Laroche på plats i Chablis

Laroche var en av firmorna i Chablis som jag tittade in hos vid mitt besök där i början av juli. För en överblick av Chablis se inledningsartikeln.

Laroche 20130703

En stor del av vinerna har producentnamnet Domaine Laroche på etiketten, d.v.s. de kommer från egna vingårdar, som utgör 100 ha. De gör också Petit Chablis och Chablis från inköpta druvor och då står det bara Laroche på etiketten. Det enda nivån där det finns både-och är på Chablis-nivån, men Domaine Laroche-vinet heter Chablis St Martin, så det finns ingen större risk för förväxling.

Som en liten utvikning kan för övrigt namnas att många saker i Chablis är döpta efter St Martin, och det är alltså St Martin av Tours (316-397) vi pratar om, samma helgon som lånat sitt namn till Mårtensafton och Mårten gås. Han levde dock inte själv i Chablis, utan det var munkar från hans kloster, på flykt från normander, som år 867 (alltså 470 år efter hans död) fick klostret Saint-Loup till skänks av Karl II, även kallad Karl den skallige.

Laroches vinmakningsstil karaktäriseras av att premier cru- och grand cru-vinerna delvis jäses i små ekfat, och resten av vinerna på ståltank. Det gör att deras ekfatsanvändning ligger ungefär i mitten på chablisskalan. De var också tidiga med skruvkork, vilket jag uppskattar. De har dock, åtminstone tidigare, sålt med skruvkork till vissa marknader (såsom Sverige) men med naturkork eller syntetkork till andra, mer konservativa marknader.

På vinpresentationerna på deras webbsida och i deras tryckta material finns enbart två grand cru upptagna (Les Clos och Les Blanchots) och tre premier cru (Les Fourchaumes, Les Vaillons, Les Vaudevey), men på prislistan på plats fanns också Grand Cru Les Bougerots och premier cru:erna Les Fourneaux, Les Beauroys och Les Montmains. Jag vet inte om det t.ex. beror på att de har såpass lite av dessa 1 GC + 3 PC att de bara säljer dem till vissa marknader. Och ja, de envisas med att sätta ”les” framför alla och skriva dem i pluralform, trots att man normalt bara ser vissa namn på denna form. Någon som är mer franskkunnig än jag får gärna reda ut om pluralformen i bestämd form förmodas ge andra associationer än singularformen i obestämd form när den står på en vinetikett.

Ett lite speciellt inslag i Laroches sortiment är en specialcuvée av Les Blanchots, kallad Réserve de l’Obédience, som är avgjort dyrast i deras sortiment. På plats kostar den € 83 att jämföra med € 45 för den vanliga Blanchots och € 55 för Les Clos. (Normalt är alltså Les Clos dyrast hos de producenter som har viner därifrån.) SB-priset 599 kr för 2006:an är alltså klart lägre än på plats, men priset kan bero på att det är en restpost som legat hos monopolet sedan något år. Vinet är en fatselektering bland deras partier av Blanchots, som får extra fatbehandling, 50-70 % ek. Anledningen till att de valt Blanchots är att de har sitt största grand cru-innehav i den vingården (4,5 ha enligt Clive Coates, vilket också gör dem till den klart största Blanchots-ägaren av totalt 12,88 ha) och därför en del druvor att välja bland. Jag har inte provat vinet, men läst sådana som hävdar att fatinslaget i detta vin är ganska kännbart, så förmodligen kan det finnas mer delade meningar om detta vin än deras övriga grand cru:er. 1991 var premiärårgången och namnet kommer från l’Obédiencerie, en del av Saint Martin-munkarnas kloster som Laroche numera huserar i.

Laroche Petit Chablis 2011 (negociantvin), € 10,50 på plats

Doft med rök, gult äpple, lite nötiga aromer. Smak med grönt och gult äpple, bra syra, lite kryddton, lätt beska som stör lite. Bra substans/koncentration för nivån. 84 p?

Domaine Laroche Chablis Saint-Martin 2011, € 15
149 kr i Sverige (77 kr på halvflaska och 360 kr på magnum)

Doft av äpple, aningen persika, diskret parfym. Fruktigare doft än Petit Chablis 2011. Smak med grönt äpple, mineral, relativt hög syra, bra koncentration, lätt kryddig, lång och mineralisk eftersmak. Tillgänglig nu, 87 p

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Vaudevey 2009, € 25
229 kr i Sverige

Doft med gult äpple, aningen persika, lite blommig och parfymerad – elegant. Smak med grönt och lite gult äpple, citrus, hög syra, lätt grapefruktsbeska, stenig mineral, fruktig och äpplig eftersmak. Slank och elegant för en 2009:a. Relativt ung, 89(+) p

Vaudevey, som kommer från vänstra stranden, sades vara mer feminin och det påpekades att den kommer från en svalare dal. Kanske var det därför som jag inte tyckte att den visade upp så mycket drag av att vara från en årgång med hög druvmognad, för sådan är 2009.

Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Fourchaumes Vieilles Vignes 2009, € 29

Doft av gula äpplen, mineral och lite kryddor, elegant doft. Smak med rejäl mineralton, grönt och gult äpple, hög syra, lätt kryddton, rejäl mineralitet i eftersmaken. Mycket mineral, mer än Vaudevey. Relativt ung, 90+ p.

Fourchaumes, som kommer från högra stranden, sades vara mer kraftfull. Å andra sidan så lär de gamla stockarna (vieilles vignes) hjälpa till med detta.

Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les Clos 2008, € 55
2007:an finns för 599 kr i Sverige

Doft med gult äpple, mineral, lite kryddton, diskret blommighet, elegant doft. Smak med rejäla, steniga mineraltoner, bra koncentration, lätt beska, en del citrus och äpple – men mineralen dominerar över frukten. Riktigt lång eftersmak med mineral. Relativt ung, men tillgänglig, 91+ p

Domaine Laroche Chablis Grand Cru Les Blanchots 2006, € 48 (2007-2009 kostar € 45)
2005:an finns för 490 kr i Sverige

Doft med gult äpple, lite smörig med antydan till utveckling, lite kryddton. Smak med rejäl mineralton och stenighet, hög syra, lätt kryddton, bra koncentration. Under mineraliteten finns äppelfrukt, men smaken är helt mineraldominerad. Fortfarande relativt ung, särskilt i smaken, 91 p

Laroche är helt OK kvalitetsmässigt och representerar på många sätt för mig ungefär ”normalstilen” i Chablis. På sätt och vis var det lite synd att det var helt olika årgångar på de olika nivåerna, för det gjorde det lite svårare att jämföra kvalitetsstegen. Clive Coates hävdar i sin bok (från 2008) att vinerna för honom framstår som överdrivet ekade, trots att de inte använder någon ny ek, men det är ärligt talat inget jag stör mig på idag. Möjligen kan en del av de persiko-, blom- och kryddtoner jag hittade, och det faktum att många drog mot gula äpplen snarare än mot gröna äpplen, i och för sig komma från fatbehandling.

Prisnivån på plats representerar dock inte några direkta fynd. Dels är de bara marginellt billigare än i Sverige, och dels ligger de på plats på samma prisnivå som William Fèvre, och i mitt tycke är Fèvres viner ett tydligt snäpp bättre. De har dock några stycken årgångar att sälja av de flesta viner, vilket inte gäller på alla ställen. Tillgängliga årgångar från 2007 och framåt såldes till enhetspris, medan de fåtaliga viner som fanns från 2006 och bakåt var några euro dyrare. Så den som vill handla på plats hos Laroche bör nog kolla upp en årgångstabell och helt enkelt se till att hålla sig till den/de bästa av de senaste årgångarna, snarare än till enbart den yngsta, för att få fullt utbyte av det bredare årgångsurvalet.

Jag provade några av Laroches viner i höstas, på Decanter Fine Wine Encounter, och skrev om mina intryck av dem. Jag ser att jag nu genomgående ger aningen högre poäng, men jag tror att dessa poäng – som jämfört med poängsättning på en mässa är satta mer i lugn och ro och utan störningsmoment runt omkring – är mer tillförlitliga.

Laroche har för övrigt också ett hotell i Chablis, och gör även vin i Languedoc (Mas la Chevalière), Chile (Viña Punto Alto) och Sydafrika (L’Avenir).

Annonser
Det här inlägget postades i Chablis, Chardonnay. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Laroche på plats i Chablis

  1. Ping: Visiting Laroche in Chablis | Tomas's wine blog

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s