Tre årgångar Ridge Monte Bello med Paul Draper

Paul Draper, VD för Ridge Vineyards och legendarisk vinmakare hos dem, var i stan förra veckan inbjuden av importören Vinunic och höll två provningar. Jag deltog vid den provning som hölls för Club Vinunic-medlemmar. Där trakterades vi dels fyra viner som dyker som nyheter sent i höst, och dels tre äldre årgångar av Ridges Cabernet Sauvignon-dominerade flaggskeppsvin Monte Bello.

Paul Draper flaskor 20130625

Paul Draper och flaskorna. Gör man så här bra viner, och har gjort det så länge som Paul har, tycker jag att man har all anledning att se lite smånöjd ut. 🙂

Anteckningarna för de fyra viner som dyker upp sent i höst – Estate Chardonnay 2011, Lytton Springs 2011, Geyserville 2011 och Estate Cabernet Sauvignon 2010 – tänkte jag återkomma med strax innan lanseringsdatumet, då läsekretsen förmodligen har mer nytta av de omdömena. (Även Monte Bello 2010 och Monte Bello Chardonnay 2010 ska dyka upp på Bolaget i samma veva.) Så just nu nöjer jag mig med att rapportera om de tre äldre årgångarna av Monte Bello som vi fick prova, 1994, 1997 och 1999.

För en allmän bakgrund om Ridge och deras viner hänvisar jag till ett längre inlägg som jag skrev baserat på en provning med Paul Draper i Decanters regi i november 2011, då vi provade Monte Bello av årgångarna 2008, 2006, 2005, 1997, 1995, 1992, 1984 och 1978. Således var det en årgång – 1997 – som överlappade mellan de två provningarna. När det gäller 16 år gamla viner provade drygt 1,5 år isär kan det däremot vara svårt att skilja på vad som är Vintomas-variation respektive flaskvariation.

Ridge flaskor 20130625

De tre flaskorna längst till höger är de som detta blogginlägg handlar om. Som synes finns det rätt mycket finstilt text längst ner på etiketten, och tyvärr går det inte att få med hela texten på ett foto.

Ridge Monte Bello 1994

Mellanröd färg med ljusare kant, lite tegel.
Doft med tydligt utvecklad ton med stall och läder, svarta vinbär, mörka plommon, aningen torkad frukt, aningen tjära.
Medelfyllig++, smak med svarta vinbär, tydlig kryddton, jordighet eller grusighet, relativt välintegrerade medel+ tanniner, rätt bra syra.
Välutvecklad, tillgänglig, men tål mer lagring eftersom tanninerna är rätt tydliga för ett 19-årigt vin. 92 p

1994:an är mer utvecklad än 1997, den är Bordeaux-lik med lite högra stranden-vibbar.

Ridge Monte Bello 1997

Mellanröd färg med ljusare kant.
Doft med tydligt utvecklad ton med stall och lite läder, kryddor, svarta vinbär.
Smaken är fyllig med mogna och koncentrerade svarta vinbär, mycket välintegrerade och polerade tanniner, kryddton, lång eftersmak. Mycket polerad och elegant stil.
Bra utveckling, tål mycket mer lagring. 95 p

Mycket renare frukttoner och mindre ”grusig” än 1994:an och 1999:an, vilket bidrog till att fälla avgörandet för min del – 1997:an var avgjort bäst av de tre. Klart Bordeaux-lik i sin framtoning. 1997 var för övrigt den årgång som ledde till den stil som senare har karaktäriserat många kaliforniska viner, med hög druvmognad och hög alkoholhalt. Ridge lät inte alkoholhalten sticka iväg, men jag tycker att detta vin visar upp den stil som man förväntar sig av en stor årgång karaktäriserad av god druvmognad. Intrycket var tydligare denna gång än förra gången jag provade 1997:an, i november 2011, då jag gav 92-93 p.

Ridge Monte Bello 1999

Mellan- till djupröd färg, lite ljusare kant.
Utvecklad doft med stall och läder, svarta vinbär, rätt tydlig tjärton, kryddor.
Fyllig smak, svarta vinbär, bra koncentration, kryddton, rätt tydliga medel++ tanniner, lång och lite sträv eftersmak.
Bra utveckling, kan behöva några år till för att nå toppen. 93 p

Alla tre Monte Bello-årgångar var mycket Bordeaux-lika i både doft och smak – och det är avsett som ett mycket högt betyg – och hade välintegrerad fatton.

Det var inte alla som höll med om att 1997:an var bäst, men på Vintomas blogg är det trots allt Tomas egna intryck för dagen som avgör vilka poäng som sätts och vad som skrivs i övrigt. Alla tre årgångar hade sina förespråkare. Vid handuppräckningen tror jag det var ungefär lika många som föredrog 1997 och 1999, och något färre som föredrog 1994. Jag tror det var en viss flaskvariation (det bör ha gått åt minst två, eventuellt tre flaskor av varje vin), för en grupp förespråkare av 1994 satt tillsammans vid det andra bordet, även om ”groupthink” heller inte ska uteslutas vid vinprovningar.

Ridge flaskor baksida 20130625

De tre flaskorna längst till höger är de som detta blogginlägg handlar om. Ännu mer finstilt text finns på baksidesetiketten.

Samma provning finns också beskriven av Putte.

Journalistprovningen dagen efter, med lite fler viner men helt andra årgångar av Monte Bello (2012, 2011, 2009, 2006, 2005, 2004), hittar man beskriven hos Winepunker och Barolista (i det senare fallet på engelska).

Detta inlägg publicerades i Cabernet Sauvignon, Kalifornien. Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Tre årgångar Ridge Monte Bello med Paul Draper

 1. Joakim skriver:

  Intressant läsning – tack! Skulle gärna velat provat de något äldre årgångarna – 97:an har jag aldrig provat…:-( Men den finns förstås några knapptryckningar bort…:-)

  /Joakim

  • vintomas skriver:

   Några knapptryckningar och en slant, ska man kanske tillägga. 🙂 Fast om du var med på journalistprovningen har du nog ingen anledning att vara alltför missnöjd, även om det var lite udda att det inte fanns något överlapp mellan vinklubbs- och journalistprovningarna vad gäller Monte Bello-årgångar. Ridge gör verkligen långlivade saker, som förmodligen imponerar mer på Bordeaux- än allmänna Kalifornien-fantaster. Inga av de fåtaliga flaskor jag har själv kan betraktas som mogna än.

 2. Joakim skriver:

  Nej, jag drack nog upp mina 84:or alldeles för tidigt….även om de var strålande då skulle det ha varit intressant att prova en nu. Fast sista gången fick 84 Monte Belllo storstryk av 84 Ch Montelena…:-)

 3. Pingback: Mixed Ridge wines with Paul Draper including three vintages of Monte Bello | Tomas's wine blog

 4. Pingback: Blandade nyheter från Ridge Vineyards | Vintomas blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s