Ridge Vineyards och Monte Bello med Decanter i november 2011

Det händer att det går ganska lång tid mellan en provning och att jag bloggar om den, men i och med detta blogginlägg lanserar jag officiellt en ny kategori av inlägg: Ur runda arkivet – återfunna provningsanteckningar om sådant jag borde bloggat om för länge sedan”. Att jag använder den märkningen betyder att man bör vara observant på att vissa viner kan ha hunnit förändra sig sedan provningen. Den här provningen hölls i november 2011, och var en Masterclass vid Decanter Fine Wine Encounter. 1,5 år hit eller dit gör nog inte alltför mycket för ett långlivat vin som Monte Bello, men för andravinet spelar det kanske större roll. Under samma helg Masterclass-provade jag även Krug samt Sassicaia och Ornellaia. En tung helg! Tur att Krug-bubblorna lättade upp all Cab från de röda storheterna. Men uppenbarligen var jag trots det för tagen för att blogga särskilt snabbt om någon av dessa provningar.

Nåväl, varför plockar jag då fram de gamla anteckningarna just nu? Jo, Ridges gamla legendariska vinmakare Paul Draper är just nu på besök till Sverige, inbjuden av Ridges importör Vinunic. Såväl Club Vinunic-medlemmar som gratisdrickande vinskribenter har resp. kommer att trakteras Ridge-viner under tisdagen resp. onsdagen, så ni kan förvänta er en hel del skrivet om Ridge framöver. Så genom om att skriva om Ridge just i samband med dessa nya Ridgeprovningar så tänkte jag försöka mig på konsten att få det som att verka att jag ligger i takt med tiden snarare än grovt i efterskott i mitt bloggande, genom att så att säga hälla nytt vin i gamla läglar. Eller är det tvärtom det heter? Ja, ni förstod i alla fall säkert vad jag menade.

Ridge 20111119 Draper Baugher

Vad kan man då säga om Ridge Vineyards? Jo, stället har en förhistoria från 1885, då en lokal läkare köpte mark nära toppen av Monte Bello Ridge – där har ni både förstavinets namn (Monte Bello) och producentens nuvarande namn (Ridge) – och byggde terrasser och skapade vingårdar. Vingården låg senare övergiven – naturligen en effekt av förbudstiden – innan en ny ägare planterade några plättar med Cabernet Sauvignon i slutet av 1940-talet. Nya ägare, Dave Bennion, Charles Rosen, Hewitt Crane och Howard Zeidler, alla ingenjörer vid Stanford Research Institute, tog över Ridge 1960. Det verkar som om det inledningsvis mest var ett hobbyprojekt, men att kvaliteten på den lilla mängd de producerade i årgångarna 1959, 1960 och 1961 – baserat på stockarna från slutet av 1940-talet – övertygade dem om starta kommersiell produktion från årgången 1962. Paul Draper, som inte fanns med vid denna tid, sa att årgångarna 1962 och 1964 övertygade honom om att Monte Bello var lika bra som topparna i Bordeaux. Han blev partner 1969 och började arbeta som vinmakare, intressant nog med en utbildningsbakgrund i filosofi, men med en del praktisk erfarenhet av vinmakning i Napa och Chile under 1960-talet. Årgång 1971 av Monte Bello fanns med vid det så kallade Judgment of Paris 1976, och kom där på femte plats av tio viner på den röda sidan.

Utmärkande för Ridge är det höga läget som ger lägre nattemperaturer än Bordeaux och mycket kalksten i marken (tydligen inte så vanligt i Kalifornien), faktorer som båda bidrar till syra och friskhet i vinerna. Ridge har under Paul Draper också alltid gått in för måttlig druvmognad med kaliforniska mått, d.v.s. de undviker att göra ”syltviner”. Även om Bordeauxvinerna har varit måttstocken, har de inte velat göra Bordeauxkopior, och därför använder de nästan enbart amerikansk ek till sina fat. I Estate är det 100% amerikansk ek, och i Monte Bello nära 100% amerikansk ek, och lite fransk ek. De använder mer och mer ek från Appalacherna. Användningen av amerikansk ek är dock inte så uppenbart från vinerna, som har en mycket snygg ekfatsbehandling och inte har särskilt mycket av de söta vaniljtoner man ofta förknippar med denna typ av ek, men det har tydligen att göra med vilken amerikansk ek de väljer och hur de hanterar den.

En intressant sak var vad Paul Draper sa om eken i historiskt perspektiv, och vad man använt i Frankrike. På 1800-talet ska man framför allt ha använt baltisk ek. Det borde ha varit mycket tät ek som inte gav så mycket smak åt vinet, liknande de stora ekfat (”liggare”) av inhemsk ek som idag förekommer i Tyskland. Senare blev det amerikansk vitek och sist ek från centrala Frankrike. Först vid första världskriget ska man ha börjat att föredra fransk ek, på grund av de då måttligt goda relationerna till Tyskland.

Generellt använder Ridge i hög utsträckning 1800-talstekniker i vinmakningen, som de föredrar att kalla ”förindustriell”. Det innebär att de gärna vill se sig som en stilmässig fortsättning på de tidiga kaliforniska vinerna från före förbudstiden, snarare än som en del av det som kom senare.

Ridge producerar två Cabernet Sauvignon-dominerade viner: flaggskeppsvinet Monte Bello och andravinet Cabernet Sauvignon Estate, som fram till årgången 2007 hette Santa Cruz Mountains. Intressant nog håller andravinet några tiondelar av en procent högre alkoholhalt än Monte Bello, vilket visar att det inte är druvmognaden i sig som är det viktigaste urvalskriteriet till förstavinet. Vingårdarna består av 33 parceller, som blir ungefär 40 komponenter efter att några parceller delats i två. Alla stockar som används till Monte Bello är minst 10 år gamla. De druvmaterial som väljs ut till Monte Bello får mer överpumpning och längre skalkontakt än det som går till Estate.

Ridge gör också viner på Chardonnay, Merlot, Petite Sirah och Zinfandel.

Vinmakaren för Monte Bello heter numera Eric Baugher, även om Paul Draper (född 1936) fortfarande är aktiv och är VD för Ridge.

Ridge 20111119 glas

Jag upprepar: provningsanteckningarna är från november 2011.

Cabernet Sauvignon Estate 2009
77% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 13,8% alkohol. Kostade 295 kr när det dök upp i Sverige i slutet av 2012.

Djupröd färg med aningen antydan till purpurton.
Doft med mogna svarta vinbär, lite tjärton, kryddighet, återhållet sötaktigt intryck, diskret vaniljton. Bra aromkoncentration, varmt men balanserat intryck.
Fruktig smak, svarta vinbär med röda bär – röda vinbär, lingon – klart bra syra, medeltannin.
Mycket frisk och balanserad smak för ett kaliforniskt vin och för en ung Cab. Ingen eldighet. Ung, men tillgänglig p.g.a. de rimligt milda tanninerna. 89-90 p?, ev. värt lite mer

Cabernet Sauvignon Estate 2008
77% Cabernet Sauvignon, 23% Merlot, 13,8% alkohol.

Djupröd färg med aningen antydan till purpurton.
Doft med mogna svarta vinbär, lite björnbär, en del tjära, kryddighet med antydan till örtighet. Lite mörkare toner med mer tjära än i 2009:an, men inte riktigt lika sötaktiga toner.
Medelfyllig+, fruktig smak, svarta vinbär, syrliga röda bär, medel(+)tanniner, viss kryddton, fruktig-syrlig eftersmak.
Lite tuffare än 2009:an, men mycket frisk. Ung, behöver nog lite mer tid än 2009:an för att toppa. 90-91 p?

Anmärkning: jag stötte på det här vinet blint i maj 2013, och var då inte alls lika imponerad av det. (Inga anteckningar och poäng.) Min fundering när jag tittar tillbaka på anteckningen från november 2011 är att vinet kan vara i en sluten fas just nu.

Monte Bello 2008
72% Cabernet Sauvignon, 28% Merlot, 13,2%(?) alkohol. Monte Bello 2009 kostade 995 kr när det dök upp i Sverige i slutet av 2012.

Djupröd färg, antydan till purpurton.
Doft av mogna svarta vinbär, aromatisk ton med violer, tjärpastiller, välintegrerad ekfatston, diskret vanilj- och karamellton. Mycket koncentrerad doft, lite mer aromatisk och imponerande än Estate 2008.
Medelfyllig++, smak med svarta vinbär, syrliga röda bär, tydlig syra, påtagliga men välintegrerade tanniner.
Ung, behöver nog en del tid, men faktiskt trevlig nu. 92-93+ p?

Monte Bello 2006
68% Cabernet Sauvignon, 20% Merlot, 10% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc, 13,5% alkohol.

Djupröd färg, antydan till purpurton, aningen bleknad kant.
Doft av mogna mörka bär, kryddighet, antydan till stallton, visst sötmaintryck med lätt vanilj, aningen mintintryck. Inte lika mörka toner som 2008, men aningen utvecklad.
Medelfyllig+, smak av mörka bär med inslag av syrliga röda bär, tydlig syra, relativt tydliga tanniner. Inte riktigt koncentrationen hos 2008:an, men elegant stil.
Ung, kan nog utvecklas väl, 90-91+ p?

När jag tänker tillbaka på skillnaden i mina intryck av Estate 2008:an i november 2011 resp. i maj 2013, så finns nog en viss risk att det här vinet var i tunneln just nu, och har fått en lägre poäng av mig just därför.

Monte Bello 2005
70% Cabernet Sauvignon, 22% Merlot, 6% Petit Verdot, 2% Cabernet Franc, 13,4% alkohol.

Djupröd färg, antydan till purpurton.
Doft av mogna mörka bär – svarta vinbär och lite björnbär – lite blommighet med violer, viss mintighet med antydan till eukalyptus, diskret sötmaintryck med vanilj. Mer lik 2008 än 2006, mindre utvecklad än 2006.
Fyllig, smak med mogna svarta vinbär med lite björnbär, mycket tydlig syra, tydliga tanniner, kryddighet, balanserat intryck.
Ung, frisk p.g.a. syran, lär behöva lång tid, 93-94+ p?

Inga tecken på slutenhet här.

Monte Bello 1997
12,9% alkohol.

Djupröd färg, något bleknad kant.
Doft av svarta vinbär, lite plommonkompott, diskret eukalyptuston och mint, lite stallton och kryddighet, lite tjära. Mer blommighet och viol med tid i glaset. Vissa utvecklade aromer men mycket ungt och fruktigt doft, mycket nyanserad.
Medelfyllig++, smak av mörka bär, bra syra, intryck av syrlighet, tydliga men mjuknade tanniner, kryddighet.
Relativt utvecklad, men fortfarande lite ung, drickbar men borde nog må bra av cirka fem år till. 92-93 p

1997 var årgången då många kaliforniska viner gick över 14% i alkohol och skapade den övermogna stil som många sedan dess förknippar Kalifornien med. Monte Bello har fortsatt att ligga på cirka 13%.

Monte Bello 1995
69% Cabernet Sauvignon, 18% Merlot, 10% Petit Verdot, 3% Cabernet Franc.

Djupröd färg, antydan till purpurton. Djupare färg än 1997:an.
Doft med tydlig stallighet, mörka bär, tydlig kryddighet med torkade milda kryddor, viss rökighet, viss blommighet. Utvecklad, härligt nyanserad, Bordeaux-klassisk doft (vänstra stranden).
Medelfyllig++, smak av mörka bär med syrliga röda bär, kryddighet, medel(+) tanniner som är något mjuknade. Något hård eftersmak jämfört med några andra.
Drickfärdig, nyanserad, men fortfarande relativt ung, kan vinna på lite mer tid. 91-92 p

Monte Bello 1992
13,5% alkohol. Från halvflaska.

Djupröd färg, något bleknad kant.
Doft med tydlig stallighet, mogen frukt med svarta vinbär, plommonkompott, torkade kryddor, sötaktig och nyanserad. Mycket lik doften hos en utvecklad Bordeaux, eventuellt med lite högra stranden-karaktär. Lite mer sötma i doften än 1995.
Fyllig-, smak av mogna mörka bär, klart tydliga tanniner men av mjuknad karaktär, kryddig, rejäl aromkoncentration.
Tillgänglig, nyanserad, men fortfarande rätt ung! 94-95 p

19 år gammalt vin på halvflaska, och så är det så fantastiskt att jag ger högst poäng här! Wow!

Monte Bello 1984
93% Cabernet Sauvignon, 7% Merlot, 12,9% alkohol.

Mellan- till djupröd färg, med bleknad kant.
Doft med tydlig stallig ton, mörka bär, tjärton, kryddighet, nyanserad. Påminner om klassisk utvecklad Bordeaux, mestadels vänstra stranden.
Medelfyllig++, smak av mogna mörka bär, lite röda bär, drygt medelhöga mjuknade tanniner med lite torrhet och tanninrik eftersmak.
Mogen, nyanserad, med mycket spänst. 93-94 p

Ridge 20111119 1978 i glas

Klart djup färg för åldern!

Monte Bello 1978

Mellanröd kärna, tegelröd kant.
Doft med stallighet, mycket blommig, röda bäraromer med lite mörka bär, lite likörton, kryddighet. Utvecklad, Bordeaux-klassisk doft (lite högra stranden), men spänst i doften.
Medelfyllig++, smak av mogna mörka och röda bär, tydlig kryddighet, medelhöga mjuknade tanniner, mycket nyanserad, lite sträv eftersmak.
Fullt utvecklad med aningen lite åldersbeska och strävhet som sticker igenom frukten. Har spänst men behöver inte mer tid. 92-93 p

Provningen visade tydligt hur långlivad Monte Bello är, hur snygg ekhanteringen är, hur bra syra vinerna har och hur Bordeaux-lika vinerna blir med mognad. De yngre vinerna hade mer Nya Världen-toner än de äldre, med aningen fruktsötma och vanilj, men i det här fallet beror det knappast på ett stilbyte utan på att de närmar sig stilen hos mogen klassisk Bordeaux med mognadstoner.

Här kan man läsa om en vertikalprovning av Ridge Monte Bello (1991-2000) i AuZones och mer specifikt ET:s regi i oktober 2010, skrivet av Winepunker.

Detta inlägg publicerades i Cabernet Sauvignon, Kalifornien och märktes , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Ridge Vineyards och Monte Bello med Decanter i november 2011

  1. Pingback: Ridge Vineyards and Monte Bello with Decanter in November 2011 | Tomas's wine blog

  2. Pingback: Tre årgångar Ridge Monte Bello med Paul Draper | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s