Namnutredning i Pessac-Léognan: alla slott och viner med Haut-Brion i namnet

Jag tror inte att jag är ensam om att vara förvirrad över alla olika viner från Bordeauxappellationen Pessac-Léognan som har Haut-Brion som del av namnet. Några av dessa hör ihop med själva Château Haut-Brion eller har samma ägare, och några är grannar, men inte alla. Det har dessutom skett ett antal namnändringar under en kort period, årgångarna 2006-2009, då Château Haut-Brions ägare, Dillon-familjen, pensionerade två slottsnamn (Laville Haut-Brion och La Tour Haut-Brion) och samtidigt bytte namn på två av sina andraviner.

Haut Brion-karta ver 20130609

Karta över Haut-Brion och dess grannar i Pessac. ”Absorberade” egendomars gränser visas med streckad linje och deras namn står i mindre stil. Gränserna för La Tour Haut-Brion och Laville Haut-Brion är osäkra. Bildbakgrund från Google Maps.

Här är ett försök till sammanställning. Viner som inte längre produceras under aktuellt namn anges med kursiv stil, och andravinerna anges med indrag under förstavinerna.

Château Haut-Brion – 1600-talets Ho Bryan, Hobriono o.s.v. Originalet som funnits sedan 1500-talet (vingårdsmarken och det dåvarande slottet förenades under en ägare 1533) och blev 1er grand cru classé 1855. Det röda vinet även cru classé i Graves-klassificeringen. Finns i rött och vitt. Webbplats

 • Le Clarence de Haut-Brion – Haut-Brions röda andravin, det nya namnet sedan årgång 2007. Namngivet efter den tidigare ägaren Clarence Dillon.
 • Bahans Haut-Brion – Haut-Brions röda andravin, det gamla namnet till årgång 2006.
 • La Clarté de Haut-Brion – Haut-Brions och La Mission Haut-Brions gemensamma vita andravin, det nya namnet sedan årgång 2009.
 • Les Plantiers du Haut-Brion – Haut-Brions och Laville Haut-Brions gemensamma vita andravin, det gamla namnet till årgång 2008.

Château La Mission Haut-Brion – grannegendomen som också är grand cru-klassad. Samma ägare som Haut-Brion sedan 1983. Finns i rött och sedan årgång 2009 även i vitt. Cru classé i Graves-klassificeringen, tack vare Laville både för rött och vitt. Webbplats

 • La Chapelle de la Mission Haut-Brion – La Mission Haut-Brions röda andravin, sedan årgången 2006 förstärkt med de vingårdar som tidigare producerade La Tour Haut-Brion.
 • se även La Clarté de Haut-Brion under Château Haut-Brion.

Château Laville Haut-Brion – tidigare vitt vin från grannegendomen till La Mission Haut-Brion, som var samägd med denna sedan 1931. Producerades under detta namn från 1934 till årgång 2008, och utgör Château La Mission Haut-Brion Blanc från årgång 2009. Var cru classé i Graves-klassificeringen.

 • se även Les Plantiers du Haut-Brion under Château Haut-Brion.

Château La Tour Haut-Brion – tidigare rött vin som producerades till 2005. Samma ägare som Haut-Brion från 1983. Var cru classé i Graves-klassificeringen. Från årgång 2006 har vingårdarna istället används till La Chapelle de la Mission Haut-Brion. Under en stor del av 1900-talet fungerade La Tour som andravin till La Mission Haut-Brion, rimligtvis före La Chapelle fanns.

Château Les Carmes Haut-Brion – grannslott med annan ägare, sedan 2010 ägd av Group Pichet. Enbart rött vin. Det ovanliga andravinet heter Le Clos des Carmes, så det har inte ”Haut-Brion” i namnet. Webbplats

Domaine Allary Haut-Brion – grannslott som sedan 2012 ägs av Haut-Brions ägare. Producerades enbart under detta namn i årgångarna 2008-2011. 1954-1978 hette vinet La Passion Haut-Brion. I början av familjen Allarys ägarskap, som började 1918, kallades vinet Haut-Brion La Passion, och i början av 1900-talet hette egendomen Château Loup-Blanc Haut-Brion. Egendomen leasades av Haut-Brion under huvuddelen av 1900-talet; 1979-2007 användes vingården till andravinet Bahans Haut-Brion, och sannolikt hamnar druvorna nu i Le Clarence de Haut-Brion. Artikel i Wine Spectator om köpet, artikel i Decanter om köpet, artikel i Decanter från 2010 om La Passion Haut-Brion.

La Passion Haut-Brion – producerades 1954-1978, se Domaine Allary Haut-Brion.

Château Loup-Blanc Haut-Brion – fanns till tidigt 1900-tal, se Domaine Allary Haut-Brion.

Château Larrivet Haut-Brion – till skillnad mot de övriga inte ett grannslott till själva Haut-Brion och ligger inte ens i Pessac, utan i Léognan ca 9 km bort. Annan ägare. Finns i rött och vitt. Webbplats

 • Les Demoiselles de Larrivet Haut-Brion – andravin till Château Larrivet Haut-Brion. Finns i rött och vitt.
 • Les Hauts de Larrivet Haut-Brion – också andravin till Château Larrivet Haut-Brion, men säljs enbart av vissa stormarknader. (Oklart om det är samma vin som Les Demoiselles, eller olika batcher.) Finns i rött och vitt.

Kompletteringar till denna lista mottas gärna!

Källor

 • Informationsbroschyrer om Château Haut-Brion resp. Château La Mission Haut-Brion (senaste tillgängliga versioner 2013)
 • Producenternas webbplatser
 • Nyhetsnotiser i Decanter och Wine Spectator (onlineversionen)
Annonser
Det här inlägget postades i Bordeaux. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Namnutredning i Pessac-Léognan: alla slott och viner med Haut-Brion i namnet

 1. Ping: Name investigation in Pessac-Léognan: all wines with Haut-Brion as part of their names | Tomas's wine blog

 2. Mange skriver:

  Helt fenomenalt inlägg Tomas, riktigt intressant läsning. Jag måste fråga, har du druckit förstavinerna från både Haut-Brion respektive La Mission Haut-Brion och går det att ställa de emot varandra?

  • vintomas skriver:

   Ja, men vid enstaka tillfällen, men aldrig då jag korkat upp flaskorna själv. Jag började tyvärr intressera mig för verkligt bra viner lite för sent för att topp-Bordeauxerna skulle passa in i budgeten. (Jag har i anfall av galenskap gjort vissa undantag för Yquem…)
   I förra inlägget skrev jag om 2012:orna mot varandra. Förra gången jag provade båda var i augusti 2012, då 1989:orna mot varandra, men då blev det aldrig någon bloggpost från mig. Läs om den provningen hos Winepunker: http://www.winepunk.net/files/83086964d7a9cd75a5b7ce1f068d9d8d-63.html eller AuZine: http://auzine.wordpress.com/2012/08/12/1277-bordeaux-1989-mest-graves/ Lite delade åsikter om La Mission där.
   La Mission anses väl i stort sett lika bra som Haut-Brion (och i vissa årgångar t.o.m. bättre), och det är också mitt intryck från de få gånger jag provat dem båda.

 3. Krister skriver:

  Grym genomgång Tomas – trevligt att besöka stället tillsammans.

  En lustig bisats är att vita Haut Brion inte är grand cru i någon klassificering medan det röda är det både 1855 och i Graves.

  • vintomas skriver:

   Ja, det har du faktiskt rätt i! Jag har alltid utgått från att det vita var med i Graves-klassificeringen, men ser nu att det märkligt nog inte är det. (1959 års lista finns bl.a. här: http://en.wikipedia.org/wiki/Classification_of_Graves_wine) Kollade på två tomflaskor som står och samlar damm här hemma. På den röda (årg 1989) står det ”Cru Classé de Graves – Premier Grand Cru Classé en 1855”, men på den vita (årg 1994) står det bara ”Grand Vin de Graves”.

   Däremot är Laville Haut-Brion med i Graves-klassificeringen, så La Mission Haut-Brion får väl anses ha tagit över klassningen på den vita sidan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s