgången, och visst är de klassiska i stilen. Möjligen har Merlot-dominansen fått fruktkomponenten att växla en del från svarta vinbär till mörka plommon, men övriga aromerna är som förväntat av ett stort Graves-vin.

Vita viner

La Clarté de Haut-Brion 2012

58% Sémillon, 42% Sauvignon. Gemensamt andravin för Haut-Brion och La Mission Haut-Brion.

Doften är rökig, med vax, gult äpple, aningen vit persika, lite aromatisk. Smaken är relativt tillgänglig, med gult äpple, lätt oljig, mint- och halmton, medelhög syra. (90-92)?

Lite mindre djup än förstavinerna, men mer likhet med förstavinerna avseende stil och aromerna, än vad som är fallet med de röda vinerna.

Château La Mission Haut-Brion Blanc 2012

84% Sémillon, 16% Sauvignon. € 480 ex-Bordeaux.

Doften är rökig med vax, gult äpple, gråpäron, antydan till honung, lite vita blommor, lite mint. Mer aromatisk än Clarté men stor likhet i doften. Smaken är relativt fyllig, gult äpple, citrustoner, oljig, tydligt mintig, medel+ syra, bra friskhet, lång eftersmak. Påtagligt mer friskhet än andravinet, (93-95)?

Paradoxalt visar det här vinet i nuläget upp lite mer Sauvignon Blanc-stil än Haut-Brion Blanc gör, framför allt i smaken, trots en betydligt lägre andel av druvsorten. När jag påpekade för vår värdinna att jag tyckte detta var hon inte förvånad, utan sa att det ofta var så, men att detta ändrar sig över tiden och att Sémillon-inslaget tar över efter tag.

Château Haut-Brion Blanc 2012

55% Sauvignon, 45% Sémillon. € 600 ex-Bordeaux.

Doften är lite rökig, med krusbär, gula äpplen, vax, lite honung, aningen mint, lite vita blommor, aromatisk. Smaken är fyllig med gula äpplen, citrus, lite vit persika, oljig, halm, lite honung, en del mint, kryddig, medel+ syra, lång eftersmak. (93-95)?

Tyngre stil än La Mission. Mer Sauvignon-tonad i doften än de övriga två, det finns helt klart en likhet med de två andra men de två är mer inbördes lika.

För mig var det dött lopp mellan de två vita förstavinerna, men jag fick intrycket att mina två medprovare föredrog Haut-Brion Blanc. Båda var riktigt stora viner, och är i en stil som verkligen vinner på lagring. Att jag ger dem samma poäng som det röda förstavinet är faktiskt en hög poäng för att komma från mig. Även om jag verkligen gillar torr vit Bordeaux, och tycker att det är en lite i onödan bortglömd vintyp, så vill jag oftast inte skicka de bästa torra vita riktigt lika högt på poängskalan som de bästa röda.

Detta inlägg publicerades i 2012, Bordeaux och märktes . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Primörprovning av årgång 2012 hos Château Haut-Brion

  1. Bisty skriver:

    Skulle varit kul att få vara med.
    Gäller Köplagen på terminskontrakt ;)) jag menar om mitten är ihålig då borde det ju gå att häva köpet…

  2. Pingback: En primeur tasting of the 2012 vintage at Château Haut-Brion | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s